Datele revizuite de INS arată că România nu a fost în recesiune tehnică. Reacția premierului

INS a prezentat, vineri, cifrele revizuite privind evoluţia economiei în primul trimestru al anului. Potrivit noilor cifre, Produsul Intern Brut a crescut în primele trei luni, deci nu am fost în recesiune tehnică, aşa cum anunţaseră autorităţile europene.

ponta-guvernPIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scăderea din T2 a fost de numai 0,3%, față de o scădere de 0,9% anunțată inițial.

Trimestrul II 2014 față de trimestrul III 2014 a înregistrat o creștere a PIB-ului cu 1,9%, iar trimestrul III din 2014 comparativ cu trimestrul III din 2013 relevă o creștere de 3,2%.

Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară de anul trecut, România înregistrează o creștere economicî de 2,8%.

Premierul Victor Ponta a sustinut, vineri, de la ora 10:00, o declaratie de presa la Palatul Victoria, in care a vorbit despre rezultatele economice  inregistrate de Romania in primele 9 luni, conform estimarilor anuntate de INS in aceasta dimineata:

Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta, redate de Ziare.com:

Scurta declaratie legata de situatia economica a Romaniei relevata de CE si datele oficiale ale INS. Este o zi buna pentru Romania.

– Datele oficiale ale INS confirma optimismul nostru. S-a vorbit despre dezastru economic, recesiune, au fost doar vorbe de campanie. Mi-am dorit ca datele oficiale sa arate adevarul, sa arate bine, ca lucrurile sa mearga bine, Dumnezeu tine cu oamenii buni.

– Conform datelor INS, PIB in trim. 3 2014 a fost mai mare cu 1,9% comparativ cu trim. 2 2014.

– Eu am spus ca urma sa avem o crestere economica in jur de 1%, este aproape dublu.

– Evolutia de ansamblu fata de 2013: In primele 9 luni, PIB a crescut cu 2,8% pe serie bruta. Daca in 2013 am avut una din cele mai mari cresteri, anul acesta putem sa ajungem din nou la 3%, in conditiile in care spatiul euro si UE sunt in incetinire. Romania va ramane in primele trei tari la crestere economica.

– A treia stire extrem de importanta: S-a folosit termenul de recesiune in care s-a aflat Romania. In urma revizuirii de catre INS, PIB in trim 2 a scazut cu 0,3, dar in trim 1 a crescut cu 0,5 fata de trim 4 din 2013. Nu am fost niciodata in recesiune, a fost o estimare rostogolita politic. Romania nu a fost niciodata in recesiune, nici macar tehnica.

– Avem o directie economica pe care tara merge si pe care trebuie sa o pastram.

– Vom depasi PIB-ul din 2008, anul de maxima expansiune. Inseamna ca am incheiat un ciclu negativ, Romania e la maximele capacitatii sale.

– Exporturile au ajuns la 40 de miliarde de euro, la sfarsitul anului vom depasi bariera psihologica de 50 mld euro, pe care nimeni nu credea ca le vom depasi in acest deceniu.

– Cifra de afaceri a crescut cu 5,9%, productia industriala a crecut cu 5,8%. Cresterea economica din 2013 si 2014 este sanatoasa, nu pe speculatii imobiliare, ci pe productie si exporturi.

– Alt factor, majorarea puterii de cumparare a populatiei si o inflatie de 1,5%. Cresterea salariului a fost de 5,5%.

– INS spune ca numarul de salariati a crescut intre ianuarie-august cu 71.000 de persoane.

– Mai e o veste foarte buna, sper sa se confirme: Romania a devenit principalul partener economic al R.Moldova, devansand Rusia – 920 mil de dolari pe primele 9 luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.