Decizie controversată a Japoniei în domeniul nuclear. Sute de manifestanți protestează la porțile centralei Sendai

Japonia a repornit marţi Reactorul numărul 1 de la Centrala Nucleară de la Sendai, pentru prima dată de la introducerea unor noi reglementări, în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011 şi după aproape doi ani de când a oprit toate reactoarele.

“Reactorul numărul 1 al centralei din Sendai (1.000 de kilometri la sud-vest de Tokyo, în prefectura din Kagoshima) a fost repornit la orele 10:30 (01:30 GMT)”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei Kyushu Electric Power, scrie Agerpres. El va începe să genereze vineri energie electrică, ce va fi exploatată comercial din septembrie, potrivit companiei.

Este vorba de primul reactor nuclear repus în funcţiune în conformitate cu noile reglementări intrate în vigoare în iulie 2013. Aceste norme sunt menite să facă centralele nucleare japoneze mai rezistente în faţa unor catastrofe naturale, a unor atentate teroriste sau a prăbuşirii unui avion.

Repunerea în funcţiune a centralelor nucleare a fost făcută de autorităţile nipone din raţiuni economice. Premierul Shinzo Abe susţine că unele companii îşi reduc activitatea din cauza electricităţii prea scumpe în prezent, dar invocă şi un motiv ecologic, mai exact faptul că actualele centrale pe cărbuni produc gaze cu efect de seră.

Decizia Japoniei de a reporni reactoarele nucleare nu este privită cu ochi buni de o parte a populaţiei şi a clasei politice. Sute de manifestanţi au protestat la porţile centralei Sendai. Printre ei s-a aflat şi fostul premier nipon, Naoto Kan, prim-ministru în funcţie la momentul catastrofei nucleare de la Fukushima din martie 2011, cauzate de un seism şi un tsunami. Noi proteste sunt prevăzute marţi lângă reşedinţa premierului Shinzo Abe din Tokyo.

nuclear japonia greenpeace

Foto: www.facebook.com/greenpeace.international

Foto: www.facebook.com/greenpeace.international

Foto: www.facebook.com/greenpeace.international

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.