Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu, recunoscătoare lui Jean-Claude Juncker pentru ocazia de a lucra alături de un adevărat european, pentru care “Europa a fost iubirea vieții” sale

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu i-a transmis încă o dată mulțumiri publice președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru ocazia de a fi lucrat, în calitate de comisar, pentru proiectul Europei unitem înaintea predării mandatului către succesoarea sa, Ursula von der Leyen, se arată într-o postare pe Facebook.

,,Astăzi, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a susținut ultima sa conferință de presă înaintea preluării oficiale a mandatului de către succesoarea sa, Ursula von der Leyen. Profit de această ocazie pentru a-i mulțumi încă o dată public lui Jean-Claude pentru toată activitatea sa din acești cinci ani în fruntea Comisiei Europene.

Nu e un secret pentru nimeni: au fost ani foarte dificili pentru Uniunea Europeană, marcați de criza refugiaților, ascensiunea forțelor populiste anti-europene și Brexit. Cu alte cuvinte, cinci ani de o intensitate cât mai multe mandate la un loc!
În ciuda tuturor acestor provocări, Jean-Claude a reușit să mențină echilibrul, să păstreze alături de el o echipă solidă și unită. L-am admirat întotdeauna pentru abilitatea sa de a comunica și de a lua decizii curajoase, dar cu multă cumpătare, după consultarea atentă și în profunzime a tuturor celor implicați.

Îi mulțumesc pentru ocazia pe care mi-a oferit-o de a fi parte a echipei sale în calitate de Comisar European pentru Politică Regională și de a lucra, cu tot ce mi-a stat în putință, pentru proiectul Europei unite – de care viitoarea Comisie va trebui să aibă grijă în continuare. Acesta e legământul politic al unui adevărat european, pentru care “Europa a fost iubirea vieții” sale”, a transmis eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar pentru politica regională.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Corina Crețu avertizează, din nou, autoritățile române: Banii europeni pentru Magistrala M6 Gara de Nord – Băneasa riscă să fie pierduți

Published

on

© Corina Cretu - Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (S&D, PRO România) a atras din nou atenția autorităților române privind riscul de pierdere a banilor europeni pentru construcția noii linii de metrou M6, carea leagă Aeroportul Internațional Otopeni de centrul Bucureștiului.

„Grav este că deși lucrările ar fi trebuit să înceapă de la mijlocul anului trecut, suntem la peste un an distanță de la acest moment și M6 nu are nici acum contract semnat, deși licitația este lansată din martie 2019. Iar dacă lucrările nu se finalizează până în 2023, România va pierde definitiv banii alocați”, a scris Corina Crețu într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

Reamintim că, în anul 2019, în calitate de comisar european pentru politică regională, Corina Crețu a semnat în luna februarie a anului trecut pentru alocarea a peste jumătate de miliard de euro, mai exact 517 de milioane de euro pentru construcția liniei de metrou 6: „Am avut zeci de ședințe cu DG Regio și cu autoritățile române până am ajuns la această decizie, pe care am urgentat-o tocmai pentru ca banii să fie folosiți cât mai devreme și să înceapă lucrările”, a mai transmis deputatul european.

Potrivit europarlamentarului, „investiția ar fi fost un real beneficiu pentru locuitorii Capitalei, precum și pentru turiști, care ar fi beneficiat de servicii de transport moderne către și dinspre Aeroportul Internațional Otopeni.”

Cofinanțarea europeană ar urma să asigure construcția unei secțiuni de 6 kilometri din linia de metrou, asigurând legătura cu linia de metrou M4 (Gara de Nord – Lac Străulești), construcția a șase noi stații de metrou subterane între zona 1 Mai și complexul comercial Băneasa, precum și achiziționarea a douăsprezece garnituri de metrou, fiecare cu câte șase vagoane.

Corina Crețu critică atitudinea autorităților din România care întârzie în implementarea acestui proiect care reprezintă un interes major pentru cetățenii români: „Pur și simplu nu îmi pot explica lentoarea cu care funcționează autoritățile. Să fie chiar o lipsă de interes în privința acestei teme atât de importante pentru cetățeni? Altfel nu îmi pot explica…”

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu: România primește mai puține fonduri nerambursabile pentru redresare în cadrul „Next Generation EU” în urma negocierilor liderilor europeni

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Potrivit analizei publicației germane „Die Welt”, România primește mai puține fonduri nerambursabile pentru redresare din cadrul instrumentului Next Generation EU, în urma negocierilor Consiliului European de săptămâna aceasta, decât ar fi primit dacă propunerea Comisiei von der Leyen ar fi fost aprobată ca atare, arată fostul comisar european pentru politica regională, eurodeputatul Corina Crețu, într-o postare pe Facebook. De altfel, se poate vedea că Franța și Germania sunt beneficiarii unor sume mărite pentru redresare în urma discuțiilor liderilor europeni.

„Ca urmare a crizei prin care trecem, în paralel cu Bugetul multianual, s-a ajuns la un acord privind Mecanismul de relansare economică al UE – un instrument financiar suplimentar prin intermediul cărora se vor aloca granturi și credite în baza unor proiecte concrete , 70% din granturi trebuie să fie angajate în 2021 și 2022, iar 30% în 2023 și asta pe baza planurilor naționale de redresare, ce urmează a fie prezentate în perioada următoare la Bruxelles și monitorizate atent”, scrie Corina Crețu. Aceasta mai precizează că „planurile de redresare ale fiecărei țări ar trebui să fie în concordanță cu provocările și prioritățile relevante specifice fiecărei țări identificate în contextul semestrului european, cu programele naționale de reforma, cu planurile naționale privind energia și climă, cu planurile pentru o tranziție justă, precum și cu acordurile de parteneriat și cu programele operaționale”.

Negru – reprezintă suma propusă de Comisia Europeană, în luna mai, pentru redresare – partea de granturi – în exercițiul financiar 2021-2027 pentru fiecare țară a Uniunii Europene, iar roșu reprezintă reprezintă suma obținută de fiecare țară în urma Summitului Consiliului European desfășurat weekendul trecut.

Amintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus la 27 mai, în plenul Parlamentului European, un Cadru Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 de 1.100 de miliarde de euro (redus la 1.074 miliarde de euro de liderii europeni) și un plan pentru un instrument suplimentar de redresare economică “Next Generation EU” de 750 de miliarde de euro pentru a combate impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19, valoarea totală a planului fiind de 1.850 de miliarde de euro.

Din acest plan de 750 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene, România ar fi trebuit să primească între 31,2 și 33 de miliarde de euro, dintre care 19,62 miliarde reprezintă granturi și 11,58 împrumuturi.

Totuși, din graficul de mai sus reiese că România primește mai puține fonduri nerambursabile pentru redresare din cadrul instrumentului Next Generation EU, în urma negocierilor Consiliului European de săptămâna aceasta, decât ar fi primit dacă propunerea Comisiei von der Leyen ar fi fost aprobată ca atare. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: Parlamentul European înclină să nu accepte bugetul UE propus de Consiliu. Eu voi vota un buget care contribuie la dezvoltarea României

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Parlamentul European înclină să nu accepte bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani în forma propusă de Consiliul European, având în vedere faptul că actuala formă a acestuia este mult diferită față de recomandările Parlamentului European, a declarat europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D).

“A început o zi dificilă în Parlamentul European – unde dezbatem, în sesiune extraordinară de la distanță, Cadrul Financiar Multianual (Bugetul UE) 2021-2027 și fondurile pentru relansare economică, în urma negocierilor care au avut loc zilele trecute în Consiliul European. Lucrurile sunt foarte complicate pentru că, în acest moment, Parlamentul European înclină să NU accepte Bugetul UE pentru următorii șapte ani în forma propusă de Consiliu, având în vedere faptul că actuala formă a acestuia este mult diferită față de recomandările Parlamentului European, precum și față de ceea ce am propus în mai 2018 alături de colegii mei de atunci din Comisia Europeană”, a scris Crețu, într-o postare pe Facebook.


Fostul comisar european pentru politică regională subliniază că actuala propunere a Consiliului European prevede un buget multianual de 1.074,3 miliarde de euro, în timp ce bugetul propus de Comisia Juncker prevedea 1.134,5 miliarde €.

Este o “discrepanță pe care Parlamentul European nu e dispus să o accepte”, a avertizat Crețu.

“Totodată, un semnal de alarmă al Parlamentului European privește exact temele pe care le-am menționat și eu zilele trecute: reducerile propuse pentru programele de sănătate și cercetare sunt neavenite în contextul unei pandemii globale, la fel și tăierile bugetare de la educație, transformare digitală și inovație. O altă nemulțumire majoră privește reducerile propuse pentru programele care sprijină tranziția regiunilor carbonifere. Așadar, urmează o perioadă cel puțin la fel de intensă ca cea de până acum. Important este că Parlamentul European și-a manifestat intenția de a negocia. Ca atare, acordul la care s-a ajuns în Consiliul European este de-abia începutul unui lung proces, care va testa și pe mai departe coeziunea Uniunii Europene. Eu îmi voi acorda votul doar unui proiect de Buget care oferă toate asigurările că poate realmente contribui la dezvoltarea României”, a conchis europarlamentarul român.

Parlamentul European salută acordul asumat de șefii de stat sau de guvern asupra unui fond de redresare a Uniunii Europene, însă avertizează că nu va accepta acordul politic privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 așa cum a reieșit din negocierile dintre liderii europeni, se arată în textul unei rezoluții obținut de CaleaEuropeană.ro înainte de a fi adoptat joi, într-o sesiune plenară extraordinară.

Acordul fără precedent convenit de liderii UE la capătul unuia dintre cele mai lungi summituri din istoria Uniunii Europene cuprinde un plan uriaș de relansare economică de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending