Connect with us

ROMÂNIA

Cum explică consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis creșterea prețurilor la energie în România

Published

on

© Ministerul Energiei/Facebook

Oferta producătorilor competitivi de energie din România raportată la prețurile ridicate ale producătorilor de combustibili fosili, precum și comportamentul speculativ pe piață al furnizorilor de energie reprezintă factorii cheie pentru creșterea exponențială a prețurilor pentru consumatori, explică Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice și sociale al președintelui Klaus Iohannis, într-un material pe blogul personal. 

Prețurile la energie electrică și gaze naturale în România au crescut în 2021 cu un ritm mult superior față de creșterea prețurilor din majoritatea țărilor UE, spune Cosmin Marinescu. 

Potrivit acestuia, un factor cheie este reprezentat de mecanismul de formare a prețurilor pe piața en gros a energiei electrice, care se aliniază la producătorii mai slab competitivi, cei care produc pe bază de combustibil fosil, în raport cu producătorii competitivi de hidroenergie și energie nucleară.

„Problema ține de formarea prețului în funcție de nivelul costului marginal, cel care corespunde costurilor mari ale producătorilor mai slab competitivi. Concret, este vorba despre strategia de ofertare a producătorilor, care aleg să tranzacționeze pe piață după ce producătorii pe bază de cărbune, mai puțin competitivi, stabilesc un <<preț marginal>> cu efect de reper. Astfel, producătorii competitivi, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica și producătorii din surse regenerabile, ajung să obțină <<profituri cu caracter excepțional>>, deoarece prețul acestora nu se raportează la costurile lor reduse, ci la costurile mari ale producătorilor pe bază de cărbune (CE Oltenia, CE Hunedoara). În condiții de cerere ridicată, atunci când intră în piață toate capacitățile de producție, inclusiv cele bazate pe costuri înalte, prețurile se aliniază în sus. Astfel, nu se manifestă concurența între producătorii diferiți tehnologic.”, explică Cosmin Marinescu. 

Un alt factor cheie este reprezentat de comportamentul de piață din partea furnizorilor, în special pe piața spot a energiei electrice – Piața pentru Ziua Următoare (PZU) – a căror amploare depășește semnificativ nivelurile pe piețele la termen.

„Creșterea prețurilor pe piața spot i-a determinat pe unii traderi, care aveau încheiate contracte la termen de vânzare a energiei, la prețuri mai mici, să denunțe unele contracte pentru a vinde energia la prețuri mai mare, pe piața spot. Asemenea comportamente speculative ale producătorilor și traderilor de energie au potențat și mai mult scumpirea energiei electrice. Avem de-a face cu o piață volatilă, extrem de sensibilă la modificările cererii de consum, ale cărei fluctuații vor avea impact asupra prețului final plătit de consumator, casnic sau non-casnic”, mai explică Cosmin Marinescu. 

Nu în ultimul rând, consilierul prezidențial subliniază interdependența pieței energiei din România de piețele din Europa Centrală.

„Urmare a cuplării pieței energiei electrice din România cu piețele din Europa Centrală, atât prețurile pe piața la termen, cât și pe piața spot, urmează trendul prețurilor angro de pe piețele respective, în special cele din Germania, Austria, Polonia. De unde rezultă că orice analiză a evoluției prețurilor impune contextualizare în plan european”, mai explică Cosmin Marinescu. 

De altfel, Cosmin Marinescu menționează că, la nivelul Uniunii Europene, creșterea prețurilor la energie pe piețele angro se datorează, pe de-o parte, creșterii substanțiale a prețului certificatelor de emisii în cadrul schemei EU ETS, prețul acestora aproape dublându-se în primele nouă luni ale anului curent; și, pe de altă parte, creșterii prețurilor gazelor naturale provenite din importuri, din surse non-UE, în principal din Rusia.

Acesta mai spune că în prezent, la nivel național, are loc o suprapunere a două procese – cel referitor la eliminarea reglementării prețului de către ANRE și cel referitor la schimbarea furnizorului de către consumator. 

„Acest proces concurențial de portare a contractelor de la un furnizor la altul a creat un context specific pe piața energetică internă, care de altfel a și favorizat concluzia paradoxală, evident eronată, că mai multă concurență conduce la prețuri mai mari.  În realitate, liberalizarea este dată de eliminarea unor reglementări în formarea prețurilor. Până la începutul lui 2021, ANRE reglementa prețurile și chiar cantitățile de energie electrică vândute în special de Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Aceste prețuri erau stabilite sub nivelurile de tranzacționare de pe OPCOM, ceea ce a temperat prețurile la nivelul pieței”, a punctat Cosmin Marinescu. 

De asemenea, oficialul a precizat că „liberalizarea întârziată a pieței de energie, în paralel cu utilizarea prețului reglementat al energiei ca mecanism de protecție, au descurajat investițiile în noi capacități de producție”, care au perpetuat „un deficit energetic cu implicații profunde la adresa securității energetice și ale cărui consecințe le resimțim astăzi, prin expunerea directă la fluctuațiile pieței”. 

Astfel, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu afirmă necesitatea, pe termen scurt, a unor măsuri care să prevină comportamentele de piață abuzive, astfel încât situația din energie să nu degenereze într-o criză energetică, cu implicații devastatoare pentru întreaga economie.

În acest sens, dincolo de politicile necesare protejării consumatorilor vulnerabili, atât a celor casnici, cât și a consumatorilor industriali, acesta propune revizuirea radicală a acelor proceduri și comportamente de piață care induc deficiențe și amplifică discrepanțele la nivelul dinamicii prețurilor. În context, Cosmin Marinescu subliniază că ANRE și Consiliul Concurenței au „un rol cheie, de care trebuie să se achite cu precădere în această perioadă”.

Cosmin Marinescu este profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București și, din decembrie 2014, consilier pe probleme economice al Președintelui României, Klaus Iohannis, coordonator al Departamentului pentru Politici Economice și Sociale din cadrul Președinției României.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ministerul Finanțelor: România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de țări membre UE

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Datoria guvernamentală reprezenta 48,5% din PIB, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, informează Ministerul Finanţelor.

”Conform informaţiilor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în 7 decembrie 2021 privind valoarea estimată a PIB aferent trimestrului III 2021, la sfârşitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentală reprezintă 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Conform metodologiei Uniunii Europene, ponderea datoriei guvernamentale în PIB se calculează luând în considerare suma PIB-urilor trimestriale realizate în ultimele 4 trimestre comunicate de către INS”, este precizat într-un comunicat al instituției.

Ministerul Finanțelor citează astfel cele mai recente date publicate de Eurostat, din luna octombrie, referitoare la evoluţia nivelului de îndatorare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

România s-a situat pe locul 9 între statele membre UE, cu un nivel de îndatorare de 47,5% din PIB, după Estonia (19,6% din PIB), Bulgaria (24,7% din PIB), Luxemburg (26,2% din PIB), Suedia (37,9% din PIB), Danemarca (39,7% din PIB), Republica Cehă (42,7% din PIB), Letonia (43,3% din PIB) şi Lituania (44,6% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro (EA 19) (98,3% din PIB) şi sub media datoriei guvernamentale pentru UE27 (90,9% din PIB).

Informaţiile privind evoluţia datoriei publice, activitatea pe piaţa primară şi secundară a titlurilor de stat, precum şi evoluţia indicatorilor de risc utilizaţi în implementarea Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2021- 2023, pot fi consultate pe website-ul Ministerului Finanţelor la secţiunea Datorie Publică – Statistici şi prezentări – Datorie guvernamentală.

Continue Reading

ROMÂNIA

Dan Cărbunaru a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului României de prim-ministrul Nicolae Ciucă

Published

on

Jurnalistul Dan Cărbunaru, director-fondator al publicației CaleaEuropeană.ro, a fost numit secretar de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului și purtător de cuvânt al Guvernului României prin decizia premierului Nicolae Ciucă, publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Guvernului, marţi, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a făcut următoarele numiri în cadrul aparatului de lucru al Guvernului: Marian Neacşu, Secretar General al Guvernului, cu rang de ministru, Mircea Abrudean, şef al Cancelariei Prim-ministrului  cu rang de ministru şi Cărbunaru Jean-Dănuţ, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, purtător de cuvânt al Guvernului.

Dan Cărbunaru este jurnalist cu experiență profesională de peste 20 ani în afaceri europene, politică internă și relații transatlantice.

El a lucrat la principalele agenții de presă din România – Mediafax, Adevărul și Gândul – iar ulterior a devenit gazda emisiunii de televiziune “Calea Europeană”, un talkshow despre afaceri europene.

În 2007 a început să-și valorifice și să-și lărgească aria de expertiză prin ocuparea funcției de director al Departamentului de Comunicare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, poziție din care s-a remarcat prin organizarea în 2007 a primei Conferințe de Comunicare în domeniul afacerilor interne la nivel european, inițiativă susținută și apreciată de EUROPOL și Ambasada Marii Britanii în România.

Din 2009 și-a dedicat eforturile propriului său proiect media – CaleaEuropeană.ro, o publicație consacrată afacerilor europene, relațiilor transatlantice și rolului României în Europa și în lume. Astăzi, CaleaEuropeană.ro este cea mai mare comunitate media de afaceri europene și transatlantice din România și una dintre cele mai mari din Europa.

Corespondent la Bruxelles pentru CaleaEuropeană.ro, Dan Cărbunaru a fost acreditat pe termen lung la instituțiile UE și a relatat cele mai importante momente din ultimii 15 ani, de la aderarea României la Uniunea Europeană.

După deschiderea seriei de Dialoguri cu cetățenii lansate de Comisia Europeană în UE în anul 2017, Dan Cărbunaru a fost ales să modereze Dialogul Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cetatenii romani, pe 11 mai 2017, la București, anul în care România marca zece ani de la aderarea la UE.

Ca urmare a seriei de dezbateri publice Agora – Future of Europe, organizate de CaleaEuropeană.ro, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, pentru promova dialogul cu cetățenii privind viitorul Europei, Dan Cărbunaru a fost invitat la cel mai mare eveniment european de comunicare – EuropCom Days, la Bruxelles, pentru a ține un discurs despre implicarea în dialog cu cetățenii europeni.

În 2021, Dan Cărbunaru a moderat lansarea oficială a dezbaterii naționale în România în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Realizările profesionale ale lui Dan Cărbunaru se bazează pe un efort academic temeinic și de anvergură. Este licențiat în drept din anul 2000, cu domeniul de cercetare “Securitatea în spațiul comunitar european” și este absolvent al Colegiului Național de Apărare și al Colegiului Național de Informații. 

În calitate de jurnalist și expert în comunicare, Dan Cărbunaru și-a dedicat activitatea dezvoltării, susținerii și construirii de rețele de cetățeni care cred în UE și în valorile transatlantice.

Continue Reading

NATO

Jens Stoltenberg va fi laureat al premiului “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” acordat de Institutul Aspen România

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este laureatul din acest an al premiului “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori”, decernat de Institutul Aspen România în cadrul Galei Aspen pentru Leadership, organizată anul acesta sub semnul unei duble aniversări: 10 ani de la organizarea primei ediții a Bucharest Forum și 15 ani de la fondarea Institutului Aspen România.

Invitatul special al ediției din acest a Bucharest Forum este Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.  În seara zilei de 8 decembrie,  Stoltenberg va lua parte la Gala Aspen pentru Leadership, unde i se va decerna premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori”, transmite Institutul Aspen România într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Sub conducerea lui Stoltenberg, NATO s-a confruntat cu provocări sporite în domeniul securității, implementând cea mai importantă consolidare a apărării sale colective de după Războiul Rece. Demonstrând calitățile unui model de leadership autentic, Jens Stoltenberg a contribuit la amplificarea sentimentului de solidaritate dintre Aliați, conducând Alianța cu mesajul că unitatea este cel mai important atu al acesteia.

Premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” se acordă în fiecare an de către Institutul Aspen România unui lider din sectorul public sau unei organizații internaționale care a excelat în domeniul său de activitate, sprijinind și promovând constant valorile unui model de leadership de excelență.

Premiul se acordă în memoria fostului diplomat român Mihnea Constantinescu, decedat în 2018, considerat unul dintre cei mai prestigioși funcționari publici pe care România i-a avut după Revoluția din 1989.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Daniel Buda35 mins ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia pentru dezvoltare regională din PE recomandă crearea unui pact insular pentru definirea unei politici europeane, specifice și adaptate pentru insulele UE

ROMÂNIA1 hour ago

Ministerul Finanțelor: România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de țări membre UE

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Summitul “Nutriție pentru Dezvoltare” de la Tokyo: UE promite 2,5 miliarde de euro pentru combaterea malnutriției împreună cu țările partenere, în următorii patru ani

ENGLISH2 hours ago

Dan Cărbunaru has been appointed spokesperson of the Romanian Government by Prime Minister Nicolae Ciucă

ROMÂNIA2 hours ago

Dan Cărbunaru a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului României de prim-ministrul Nicolae Ciucă

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Trecerea la moneda euro: Comisia Europeană a semnat un acord de parteneriat cu Croația pentru organizarea de campanii de informare și comunicare

U.E.2 hours ago

Papa Francisc compară documentul despre Crăciun al Comisiei Europene cu un “act dictatorial” și cere UE “să-și însușească idealurile părinților fondatori”

U.E.2 hours ago

Orizont Europa: Partenerii din Balcanii de Vest, Georgia și Israel s-au asociat la programul de cercetare și inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde de euro

NATO3 hours ago

Jens Stoltenberg va fi laureat al premiului “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” acordat de Institutul Aspen România

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj pentru ambasadorii UE: Democrația, cel mai puternic instrument diplomatic al Europei

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE6 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending