Connect with us

Dan Motreanu

Dan Motreanu a participat la întâlnirea cu comisarii Ferreira și Gabriel pe tema Noului Bauhaus European, vizând un nou stil de viață care corelează durabilitatea cu un design de calitate

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a participat marți la întâlnirea cu comisarii Elisa Ferreira și Maryia Gabriel pe tema Noului Bauhaus European, vizând un nou stil de viață care corelează durabilitatea cu un design de calitate, potrivit unei postări pe Facebook.

 

„Am participat astăzi la întâlnirea cu comisarii Elisa Ferreira (Coeziune) și Maryia Gabriel (Inovare, Cultură, Educație) pe tema punerii în practică a Noului Bauhaus European (NBE). NBE va contribui la accesibilitatea financiară și la accesibilitatea tranziției verzi și a celei digitale. Sunt avute în vedere amenajarea urbană și spațială, locuințele, renovarea rezilientă și sustenabilă, transformarea clădirilor și recrearea spațiului public ca centru al vieții comunității. Axele tematice ale NBE sunt îmbunătățirea calității vieții oamenilor și transformarea spațiilor, clădirilor, orașelor și a teritoriilor prin reconectarea cu natura, redobândirea sentimentului de apartenență, prioritizarea locurilor și persoanelor care au cea mai mare nevoie și crearea unei gândiri pe termen lung în ecosistemul industrial”, scrie eurodeputatul Dan Motreanu.

Potrivit acestuia, în cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională, au fost depuse amendamente la proiectul de aviz referitor la Noul Bauhaus European. 

„Noul Bauhaus va poziționa Europa ca lider global în domeniul arhitecturii, designului, culturii, tehnologiei și eficienței energetice prin promovarea unor moduri de a trăi mai bine împreună, care pot fi aplicate și în afara spațiului european”, mai spune eurodeputatul PPE.

De asemenea, Dan Motreanu menționează câteva cereri de propuneri de proiect în cadrul NBE lansate recent:
1. Cererea de propuneri de proiect „Sprijin pentru inițiativele locale Noul Bauhaus European” se adresează autorităților publice locale din localitățile cu mai puțin de 100.000 de locuitori 
20 de proiecte din Uniunea Europeană vor primi sprijin din partea unui grup de experți interdisciplinari pentru a facilita adoptarea și implementarea elementelor Noului Bauhaus European. Termenul de depunere a proiectelor este 23 mai 2022.

2. Cererea de propuneri de proiect „Noul Bauhaus European pentru activitățile de implicare a cetățenilor” se adresează entităților private sau autorităților publice 
Se vor acorda 8 granturi de 15.000 euro pentru regiuni sau orașe, ce vizează punerea în aplicare a proiectării în comun a domeniului public și a activităților sociale și educaționale care răspund provocărilor Noului Bauhaus European. Termenul de depunere a proiectelor este 29 mai 2022.

3. Cererea de propuneri de proiect „Noul Bauhaus European pentru crearea în comun a spațiului public prin implicarea cetățenilor” se adresează unor consorții formate din 2-4 parteneri, dintre care unul reprezintă un oraș sau o regiune.  Se vor acorda 6 granturi de 45.000 euro pentru punerea în aplicare de produse și servicii (inclusiv prototipuri rapide de produse), proiectarea în comun a domeniului public și activități sociale și educaționale care răspund provocărilor Noului Bauhaus European. Termenul de depunere a proiectelor este 29 mai 2022.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu consideră că Directiva Mierii ”trebuie modificată semnificativ” pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor și pentru a combate frauda și falsificarea mierii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus alături de alți colegi din Parlamentul European noi norme ”de etichetare pentru amestecurile de miere cu obligația de a indica fiecare țară de origine în ordinea descrescătoare a procentului de miere, etichetat explicit”.

”Directiva Mierii trebuie modificată în mod semnificativ. Propunerea se regăsește într-o scrisoare trimisă, împreună cu o serie de colegi europarlamentari, Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, încă din luna februarie”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a explicat că propunerea îi vizează ”atât pe consumatori, care au dreptul să fie informați corect, cât și pe producătorii români de miere, care se confruntă cu faptul că mierea românească este amestecată cu miere din afara UE și vândută la prețuri mici”.

”Prin scrisoarea trimisă, am cerut actualizarea listei metodelor de verificare a conformității mierii pentru a controla mai bine calitatea acesteia. Am solicitat măsuri pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor și pentru a combate frauda și falsificarea mierii, deoarece 46% din mierea de pe piața europeană testată de Comisie este falsă”, a completat Motreanu.

În răspunsul primit după publicarea propunerii de modificare a Directivei Mierii, Comisia Europeană a arătat că ”simpla mențiune obligatorie a țării sau a țărilor de origine pe etichetă produselor de miere de peste 25 grame este suficientă pentru a informa mai bine consumatorii”.

”Cota de miere de origine diferită din amestecuri va rămâne neindicată. De asemenea, comisarul european a declarat că nu se pot implementa metode noi de detectare a falsificării mierii”, și-a exprimat dezamăgirea eurodeputatul.

Acesta a anunțat că în curând ”vom începe să lucrăm în Comisia pentru agricultură și dezvoltare a Parlamentului European la acest dosar și voi propune schimbări semnificative. Reforma limitată propusă de Comisie trebuie extinsă de Parlamentul European pentru a permite combaterea fraudei, creșterea trasabilității și a transparenței pentru cetățeni”.

Continue Reading

Carmen Avram

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina

Published

on

© colaj foto (European Union 2021-2022/ Source : EP)

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare adresată comisarului pentru agricultură,  Janusz Wojciechowski, să adopte măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

”Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România”, a precizat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, anunțând demersul comun alături de ceilalți eurodeputați care fac parte din comisia anterior amintită.

Buda a atras atenția că ”numărul fabricilor de zahăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție  și a importurilor masive de zahăr din Ucraina”.

Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană.

”O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea  neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană.  Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, semnalează, la rândul său, Dan Motreanu.

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%. Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%).

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, desemnat reprezentantul Comisiei AGRI din PE pentru modificarea regulamentului privind etichetarea digitală a produselor fertilizante din UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), a fost desemnat reprezentantul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European pentru propunerea de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1009 în ceea ce privește etichetarea digitală a produselor fertilizante de pe piața UE, informează într-o postare pe Facebook.

„Furnizorii de produse fertilizante care îndeplinesc standardele UE în materie de sănătate, siguranță și mediu vor putea alege cum doresc să comunice toate informațiile de etichetare: un format fizic, un format digital sau o combinație a celor două. Printre avantajele digitalizării etichetării se numără evitarea supraîncărcării etichetelor fizice și îmbunătățirea lizibilității acestora. Informațiile esențiale, vor fi indicate în continuare pe etichetele fizice, sporind transparența”, explică Dan Motreanu.

Potrivit acestuia, etichetarea digitală va contribui la creșterea rentabilității și competitivității industriei îngrășămintelor din UE, simplificând obligațiile de etichetare pentru furnizori și reducând costurile cu aproximativ 57.000 de euro anual pentru o companie mare și 4.500 de euro pentru o întreprindere mică sau mijlocie. „Acest lucru ar putea determina chiar și o scădere a prețului la îngrășăminte”, adaugă eurodeputatul.

Acesta estimează, totodată, că noile reguli vor deschide piața europeană pentru noi produse de îngrășăminte inovatoare.

Dan Motreanu se angajează ca în următoarele luni să coopereze cu toate partidele din Parlamentul European pentru a îmbunătăți propunerea legislativă pentru industrie, agricultură și fermieri.

„Mă voi asigura că informațiile esențiale vor fi ușor de identificat pe etichetă pentru a crește transparența și a asigura o protecție sporită a sănătății omului și a mediului înconjurător”, mai declară eurodeputatul PPE.

Continue Reading

Facebook

GENERAL2 mins ago

Migrație ilegală: CE propune un nou plan de acțiune pentru ruta vest-mediteraneeană și cea atlantică și un nou set de instrumente pentru a gestiona utilizarea abuzivă a transportului comercial de către rețelele infracționale

ROMÂNIA20 mins ago

Klaus Iohannis evidențiază urgența în lupta împotriva cancerului și lansează un apel la unitate: Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente pentru prevenirea și tratarea acestei boli

PARLAMENTUL EUROPEAN49 mins ago

Eurobarometru: Peste 60% dintre români sunt interesați de alegerile europene de anul viitor și consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor zilnice

CONSILIUL UE1 hour ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending