Connect with us

JAPONIA

Decizie controversată a Japoniei în domeniul nuclear. Sute de manifestanți protestează la porțile centralei Sendai

Published

on

Japonia a repornit marţi Reactorul numărul 1 de la Centrala Nucleară de la Sendai, pentru prima dată de la introducerea unor noi reglementări, în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011 şi după aproape doi ani de când a oprit toate reactoarele.

“Reactorul numărul 1 al centralei din Sendai (1.000 de kilometri la sud-vest de Tokyo, în prefectura din Kagoshima) a fost repornit la orele 10:30 (01:30 GMT)”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei Kyushu Electric Power, scrie Agerpres. El va începe să genereze vineri energie electrică, ce va fi exploatată comercial din septembrie, potrivit companiei.

Este vorba de primul reactor nuclear repus în funcţiune în conformitate cu noile reglementări intrate în vigoare în iulie 2013. Aceste norme sunt menite să facă centralele nucleare japoneze mai rezistente în faţa unor catastrofe naturale, a unor atentate teroriste sau a prăbuşirii unui avion.

Repunerea în funcţiune a centralelor nucleare a fost făcută de autorităţile nipone din raţiuni economice. Premierul Shinzo Abe susţine că unele companii îşi reduc activitatea din cauza electricităţii prea scumpe în prezent, dar invocă şi un motiv ecologic, mai exact faptul că actualele centrale pe cărbuni produc gaze cu efect de seră.

Decizia Japoniei de a reporni reactoarele nucleare nu este privită cu ochi buni de o parte a populaţiei şi a clasei politice. Sute de manifestanţi au protestat la porţile centralei Sendai. Printre ei s-a aflat şi fostul premier nipon, Naoto Kan, prim-ministru în funcţie la momentul catastrofei nucleare de la Fukushima din martie 2011, cauzate de un seism şi un tsunami. Noi proteste sunt prevăzute marţi lângă reşedinţa premierului Shinzo Abe din Tokyo.

nuclear japonia greenpeace

Foto: www.facebook.com/greenpeace.international

Foto: www.facebook.com/greenpeace.international

Foto: www.facebook.com/greenpeace.international

 

.

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JAPONIA

Cancelarul german Angel Merkel atrage atenția asupra riscurilor inteligenței artificiale: Ceea ce facem trebuie să fie în folosul oamenilor

Published

on

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenția asupra riscurilor pe care le presupune pentru societate folosirea necontrolată a inteligenței artificiale (A.I.), în cadrul unui discurs susținut în fața studenților de la prestigioasa universitate Keio din Tokyo, informează DPA, citat de Agerpres.

”Ceea ce facem trebuie să fie în folosul oamenilor”, a subliniat Merkel.

”Într-o zi, vom fi cu siguranţă capabili să citim gândurile”, a continuat ea. ”Acest lucru ar putea să le fie de ajutor celor care nu pot să vorbească, dar dacă toţi oamenii pot citi gândurile celorlalţi, trebuie să ne întrebăm: chiar avem nevoie de acest lucru? Ce înseamnă asta pentru interacţiunea socială?”, s-a întrebat cancelarul german.

”Va trebui de asemenea să discutăm în ce măsură ne putem păstra personalitatea umană”, a mai remarcat ea. ”Când ai o proteză la picior sau suferi un transplant de organe, rămâi acelaşi. Dar dacă îmi implantez un cip în creier ca să gândesc mai rapid sau mai bine, voi mai rămâne acelaşi? Unde ia sfârşit umanitatea mea? Sunt întrebări la care va trebui să găsim răspunsuri”, a notat Angela Merkel.

Cancelarul german a apreciat, pe de altă parte, că ”este adevărat că nu trebuie să ne temem că inteligența artificială va face ca oamenii să devină complet inutili” și a făcut apel la ”demistificarea” tehnologiei, care va crea noi locuri de muncă.

Aceasta a completat că este esențial ca oamenii să definească ”directive etice” privind folosirea inteligenței artificiale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel și Shinzo Abe își reafirmă sprijinul față de liberul schimb, în contextul ”turbulențelor” în care se află comerțul multilateral

Published

on

Cancelarul german Angela Merkel și premierul nipon Shinzo Abe și-au exprimat luni, la Tokyo, sprijinul față de liberul schimb, în contextul ”turbulențelor” în care se află comerțul multilateral, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Această vizită are loc într-un moment în care am demonstrat că suntem pregătiţi să încheiem acorduri, chiar dacă acordurile multilaterale sunt în turbulenţe”, a declarat Angela Merkel, sosită luni în capitala Japoniei pentru o vizită de două zile, la doar trei zile după ce a intrat în vigoare acordul UE-Japonia, care a pus bazele legale pentru nașterea celei mai mari zone de liber schimb din lume, într-un context în care multilateralismul este pus, mai curând ca niciodată, sub semnul întrebării de Statele Unite.

”1 februarie este o zi deosebită pentru noi şi (avem) o întâlnire între doi lideri care vor să lucreze împreună şi cred că pot exista situaţii foarte bune de câştig pentru ambele părţi atunci când partenerii cooperează”, a adăugat ea.

”Japonia şi Germania vor conduce blocul economic cel mai vast din lume, născut din acordul Japonia-UE şi pentru aceasta este necesar să reducem riscul pe care îl prezintă Brexit-ul asupra economiei europene şi mondiale”, a declarat, la rândul său, premierul Shinzo Abe, a cărui țară va prelua președinția G20.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană, a intrat în vigoare la 1 februarie 2019, în vigoare, la aproximativ o lună și jumătate după ce pe 21 decembrie 2018 UE și Japonia și-au notificat reciproc încheierea procedurilor lor de ratificare.

De asemenea, tot de la 1 februarie, o mare parte din Acordului de Parteneriat Strategic dintre Japonia și Uniunea Europeană este aplicată provizoriu.

Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia creează o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

Ambii lideri au abordat același ton în cadrul World Economic Forum. Liderul japonez a promis că țara sa va încerca să reconstruiască încrederea în sistemul comercial global, informează Deutsche Welle.

În calitate de exportatori majori, fiind cea de-a treia și a patra economie la nivel mondial, Japonia și Germania au tot interesul să prezerve liberul schimb.

Angela Merkel este însoțită de o delegație formată din reprezentanți ai mai multor sectoare ale comunității de afaceri germane, precum electronică, produse farmaceutice, inteligență artificială și servicii financiare.

Japonia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Germaniei, comerțul dintre cele două state ridicându-se la cifra de 42.5 miliarde de euro.

Continue Reading

JAPONIA

O nouă pagină în evoluția comerțului liber global: A intrat în vigoare acordul UE-Japonia, cea mai amplă înțelegere bilaterală negociată vreodată de Uniunea Europeană

Published

on

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană, intră astăzi, 1 februarie 2019, în vigoare, la aproximativ o lună și jumătate după ce pe 21 decembrie 2018 UE și Japonia și-au notificat reciproc încheierea procedurilor lor de ratificare.

De asemenea, tot începând de astăzi, o mare parte din Acordului de Parteneriat Strategic dintre Japonia și Uniunea Europeană este aplicată provizoriu.

Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia a fost aprobat în luna decembrie a anului trecut și de Parlamentul European, înțelegerea urmând să elimine aproape toate taxele vamale pe care le plătesc companiile europene, în valoare totală de aproape 1 miliard de Euro/an. Aceasta reprezintă o atitudine clară în sprijinul unui comerţ liber şi echitabil, bazat pe reguli, „într-o perioadă plină de provocări serioase venite ca urmare a unor atitudini protecţioniste”.

Citiți și Europa rescrie istoria comerțului internațional: Parlamentul European a aprobat acordul de liber schimb UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de UE

Acordul de parteneriat strategic UE-Japonia vizează extinderea sferei de cooperare către domenii precum energie, cercetare-dezvoltare, educaţie, dezvoltare şi lupta contra schimbărilor climatice şi terorismului.

În timp ce sectoarele cele mai sensibile, precum producţia de orez, sunt protejate, produse precum vinul, brânzeturile, carnea de porc şi de vită, pastele, ciocolata şi biscuiţii vor fi scutite de taxe vamale, imediat, sau după o perioadă de tranziţie. 205 produse cu indicaţie geografică europeană vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezintă 78% din numărul exportatorilor către Japonia. Parlamentul cere Comisiei să instituie puncte de contact pentru acestea, astfel încât să poată beneficia rapid de pe urma acordului.

Japonia îşi deschide piaţa de achiziţii în domeniul feroviar şi piaţa de achiziţii publice din principalele oraşe pentru competiţia europeană. Comerţul electronic, transportul maritim internaţional şi serviciile poştale vor fi, de asemenea, liberalizate.

În 2017, în contextul summit-ului G20 din Germania, președinții Comisiei Europene și Consiliului European și premierul japonez au stabilit un acord de principiu asupra Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și Japonia. La un an distanță, pe 17 iulie 2018, UE și Japonia au semnat un acord istoric de liber-schimb.

Acordul de parteneriat economic dintre UE şi Japonia creează o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending