Connect with us

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele comisiei AGRI din PE lansează un concurs care constă în 10 excursii la Parlamentul European, prin care dorește să-i încurajeze pe consumatori să participe la consultarea publică lansată de CE privind politica de promovare a produselor agricole

Published

on

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, îi încurajează pe cetățeni să participe la consultarea publică lansată de Comisia Europeană privind politica de promovare a produselor agricole.

Astfel, pentru a-i încurața de consumatori să participe la consultarea publică inițiată de Comisia Europeană, eurodeputatul român lansează un concurs, dotat cu premii constând în 10 excursii la Parlamentul European de la Bruxelles.

Toți cei care, până la data de 11 septembrie inclusiv, vor completa chestionarul consultării publice și vor trimite pe adresa europarlamentardanielbuda@gmail.com o dovadă a completării (print-screenuri sau link-ul) intră automat în procesul de tragere la sorți pentru a câștiga cele 10 excursii la Parlamentul European de la Bruxelles, pe care acesta le va pune la dispoziție.

”Informațiile obținute prin intermediul prezentei consultări vor reprezenta o contribuție valoroasă la pregătirea raportului privind măsurile de informare și de promovare referitoare la produsele agricole, puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe”, a precizat Daniel Buda într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a lansat zilele trecute o consultare publică privind politica UE de promovare a produselor agricole și alimentare. Consultarea se desfășoară în cadrul unei evaluări globale a politicii actuale și urmărește să înregistreze reacțiile cetățenilor și ale părților interesate cu privire la eficacitatea și relevanța măsurilor actuale, la coerența acestora cu acțiunile UE din alte domenii și cu privire la valoarea adăugată a implementării acestei politici la nivelul UE.

Obiectivul politicii UE de promovare a produselor agricole și alimentare este stimularea competitivității și a consumului produselor provenind din UE, în interiorul și în afara Uniunii. Acțiunile de promovare contribuie la sensibilizarea consumatorilor cu privire la meritele produselor agricole și ale metodelor de producție din UE și sunt menite să facă cunoscute produsele cu indicații geografice protejate și produsele bio.

Consultarea va fi deschisă timp de 18 săptămâni, mai exact în intervalul 8 mai- 11 septembrie 2020.

Astfel, vor fi supuse investigației măsurile adoptate în cadrul programelor anuale de lucru pentru 2016, 2017 și 2018, inclusiv programele de promovare (acțiunile de promovare pe piața UE și în țările terțe, prezentate de organizațiile care formulează propuneri), și măsurile luate la inițiativa Comisiei (misiuni la nivel înalt, târguri comerciale, campanii proprii și servicii de asistență tehnică).

Evaluarea vizează statele membre și țările terțe în care sunt puse în aplicare măsurile de promovare. Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului raportul în urma consultării publice până în data de 31 decembrie 2020.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit, în urma unui mesaj transmis joi, la finalul întrunirii Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, unde s-a dezbătut instituirea acestui instrument de combatere a efectelor negative ale retragerii Regatului Unit din UE asupra pieței unice și a cetățenilor europeni. 

„În virtutea deceniilor de parteneriat strâns în cadrul UE, există o interdependență economică, comercială și socială importantă între Regatul Unit, pe de o parte, și statele membre ale UE, pe de altă parte. Prin urmare, în pofida măsurilor de pregătire instituite atât de Comisie, cât și de statele membre, multe sectoare economice și întreprinderi se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a pierderii accesului facilitat pe piața acestuia. Am intervenit în cadrul acestei dezbateri și am subliniat faptul că trebuie să fie asigurate pe mai departe piețele de export pentru firmele din UE în Marea Britanie, mai ales în condițiile în care avem de-a face cu produse care se găsesc doar în Marea Britanie, cum ar fi anumite semințe și substanțe chimice folosite de agricultori. Am convingerea că această rezervă de ajustare la Brexit va oferi un sprijin real regiunilor și societăților celor mai grav afectate de consecințele negative ale retragerii Regatului Unit. România va beneficia de 25,8 milioane de euro anul acesta, sub formă de prefinanțare din rezervă, un ajutor important pentru sectoarele economice și companii”, a explicat Daniel Buda.

De asemenea, eurodeputatul PPE mai precizează că a făcut o recomandare statelor membre, mai mult ca un document de orientare, ca banii să fie alocați mai ales întreprinderilor mici și mijlocii pentru că ele au o capacitate mai redusă de a-și găsi rapid o piață alternativă la cea din Marea Britanie.

În esență, a mai spus Daniel Buda, rezerva de ajustare la Brexit „este un instrument foarte bun și cu siguranță, Parlamentul îl va adopta foarte repede”.

Comisia Europeană și-a prezentat la 26 decembrie propunerea pentru o rezervă de ajustare la Brexit, astfel cum a fost convenită de Consiliul European în luna iulie, pentru a contribui la combaterea consecințelor economice și sociale negative – la sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020 – în statele membre și în sectoarele cele mai afectate.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 1 februarie 2020. Chiar și cu noul acord UE-Regatul Unit privind comerțul și cooperarea abia încheiat, vor exista schimbări majore la sfârșitul perioadei de tranziție, la 1 ianuarie 2021. La acea dată, Regatul Unit va părăsi piața unică a UE și Uniunea vamală, precum și toate politicile și acordurile internaționale ale UE. Acest lucru va pune capăt liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor cu UE.

UE și Regatul Unit vor forma două piețe separate; două spații de reglementare și juridice distincte. Acest lucru va recrea barierele din calea comerțului cu bunuri și servicii, precum și a mobilității și schimburilor transfrontaliere care nu au existat de zeci de ani – în ambele direcții, afectând administrațiile publice, întreprinderile, cetățenii și părțile interesate de ambele părți. În plus, va avea consecințe ample și ample pentru întreprinderi, cetățeni și administrațiile publice.

Prevăzută cu un buget total de 5 miliarde EUR,  rezerva va sprijini întreprinderile și ocuparea forței de muncă în sectoarele afectate; regiunile și comunitățile locale, inclusiv cele care depind de activitățile de pescuit din apele Regatului Unit. De asemenea, aceasta poate ajuta administrațiile publice să asigure buna funcționare a controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare și să asigure servicii esențiale pentru cetățenii și întreprinderile afectate.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Grupul PPE solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Eurodeputatul Daniel Buda transmite că familia popularilor europeni din Parlamentul European este cea care solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății.

„Acum, în 2021, în viitoarea perioadă post-pandemică, Uniunea Europeană are o ocazie unică de a face mai multe lucruri în materie de sănătate și trebuie să i se acorde competențele necesare pentru a face acest lucru. Grupul PPE solicită astfel crearea unei adevărate uniuni a sănătății”, a scris deputatul european pe contul de Facebook în urma Conferinței PPE „Către o Uniune Europeană a Sănătății”.

Sănătatea nu mai este doar o problemă națională

„Pandemia a arătat clar că sănătatea nu este doar o problemă națională, ci este una care depășește orice granițe. Prin sprijinirea cercetării și inovării, Europa a făcut o diferență tangibilă în viața oamenilor. Toate eforturile depuse în lupta împotriva COVID-19, se pot depune și în ceea ce privește alte boli precum Alzheimer și cancer. Este nevoie de o adevărată uniune a sănătății pentru a diagnostica mai bine și a adapta tratamentul pacienților cu boli grave”, a mai transmis Daniel Buda.

De asemenea, în cadrul Conferinței PPE a participat și Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare și cercetare.

„UE și-a asumat un rol foarte important de la începutul crizei. Noi de ani de zile investim în cercetare și inovare. Aceste investiții sunt investiții strategice. Nu este suficient să avem doar investiții, ne trebuie și instrumente flexibile. Prin Banca Europeană de Investiții, am putut să ajutăm cu instrumente flexibile în aceste momente cruciale când au nevoie de ajutor. Coordonarea cu statele membre trebuie promovată. În aprilie, în doar 20 de zile, am creionat un plan de acțiune împotriva coronavirusului. Am hotărât să avem o platformă prin care să schimbăm informații rapid. Am sprijinit start-up-urile și IMM-urile în această criză. Grație programului Orizont Europa, unde avem o creștere a bugetului cu 30% avem oportunități mai mare în ceea ce privește sprijinirea finanțării. Ne dorim să creăm o sinergie prin care să avem sisteme mai bune pe viitor astfel încât să fim liberi în cercetare și inovare”, a transmis aceasta.


Reaminitm că de-a lungul anilor, Grupulul Popularilor Europeni a militat pentru înființarea mai multor programe de sănătate și au avut mereu inițiative care au pus accentul pe protejarea sănătății europenilor. Au inițiat demersul de a înființa în Parlamentul European o Comisie specială pentru combaterea cancerului, sau au inițiat o platformă dedicată combaterii cancerului, #EUcanBeatCancer. Tot popularii europeni au refuzat tăierile masive pentru programul de sănătate al UE și au reușit să recupereze miliarde de euro destinate viitorului program de sănătate al UE ce va ajuta milioanele de europeni să aibă parte de un sistem de sănătate la standarde cu adevărat europene indiferent dacă provin din Estul sau Vestul Europei.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE: Piața globală de vinuri, descreștere de până la 30% în urma pandemiei COVID-19

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP
Coronavirusul a afectat puternic industria vinului, recolta de struguri din 2020 fiind cea mai modestă din ultimul deceniu, a atras atenția eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, într-o postare pe Facebook.

Coronavirusul a afectat puternic industria vinului: Recolta de struguri din 2020, cea mai modestă din ultimul deceniu!…

Posted by Daniel Buda on Wednesday, 6 January 2021

„Recolta de struguri a anului 2020 este estimată la 150 – 200 mii tone, mărimea recoltei fiind la nivelul anului vitivinicol 2010-2011. Pandemia generată de Covid-19, dar și seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina reprezintă factori care au generat pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri”, spune Daniel Buda. Astfel, continuă el, „piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de aproximativ 15 – 30%, iar în primele luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de 5,5 milioane de litri (6,5%)”. Mai mult, „piața vinului vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare”, mai explică eurodeputatul.

Vicepreședintele AGRI subliniază pentru consumatori că în spatele unei sticle de vin stă o industrie întreagă: viticultorii care au crescut strugurii, oamenii care lucrează la producție, vinificatorii, oamenii din laborator, industria sticlei și multe altele, iar odată cu pandemia de COVID-19, sectorul deja fragil a avut și mai mult de suferit, comercializarea sau distribuția produselor fiind deficitare. Totodată, Daniel Buda spune că și sectorul vitivinicol românesc s-a confruntat cu o serie de greutăți, precum consumul redus, stocurile mari, prețurile mici, probleme legate de depozitare, transport, desfacere.

Astfel, pentru a atenua consecințele crizei la nivelul acestui sector, eurodeputatul amintește că Comisia Europeană a lansat un pachet suplimentar de măsuri excepționale de derogare de la unele acte normative aplicabile în spațiul comunitar, cu scopul de a susține sectorul vitivinicol.

În context, Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare scrisă, să asigure dezvoltarea durabilă a acestui sector prin instrumente suficiente și ușor de accesat, „deoarece e important ca la nivel european să se stabilească strategii reziliente pentru a răspunde principalelor provocări și să se ia din timp măsurile necesare pentru a asigura durabilitatea sectorului”.

Continue Reading

Facebook

Dacian Cioloș14 hours ago

Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe din PE, recomandă cetățenilor europeni să vadă și să voteze documentarul ”Colectiv“, unul dintre cele trei filme nominalizate la Premiul LUX al Publicului European

ROMÂNIA15 hours ago

MApN: Aproximativ 250.000 de seringi și 100.000 de ace necesare campaniei de vaccinare au fost aduse din Qatar cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Fostul președinte Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”

Dan Motreanu15 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE, cere Comisiei Europene o evaluare a nivelului de autosuficiență alimentară a fiecărui stat membru și elaborarea de planuri de urgență în situații de criză

ROMÂNIA16 hours ago

Marian Petrache: După opt ani de muncă, proiectul din timpul mandatelor mele de președinte al CJ Ilfov, cel de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare, a fost aprobat de Comisia Europeană

ȘTIRI POZITIVE17 hours ago

Maramureșul și Bucovina, recomandate de cotidianul american New York Times ca destinații de vacanță pe timp de pandemie

Eugen Tomac17 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

U.E.18 hours ago

Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales președinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

Dacian Cioloș21 hours ago

Ivan Patzaichin, însărcinat să conducă procesul de desemnare a viitorului guvernator al Deltei Dunării. Dacian Cioloș: Va forma un grup consultativ reprezentativ care va propune o listă scurtă de candidați

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.5 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA3 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending