Discuțiile dintre SUA și Rusia privind controlul armelor nucleare au intrat în impas după ce negociatorul american de la vârf a afirmat că există „un acord de principiu” între Donald Trump și Vladimir Putin, o afirmație pe care Moscova a respins-o rapid ca fiind „iluzorie”, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Marshall Billingslea, trimisul special al SUA pentru controlul armelor, a declarat că a zburat luni la Helsinki pentru a se întâlni cu viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, înțelegând că ar putea exista o evoluție semnificativă în discuțiile cu privire la extinderea Tratatului New START, care limitează numărul de focoase strategice desfășurate de ambele părți și care expiră în februarie 2021.
„Credem că există un acord de principiu la cele mai înalte niveluri ale celor două guverne. De aceea mi-am întrerupt călătoria în Asia și am făcut o escală la Helsinki când rușii au sunat și au vrut să se așeze la masa discuțiilor”, a declarat Billingslea pentru un think-tank de la Washington, sugerând că ar fi existat un acord verbal informal între Donald Trump și Vladimir Putin.
El a adăugat că SUA condiționează extinderea Tratatului New START de o înghețare verificată a arsenalelor nucleare ale ambelor țări, inclusiv a focoaselor nestrategice (cu rază scurtă de acțiune sau „tactice”), însă această condiție a fost respinsă rapid de Moscova . „Rusia şi Statele Unite nu s-au pus de acord în privinţa îngheţării arsenalelor lor nucleare”, a scris pe Twitter misiunea permanentă a Rusiei la Viena.
Mai mult, Ministerul de Externe rus, citat de agenția RIA Novosti, a calificat afirmația lui Billingslea drept „iluzorie”. Ryabkov a spus că înghețarea este „inacceptabilă”, adăugând că Moscova nu va aproba prelungireaTratatului înainte de alegerile din SUA din 3 noiembrie.
„Dacă americanii trebuie să raporteze superiorilor despre vreun acord cu Federația Rusă înainte de alegerile lor, atunci nu vor primi acest lucru”, a precizat oficialul rus.
Până recent, SUA au condiţionat semnarea unui nou acord cu Rusia în domeniul controlului armelor nucleare de participarea Chinei, pe care Washingtonul o acuză că dezvoltă în secret un arsenal nuclear de proporţii. După runda de consultări de la Viena, din iunie 2020, Statele Unite au declarat că sunt de acord să prelungească tratatul New START cu Rusia, dacă Moscova acceptă să supună unui control transparent armele care nu sunt acoperite în prezent de tratat.
New START – intrat în vigoare în 2010 şi care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia – este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri.
Pe de altă parte, tensiunile în escaladare privind o nouă cursă a înarmărilor au prins contur după ce SUA și Rusia s-au retras din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, încheiat în 1987 și care interzicea producerea armelor nucleare cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.000 de km. SUA și NATO au acuzat Federația Rusă că noua sa rachetă SSC-8 este mobilă, ușor de transport, dificil de detectat și capabilă să lovească orice oraș european, în timp ce Moscova a spus că raza sa de acțiune este de 480 km, sub limita minimă de 500.
Un raport realizat anul acesta de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că Tratatul New START privind reducerea armelor strategice a permis reducerea numărului total de focoase nucleare. Din 13.400 de astfel de arme la nivel mondial, SUA și Rusia dețin 90% (aproximativ 12.000), urmate fiind de China (320), Franța (290), Marea Britanie (215), Pakistan (160), India (150) și Israel (90).