Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul UE propune o viziune pe termen lung privind zonele rurale, axată pe investiții, îmbunătățirea conectivității și reînnoirea generațiilor

Published

on

© European Union 2012

Consiliul Uniunii Europene a aprobat luni concluzii privind o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, oferind Comisiei și statelor membre orientări politice menite să stimuleze și mai mult prosperitatea, reziliența și structura socială a zonelor și comunităților rurale, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Setul de concluzii, aprobat în unanimitate de miniștrii agriculturii din UE, recunoaște că zonele rurale contribuie în mod esențial la soliditatea economică a UE, la tranziția verde și la cea digitală și la acțiunile climatice. De asemenea, concluziile evidențiază rolul zonelor rurale în asigurarea durabilității și a securității alimentare, precum și în conservarea patrimoniului cultural al comunităților locale.

Concluziile accentuează în special importanța agriculturii, inclusiv în ceea ce privește asigurarea autonomiei strategice deschise a sistemelor alimentare ale UE și reducerea dependențelor externe. Acest lucru este deosebit de important având în vedere contextul geopolitic actual.

Provocările multidimensionale necesită o abordare holistică

Concluziile evidențiază complexitatea și diversitatea zonelor rurale, subliniind provocările specifice cu care se confruntă multe dintre aceste zone, cum ar fi declinul numeric și îmbătrânirea populației, disparitățile de gen, conectivitatea limitată, infrastructura subdezvoltată sau lipsa unor oportunități adecvate de ocupare a forței de muncă.

Asigurarea faptului că vocile din mediul rural se fac auzite

Ca răspuns la aceste provocări diverse, Consiliul solicită o abordare holistică elaborată în cooperare cu cetățenii din mediul rural, cu implicarea autorităților și a comunităților locale și regionale. Miniștrii subliniază, de asemenea, rolul important al grupurilor de acțiune locală în cadrul inițiativei LEADER și al abordării ascendente în punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității.

Îmbunătățirea conectivității și a competențelor digitale

În concluziile lor, miniștrii subliniază, de asemenea, importanța tranziției digitale, a inovării și a conectivității, inclusiv a acoperirii de bandă largă. În acest sens, oportunitățile de formare și dezvoltarea competențelor digitale sunt evidențiate ca fiind esențiale.

Investițiile în zonele rurale

Miniștrii recunosc importanța investițiilor din surse de la nivelul UE și de la nivel național, regional și local pentru realizarea acestei viziuni pe termen lung. Raționalizarea finanțării ar contribui la soluționarea problemei privind disponibilitatea redusă a serviciilor publice și la îmbunătățirea infrastructurii și a conectivității. În acest context, toate politicile și instrumentele relevante ale UE ar trebui să fie implicate și să contribuie cu resursele adecvate la sprijinirea zonelor rurale. Coerența și sinergiile politicilor și instrumentelor ar trebui consolidate în acest sens.

Pentru a se asigura că finanțarea este utilizată în mod optim, miniștrii solicită Comisiei să instituie un instrument de monitorizare menit să evalueze finanțarea UE care sprijină zonele rurale și să instituie o procedură care să asigure coerența și sinergiile între politicile și instrumentele UE relevante.

Reînnoirea generațiilor

Concluziile recunosc, de asemenea, că schimbările demografice au un impact negativ asupra zonelor rurale, conducând inclusiv la depopulare. Prin urmare, miniștrii solicită soluții menite să atragă tinerii, inclusiv tinerii fermieri, în zonele rurale.

Printre soluțiile propuse se numără facilitarea accesului tinerilor la finanțare și la terenuri, oferirea unor oportunități diverse de muncă și formare pentru tineri și implicarea acestora în procesele decizionale locale.

Femeile în zonele rurale

Un alt aspect social luat în considerare de miniștri în concluzii este rolul femeilor. Consiliul consideră că sunt necesare măsuri de sprijin pentru a contribui la crearea de noi oportunități de muncă și la o mai bună implicare a femeilor în procesul decizional. Participarea egală a femeilor în agricultură este, de asemenea, un obiectiv important subliniat de miniștri în această privință.

Etapele următoare

Pentru a contribui la stimularea rezilienței și a prosperității zonelor rurale ale UE, Consiliul invită Comisia să ia în considerare transformarea viziunii într-o veritabilă strategie rurală a UE, cu o abordare cuprinzătoare și flexibilă și cu indicatori relevanți.

În plus, Consiliul încurajează statele membre să se implice și mai mult în Pactul rural și să dezvolte în continuare strategii și planuri de acțiune la nivel național, regional și local în beneficiul zonelor rurale.

Context

În iunie 2021, Comisia a publicat o comunicare intitulată „O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE”, care urmărește să creeze comunități rurale mai puternice, conectate, reziliente și prospere până în 2040.

Comunicarea prezintă provocările și preocupările cu care se confruntă aceste zone și evidențiază unele dintre oportunitățile pe care le au la dispoziție. Planul de acțiune rurală al UE și Pactul rural stabilesc apoi acțiuni și instrumente pentru atingerea obiectivelor viziunii.

Rezultatele Conferinței Pactului rural, care a avut loc la Uppsala (Suedia) în mai 2023, și ale forumului la nivel înalt privind politica rurală vizând conturarea viitorului zonelor rurale, care a avut loc la Sigüenza (Spania) în septembrie 2023, au contribuit, de asemenea, la pregătirea terenului pentru concluziile Consiliului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

Published

on

© European Union 2025

Dacă Europa este neputincioasă, ea nu va supraviețui, a avertizat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, cu ocazia unui discurs susținut la Varșovia pentru a lansa președinția semestrială a Poloniei la Consiliului Uniunii Europene, afirmând că “suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”.

În timpul ceremoniei de deschidere a președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene la care a participat și președintele Consiliului European Antonio Costa, Donald Tusk a subliniat că întărirea securității, competitivității și inovării Europei sunt principalele priorități ale președinției poloneze pentru următoarele șase luni.

 

Tusk, care a fost prim-ministru al Poloniei și la precedenta președinție rotativă a Consiliului din 2011, a declarat că pe 21 ianuarie se va adresa Parlamentului European pentru a “vorbi despre intențiile ambițioase ale Uniunii Europene, ale întregii Europe și ale președinției poloneze pentru aceste șase luni foarte dificile”.

“Anul acesta se împlinesc exact 1.000 de ani de la acel moment istoric în care Polonia a devenit un regat, un regat european, când un conducător polonez a preluat coroana”, a spus Tusk.

După cum a subliniat el, o mie de ani de la încoronarea lui Bolesław cel Viteaz, sunt “o mie de ani de experiențe schimbătoare”.

“Europa a experimentat, de asemenea, eșecurile sale, națiunile europene din ultima mie de ani și Uniunea Europeană, pe care o vom conduce în următoarele șase luni, are suficiente experiențe negative pentru a fi înțeleaptă după ce daunele au fost făcute”, a spus Tusk.

Prim-ministrul a declarat că “președinția poloneză trebuie să folosească înțelepciunea și experiența noastră națională”. De asemenea, el a subliniat cât de importante sunt securitatea, competitivitatea, inovarea, imaginația, curajul și buna conducere pentru Europa și patria noastră.

Toate acestea sunt surse ale forței noastre. Dacă Europa este neputincioasă, ea nu va supraviețui. Dacă Europa își redescoperă sursele puterii sale, ea va fi din nou ceea cu ce am fost mândri timp de secole, și atât de des în ultimii ani”, a remarcat Tusk, fost președinte al Consiliului European în perioada 2014-2019.

“Și totuși, astăzi există forțe care ar dori să pună aceste motive de mândrie, aceste surse de forță, sub un mare semn de întrebare”, a notat Tusk.

Șeful guvernului de la Varșovia a subliniat că “Europa este norocoasă”.

Europa este norocoasă că, în acest moment dificil din istorie, Polonia este cea care va îndeplini misiunea președinției. În Polonia, știm bine cum să găsim putere, credință și speranță. Știm cum să redescoperim sensul libertății și să înțelegem ce este cu adevărat Europa pentru noi toți. Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității. Securitate, Europa!“, a conchis Donald Tusk.

 

Citiți și Un Donald pentru un Donald: După “cavalerul singuratic” Orban, Polonia lui Tusk preia președinția Consiliului UE, pivotând între noua administrație Trump și propriile alegeri prezidențiale

Polonia, din ce în ce mai ambiţioasă pe scena europeană, a preluat de la Ungaria preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025, cu sloganul “Securitate, Europa!”, schimbare salutată cu uşurare la Bruxelles.

Timp de şase luni, este de aşteptat ca Varşovia să aibă un joc mult mai orientat spre conlucrare decât Budapesta în efortul de a face să progreseze problemele europene – începând cu sprijinul pentru Ucraina, Polonia fiind unul dintre cei mai fervenţi apărători ai acestuia, în timp ce Viktor Orban a stârnit iritarea Bruxellesului cu vizita sa din iulie la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin şi cu iniţiative luate fără concertare.

La fel ca la precedenta succesiune a celor două țări ale grupului de la Vișegrad la președinția Consiliului UE, în 2011, Ungaria și Polonia sunt conduse de aceiași Viktor Orban și Donald Tusk în postura de prim-miniștri.

Președinția poloneză la Consiliul UE marchează și debutul unui nou trio de președinții din care mai fac parte Danemarca (iulie-decembrie 2025) și Cipru (ianuarie-iunie 2026).

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

Published

on

© European Union 2025

Președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene va dovedi, încă o dată, că patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate, a declarat vineri președintele Consiliului European, Antonio Costa, la Varșovia, în cadrul ceremoniei de deschidere a președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, subliniind importanța motto-ului “Securitate, Europa!” al președinției poloneze, în acest context crucial.

Costa a elogiat contribuția Poloniei la Uniunea Europeană în cei 20 de ani de la aderare, descriind-o ca pe una dintre cele mai mari povești de succes ale extinderii UE.

“O adevărată sursă de dinamism. O piatră de temelie a apărării europene. Un pilon crucial al pieței unice. Și o economie inovatoare și înfloritoare. Polonia este cu siguranță una dintre cele mai mari povești de succes ale extinderii, cea mai bună investiție geostrategică făcută de Europa pentru a garanta libertatea și democrația după lungi perioade de totalitarism.”, a spus Costa.

 

Securitate și apărare în centrul agendei europene

Într-un moment de intensificare a amenințărilor geopolitice, Polonia, care a fost un bastion al apărării europene, joacă un rol-cheie în consolidarea securității continentului. Costa a anunțat organizarea unei reuniuni informale a liderilor europeni în februarie 2025, dedicată tematicii apărării, cu participarea secretarului general al NATO și a prim-ministrului Marii Britanii, invitarea premierului britanic fiind făcută la sugestia lui Tusk.

“Ucraina trebuie să rămână prioritatea noastră principală. În acest an trebuie să continuăm să fim alături de Ucraina – atât cât este necesar, atât timp cât este necesar, pentru a obține o pace globală, justă și durabilă. Dreptul internațional trebuie să prevaleze, pentru libertatea poporului ucrainean și pentru securitatea noastră comună”, a adăugat premierul portughez, pledând pentru o cooperare transatlantică solidă și o autonomie strategică europeană.

“Știm cu toții că apărarea este crucială pentru prezentul și viitorul Europei, dar este doar o componentă a arhitecturii noastre de securitate. După cum subliniază pe bună dreptate programul președinției poloneze, trebuie să o abordăm într-un mod mai integrat. Pentru a ne consolida reziliența în fața dezastrelor naturale – precum inundațiile dramatice pe care Polonia le-a suferit vara trecută -, securitatea frontierelor noastre, pentru a aborda provocările legate de migrație, pentru a face față amenințărilor și atacurilor hibride, pentru a consolida infrastructura energetică și securitatea alimentară și pentru a reduce dependența noastră de tehnologiile și materiile prime importate. Aceasta este calea de a obține o autonomie europeană strategică cuprinzătoare, făcând democrațiile europene mai rezistente, mai unite și mai puternice în mod colectiv pentru a face față provocărilor globalizării. Deoarece prosperitatea și securitatea merg mână în mână”, a continuat șeful Consiliului European.

Soluții pentru sustenabilitate economică și socială

Președintele Consiliului European a subliniat că Președinția poloneză abordează securitatea într-un mod integrat, incluzând reziliența în fața dezastrelor naturale, securitatea frontierelor, tranziția energetică și siguranța alimentară. În plus, el a evidențiat importanța unui nou Cadru Financiar Multianual pentru a stimula competitivitatea, convergența socială și coeziunea regională în Uniunea Europeană.

“Sectorul apărării poate deveni un motor economic prin investiții strategice, creând locuri de muncă mai bune și mai bine plătite și dezvoltând industrii europene competitive la nivel global,” a declarat Costa.

Un viitor al unității și al valorilor europene

Antonio Costa a încheiat cu o referire la moștenirea simbolică a Poloniei și la lecțiile istoriei europene.

“Marele scriitor polonez Stanislaw Lem a spus odată: „Nu căutăm nimic în afară de oameni. Nu avem nevoie de alte lumi. Avem nevoie de oglinzi”. Are dreptate. Politica este despre și pentru oameni. La sfârșitul zilei, ceea ce contează este modul în care politicile naționale și europene îmbunătățesc viața de zi cu zi a oamenilor. Acesta este sensul Uniunii Europene. Și acesta este, cred eu, scopul președinției poloneze”, a conchis președintele Consiliului European, declarându-se privilegiat de faptul că va putea colabora cu Donald Tusk, fost președinte al Consiliului Europena, din postura de prim-ministru al Poloniei.

Polonia, din ce în ce mai ambiţioasă pe scena europeană, a preluat de la Ungaria preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025, cu sloganul “Securitate, Europa!”, schimbare salutată cu uşurare la Bruxelles.

Timp de şase luni, este de aşteptat ca Varşovia să aibă un joc mult mai orientat spre conlucrare decât Budapesta în efortul de a face să progreseze problemele europene – începând cu sprijinul pentru Ucraina, Polonia fiind unul dintre cei mai fervenţi apărători ai acestuia, în timp ce Viktor Orban a stârnit iritarea Bruxellesului cu vizita sa din iulie la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin şi cu iniţiative luate fără concertare.

La fel ca la precedenta succesiune a celor două țări ale grupului de la Vișegrad la președinția Consiliului UE, în 2011, Ungaria și Polonia sunt conduse de aceiași Viktor Orban și Donald Tusk în postura de prim-miniștri.

Președinția poloneză la Consiliul UE marchează și debutul unui nou trio de președinții din care mai fac parte Danemarca (iulie-decembrie 2025) și Cipru (ianuarie-iunie 2026).

Continue Reading

CONSILIUL UE

Varșovia anunță că reprezentantul Ungariei nu este binevenit la ceremonia de lansare a președinției Poloniei la Consiliul UE

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Guvernul de la Varșovia a decis să nu îl invite pe ambasadorul Ungariei la evenimentul de vineri de lansare a președinției Poloniei la Consiliul UE UE, după ce Budapesta a acordat azil unui fost ministru adjunct care este anchetat pentru presupusă utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice, relatează Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban nu a fost, de asemenea, invitat la ceremonia de la Marele Teatru din Varșovia, a declarat ministrul adjunct pentru afaceri europene Magdalena Sobkowiak-Czarnecka.

Varșovia a reacționat în mod furios când Ungaria i-a acordat azil politic luna trecută lui Marcin Romanowski, un fost ministru adjunct polonez al justiției care a fost reținut în iulie anul trecut în cadrul anchetei privind utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice.

Romanowski a fost eliberat rapid, după ce președintele unei adunări europene pentru drepturile omului a declarat că are imunitate în calitate de membru al acestui organism. Fostul ministru neagă acuzațiile împotriva sa.

“Când am invitat oaspeți la gala noastră în urmă cu aproape o lună, am invitat întregul corp diplomatic. Dar, după situația cu ministrul Romanowski, ministrul Sikorski a decis că ambasadorul ungar nu este un oaspete binevenit astăzi”, a declarat Sobkowiak-Czarnecka

Premierul polonez Donald Tusk și Antonio Costa, președintele Consiliului European, urmau să țină discursuri la ceremonia de inaugurare a președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene, pe care fiecare stat membru o deține prin rotație timp de șase luni.

Ungaria a deținut președinția în a doua jumătate a anului 2024. Tusk l-a criticat pe Orban pe teme precum poziția acestuia față de războiul din Ucraina și politicile pe care Polonia le consideră pro-ruse. Orban a declarat presei maghiare că guvernul lui Tusk îi consideră pe maghiari dușmani.

Polonia, din ce în ce mai ambiţioasă pe scena europeană, preia de la Ungaria preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025, cu sloganul “Securitate, Europa!”, schimbare salutată cu uşurare la Bruxelles.

Timp de şase luni, este de aşteptat ca Varşovia să aibă un joc mult mai orientat spre conlucrare decât Budapesta în efortul de a face să progreseze problemele europene – începând cu sprijinul pentru Ucraina, Polonia fiind unul dintre cei mai fervenţi apărători ai acestuia, în timp ce Viktor Orban a stârnit iritarea Bruxellesului cu vizita sa din iulie la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin şi cu iniţiative luate fără concertare.

La fel ca la precedenta succesiune a celor două țări ale grupului de la Vișegrad la președinția Consiliului UE, în 2011, Ungaria și Polonia sunt conduse de aceiași Viktor Orban și Donald Tusk în postura de prim-miniștri.

Președinția poloneză la Consiliul UE marchează și debutul unui nou trio de președinții din care mai fac parte Danemarca (iulie-decembrie 2025) și Cipru (ianuarie-iunie 2026).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL22 minutes ago

UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad

SUA55 minutes ago

Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA

U.E.1 hour ago

Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei

MAREA BRITANIE2 hours ago

Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare

EDITORIALE3 hours ago

Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending