Connect with us

INTERNAȚIONAL

Consiliul Europei, despre refugiații afgani: Statele membre au obligații și nu ar trebui să submineze protecția drepturilor omului

Published

on

© https://www.coe.int

Consiliul Europei reamintește statelor membre, în număr de 47, că în conformitate cu obligațiile care le revin în materie de drepturi ale omului, acestea trebuie să se angajeze fără nicio rezervă în gestionarea persoanelor care fug de „situația îngrozitoare” din Afganistan.

„Diferite guverne și autorități locale din statele membre ale Consiliului Europei au dat un exemplu pozitiv prin faptul că s-au angajat să găzduiască persoanele care fug din Afganistan în urma preluării acestei țări de către talibani. Cu toate acestea, în mod regretabil, multe state membre au făcut, de asemenea, aluzie, au anunțat sau au luat măsuri în vederea închiderii frontierelor, a construirii de ziduri și garduri, a restricțiilor privind cererile de azil sau a respingerii. Acestea și alte măsuri care, în aparență, au ca scop prevenirea migrației ilegale pot avea ca rezultat faptul că oamenii sunt împiedicați să solicite azil pe teritoriile statelor noastre membre, sunt respinși în mod ilegal la frontiere sau sunt lăsați fără acces la protecție oriunde de-a lungul drumului lor în timp ce își caută siguranța”,  a transmis astăzi, 30 august, Dunja Mijatović, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, potrivit comunicatului oficial.

Oficialul european menționează că unele state au invocat temerile legate de o nouă „criză a migrației” sau de „lecțiile anului 2015″ pentru a justifica astfel de măsuri. Refuzul statelor membre de a primi refugiați ar eroda și mai mult sistemul de protecție din Europa, mai susține oficialul.

„Evenimentele din ultimii ani arată, de asemenea, că răspunsurile care lasă deoparte drepturile omului nu conduc la soluții durabile. Dimpotrivă, acestea duc la suferințe umane inutile pentru cei vizați de astfel de răspunsuri, lăsându-i blocați la frontiere, în condiții de primire inumane și într-o incertitudine prelungită – lăsând adesea comunitățile locale să se ocupe de efectele negative ale acestor politici”, a mai adăugat aceasta.

La nivelul UE se dicută în această săptămână situația din Afganistan, în contextul în care pericolul pentru un nou val de migranți în Europa a stârnit reacții politice diferite în rândul liderilor statelor membre. 


Cancelarul german Angela Merkel, care va demisiona după alegerile federale din 26 septembrie, a cerut săptămâna trecută o acțiune coordonată și „controlată” a UE în domeniul migrației.

Merkel a declarat reporterilor la Berlin, la 17 august, că persoanele care fug din Afganistan ar trebui să fie ajutate în țările vecine, în coordonare cu agenția ONU pentru refugiați.

„Apoi ne putem gândi, ca un al doilea pas, dacă persoanele deosebit de afectate pot fi aduse în Europa într-un mod controlat”, a adăugat cancelarul german, menționând că problemele refugiaților au divizat profund blocul de 27 de membri în ultimii ani.

La 22 august, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că țara sa nu este dispusă să primească niciun afgan.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

INTERNAȚIONAL

Teheranul a răspuns „textului final” al UE, menit să relanseze dosarul nuclear iranian: „Un acord va fi încheiat dacă SUA reacționează cu realism și flexibilitate”

Published

on

© Josep Borrell / Twitter

Teheran a transmis răspunsul său la „textul final” elaborat la Viena de către Uniunea Europeană pentru a relansa acordul internaţional din 2015 privind dosarul nuclear iranian, a transmis marţi agenţia oficială iraniană Irna, potrivit AFP, scrie Agerpres.

„Iranul a predat răspunsul său scris la o schiţă a proiectului de acord de la Viena şi a anunţat că un acord va fi încheiat dacă Statele Unite reacţionează cu realism şi flexibilitate”, notează Irna.

După mai multe luni de blocaj, la 4 august discuţiile au fost reluate în capitala austriacă pentru o nouă tentativă de a salva, sub egida UE, acordul internaţional semnat în 2015 între Iran, pe de o parte, şi SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte.

Acest pact, cunoscut şi sub acronimul englez JCPOA, vizează să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat că încearcă să se doteze cu arma atomică, în pofida dezminţirilor din partea Teheranului.

Însă după retragerea unilaterală a SUA din acest acord, în 2018, Teheranul şi-a încălcat treptat obligaţiile asumate. Obiectivul tratativelor de la Viena, la care SUA participă în mod indirect, este de a repune procesul pe făgaşul său.

La 26 iulie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a prezentat un proiect de compromis şi le-a cerut părţilor angajate în discuţii să accepte documentul pentru a se evita o „criză periculoasă”.

Mai mult, Josep Borrell a declarat la 8 august că un proiect de 25 de pagini a fost transmis capitalelor implicate pentru a lua decizii privind acceptarea acestuia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Borrell, proiectul este un „text final” care avea nevoie de un răspuns afirmativ sau negativ din partea tuturor participanților, întrucât nu mai exista „niciun spațiu pentru negocieri”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite sunt pregătite să „încheie rapid o înțelegere” pentru a relansa acordul din 2015 pe baza propunerilor UE.

Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat că ţara sa va prezenta până marţi „propunerile sale finale”.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, susține că un acord nuclear restabilit va consolida securitatea regională și globală și va arăta că acordurile internaționale echilibrate sunt posibile în vremuri turbulente.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina va putea exporta 3 milioane de tone de cereale din porturile sale începând din septembrie

Published

on

© Ukrainian Minister of Infrastructure Alexander Kubrakov/Twitter

Ucraina poate exporta 3 milioane de tone de cereale din porturile sale în septembrie și ar putea exporta în viitor 4 milioane de tone lunar, a declarat marți ministrul adjunct al infrastructurii, Iuriy Vaskov, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

El a precizat că Ucraina a primit cereri pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două săptămâni pentru a exporta cereale.

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Trei dintre porturile ucrainene au fost, însă, deblocate luna trecută în cadrul unui acord între Moscova și Kiev care a făcut posibilă trimiterea a sute de mii de tone de cereale ucrainene către cumpărători.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE și Indonezia au desfășurat primul lor exercițiu naval comun în Marea Omanului

Published

on

© EEAS

În perioada 14-15 august, Uniunea Europeană și Indonezia au desfășurat primul lor exercițiu naval comun în Marea Omanului. La exercițiu au participat corveta KRI Sultan Iskandar Muda a Marinei indoneziene și fregata ITS Virginio Fasan a EU NAVFOR Somalia – Operațiunea Atalanta. Exercițiul s-a bazat pe scenariul unei operațiuni antipiraterie.

Acesta a inclus aterizări de elicoptere pe punți transversale, evoluții tactice complexe pe mare, abordarea unor nave suspecte și realimentarea cu combustibil pe mare. Proiectul UE privind rutele maritime critice în Indo-Pacific (CRIMARIO) a pus la dispoziție platforma sa de schimb de informații regionale Indo-Pacific (IORIS) pentru comunicarea între participanții la exercițiu, potrivit comunicatului oficial.

Nava indoneziană KRI Sultan Iskandar Muda tocmai a încheiat o misiune cu Grupul operativ maritim al Forței interimare a Națiunilor Unite din Liban. Prin contribuția sa activă la misiunile de menținere a păcii, Indonezia aduce o contribuție tangibilă la pacea și securitatea internațională, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite. Atât Indonezia, cât și UE susțin o ordine internațională bazată pe reguli și un multilateralism eficient, având în centrul său Organizația Națiunilor Unite.

UE și Indonezia sunt angajate în favoarea unei ordini libere, deschise, favorabile incluziunii și bazate pe norme în regiunea Indo-Pacific, susținute de respectarea integrității teritoriale și a suveranității, a democrației, a statului de drept, a transparenței, a libertății de navigație și de survolare, a comerțului legal neîngrădit și a soluționării pașnice a diferendelor. Aceștia reafirmă primatul dreptului internațional, inclusiv al Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS).

UE și Indonezia poartă un dialog periodic privind politica de securitate pentru a consolida cooperarea în materie de securitate. În noiembrie 2021, la cea de-a șasea reuniune a dialogului s-a discutat despre securitatea maritimă, alături de lupta împotriva terorismului și a extremismului violent, combaterea stupefiantelor, menținerea păcii și gestionarea crizelor, securitatea cibernetică, neproliferarea și gestionarea dezastrelor. UE consideră că Indonezia și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) sunt parteneri importanți pentru punerea în aplicare a Strategiei de cooperare a UE în regiunea Indo-Pacific, în conformitate cu Perspectivele ASEAN privind regiunea Indo-Pacific.

UE și Indonezia intenționează să își consolideze cooperarea operațională pe mare, inclusiv exercițiile navale comune și escalele portuare. Ca o completare a cooperării lor operaționale, acestea intenționează să intensifice schimbul de informații și de experiență și să consolideze capacitatea de conștientizare a domeniului maritim, în special prin intermediul proiectelor UE privind consolidarea cooperării în materie de securitate în și cu Asia (ESIWA) și privind rutele maritime critice din Indo-Pacific (CRIMARIO).

Continue Reading

Facebook

U.E.14 mins ago

Letonia, a treia țară din UE care organizează o strângere de fonduri pentru a cumpăra Ucrainei o dronă militară

euro bani moneda
U.E.56 mins ago

Eurostat: În iunie, UE a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie

U.E.59 mins ago

Letonia trimite Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2

U.E.1 hour ago

Pompierii români își continuă misiunea specială în Franța și își ajută colegii francezi să stingă incendiile de vegetație

U.E.3 hours ago

Eurostat: Gazele cu efect de seră generate de activitățile economice din UE sunt încă sub nivelurile pre-pandemie

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Teheranul a răspuns „textului final” al UE, menit să relanseze dosarul nuclear iranian: „Un acord va fi încheiat dacă SUA reacționează cu realism și flexibilitate”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ucraina va putea exporta 3 milioane de tone de cereale din porturile sale începând din septembrie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

UE și Indonezia au desfășurat primul lor exercițiu naval comun în Marea Omanului

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au organizat exerciții de apărare antirachetă pentru a proteja securitatea comună

U.E.5 hours ago

Finlanda susține interzicerea intrării turiștilor ruși în UE. Sanna Marin: Nu cred că este corect ca cetățenii ruși să viziteze obiective turistice în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA5 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending