Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia face următorul pas în procedura de infringement împotriva Ungariei pentru criminalizarea activităților în sprijinul solicitanților de azil

Published

on

Comisia Europeană a decis în această săptămână să trimită Ungariei un aviz motivat privind legislația acesteia care criminalizează activitățile în sprijinul solicitărilor de azil și de ședere și limitează în continuare dreptul de a solicita azil, potrivit unui comunicat de presă.

În vara anului trecut, mai exact în luna iunie, Parlamentul Ungariei a adoptat o serie de legi care incriminează orice persoană sau grup care oferă ajutor unui imigrant ilegal solicitant de azil. Mai mult, legislația limitează capacitatea organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) de a acționa în cazuri de azil și a fost adoptată în defavoarea Uniunii Europene și a grupurilor pentru drepturile omului.

Legislația în cauză – denumită de autoritățile ungare ”legile Stop Soros” – combinată cu prevederile existente în materie de azil, are ca efect incriminarea oricărei asistențe oferite de orice persoană în numele organizațiilor persoanelor care doresc să solicite azil sau de ședere permis în Ungaria.

Legile includ, de asemenea, măsuri care restricționează libertățile individuale, împiedicând orice persoană care face obiectul unei proceduri penale să se apropie de zonele de tranzit de la granițele Ungariei, unde se află solicitanții de azil. Sancțiunile variază de la închiderea temporară până la închisoare de până la 1 an și expulzarea din țară.

În plus, noua lege și amendamentul constituțional au introdus noi motive de declarare a unei cereri de azil inadmisibile, limitând dreptul la azil numai pentru persoanele care sosesc în Ungaria direct dintr-un loc în care viața sau libertatea lor este în pericol.

Prezenta procedură de infringement vine în completarea unei alte proceduri de infringement privind nerespectarea de către Ungaria a legislației UE în materie de azil și de returnare, pe care Comisia a deschis-o la la Curtea de Justiție a UE la 19 iulie 2018. Autoritățile maghiare au fost informate de măsurile dispuse de Comisie la acea dată și de încălcările săvârșite prin intermediul unei scrisori formale de notificare.

După analizarea răspunsului furnizat de autoritățile maghiare, Comisia Europeană consideră în continuare că majoritatea preocupărilor ridicate nu au fost încă abordate, în special în ceea ce privește următoarele aspecte:

 • Criminalizarea sprijinului acordat solicitanților de azil: legislația maghiară limitează dreptul solicitanților de azil de a comunica și de a fi asistați de organizații naționale, internaționale și neguvernamentale relevante, prin incriminarea sprijinului acordat cererilor de azil. Acest lucru încalcă Directiva privind procedurile de azil (Directiva 2013/32 / UE) și Directiva privind condițiile de primire (Directiva 2013/33 / UE).

 • Restricționarea libertăților individuale: prin împiedicarea oricărei persoane care face obiectul unei proceduri penale în temeiul acestor legi să se apropie de zonele de tranzit de la granițele Ungariei, legislația restrânge în mod nejustificat exercitarea drepturilor cetățenilor UE și a membrilor familiilor lor. Sancțiunile variază de la închiderea temporară până la închisoare de până la 1 an și expulzarea din țară. Acest lucru încalcă articolele 20 și 21 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea UE (TFUE) și Directiva privind libera circulație (Directiva 2004/38 / CE), precum și Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

 • Limitarea ilegală a dreptului la azil: introducerea unui motiv admisibil suplimentar pentru cererile de azil, care nu este prevăzută de legislația UE, constituie o încălcare a Directivei privind procedurile de azil. În plus, în timp ce legislația UE prevede posibilitatea introducerii unor motive de admisibilitate în cadrul conceptelor “țara terță sigură” și “prima țară de azil”, legislația ungară, inclusiv amendamentul constituțional privind azilul, reduce dreptul la azil la o modalitate incompatibilă cu Directiva privind calificările în domeniul azilului (Directiva 2011/95 / UE) și cu Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită un aviz motivat Ungariei – al doilea pas în cadrul unei proceduri de infringement a legislației UE. Autoritățile ungare au acum 2 luni pentru a răspunde preocupărilor Comisiei. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul Adina Vălean a semnat, în numele UE, acordurile de liberalizare a transportului de mărfuri cu Ucraina și R. Moldova

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, împreună cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, și cu viceprim-ministrul și ministrul moldovean al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, au semnat acorduri privind transportul rutier de mărfuri între UE și fiecare țară. Acordurile vor contribui la asigurarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv a securității alimentare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a blocării de către aceasta a rutelor de transport tradiționale.

În plus, comisarul Vălean și ministrul Kubrakov au semnat o înțelegere privind actualizarea rețelei indicative TEN-T a Ucrainei pentru a îmbunătăți conexiunile de infrastructură între UE și Ucraina.

Semnăturile au avut loc în cadrul Zilelor Europei Conectate de la Lyon.

Aceste două acorduri reprezintă un alt exemplu al modalităților concrete prin care UE sprijină Ucraina. În parte, liberalizăm transportul rutier pentru transportatorii ucraineni și moldoveni în UE pentru a menține fluxurile de export și pentru a ne asigura că Ucraina poate importa bunurile de care are nevoie. De asemenea, acestea vor oferi o ușurare pentru Moldova, care a pierdut rute de transport esențiale prin Ucraina pentru propriile exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. De asemenea, am luat măsuri pentru a lega Ucraina mai strâns de UE în ceea ce privește infrastructura, ceea ce va ajuta la orientarea efortului de reconstrucție după ce Ucraina va fi respins războiul de agresiune al Rusiei”, a declarat comisarul european pentru transportui, Adina Vălean.

Acordurile de transport rutier vor facilita transportul de mărfuri între UE, Ucraina și Moldova, permițând transportatorilor să tranziteze și să opereze între teritoriile celorlalți fără a fi nevoie de autorizații pentru acest tip de operațiuni.

Acordul dintre UE și Ucraina prevede, de asemenea, recunoașterea permiselor de conducere ucrainene și a certificatelor de competență profesională pentru a sprijini și mai mult șoferii ucraineni. În urma înțelegerii la nivel înalt privind rețeaua TEN-T, UE va include în legislația sa hărțile TEN-T actualizate ale Ucrainei, în scopul îmbunătățirii conexiunilor. Înțelegerea subliniază intenția comună de a promova o planificare adecvată și dezvoltarea unei conectivități durabile și eficiente din punct de vedere al resurselor în domeniul transporturilor între cele două părți.

Ambele acțiuni fac parte din Planul de acțiune UE-Ucraina privind coridoarele de solidaritate, un set amplu de activități în domeniul politicii de transport în sprijinul Ucrainei.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE și Noua Zeelandă au încheiat negocierile pentru un acord comercial. Exporturile anuale ale UE ar putea crește cu până la 4,5 mld. de euro

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

UE și Noua Zeelandă au încheiat astăzi, 30 iunie, negocierile pentru un acord comercial, care va oferi oportunități economice semnificative pentru întreprinderile și consumatorii ambelor părți. Acordul include, de asemenea, angajamente fără precedent în materie de sustenabilitate, inclusiv respectarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, se arată în comunicatul Executivului European. 

Se preconizează ca schimburile comerciale bilaterale să crească cu până la 30% datorită acestui acord, iar exporturile anuale ale UE ar putea crește cu până la 4,5 miliarde de euro. Investițiile UE în Noua Zeelandă au un potențial de creștere de până la 80%. Acordul poate reduce taxele vamale cu aproximativ 140 de milioane de euro pe an pentru întreprinderile din UE începând cu primul an de aplicare.

„Noua Zeelandă este un partener-cheie pentru noi în regiunea Indo-Pacific. Acest acord comercial aduce oportunități majore pentru companiile noastre, pentru fermierii și consumatorii noștri, de ambele părți. El poate contribui la creșterea comerțului dintre noi cu 30%. Acesta include angajamente sociale și climatice fără precedent. Acest nou acord între Uniunea Europeană și Noua Zeelandă vine într-un moment geopolitic important”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul va oferi noi oportunități pentru întreprinderi, printre care:

 • Eliminarea tuturor taxelor vamale pentru exporturile UE către Noua Zeelandă.
 • Deschiderea pieței serviciilor din Noua Zeelandă în sectoare-cheie, cum ar fi serviciile financiare, telecomunicațiile, transportul maritim și serviciile de livrare.
 • Asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru investitorii UE în Noua Zeelandă și invers.
 • Îmbunătățirea accesului întreprinderilor din UE la contractele de achiziții publice din Noua Zeelandă pentru bunuri, servicii, lucrări și concesiuni de lucrări. Piața de achiziții publice din Noua Zeelandă valorează aproximativ 60 de miliarde de euro pe an.
 • Facilitarea fluxurilor de date, a unor norme previzibile și transparente pentru comerțul digital și a unui mediu online sigur pentru consumatori.
 • Prevenirea cerințelor nejustificate de localizare a datelor și menținerea unor standarde ridicate de protecție a datelor cu caracter personal.
 • Ajutarea întreprinderilor mici să exporte mai mult prin intermediul unui capitol dedicat întreprinderilor mici și mijlocii.
  reducerea semnificativă a cerințelor și procedurilor de conformitate pentru a permite un flux mai rapid al mărfurilor.
 • Angajamente semnificative din partea Noii Zeelande de a proteja și de a pune în aplicare drepturile de proprietate intelectuală, aliniate la standardele UE.

Proiectele de texte negociate vor fi publicate în curând. Aceste texte vor fi supuse unei revizuiri juridice (“legal scrubbing”) și vor fi traduse în toate limbile oficiale ale UE. Ulterior, Comisia Europeană va înainta acordul spre semnare și încheiere Consiliului. După adoptarea de către Consiliu, UE și Noua Zeelandă pot semna acordul. După semnare, textul va fi transmis Parlamentului European pentru aprobare. După aprobarea Parlamentului și după ce Noua Zeelandă îl ratifică, de asemenea, acordul poate intra în vigoare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană închide investigația privind ajutorul de stat acordat de România în favoarea Oltchim

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană a închis investigația amănunțită privind sprijinul acordat de România companiei petrochimice Oltchim, se arată într-un comunicat.

În decembrie 2018, Comisia a constatat că Oltchim a primit ajutoare incompatibile în valoare de aproximativ 335 de milioane de euro care au constat în: (i) neexecutarea datoriilor, (ii) anulări de datorii și (iii) continuarea aprovizionării fără plată a Oltchim.

Prin urmare, Comisia a ordonat României să recupereze acest ajutor.

În decembrie 2021, Tribunalul General al UE – instanță în cadrul Curții de Justiție a UE care judecă plângerile unor persoane fizice sau ale statelor membre împotriva instituțiilor europene- a constatat că Executivul european nu a reușit să demonstreze că două măsuri de sprijin – neexecutarea datoriilor și anularea datoriilor – constituiau ajutoare de stat și, prin urmare, a anulat parțial decizia Comisiei din 2018. Ca urmare a hotărârii Tribunalului, investigația formală a Comisiei a rămas deschisă în ceea ce privește cele două măsuri în cauză.

Însă, la 8 mai 2019, Oltchim a fost declarată în insolvență și și-a încetat complet activitatea economică. În consecință, investigația Comisiei a rămas fără obiect și, prin urmare, instituția și-a închis investigația.

Continue Reading

Facebook

EDITORIALE2 hours ago

Summitul de la Madrid, cel mai important moment strategic pentru securitatea României de la aderarea la NATO. Iată de ce

NATO4 hours ago

Joe Biden laudă România pentru creșterea bugetului apărării și reafirmă creșterea prezenței militare SUA: Vom poziționa o brigadă de luptă în România

NATO4 hours ago

Klaus Iohannis, la finalul summitului NATO de la Madrid: România susține adoptarea cât mai curând a unei noi declarații comune UE – NATO

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisarul Adina Vălean a semnat, în numele UE, acordurile de liberalizare a transportului de mărfuri cu Ucraina și R. Moldova

ROMÂNIA6 hours ago

Recep Tayyip Erdogan l-a întrebat pe Klaus Iohannis ce mai face Gică Hagi. Ce a răspuns șeful statului

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UE și Noua Zeelandă au încheiat negocierile pentru un acord comercial. Exporturile anuale ale UE ar putea crește cu până la 4,5 mld. de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Laura Kövesi, îngrijorată de modul în care România a transpus Directiva privind protecția avertizorilor de integritate: Analizez dacă se impune un raport către CE cu privire la încălcarea principiilor statului de drept

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Nu putem atinge obiectivul de economie verde în absența gazului și a energiei nucleare ca și combustibili de tranziție

NATO7 hours ago

Iohannis și Erdogan, prima întâlnire bilaterală după șase ani: Președinții României și Turciei doresc organizarea unei reuniuni trilaterale cu Polonia la nivel prezidențial

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis salută decizia lui Emmanuel Macron: Franța este dispusă să crească prezența militară în România la nivel de brigadă în cadrul NATO

NATO4 hours ago

Joe Biden laudă România pentru creșterea bugetului apărării și reafirmă creșterea prezenței militare SUA: Vom poziționa o brigadă de luptă în România

NATO11 hours ago

Liderii din 22 țări NATO, inclusiv România, au lansat primul Fond de Inovare al Alianței. România va găzdui două centre de testare ale Acceleratorului menit să păstreze supremația tehnologică NATO

NATO1 day ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO1 day ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

FONDURI EUROPENE1 day ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: România a fost implicată în schimbarea de atitudine a Turciei pentru a accepta cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, la summitul NATO: România va beneficia de forțe aliate pre-alocate și echipamente militare pre-poziționate pregătite să intervină în cazul unui atac rusesc. Marea Neagră este zonă de război

ROMÂNIA2 days ago

Sorin Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galați va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina

Team2Share

Trending