Connect with us

U.E.

Comisia Europeană, investigație privind practici anticoncurențiale desfășurate de Amazon

Published

on

© Tumisu/Pixabay

Comisia Europeană a deschis o anchetă antitrust oficială  pentru a evalua dacă utilizarea de către Amazon a datelor cu caracter sensibil de la comercianții cu amănuntul independenți, care vând pe piața sa, încalcă regulile de concurență ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

Anchetă care vizează platforma Amazon a fost deschisă la câteva ore după ce Biroul Federal al Cartelurilor din Germania și-a închis propria investigați demarată acum 7 luni împotriva gigantul american. Potrivit șefului șeful Biroului Federal al Cartelurilor, Andreas Mundt, Germania a abandonat propria investigație împotriva Amazon după ce a constatat că platforma de retail făcuse progrese. UE, însă, afirmă că Amazon ar fi încălcat regulile de concurență prin utilizarea datelor cu caracter sensibil ale comercianților independenți.

,,Consumatorii europeni fac din ce în ce mai multe cumpărături online. Comerțul electronic sporește competiția dintre comercianții cu amănuntul și oferă mai multe opțiuni și prețuri mai bune. Trebuie să ne asigurăm că marile platforme online nu elimină aceste beneficii prin comportamente anticoncurențiale. Prin urmare, am decis să analizez foarte atent practicile comerciale ale Amazon și rolul său dublu ca piață de desfacere și comerciant cu amănuntul, pentru a evalua conformitatea platformei cu regulile UE în materie de concurență”. a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil de politica în domeniul concurenței.

Platforma Amazon are un dublu rol: (i) vinde produse pe site-ul său de internet asemeni unui comerciant cu amănuntul; și (ii) oferă o piață în care vânzătorii independenți pot vinde produse direct consumatorilor.

Atunci când pune la dispoziția  vânzătorilor independenți o piață de desfacere, Amazon colectează în mod continuu date despre activitatea pe platforma sa. Pe baza concluziilor preliminare ale Comisiei, Amazon pare să utilizeze informații cu caracter sensibil  despre vânzătorii, produsele și tranzacțiile de pe piață din punct de vedere al regulilor de concurență loială.

În cadrul anchetei aprofundate, Comisia va analiza:

  • acordurile standard dintre Amazon și vânzătorii de pe piață, care permit platformei să analizeze și să utilizeze datele comercianților. Comisia se va concentra în special pe investigarea impactului utilizării de către Amazon a datelor de pe piață asupra concurenței.
  • rolul informațiilor în selectarea câștigătorilor “Buy Box” și impactul utilizării de către Amazon a unor informații despre vânzător care pot fi problematice din punct de vedere al competiției pe această selecție.
  • “Buy Box” este afișată în mod vizibil pe Amazon și permite clienților să adauge articole de la un anumit comerciant direct în coșurile lor de cumpărături. Câștigarea “casetei de cumpărare” pare a fi esențială pentru vânzătorii de pe piață, deoarece majoritatea tranzacțiilor se fac prin intermediul acesteia.

Dacă alegațiile Comisiei se dovedesc adevărate, atunci Amazon va fi acuzat de încălcarea normelor de concurență ale UE privind acordurile anticoncurențiale între întreprinderi,  (articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)) și / sau abuzul de poziție dominantă (articolul 102 din TFUE). 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Polonia: Partidul Lege și Justiție a câștigat detașat alegerile parlamentare și își va reînnoi legitimitatea mandatului obținut cu 4 ani în urmă

Published

on

© premierrp/ instagram

Potrivit rezultatelor Exit Poll, Partidul Lege și Justiție a câștigat detașat alegerile parlamentare din Polonia, având 43,6 % din voturi, relatează Politico

Partidul condus de Jarosław Kaczyński s-a clasat cu mult înaintea principalului partid de opoziție, Coaliția Civică, care a luat 27,4%. Apoi a fost urmat Stânga Unită cu 11,9%.

Conform unei distribuții preliminare a locurilor în camera inferioară a parlamentului de 460 de membri Sejm, PiS ar ocupa 239 de locuri – suficient pentru o majoritate absolută. Coaliția Civică va obține 130, Stânga 43, Coaliția Poloneză 34 și Confederația 13 locuri. Minoritatea germană are un singur loc.

Participarea la vot a înregistrat un nivel record.

Numărătoarea finală este așteptată marți.

Continue Reading

U.E.

Cancelarul german, Angela Merkel, despre legătura cu Franța: ”Colaborarea noastră ar trebui să devină şi mai puternică”

Published

on

© France Representation to the EU/ Twitter

Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat sâmbătă să întărească legăturile cu Franţa, înainte de o călătorie în această ţară pentru o reuniune a consiliului de miniştri franco-german, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“În legăturile bilaterale precum şi în rezolvarea conflictelor internaţionale Germania şi Franţa lucrează foarte strâns împreună şi vor ca acest lucru să continue în viitor”, a spus Merkel în discursul său video săptămânal.

Angela Merkel, Emmanuel Macron şi miniştrii din ambele ţări urmează să se întâlnească miercuri pentru discuţii în oraşul francez Toulouse, unde liderii celor două state plănuiesc să viziteze compania Airbus, producătorul european din domeniul apărării şi aerospaţial.

Totodată, Angela Merkel a vorbit despre un nou pact de consolidare a relaţiilor bilaterale, Tratatul de la Aachen, încheiat la începutul acestui an în oraşul german eponim din apropierea frontierei franceze.

“Prin acest lucru, colaborarea noastră ar trebui să devină şi mai puternică”, a spus Merkel în mesajul video. Ea a evidenţiat planurile de a promova contactul direct între cetăţenii din regiunea de frontieră prin finanţarea instituţiilor culturale.

“În plus, va exista un comitet pentru rezolvarea problemelor în regiunile de frontieră. Acest comitet va fi înfiinţat şi ne vom prezenta primele proiecte la consiliile de miniştri franco-germane”, a spus Merkel.

Continue Reading

U.E.

Lunga istorie a alegerilor din Polonia continuă. Astăzi, 13 octombrie, cetățenii polonezi sunt așteptați la urne într-un scrutin legislativ

Published

on

© premierrp / instagram

Polonia își continuă lunga istorie a alegerilor. Duminică, 13 octombrie, au loc alegeri parlamentare.

Partidul Lege și Justiție va încerca să reînnoiască legitimitatea mandatului obținut cu 4 ani în urmă. Până în prezent PLJ a dominat detașat în sondaje cu o preferință mediană de vot de 45%, următoarea forță politică –  Coaliatia Civică – fiind la doar 27-28%, iar cea de-a treia clasată în sondaje – Stânga Unită, o coaliție de trei partide – poate speră la un procentaj de 12-13%, informează RFI.

În Polonia, opoziţia a descris alegerile legislative de duminică ca fiind o luptă „existenţială” pentru a preveni partidul naţionalist de guvernământ să câştige alţi patru ani în fruntea ţării, relatează Adevărul.

PiS a câştigat alegerile din 2015 şi a iniţiat un program de cheltuieli sociale masive, câştigând o largă susţinere. 

Simultan, partidul a fost acuzat de faptul că a atacat sistemul judiciar, a intrat într-un război cultural şi, în ultimele luni, că şi-a folosit presa loială pentru a lansa un război împotriva „ideologiei LGBT”, susţinând că partidul apără valorile adevărate, tradiţionale ale polonezilor. 

Partidele din opoziţie nu au vreo iluzie că PiS va lua cel mai mare număr de voturi, dar speră că nu va avea suficiente pentru a putea forma un guvern şi că forţele liberale şi stângiste din opoziţie ar putea să guverneze ca o coaliţie mai largă.

Din cauza unor calcule mai complicate din sistemul polonez, multe pot depinde de posibilitatea ca două partide mai mici, unul dintre ele de extremă-dreaptă să treacă de pragul de 5 la sută pentru a intra în parlament. Mare parte din sprijinul pe care PiS îl primeşte vine de la oraşe mai mici şi din zona rurală, unde cheltuielile sociale au avut un impaact mai mare.

Din 1991, alegerile din Polonia s-au desfășurat conform unui sistem parlamentar tipic. Polonia alege la nivel național un conducător al statului – președinte și o legislatură. Președintele e ales pentru o perioadă de 5 ani de către alegători. Adunarea Națională are 2 camere. Parlamentul (Seimul Poloniei) are 460 membri, aleși pentru 4 ani prin liste de partid in multi-mandate circumscripte cu un prag de 5% pentru partidele singure și 8% pentru coaliții. Senatul are 100 de membri, aleși pentru 4 ani în 40 de multi-mandate circumscripte. Din 1991 alegerile sunt supravegheate de Comisia Electorală Națională, a cărei diviziune administrativă se numește Biroul Național Electoral.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending