Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

Published

on

© AMEPIP

România a primit aprecieri din partea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru progresele realizate în guvernanța corporativă, în cadrul ședinței de evaluare de la Paris. Anunțul a fost făcut de Corina Crețu, președintele interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), într-o postare pe Facebook.

„Aprecierea muncii noastre privind guvernanța corporativă reprezintă un pas deosebit de important. Acest lucru, așa cum am spus, a fost anunțat joi la Paris, menționat în Raportul de evaluare al OCDE”, a transmis Corina Crețu.

 

O delegație a României a participat pe 20 martie la prezentarea progreselor în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare, prezentare care a avut loc la Paris și la care a luat parte și o delegație a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

Potrivit AMEPIP, reprezentanții OCDE au apreciat „progresele notabile și eforturile constante” ale autorităților române pentru îmbunătățirea sistemului de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice.

Reformele implementate în ultimele trei luni

În cele trei luni de mandat la conducerea AMEPIP, Corina Crețu a coordonat implementarea unor măsuri esențiale pentru îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene. Printre acestea se numără:

  • Publicarea indicatorilor minimi de performanță pentru întreprinderile cu capital de stat;
  • Elaborarea și adoptarea prin Hotărâre de Guvern a textului privind Legea proprietății, ce urmează să fie dezbătut în Parlament;
  • Adoptarea procedurii de control și sancționare a companiilor de stat care nu respectă obligațiile privind profitul, indicatorii de performanță sau selecția membrilor în consiliile de administrație.

Totodată, Crețu a anunțat că au fost finalizate toate rapoartele companiilor din subordinea celor aproximativ 1.400 de autorități locale, eliminând astfel blocajele administrative.

Președintele interimar al AMEPIP a mulțumit Guvernului și instituțiilor implicate în acest proces, subliniind sprijinul oferit de Premierul României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe și echipa AMEPIP.

„Mulțumesc Premierului României, Secretariatului General al Guvernului, colegilor mei dedicați din instituție și, nu în ultimul rând, Ministerului Afacerilor Externe, coordonatorul național în ce privește aderarea României la OCDE”, a afirmat Corina Crețu.

În ceea ce privește selecția noii conduceri AMEPIP, Crețu a precizat că aceasta este organizată de o comisie independentă, iar decizia finală va aparține Guvernului.

„Sunt convinsă că Guvernul va face o analiză riguroasă și va decide în zilele următoare cum se va proceda în continuare”, a declarat ea.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

Published

on

© Calea Europeană/ Diana Zaim

România a făcut un nou pas important în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), primind cel de-al 14-lea Aviz formal favorabil, de această dată pentru politicile agricole, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu, salutând acest succes și subliniind că “standardele noastre sunt aliniate bunelor practici internaționale din domeniu”.

“Este și un semnal clar că eforturile noastre merg în direcția bună și că practicile noastre corespund normelor OCDE”, a afirmat șeful Executivului.

Evaluarea experților OCDE, desfășurată pe parcursul a aproape trei ani, a oferit o imagine clară asupra situației agriculturii din România și a priorităților de consolidat în continuare, a mai arătat Ciolacu.

Analiza OCDE oferă date solide pentru politici agricole mai eficiente; ghidează România în protejarea solului, apei și resurselor naturale în fața schimbărilor climatice; promovează schimbul de bune practici cu statele membre, sprijinind inovația și competitivitatea fermierilor; contribuie la creșterea siguranței, calității și accesibilității alimentelor produse în România.

Premierul Ciolacu a transmis mulțumiri ministrului agriculturii, Florin Barbu, și echipei MADR pentru profesionalismul demonstrat în cadrul Comitetului pentru Agricultură al OCDE și pentru eforturile depuse în atingerea acestui rezultat.

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică reprezintă următorul mare obiectiv strategic național, după integrarea în NATO, în Uniunea Europeană și aderarea deplină la Spațiul Schengen.

Procesul de aderare ar putea fi finalizat anul viitor, România îndeplinind deja peste jumătate dintre criteriile necesare pentru alinierea la cele mai înalte standarde economice și instituționale internaționale.

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 14 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit, Guvernanță Corporativă și Agricultură.

România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România, mai aproape de standardele internaționale ale OCDE. Guvernul a decis implementarea recomandărilor Organizației privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Guvernul României a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, implementarea recomandărilor OCDE referitoare la liberalizarea serviciilor din sectorul pensiilor private.

Potrivit comunicatului oficial, Ordonanța de urgență vizează implementarea recomandărilor OCDE privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, în concordanță cu Codurile de liberalizare ale OCDE. Aderarea României la aceste coduri reprezintă atât o condiție esențială pentru finalizarea procesului de aderare la OCDE, cât și un obiectiv strategic al politicii externe, asumat prin Programul de Guvernare.

Respectarea Codurilor de liberalizare implică adaptarea legislației naționale la standardele internaționale privind libera circulație a capitalurilor și serviciilor financiare.

În acest context, instituțiile implicate au responsabilitatea de a adopta măsurile necesare și de a raporta periodic progresul în îndeplinirea criteriilor de aderare.
Astfel, actul normativ aduce următoarele elemente de noutate:

  • Definește Codurile de liberalizare ale OCDE ca fiind instrumentele juridice intitulate Codul de liberalizare a mișcărilor de capital și Codul de liberalizare a operațiunilor curente invizibile;
  • Introduce posibilitatea accesului extins pe piață pentru administratorii din state membre O.C.D.E. care vor putea administra fonduri de pensii și gestiona activele participanților din România; în mod similar, se introduc prevederi referitoare la entitățile responsabile cu depozitarea și custodia activelor fondurilor de pensii, în care vor fi cuprinse și instituțiile bancare din state aderente la codurile de liberalizare ale OCDE autorizate pentru activitatea de depozitare
  • Permite fondurilor de pensii facultative și ocupaționale să aplice strategii adaptate vârstei: participanții vor putea alege fonduri care ajustează automat riscul investițiilor în funcție de apropierea de vârsta pensionării;
  • Prevede pentru jurisdicțiile aderenților la codurile de liberalizare ale OCDE condiții similare cu ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, în ceea ce privește investițiile fondurilor de pensii în instrumente financiare tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate din aceste state, inclusiv flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor;
  • Stabilește un cadru mai adecvat de condiții care participantul trebuie să le îndeplinească pentru a primi pensia privată (de exemplu, eliminarea numărului minim de contribuții necesare pentru a beneficia de pensie privată);
  • Completează prevederile legislative cu elemente care conduc la întărirea capacității de supraveghere a A.S.F. și de asigurare a stabilității pieței, pentru protejarea corespunzătoare a participanților.

Astfel, prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, România este mai aproape de standardele internaționale ale OCDE, modernizează sistemul pensiilor private și oferă mai multă siguranță și flexibilitate pentru toți cei care contribuie la aceste fonduri.

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de  prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 13 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit și Guvernanță Corporativă.

România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Corina Crețu: AMEPIP a încheiat atelierul OCDE dedicat monitorizării guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din România

Published

on

© Corina Crețu - Facebook

Corina Crețu, președinte interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), a închis astăzi, 15 aprilie, atelierul OCDE dedicat monitorizării guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din România.

Evenimentul, organizat cu sprijinul OCDE, al Comisiei Europene și al Secretariatului General al Guvernului, a reunit experți internaționali și colegi din instituțiile-cheie implicate în reforma guvernanței întreprinderilor publice.

„Am discutat despre mecanisme de monitorizare, sustenabilitate și alinierea la bunele practici internaționale. Totodată, am evidențiat faptul că România a primit recent un nou aviz favorabil în procesul de aderare la OCDE, de această dată din partea Comitetului pentru guvernanța întreprinderilor de stat – un rezultat care confirmă eforturile susținute și direcția corectă a reformei începute. Pentru AMEPIP, acest context înseamnă mai mult decât recunoaștere: înseamnă responsabilitate. Misiunea noastră rămâne aceea de a consolida un cadru de guvernanță modern, eficient și transparent, în beneficiul unei economii publice sustenabile”, a transmis Corina Crețu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Citiți și: Corina Crețu: AMEPIP implementează recomandările prioritare ale OCDE și înregistrează deja progrese în materie de bună guvernanță

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de  prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 13 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit și Guvernanță Corporativă.

România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.

Despre AMEPIP:

Pentru a pune în acord reglementările naționale în materie de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice cu principiile OCDE și, conform celor asumate prin PNRR, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost modificată și completată în mod substanțial.

Legea nr. 187/2023 a permis înființarea, la centrul Guvernului, prin aprobarea ulterioară a Hotărârii Guvernului nr. 617 din 2023, a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, structură aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

Modificările legislative au pus în aplicare, astfel, recomandările Raportului OCDE asupra Guvernanței Corporative a Întreprinderilor Publice din România, elaborat în luna februarie 2023.

AMEPIP, printre altele, are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare și are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDUCAȚIE59 minutes ago

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

ROMÂNIA2 hours ago

România și Banca Mondială continuă colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții de finanțare a sectoarelor strategice ale economiei românești, subliniază Tanczos Barna la Washington

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

SĂNĂTATE4 hours ago

Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete

ROMÂNIA4 hours ago

Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”

ROMÂNIA4 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

ROMÂNIA4 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO2 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending