FOTO şi VIDEO. Corespondenţă de la CHIŞINĂU. Băsescu, întrebat de unirea Moldovei cu România înainte de aderarea la UE: Cereţi-o şi o vom face! Cum a pledat Traian Băsescu, avocatul Moldovei, cauza pro-europeană la Chişinău. Cum au reacţionat moldovenii la vederea preşedintelui român

Update 19.25. VIDEO – Băsescu, întrebat de unirea Moldovei cu România înainte de aderarea la UE: Cereţi-o şi o vom face

intalnire cu societatea civilaIn fata catorva sute de reprezentanti ai societatii civile din Chisinau, miercuri seara, presedintele Traian Basescu a raspuns prompt intrebarii din sala care viza posibilitatea ca Moldova sa se uneasca cu Romania inainte de aderarea la UE, preconizata a se produce peste 10-12 ani.

“Cereti-o si o vom face!”, a raspuns Basescu, starnind ropote de aplauze.
Presedintele a mai spus ca Moldova se afla foarte aproape de o importanta realizare la Summitul de la Vilnius, unde se va ratifica Acordul de liber schimb si cel de asociere cu UE, meritul apartinandu-le cetatenilor moldoveni.
Cresterea numarului de burse de la 300 la 5000 in ultimii trei ani si dotarea a peste un milion de carti au fost mentionate de presedinte drept exemple de ajutor.

Bine dispus, Basescu l-a invitat la botezul nepotelei sale pe unul dintre artistii din sala, profitand de context pentru a spune ca apreciaza mult prestatia artistica a ansamblului de dansuri tiganesti din Chisinau si succesul de care se bucura Anna Lesko in Romania.
“Imi pare rau ca nu am fost presedinte la momentul podului de flori”, a mai spus, zambind, Traian Basescu.
Imi place cum suna, a spus, incantat, Basescu, dupa mai multe interventii din sala in care era considerat “presedintele tuturor romanilor”.

basescu leogrand

Urmariti mai jos inregistrarile VIDEO:

Partea I

Partea a II-a


 

basescu depunere floriUPDATE (14:30): Traian Basescu, baie de multime intre manifestantii unionisti

 

Traian Basescu a facut o baie de multime, aruncandu-se, spre disperarea fortelor de ordine, in bratele zecilor de moldoveni care ii scandau numele langa monumentul lui Stefan cel Mare, unde presedintele Romaniei a depus o coroana de flori.

Multimea a facut sa rasune centrul orasului, strigand “Basarabia, pamant romanesc”, “Unire”, “Basescu”.

Dupa mai bine de zece minute de strangeri de maini si fotografii cu manifestantii, Presedintele s-a urcat in masina oficiala.

Urmariti aici imaginile VIDEO surprinse de caleaeuropeana.ro:

Fortele de ordine au facut cu greu fata asaltului admiratorilor prezidentiali. Cum duce, probabil, dorul unui astfel de entuziasm manifestat in Romania, Presedintele Basescu a efectuat mai multe ”raiduri” in multime.

baie multime

basescu depunere flori 1

Presedintele Traian Basescu a incercat sa dea o noua bula de oxigen Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau, intr-o Moldova impartita in doua. Pe masura ce se apropie momentul parafarii Acordului de Asociere si Acordul de Liber Schimb cu UE si, foarte probabil, in 2014, decizia eliminarii vizelor, reactiile unor organizatii ale societatii civile si voci din presa par sa se ridice ca volum impotriva drumului european.

 

Dupa intalnirea cu Presedintele Basescu, omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, a dat asigurari ca politicienii de la guvernare vor mentine si proteja parcursul european al Chisinaului.

Un parcurs ce a putut fi devoalat, simbolic, de cele doua tabere de manifestanti care s-au insirat de o parte si de alta a drumului pe care se afla Resedinta de Stat din Chisinau. Unire si Basescu se auzea din parcul din apropiere, din piepturile catorva zeci de moldoveni, in frunte cu exoticul Joe, un moldovean de culoare, venit din Sierra Leone. La cateva sute de metri distanta, Liga Tineretului Rus striga Jos Unirea!

Traian Basescu s-a aratat increzator ca Rusia nu se va amesteca in deciziile privind viitorul european al Moldovei si s-a ferit sa raspunda la intrebarea jurnalistilor privind eventuale reprosuri pe care si le-ar putea face pe relatia cu tara de peste Prut, de-a lungul mandatelor sale de presedinte. A promis ca nu este ultima sa vizita in Moldova ca Presedinte si ca prima pe care o va face dupa ce isi va fi incheiat mandatul va fi tot aici.

Basescu a anuntat marirea numarului de burse pentru elevii si studentii moldoveni de la 5500 la 6000, a dat asigurari ca Romania este gata sa acorde sprijinul financiar de 100 de milioane de euro, promis in urma cu trei ani, de indata ce Moldova, dupa modelul fondurilor europene, va incepe sa demareze licitatii pentru proiecte si implementari ale acestora.

Romania este gata sa ajute Moldova si in privinta sustinerii unor surse alternative de alimentare cu gaz si energie electrica, un exemplu fiind si gazoductul Iasi-Ungheni, peste Prut.

Traian Basescu a tinut sa ii dea o replica si fostului presedinte moldovean, Vladimir Vorononin, care l-a atacat in mod repetat, prin declaratiile date in ultima peroada. In cea mai recenta dintre acestea, Voronin compara vizita lui Traian Basescu cu cea facuta de maresalul Ion Antonescu. “Va rog sa revedeti conferintele de presa cu fostul presedinte Voronin, in care vorbea despre drumul european al Republicii Moldova. Acum inteleg ca a uitat ca s-a nascut la Dubasari si ca nu a putut vizita mormantul parintilor. Poporul moldovean e latin, nu am vazut aici oameni cu ochii oblici”, a declarat presedintele roman.

Intrebat despre optiunile oscilante ale populatiei privind integrarea europeana a Moldovei, Traian Basescu a aratat ca optiunea apartine Republicii Moldova, iar politicienii au un mandat pe care trebuie sa il duca pana la capat, in conditiile in care Alianta pentru Integrare Europeana isi respecta mandatul.

Permisele de mic trafic, suspendate in toamna anului trecut, vor fi reluate de luna viitoare, a promis presedintele Basescu, explicand ca a fost nevoie de introducerea datelor biometrice in aceste documente.

Traian Basescu a tinut sa dea o replica si speculatiilor din presa pro-rusa, care aratau ca Romania isi schimba orientarea politicii externe, dupa vizita ministrului de Externe roman la Moscova si cea a premierului Victor Ponta la Beijing. “Romania nu e o tara izolata, care traieste numai in UE si NATO. Ne dezvoltam si consolidam relatiile in toate punctele cardinale. Relatia cu China are un deficit de peste 2 miliarde de euro, iar Guvernul incearca solutii de echilibrare a balantei. Cu Rusia balanta este si ea dezechilibrata din cauza importurilor de energie.faptul ca Ministrul de Externe merge la Moscova si Patrusev vine la Bucuresti nu inseamna schimbarea politicii. Argumentul este prezenta bazelor americane in Romania”.

Programul presedintelui Traian Basescu mai include intalniri cu premierul moldovean, Iurie Leanca, presedintele Parlamentului, Igor Corman si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Primirea preşedintelui Traian Băsescu

 

Republica Moldova si-a proclamat independenta la 27 august 1991. Prim reprezentanta diplomatica deschisa la Chisinau a fost a Romaniei, in 1992. Racite spre sfarsitul mandatului fostului Presedinte Voronin, relatiile moldo-romane s-au relansat dupa venirea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana, in 2009.
Comisiile Mixte Interguvernamentale si cele de Integrare Europeana la nivel Parlamentar au ajutat Moldova sa se apropie de solutiile europene, cu ajutorul Bucurestiului.
Actualul presedinte de la Chisinau, Nicolae Timofte a facut prima vizita in aceasta calitate la Bucuresti in mai 2012.
Prima sedinta de Guvern comuna a avut loc la Iasi, in martie 2012, sub mandatul lui Mihai Razvan Ungureanu.
In iulie 2012, premierul Victor Ponta a vizitat Chisinaul, cu o delegatie importanta, din care faceau parte 8 ministri.
In 2013, criza politica de la nivelul coalitiei de la Chisinau a intarziat atingerea unor obiective importante atat pentru Romania, cat si pentru Moldova, pe parcursul european.

In ultimele luni, procesul a fost relansat. La data de 9 iulie a.c., premierul Iurie Leanca a vizitat Bucurestiul.

Principalele proiecte moldo-romane:
-poduri peste Prut,
-finalizarea gazoductului Iasi-Ungheni
-operationalizarea ajutorului nerambursabil oferit Moldovei de catre Romania, in suma de 100 de milioane de euro

Exclusa din formatul international care cauta o solutie in problema transnistreana, Romania nu are decat instrumentul UE ca mijloc de implicare, sustinand cresterea importantei UE si SUA in acest demers, care sa fie unul de natura a respecta pe deplin suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei.

Dinamica relatiilor comerciale romano-moldovene este una care a revenit pe o panta ascendenta, dupa un maxim atins inainte de inceperea crizei. Anul trecut, exporturile romanesti au atins cota 782 de milioane de dolari, fata de importuri din Moldova de 400 de milioane USD.

In Romania sunt peste 4000 de societati comerciale mixte, Romania fiind al doilea partener comercial al Moldovei, dupa Rusia.

Programele educationale derulate de catre Romania pentru cetatenii moldoveni includ 5500 de burse pentru elevi si studenti si zeci de burse pentru profesori, in valoare de 13 milioane de dolari.

Din ajutorul de 100 de milioane de euro, Romania a acordat deja 8 milioane pentru casele inundate in 2010 si alte 9 milioane pentru gazoductul Ungheni – Iasi.

O treime din fondurile MAE pentru asistenta si dezvoltare se indreapta catre Chisinau. In prezent, sunt in derulare 14 astfel de programe, in valoare de 2,7 milioane de euro, in domenii precum agricultura, sanatatate, servicii publice, integrare europeana sau afaceri interne.

Pentru a sustine gratuitatea acordata eliberarii vizelor pentru cetatenii moldoveni, Romania a cheltuit deja 900 de mii de euro doar pentru colante in perioada 2009-2010.

 

Corespondenta de la Chisinau, de Dan Carbunaru

Foto: HDFX Studio

20130717-191810.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.