Connect with us

U.E.

Consiliul European așteaptă propunerile Comisiei privind competitivitatea economiei UE. Charles Michel: Trebuie să lucrăm pe termen lung în privința investițiilor, inovării și comerțului

Published

on

© European Union

Președintele Consiliului European, Charles Michel, este de părere că instituțiile UE trebuie să completeze măsurile pe termen scurt pentru sporirea competitivității economiei europene cu măsuri pe termen lung în trei domenii, respectiv investiții, inovare și comerț, liderii din statele membre așteptând propunerile Comisiei Europene în acest sens înainte de reuniunea din 23-24 martie. 

Consecințele economice ale războiului din Ucraina ne-au obligat să ne punem întrebările corecte cu privire la competitivitatea economiei noastre, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Un singur exemplu pentru a ilustra provocarea: deficitul comercial al UE în domeniul energiei. În 2022, acesta a reprezentat aproximativ 4% din PIB-ul nostru, față de 1,7 % în 2021, în timp ce Statele Unite au înregistrat un excedent de trei ori mai mare în aceeași perioadă. Exportul de energie al Statelor Unite a crescut cu 60% în 2022. În decembrie anul trecut, Consiliul European a solicitat Comisiei să prezinte modalități de a ajuta industria noastră să impulsioneze tranziția ecologică și digitală, în special în contextul unor intervenții mai bine direcționate ale statului, inclusiv din partea Statelor Unite. Și am decis asupra direcțiilor noastre de acțiune pe termen scurt. În primul rând, relaxarea regimului ajutoarelor de stat într-un mod țintit și limitat în timp, dublată de o mai mare flexibilitate în utilizarea tuturor mijloacelor financiare existente. Al doilea punct, simplificarea condițiilor de lucru pentru întreprinderile noastre prin simplificarea procedurilor și autorizațiilor. Și, în al treilea rând, intensificarea formării și reconversiei profesionale pentru a oferi sectoarelor noastre viitoare profesioniștii de care au nevoie cu disperare. Dar, doamnelor și domnilor, trebuie să acționăm și pe termen lung, deoarece nu putem permite ca măsurile pe termen scurt să submineze strategia noastră pe termen lung. Și aceasta este exact, exact dezbaterea pe care o vom avea săptămâna viitoare la următorul Consiliu European privind competitivitatea economiei europene. Și așteptăm mâine propunerile solicitate de la Comisie”, a declarat Charles Michel, miercuri, în plenul Parlamentului European. 

Comisia Europeană urmează să prezinte în această săptămână două propuneri legislative pe care se fundamentează Planul Industrial pentru Pactul Verde, adică Legea privind Emisiile Nete Zero și Legea privind Materiile Prime Critice.

Planul, prezentat de Comisie la 1 februarie, urmărește să ofere un mediu mai favorabil pentru creșterea capacității de producție a UE în ceea ce privește tehnologiile și produsele cu zero emisii nete necesare pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Europei în materie de climă.

Acesta se bazează pe inițiativele anterioare și se sprijină pe punctele forte ale pieței unice a UE, completând eforturile în curs de desfășurare în cadrul programului și al programului REPowerEU, care urmărește eliminarea dependenței de combustibilii fosili din Rusia și accelerarea tranziției ecologice.

Citiți și Ursula von der Leyen, în plenul PE: Trebuie să devenim mai buni în cultivarea propriei noastre industrii de tehnologii curate

În ceea ce privește investițiile, șeful Consiliului European a arătat că există un decalaj de 2% din PIB între UE și SUA, iar capitalizarea bursieră a UE este mai puțin de jumătate din cea a SUA, ca proporție din PIB. Totuși, există o soluție pentru a reduce acest decalaj și a ajuta companiile europene, în special IMM-urile, să găsească mai ușor capitalul necesar investițiilor în inovare, a precizat Michel.

„Există o soluție, care se numește Uniunea Piețelor de Capital, un proiect ale cărui baze au fost puse în urmă cu aproape 10 ani. Iar acum este crucial să accelerăm activitatea efectivă pentru a duce la bun sfârșit acest proiect esențial, pentru a ne finanța economia, pentru a crea locuri de muncă și pentru a asigura bunăstarea tuturor europenilor pentru decenii de acum încolo.”

Referitor la inovare, președintele Consiliului European a amintit că obiectivul stabilit de Strategia de la Lisabona privind mobilizarea a 3% din PIB-ul UE pentru capacitățile de inovare nu a fost îndeplinit și este necesară o discuție în această privință. 

„Trebuie să facem mai mult, trebuie să o facem mai bine, iar acest lucru va face cu siguranță parte din dezbaterea care va avea loc în Consiliu în această săptămână. Vedem, de exemplu, dacă ne referim la platformele digitale, că 90% din capitalul celor mai mari 70 de companii din lume se află în Statele Unite și China: acest lucru arată proporția redusă a capacității Uniunii Europene de a se dezvolta în sectoare care sunt totuși esențiale pentru viitorul nostru comun”, a mai spus Michel.

În cele din urmă, în ceea ce privește comerțul, Michel a subliniat că de foarte mulți ani, acesta a fost „un bun sacru” pentru Uniunea Europeană, „un motor puternic al prosperității, al capacității de a genera dezvoltare și de a îmbunătăți condițiile de trai pentru concetățenii noștri”. În prezent, a atras atenția, se poate observa că „deși suntem în “Liga Campionilor” în ceea ce privește negocierea acordurilor comerciale, ne este din ce în ce mai greu să ne asigurăm că acestea sunt puse în aplicare”. „Astfel, începând cu 2006, din cele 14 acorduri comerciale încheiate, marea majoritate fie au intrat în vigoare în mod provizoriu și nu definitiv, fie intrarea lor în vigoare a rămas în impas. În lunile următoare, în ceea ce privește Mercosur, Chile și Mexic, de exemplu, va trebui să facem o serie de alegeri. Va trebui să înfruntăm adevărul”, a spus înaltul oficial european.

În opinia sa, există două probleme legate de politica comercială pentru viitor a UE, respectiv metoda de luare a deciziilor și fondul acordurilor comerciale.

Prima se referă la metoda noastră de luare a deciziilor: nu numai la metoda noastră de negociere, ci și la capacitatea de a ne asigura că societățile noastre, toți actorii direct implicați, se pot simți implicați în proces, adică să lucrăm pentru mai multă transparență, pentru mai multă încredere. Un bun exemplu în acest sens este Brexitul, care a fost o oportunitate de a mobiliza, fără nicio agendă ascunsă, în deplină transparență, toate informațiile pentru Parlamentul European, pentru parlamentele naționale, pentru societatea civilă și pentru actorii economici, și cu privire la care a fost posibil să lucrăm rapid și, cred eu, să lucrăm bine. Acest exemplu ar trebui, fără îndoială, să ne inspire pentru viitor în ceea ce privește metoda.

Al doilea subiect este fondul. Știu foarte bine că există o dorință generoasă și sinceră de a rezolva multe dintre problemele lumii prin acorduri comerciale. Dar poate că ar trebui să ne gândim că trebuie făcute alegeri. În ceea ce mă privește, cred că un acord comercial trebuie să contribuie în primul rând la îmbunătățirea și consolidarea relațiilor comerciale – uneori avem tendința de a uita că acesta este unul dintre obiectivele unui acord comercial. De asemenea, ar trebui să ducă la mai mult sprijin în lume pentru standardele înalte pe care le dorim, de exemplu pentru condițiile de muncă sau pentru condițiile de mediu. Uneori acceptăm prea mult, acceptăm lucruri greșite; poate că ar trebui să avem această dezbatere democratică. Nu există nicio îndoială că Parlamentul European are un rol major de jucat în această privință”, a explicat Charles Michel.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană ”este foarte îngrijorată” de adoptarea unei legi în Polonia, care creează o comisie specială pentru a investiga influența rusă asupra securității interne a acestei țări între 2007 și 2022.

”Această nouă lege generează preocupări legate de faptul că ar putea fi utilizată pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice, fără un tratament corect. Astăzi, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a abordat această problemă cu miniștrii în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Comisia Europeană analizează în prezent această nouă lege și nu va ezita să ia măsuri imediate, dacă este necesar”, este precizat într-un comunicat al instiuției.

Uniunea Europeană se alătură astfel Statelor Unite care și-au exprimat preocuparea cu privire la adoptarea de către Polonia a acestei legislații care, în viziunea Washingtonului, ar putea ”fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă, conform Agerpres.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

U.E.

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Ca urmare a discursului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii din luna septembrie a anului trecut, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a anunțat marți dublarea flotei aeriene de stingere a incendiilor rescEU pentru sezonul de incendii din acest an, în cadrul discursului rostit cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al UE.

Flota de stingere a incendiilor rescEU pentru 2023

Rezerva de aeronave de stingere a incendiilor rescEU include 24 de avioane și 4 elicoptere din 10 state membre:

  • două avioane medii de stingere a incendiilor din Croația
  • două avioane ușoare din Cipru
  • două elicoptere din Cehia
  • două avioane medii și un elicopter din Franța
  • două avioane ușoare din Germania
  • două avioane de cercetare medii, două avioane ușoare și un elicopter din Grecia.
  • două avioane de cercetare medii și două avioane ușoare din Italia.
  • două avioane ușoare din Portugalia
  • două avioane de cercetare medii din Spania.
  • datru avioane ușoare din Suedia

În plus, Austria, Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia vor trimite aproape 450 de pompieri care vor fi prepoziționați în Franța, Grecia și Portugalia.
Măsuri preventive și de monitorizare

Ca urmare a solicitărilor miniștrilor UE și ale Parlamentului European, în 2022, Comisia a elaborat, de asemenea, un Plan de acțiune pentru prevenirea incendiilor de vegetație. Acest plan de acțiune este organizat în jurul a trei obiective: 1) îmbunătățirea capacității administrative; 2) îmbunătățirea cunoștințelor; 3) creșterea investițiilor în acțiuni de prevenire a incendiilor de vegetație.

Ca parte a planului de acțiune pentru prevenire, UE lansează astăzi o nouă metodologie de evaluare inter pares a incendiilor de vegetație. Acest nou instrument ajută țările să își evalueze capacitatea de prevenire și de pregătire pentru incendiile de vegetație și sprijină schimbul de bune practici între țările europene, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.

În plus, este creată o echipă de sprijin pentru incendii de vegetație a Centrului de Coordonare a Răspunsurilor în Situații de Urgență pentru a permite monitorizarea și analiza în timp aproape real a situației incendiilor de vegetație de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie.

Continue Reading

U.E.

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

Published

on

© European Union, 2023

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, le-a solicitat marți sârbilor și kosovarilor să ”dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”, după ciocnirile violente din nordul Kosovo soldate cu 30 de răniţi din rândul Forţei internaţionale de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO), transmite AFP, citat de Agerpres.

Oficialul european a avut discuții telefonice cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi cu premierul kosovar, Albin Kurti, în urma cărora a evidențiat că statele membre ale UE ”discută despre posibile măsuri de adoptat dacă părțile continuă să se opună măsurilor propuse în vederea unei detensionări”.

Josep Borrell le-a cerut autorităţilor din Kosovo să suspende operaţiunile poliţiei în zona clădirilor municipale din nordul Kosovo şi manifestanţilor sârbi să se retragă.

Aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%, puși recent în funcție de guvernul kosovar, în pofida apelurilor lansate de SUA și UE. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.10 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE11 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.11 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO12 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA12 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.12 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.13 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA13 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending