Der Spiegel: Tensiuni legate de funeraliile lui Helmut Kohl. Soția fostului cancelar german își dorea ca Viktor Orban să țină un discurs în cadrul ceremoniei

FOTO: Bundesregierung/ Archive

Organizarea funeraliilor fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat vineri la vârsta de 87 de ani, suscită tensiuni între autoritățile de la Berlin și familie, notează Der Spiegel, potrivit Politico Europe.

Maike Kohl-Richter, a doua soție a lui Helmut Kohl, ar dori ca doar invitații străini să rostească discursuri la ceremonia solemnă prevăzută pentru 1 iulie la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, inclusiv premierul ungar Viktor Orban, a relatat miercuri săptămânalul german. Revista notează că aceasta a fost sfătuită să nu ia această decizie, întrucât acest lucru ar fi putut provoca un scandal.

Cancelarul Angela Merkel, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și președintele francez Emmanuel Macron vor susține un discurs în cadrul ceremoniei solemne.

Angela Merkel, a cărei carieră politică a fost lansată de Helmut Kohl, a rupt legăturile politice cu acesta în urma scandalului finanțării Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și preluarea în anul 2000 a conducerii acestei formațiuni, notează Agerpres.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.