Connect with us

SĂNĂTATE

Dezvoltarea telemedicinei și digitalizarea serviciilor medicale, discutate la întâlnirea dintre deputatul Alexandru Rogobete și ambasadorul Olandei

Published

on

© Alexandru Rogobete/Facebook

Deputatul Alexandru Rogobete, președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, s-a întâlnit, joi, cu ambasadoarea Olandei în România, Willemijn van Haaften, pentru a discuta despre dezvoltarea sistemului de sănătate și implementarea unor modele de succes din Olanda.

Unul dintre principalele subiecte abordate a fost telemedicina, un domeniu aflat în expansiune, care poate facilita accesul pacienților, în special al celor din zone izolate, la servicii medicale esențiale. Olanda este un exemplu în utilizarea tehnologiei pentru monitorizarea pacienților la distanță, iar astfel de soluții ar putea fi adaptate și în România.

„Am discutat despre modele de succes din Olanda, care ar putea fi adaptate și implementate în România pentru a îmbunătăți eficiența sistemului medical. Printre acestea se numără digitalizarea serviciilor și utilizarea tehnologiei pentru monitorizarea pacienților la distanță”, a transmis deputatul Rogobete.

Întâlnirea a subliniat importanța colaborării internaționale pentru modernizarea sistemului de sănătate din România și alinierea acestuia la standardele europene. Oficialii au evidențiat nevoia de digitalizare și de îmbunătățire a accesului la servicii medicale, cu accent pe eficiență și rapiditate.

Deputatul Alexandru Rogobete a mulțumit ambasadoarei Olandei pentru „dialogul deschis și constructiv” și și-a exprimat convingerea că astfel de parteneriate vor contribui la dezvoltarea unui sistem de sănătate modern și accesibil pentru toți pacienții din România.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SĂNĂTATE

Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților va lansa o nouă lege unitară a screeningului, anunță deputatul Alexandru Rogobete cu ocazia lansării Alianței Naționale pentru combaterea hipertensiunii arteriale

Published

on

© Alexandru Rogobete/ Facebook

Deputatul Alexandru Rogobete a anunțat că o nouă lege unitară a screeningului, pe care comisia pe care o prezidează, Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților, o va lansa în perioada următoare.

Acesta a participat marți la evenimentul de lansare a Alianței Naționale pentru Prevenirea, Depistarea și Tratamentul Hipertensiunii în România (RO-ANPDT-HTA), organizat la Palatul Parlamentului de Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii, în colaborare cu Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților.

”Prevenția bolilor cronice, în special a celor cardiovasculare, trebuie să devină o prioritate națională. Nu putem vorbi despre un sistem de sănătate performant fără o cultură a screeningului – extinsă, accesibilă și coerentă. Astăzi, avem zeci de reglementări diferite privind depistarea precoce, multe dintre ele incoerente sau greu de aplicat, ceea ce afectează accesul real al oamenilor la prevenție”, a subliniat Rogobete.

În această realitate, deputatul a anunțat că noua lege unitară a screeningului va acoperi ”toate marile specialități – de la cardiologie, oncologie, boli rare, nutriție, diabet, până la sănătate mintală”.

Citiți și: Deputatul Alexandru Rogobete: Încrederea românilor în sistemul de sănătate trebuie recuperată, iar legătura medic-pacient, restabilită

Deputatul Alexandru Rogobete, apel la prioritizarea reală a sănătății: Sănătatea nu se negociază. Nu se amână. Nu se ignoră

Raport comun OCDE-CE: România investește cel mai puțin din UE pentru îngrijirea pacienților oncologici și are cea mai scăzută participare la programele de screening

”Scopul este simplu: să avem un cadru legislativ clar, aplicabil și predictibil. Beneficiile? O mai bună coordonare între specialități. Un acces mai rapid și mai echitabil la diagnostic timpuriu. Costuri reduse pentru sistemul sanitar, prin tratarea bolilor în stadii incipiente. Și, mai ales, șanse mai mari la viață pentru fiecare român”, a subliniat președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Acesta a reafirmat angajamentul pentru ”consultare reală cu specialiștii și pentru politici de sănătate construite împreună, nu impuse”.

”Prevenția nu e un moft – este cea mai bună investiție pe care o putem face în sănătatea unei națiuni”, a conchis Alexandru Rogobete.

Potrivit Societății Române de Cardiologie, hipertensiunea arterială este supranumită ”ucigașul tăcut”. Din cele 144 000 decese de cauză cardiovasculară în 2019, aproape 88 000 (61%) au fost datorate hipertensiunii arteriale prin complicațiile pe care aceasta le-a determinat!

6,6 milioane de români au hipertensiune arterială, însă peste 4,5 milioane sunt diagnosticați, iar 70% nu știu sau nu țin sub control valorile tensionale!

România se află în zona roșu închis a riscului cardiovascular în Europa (însemnând o populație la risc foarte înalt), cu o incidență crescută a bolilor cardiovasculare și un nivel redus de tratament eficient.

Continue Reading

CHINA

UE va limita participarea firmelor chineze la licitațiile publice de dispozitive medicale

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană este pe punctul de a limita participarea firmelor chineze la contractele de achiziții publice de dispozitive mediale din blocul european, a menționat pentru Bloomberg o sursă din proximitatea acestui dosar, conform Agerpres.

Țările UE ar urma să voteze asupra acestei propuneri încă de luni, a precizat sursa care a dorit să își păstreze anonimatul.

În luna aprilie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

Citiți și: Comisia Europeană lansează o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene

La începutul acestui an, instituția europeană a concluzionat că Beijingul a a instituit mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o deteriorare gravă și recurentă a accesului lor la această piață pe întregul teritoriu al Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.  

Citiți și: China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE

Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au cunoscut o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, ceea ce demonstrează deschiderea globală a pieței UE. 

Instrumentul pentru achiziții publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Acest instrument a fost conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE, precum și pentru a promova un acces deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume.

Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE, precum și pentru livrările provenite din UE.  

Continue Reading

SĂNĂTATE

Deputatul Alexandru Rogobete: Încrederea românilor în sistemul de sănătate trebuie recuperată, iar legătura medic-pacient, restabilită

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

România se află într-un moment crucial pentru redresarea sistemului său de sănătate, în care dialogul, colaborarea și adaptarea la realitățile actuale devin necesare. Într-un context complicat din punct de vedere politic la nivel național, dar marcat și de oportunități (fonduri europene dedicate sănătății și aderarea țării noastre la OCDE), comunicarea între toți actorii implicați – de la profesioniștii din domeniul medical până la autorități și experți în dezolvarea de politici de sănătate solide – devine un pilon fundamenteal pentru progres, dar și pentru un sistem de sănătate rezilient.

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, reiterează importanța restabilirii legăturii umane între medic și pacient, în contextul în care încrederea oamenilor în sistemul de sănătate și în autorități a scăzut semnificativ: „Sistemul de sănătate a fost zguduit destul de puternic în ultima perioadă și încrederea oamenilor în autorități în general. Aici ar trebui să acționăm cu toții – de la zona politică la zona de profesioniști în sănătate și foarte important la zona de comunicare, zona media – ar trebui să restabilim această încredere între oameni și sistemul de sănătate, între oameni și medici pentru că, până la urmă, cel mai important, din punctul meu de vedere, vector de comunicare este emoția, iar în sănătate avem multă emoție pe care ar trebui să o fructificăm și ar trebui să restabilim această legătură umană de altfel între medic și omul suferind”, a transmis deputatul Alexandrul Rogobete în cadrul evenimentului „Comunicarea în Sănătate – Un pas spre excelență”, organizat de MED EVOLUTION ACADEMY în parteneriat cu ANMCS. 

Totodată, deputatul Alexandru Rogobete a subliniat oportunitatea de relansare a sistemului de sănătate din România prin ajutorul finanțărilor europene dedicate sănătății: „În ultimii ani, în România, s-a întâmplat cu adevărat o transformare a sistemului de sănătate care nu cred că poate fi contestată. (…) Este pentru prima dată când, în ultimii 30 de ani, se construiesc spitale noi în România. Pentru prima dată când am avut un program sau când avem un program dedicat investițiilor în sănătate cu o valoare atât de mare. Niciodată sănătatea, de la aderarea la Uniunea Europeană, nu a avut programe pentru sănătate dedicate cu un buget atât de mare.”

Potrivit acestuia, finanțările dedicate sistemului de sănătate, prin PNRR, proiecte cu Banca Mondială, Programul Operațional de Sănătate și programul național de investiții în infrastructura de sănătate vor schimba înfățișarea sistemului de sănătate atât din punctul de vedere al infrastructurii, dar și din punctul de vedere al digitalizării.”

Evenimentul „Comunicarea în Sănătate – Un pas spre excelență”, organizat de MED EVOLUTION ACADEMY în parteneriat cu ANMCS, a reunit specialiști din domeniul sănătății, autorități și experți în digitalizare pentru a promova importanța comunicării eficiente în sistemul medical. Principalele teme abordate au fost: relația medic-pacient, digitalizarea sistemului și respectarea eticii și confidențialității. În cadrul mesei rotunde s-a accentuat necesitatea unei legislații clare, educației medicale moderne și investițiilor în comunicare empatică.


Dr. Alexandru Rogobete, cercetător în medicină, cu studii de masterat în chimie și managementul serviciilor sociale și de sănătate, este asistent universitar la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”. A activat ca secretar de stat (responsabil cu PNRR și coordonator al proiectelor Băncii Mondiale din România în cadrul Ministerului Sănătății) în perioada februarie 2023 – decembrie 2024, timp în care MS a atras 2,1 miliarde de euro din fondurile PNRR pentru sănătate. Acesta a coordonat inițiative care au vizat construcția de spitale noi, îmbunătățirea dotărilor spitalelor și formarea personalului medical. În prezent, Dr. Alexandru Rogobete, se află la primul mandat de deputat în Parlamentul României și conduce, în calitate de președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN12 minutes ago

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI38 minutes ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

ROMÂNIA49 minutes ago

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ROMÂNIA17 hours ago

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

ENERGIE17 hours ago

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

ROMÂNIA17 hours ago

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

CONSILIUL UE18 hours ago

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

NATO19 hours ago

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ROMÂNIA19 hours ago

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

U.E.19 hours ago

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

EDUCAȚIE4 weeks ago

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

Trending