Comisia Europeană interzice participarea entităților publice din Rusia la programele-cadru pentru cercetare și inovare ale UE, a anunțat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Totuși, va fi permisă în continuare participarea persoanelor fizice în programul Erasmus+ și la Corpul European de Solidaritate, cu condiția verificării minuțioase a listei de sancțiuni.
Oficialul european a declarat că măsurile vor fi luate ca urmare a escaladării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și în conformitate cu sancțiunile aplicate până în prezent.
În acest sens, Gabriel a a solicitat serviciilor din subordinea sa să rezilieze acordurile de subvenționare în curs de desfășurare și plățile ulterioare către organisme publice rusești sau organizații conexe. Aceasta include, de asemenea, încetarea participării entităților sau organismelor publice rusești la acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA).
Ea a precizat, însă, că bursele MSCA și granturile de cercetător principal ale Consiliului European de Cercetare (CEC) acordate persoanelor fizice din Rusia vor rămâne, în principiu, posibile, menținând o verificare minuțioasă a listei de sancțiuni a UE.
Cu privire la participarea entităților publice rusești la Erasmus+, comisarul european a solicitat să se pună capăt participării entităților sau organismelor publice rusești la toate acțiunile Erasmus+ în curs și viitoare. Aceasta include, de asemenea, încetarea tuturor plăților către organismele publice rusești sau către organizațiile conexe.
Legat de participarea persoanelor fizice, a tinerilor și a organizațiilor societății civile din Rusia la Erasmus+ și la Corpul European de Solidaritate, Gabriel a făcut următoarele precizări:
În primul rând, studenții, cercetătorii și personalul academic din Rusia vor rămâne eligibili pentru schimburi pe termen scurt, iar studenții și cercetătorii ruși vor rămâne eligibili pentru mobilitatea diplomelor. Se va efectua o verificare minuțioasă în raport cu listele de sancțiuni ale UE. De asemenea, schimburile de studenți și de personal către Rusia rămân eligibile.
În al doilea rând, participarea persoanelor, a tinerilor și a organizațiilor societății civile din Rusia la Erasmus+ și la acțiunile de tineret ale Corpului european de solidaritate rămâne valabilă, urmând să se efectueze o verificare amănunțită. Verificarea continuă a persoanelor va asigura că nicio persoană aflată pe lista de sancțiuni a UE nu este autorizată să participe la o acțiune Erasmus+ sau a Corpului european de solidaritate.
Anterior, în semn de solidaritate cu partenerii ucraineni, Comisia Europeană a anunțat la 3 martie că a decis să nu se mai implice în alte proiecte de cooperare cu entități rusești. Prin urmare, comisarul Mariya Gabriel a suspendat pregătirile privind un acord de grant pentru patru proiecte din cadrul programului Orizont Europa care implica cinci organizații de cercetare rusești. În plus, semnarea oricăror contracte noi a fost suspendată până la o notificare ulterioară.
De asemenea, aceasta a solicitat serviciilor din subordinea sa să suspende orice plată către entitățile rusești în cadrul contractelor existente.
În schimb, comisarul european a menționat că oamenii de știință și cercetătorii ucraineni sunt „participanți-cheie în programele noastre-cadru ale UE pentru cercetare și inovare și au demonstrat excelență și spirit de inovare în numeroase domenii”. Astfel, Comisia s-a angajat „ferm” să asigure „o participare continuă și de succes a Ucrainei și a entităților ucrainene la programele de cercetare și formare Orizont Europa și Euratom”.
În octombrie 2021, Ucraina a semnat acordul de asociere atât la programele de cercetare și formare Orizont Europa, cât și la programele de cercetare și formare Euratom. Acordul de asociere va intra în vigoare după ce Ucraina va notifica Comisia cu privire la finalizarea procesului de ratificare a acestuia.
Între timp, Comisia a luat măsuri administrative pentru a ne asigura că beneficiarii ucraineni de succes pot primi finanțare din partea programelor de cercetare și inovare ale UE.
Această cooperare în domeniul științei, al cercetării și al inovării consolidează alianța dintre UE și Ucraina în vederea realizării priorităților comune.