Connect with us

ROMÂNIA

Comisia Europeană: Prin aderarea Bulgariei, Croației și României la spațiul Schengen vom fi mai bine echipați să protejam acest spațiu comun și să înfruntăm provocările împreună

Published

on

© RO2019EU/ Flickr

Corespondență din Strasbourg, Dan Cărbunaru

Comisia Europeană apreciază pozitiv contribuția pe care Bulgaria, Croația și România o pot aduce la întărirea securității spațiului Schengen și își reiterează speranța ca cele trei state să fie acceptate ,,curând” în acest spațiu, în contextul în care Colegiul Comisarilor a stabilit că Croația este la un pas de aderare, potrivit unei declarații a comisarului european Dimitris Avramoplous.

Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie a fost astăzi portavocea Comisiei Europene în ceea ce privește concluziile rapoartelor MCV asupra Bulgariei și României, precum și alte teme de pe agenda Colegiului Comisarilor, cum ar fi evaluarea aplicației Croației privind aderarea la spațiul Schengen.

Potrivit declarațiilor comisarului european, Comisia Europeană consideră că Croația a luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că toate părțile relevante ale acquis-ului Schengen sunt aplicate. Însă, ,,rămâne la latitudinea Consiliului să decidă, în unanimitate, privind aderarea Croației la spațiul Schengen de liberă circulație în UE”, a punctat Dimitris Avramopulos.

Acesta a reiterat faptul că a susținut mereu că ,,un spațiu Schengen mai puternic și mai rezistent la provocări este un spațiu Schengen incluziv”. În acest sens, spunea oficialul european, ,,viitoarea aderare a Croației, României și Bulgariei este cu atât mai relevantă având în vedere provocările pe migrație și securitate”.

,,Am făcut multe pentru a ne consolida protecția granițelor externe ale UE în ultimele luni și ani pentru ca libertatea de mișcare în Schengen să fie păstrată. Vreau să reiterez că este timpul să ne întoarcem la o funcționare normală a spațiului Schengen, fără controale interne la frontiere”, a adăugat acesta.

Avramopoulos a transmis un mesaj clar din partea Comisiei Europene în ceea ce privește importanța aderării celor trei state la Schengen

,,Alături de Bulgaria, Croația și România, care vor adera curând, sper, la Schengen, vom fi mai bine echipați să protejam acest spațiu comun și să înfruntăm provocările împreună. Doar dacă suntem uniți putem asigura o Europă mai sigură pentru cetățenii noștri”, a conchis acesta.

Poziția de astăzi a Comisiei Europene,  cu privire la aderarea la Schengen a Croației, exprimată într-un comunicat de presă,este rezultatul evaluărilor efectuate între iunie 2016 și mai 2019, care au examinat în ce măsură Croația aplică normele și standardele Schengen în mai multe domenii, inclusiv protecția datelor, cooperarea polițienească, politica comună privind vizele, returnarea, SIS, armele de foc și cooperarea judiciară în materie penală.

De asemenea, confirmă faptul că Croația a depus eforturile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite criteriile pentru aplicarea normelor Schengen în gestionarea frontierelor externe.

Acum, la invitația Comisiei, Consiliul UE trebuie să discute despre comunicarea acesteia din urmă cu scopul de a integra Croația în spațiul Schengen în conformitate cu Actul de aderare din 2011.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

POLITICĂ

Klaus Iohannis, la Zagreb: Cu noua configurație politică, președinte și premier de la PPE, vom avea o mai mare greutate politică pentru aderarea României la Schengen

Published

on

România va relua discuțiile privind un nou impuls dat aderării sale la spațiul Schenge și adoptării monedei euro în noua configurație politică în care atât președintele, cât și prim-ministrul provin din aceeași familiei politică european, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Zagreb, cu prilejul sosirii sale la summitul liderilor PPE.

Întrebat de corespondentul CaleaEuropeană.ro despre faptul că România participă, pentru prima dată, la un Congres PPE atât la nivel prezidențial, cât și la nivel de prim-ministru, Iohannis a răspuns: ”este o situație foarte, foarte bună pentru noi în cadrul PPE-ului”.

”Și pentru a sublinia acest lucru am venit la summitul șefilor de stat și de guvern din PPE. Cu siguranță, în această nouă configurație în care dacă voi reuși în turul doi al alegerilor prezidențiale ne duce în situația să avem la sfârșit de an și președinte și premier din PNL, din PPE. Evident, influența României în cadrul PPE-ului și în toate structurile Uniunii Europene va fi una considerabil mai bună și avem intenția să folosim această situație în beneficiul României și românilor”, a detaliat președintele.

Întrebat dacă aceste beneficii vizează un nou impuls dat aderării țării noastre la spațiul Schengen și pentru adoptarea monedei euro, șeful statului a spus că noua configurație politică de la București oferă ”o mai mare greutate”.

”Cu siguranță, în noua configurație discuțiile se vor relua și vom avea o mult mai mare greutate politică”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă miercuri, la Zagreb, la Summitul Partidului Popular European, organizat în marja Congresului PPE găzduit de premierul croat Andrej Plenkovic și de actuala conducere a popularilor europeni, în fruntea președintele Joseph Daul și secretarul general Antonio Lopez.

La Congresul PPE este prezent și premierul Ludovic Orban, fiind pentru prima dată în ultimii șapte ani când România este reprezentată la nivel de președinte și prim-ministru de lideri cu aceeași apartenență politică. De altfel, Orban va susține și un discurs în plenul Congresului și va avea mai multe întrevederi bilaterale, inclusiv cu Angela Merkel, Ursula von der Leyen și Donald Tusk.

Miercuri seară, popularii europeni l-au ales în cadrul Congresului pe Donald Tusk pentru funcția de președinte PPE, acesta devenind primul est-european care ocupă această poziție.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis îl felicită pe Donald Tusk pentru alegerea în funcția de președinte PPE: Popularii europeni vor continua să joace un rol decisiv în viitorul UE

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a salutat miercuri, într-o postare pe Twitter, alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Partidului Popular European.

”Felicitări Donald Tusk pentru alegerea în funcția de președinte PPE! Sub conducerea ta, PPE va continua să joace un rol decisiv în configurarea viitorului proiectului european”, a scris Iohannis, pe Twitter.

 

Președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, a fost ales președintele Partidului Popular European, cea mai mare familie politică pan-europeană, devenind primul est-european deținător al acestei funcții.

Tusk, singurul candidat, a fost ales cu 93% din voturi la Congresul PPE de la Zagreb.

Continue Reading

NATO

Întâlnire la nivel înalt România-SUA la NATO: Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au discutat despre sporirea prezenței navale aliate la Marea Neagră

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere cu secretarul de stat american, Michael Pompeo, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările NATO, desfăşurată la Bruxelles.

Cei doi înalţi oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO şi au evidenţiat importanţa avansării procesului de adaptare a Alianţei, în pas cu evoluţiile din contextul de securitate din spaţiul euro-atlantic.

“În acest context, ministrul român a subliniat importanţa implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniştrii de Externe aliaţi în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menţionat importanţa creşterii participării aliate la Brigada Multinaţională din România, precum şi sporirea prezenţei navale aliate în Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene”, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

Aurescu a apreciat “sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic şi a argumentat necesitatea creşterii prezenţei militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre”.

Totodată, subliniază sursa citată, el “a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la Bucureşti pentru partajarea echitabilă a responsabilităţilor, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare şi participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat în mod deosebit de secretarul de stat Pompeo”.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaţionalizării celor două memorandumuri de înţelegere semnate recent de România şi SUA în materie de cooperare în domeniul nuclear civil şi infrastructură 5G.

Ministrul român de Externe a făcut, de asemenea, o prezentare sintetică a situaţiei politice din Republica Moldova şi a subliniat importanţa dosarului transnistrean pentru securitatea României şi a NATO.

Şeful diplomaţiei române “a argumentat, totodată, în favoarea accederii României, partener strategic şi aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending