Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Olli Rehn: Statutul Europei în economia globală se deteriorează îngrijorător

Published

on

Criza datoriilor de stat din zona euro erodează influenţa geopolitică a Europei şi compromite poziţia de pe care negociază Uniunea Europeană pe scena mondială, a avertizat comisarul european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn, potrivit Mediafax.

“În discuţii despre decizii politice privind chestiuni economice globale, precum întâlnirile G-20 şi FMI, suntem de ceva timp în mod constant într-o poziţie neplăcută din cauza crizei datoriiilor de stat. În ritmul acesta, statutul Europei în economia globală se deteriorează îngrijorător“, a declarat la Helsinki vicepreşedintele Comisiei Europene, într-o întâlnire cu ambasadorii Finlandei.

Criza economică din Europa este în principal o criză de încredere, iar UE poate recâştiga încrederea comunităţii globale dacă va acţiona “ca o echipă”, a afirmat oficialul european, citat de WSJ.com.

Rehn a explicat apoi că supravieţuirea zonei euro ar trebui să aibă la bază trei strategii: programe pentru stabilizarea finanţelor publice şi reforme structurale în statele membre, crearea de mecanisme de siguranţă financară sau de fonduri de stabilitate pentru finanţarea reformei şi un plan de dezvoltare pentru uniunea economică şi monetară.

Mai multe declaratii ale oficialului aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

 

COMISIA EUROPEANA

Uniunea Europeană deține probe despre activitatea de dezinformare rusă privind alegerile europarlamenare din luna mai

Published

on

Uniunea Europeană a strâns probe cu privire la activitatea de dezinformare ”continuă și susținută”, făcută de Rusia, care a vizat scăderea prezenţei la vot în timpul alegerilor europarlamentare din 23-26 mai şi influenţarea preferinţelor alegătorilor, a anunţat vineri Comisia Europeană, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, executivul comunitar a avertizat în legătură cu interferenţa Rusiei, iar Uniunea Europeană şi-a sporit capacităţile pentru identificarea ştirilor false şi dezvăluirea cazurilor de dezinformare.

Dovezile strânse în ultimele luni au ‘”indicat o activitate de dezinformare continuă şi susţinută din partea surselor ruse care vizau reducerea prezenţei la vot şi influenţarea preferinţelor electorale”, a menţionat Comisia Europeană într-un raport publicat vineri.

Totuşi, probele disponibile ”nu ne-au permis să identificăm o campanie distinctă de dezinformare transfrontalieră din surse externe îndreptată specific către alegerile europene”, menţionează raportul citat.

Platformele online au o responsabilitate deosebită în ceea ce privește combaterea dezinformării

Comisia a publicat, de asemenea, cele mai recente rapoarte lunare elaborate de Google, Twitter și Facebook în conformitate cu Codul de bune practici privind dezinformarea, cu caracter de autoreglementare. Rapoartele din luna mai confirmă tendința evaluărilor precedente ale Comisiei. Începând din luna ianuarie, toate platformele au făcut progrese în ceea ce privește transparența publicității politice și publicarea acestor anunțuri în biblioteci, care oferă instrumente utile pentru analiza cheltuielilor publicitare efectuate de actorii politici din întreaga UE. În timp ce Facebook a luat măsuri pentru a asigura transparența publicității tematice, Google și Twitter trebuie să recupereze decalajul în această privință.

Eforturile de a asigura integritatea serviciilor au contribuit la reducerea amplorii tentativelor de manipulare care au vizat alegerile europene, dar platformele trebuie să explice mai bine modul în care eliminarea boților și a conturilor false a limitat răspândirea dezinformării în UE. Google, Facebook și Twitter au declarat că au îmbunătățit controlul plasării anunțurilor publicitare pentru a limita practicile răuvoitoare de tip clickbait și pentru a reduce veniturile din publicitate ale vectorilor dezinformării. Cu toate acestea, nu s-au făcut progrese suficiente în ceea ce privește elaborarea de instrumente care să sporească transparența și fiabilitatea site-urilor web care găzduiesc reclame.

În ciuda realizărilor, mai rămân multe de făcut: toate platformele online trebuie să ofere informații mai detaliate care să permită identificarea actorilor nocivi și a statelor membre vizate. Acestea ar trebui, de asemenea, să își intensifice cooperarea cu verificatorii veridicității informațiilor și să le ofere utilizatorilor mijloace care să le permită o detectare mai bună a dezinformării. În fine, platformele ar trebui să ofere comunității de cercetare un acces semnificativ la date, în conformitate cu normele de protecție a datelor cu caracter personal. În această privință, recenta inițiativă luată de Twitter de a pune la dispoziție seturi de date relevante în scopuri de cercetare deschide calea pentru desfășurarea de cercetări independente privind operațiunile de dezinformare ale actorilor răuvoitori. Mai mult, Comisia invită platformele să aplice politicile lor de transparență a publicității politice și în cazul viitoarelor alegeri naționale.

Uniunea Europeană a combătut în mod activ dezinformarea începând din 2015. Ca urmare a deciziei Consiliului European din martie 2015, în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) a fost înființat grupul operativ East Stratcom, pentru a contracara campaniile de dezinformare în curs ale Rusiei. În 2016 a fost adoptat Cadrul comun privind contracararea amenințărilor hibride, urmat în 2018 de Comunicarea comună privind creșterea rezilienței și consolidarea capacităților de reacție la amenințările hibride.

În aprilie 2018, Comisia a prezentat o abordare la nivel european și instrumente de autoreglementare pentru combaterea dezinformării online. În octombrie 2018, Codul de bune practici a fost semnat de către Facebook, Google, Twitter și Mozilla, precum și de către organismele profesionale care reprezintă platformele online, sectorul publicitar și agențiile de publicitate. În plus, Facebook, Google și Twitter s-au angajat să raporteze lunar cu privire la măsurile luate în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. Cu sprijinul Grupului autorităților europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale (ERGA), Comisia a monitorizat îndeaproape progresele înregistrate și a publicat evaluări lunare, împreună cu rapoartele prezentate. La 22 mai, și Microsoft a aderat la Codul de bune practici și s-a angajat să respecte toate angajamentele prevăzute în acesta.

Codul de bune practici este strâns legat de recomandarea inclusă în pachetul de inițiative privind alegerile anunțat de președintele Juncker în discursul său din 2018 privind starea Uniunii, inițiative menite să garanteze că alegerile pentru Parlamentul European vor fi libere, corecte și sigure. Printre aceste măsuri se numără asigurarea unei transparențe sporite a publicității politice online și posibilitatea de a impune sancțiuni în cazul utilizării ilegale a datelor cu caracter personal în scopul influențării rezultatelor alegerilor europene. Statelor membre li s-a recomandat, de asemenea, să creeze o rețea națională de cooperare în materie electorală și să participe la o rețea de cooperare în materie electorală la nivel european.

Continue Reading

#RO2019EU

Comisarul Corina Crețu, discurs la reuniunea miniștrilor UE pentru dezvoltare urbană: Comisia Europeană a ajutat orașele să profite de oportunitățile de finanțare ale UE

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Comisarul european Corina Crețu a participat vineri la reuniunea informală de la București a miniștrilor UE responsabili cu dezvoltarea urbană, prilej cu care a susținut un discurs la masa rotundă având ca temă “Principalele realizări ale Agendei Urbane a UE“. 

”Am vorbit despre progresele importante pe care le-am făcut în cadrul Agendei Urbane și cred că ar trebui să fim mândri de ceea ce am realizat până acum împreună. La început, poate că a fost doar o idee îndrăzneață, dar iată că am reușit să poziționăm  Agenda Urbană în centrul politicilor urbane de pe continentul nostru, precum și la nivelul statelor membre. Cele 12 Parteneriate deschise pe tematici urbane dau roade – avem deja planuri concrete de acțiune, cu propuneri pentru mai mult de 100 de măsuri posibile în viitor”, a scris Crețu pe pagina sa de Facebook.

”E important de subliniat faptul că noi, la Comisia Europeană, am ajutat orașele să facă față mai bine provocărilor și să profite la maximum de oportunitățile de finanțare ale UE.  În acest sens, spre exemplu, am lansat în 2016 platforma online “One Stop Shop for Cities,” principalul punct de informare pentru orașe despre toate politicile UE care au o dimensiune urbană. Totodată, continuăm eforturile comune cu Banca Europeană de Investiții pentru a oferi noi șanse de dezvoltare orașelor europene, prin serviciile de consultanță specializată pentru investiții urbane – URBIS – o platformă lansată în 2017. Iar viitorul, sunt convinsă că ne va aduce noi provocări, dar și noi posibilități de cooperare, în beneficiul orașelor noastre”, a mai spus Corina Crețu.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu participă, în perioada 13-14 iunie, la reuniunea informală a miniștrilor UE din domeniul dezvoltării urbane, eveniment ce are loc la București, în cadrul Președinției române a Consiliului UE.

Punctul central al reuniunii îl reprezintă adoptarea Declarației de la București, al cărei principal obiectiv este să deschidă calea pentru crearea unui cadru comun de acțiune în domeniul dezvoltării urbane în UE. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu anunță că va demisiona din funcția de comisar european la 1 iulie pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat

Published

on

©️ European Commission

Corina Crețu, proaspăt realeasă membru al Parlamentului European din partea formațiunii Pro România, va demisiona din funcția de comisar european la data de 1 iulie, decizie de care l-a informat pe președintele Klaus Iohannis, precizând că ”Guvernul României nu s-a decis în legătură cu nominalizarea Comisarului European din viitoarea componență a Executivului european”.

Într-o reacție remisă CaleaEuropeană.ro, Crețu a transmis că face aceste precizări având în vedere numeroasele întrebări pe care le primesc privind statutul ei de după rezultatele alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Precizările comisarului european sunt următoarele:


1. Guvernul României nu s-a decis în legătură cu nominalizarea Comisarului European din viitoarea componență a Executivului european, ca atare l-am informat pe Președintele Comisiei Europene, Domnul Jean-Claude Juncker, că îmi voi îndeplini îndatoririle de Comisar European pentru Politică Regională până la data de 1 iulie, zi în care voi demisiona din calitatea de Comisar European.

2. Noul Parlament European se va întruni la data de 2 iulie 2019 la Strasbourg, moment în care îmi voi prelua mandatul de europarlamentar, ca urmare a încrederii pe care au acordat-o românii echipei PRO România.

3. Azi l-am informat pe Președintele României că sunt nevoită să demisionez din calitatea de Comisar, pentru a evita starea de incompatibilitate si pentru a-mi putea prelua mandatul de Membru al Parlamentului European.

Multumesc tuturor celor care au votat PRO România, pro-Europa.


Corina Crețu este unul dintre cei mai experimentați oameni politici români la nivel european. Membru al Parlamentului European în perioada 2007-2014, încă de la aderarea României la Uniunea Europeană, Corina Crețu a devenit vicepreședinte al legislativului european.

De la 1 noiembrie 2014 este comisar european pentru politică regională în cadrul Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending