Consiliul Europei trimite o delegație în Crimeea, anunță Thorbjorn Jagland. Care va fi misiunea acesteia

Thorbjørn JaglandConsiliul Europei a trimis o delegație în Crimeea pentru evaluarea situației drepturilor omului în peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, a anunțat luni organizația, citat de AFP.

Misiunea va fi condusă în cel mai independent mod și nu va aborda probleme legate de statutul teritorial al Crimeii“, a explicat într-un comunicat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, precizând că delegația, care trebuie să se deplaseze luni pe teren, va aborda toate chestiunile legate de drepturile omului, libertatea de expresie și de asociere, drepturile minorităților și condițiile de detenție.

Potrivit Agerpres, delegația, condusă de diplomatul elvețian Gérard Stoudmann și compusă din trei membri ai secretariatului Consiliului Europei, va prezenta un raport și recomandări secretariatului General al Consiliului Europei în februarie sau martie.

De mai bine de un an, nicio delegație a unei organizații internaționale nu a putut să se deplaseze acolo“, a subliniat Jagland, adăugând că toți cei peste 2,5 milioane de locuitori ai Crimeii ar trebui să beneficieze de prevederile Convenției europene pentru drepturile omului.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, în urma unui referendum contestat, în plin conflict între Moscova și forțele prooccidentale venite la putere la Kiev.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.