Din Belgia, fostul lider catalan și-a lansat campania pentru alegerile regionale din 21 decembrie: Alegătorii trebuie să ratifice dorința lor de independență a Cataloniei

Fostul lider catalan, Carles Puigdemont și-a a demarat sâmbătă campania pentru alegerile regionale din Catalonia, programate pentru 21 decembrie, precizând că alegătorii trebuie ”să ratifice” apelul lor pentru independența de Spania, anunță Politico Europe.

Foto: Facebook/ Carles Puigdemont

În regiunea estică a Spaniei vor avea loc la 21 decembrie alegeri parlamentare, după ce premierul de la Madrid, Mariano Rajoy a dizolvat luna trecută Parlamentul catalan și l-a demis pe Puigdemont, ca urmare a referendumului de independență, catalogat de conducerea madrilenă drept neconstituțional. Liderul catalan demis a fugit în Belgia, însoțit de patru dintre miniștrii săi, fiind acuzat de răzvrătire.

Noi, catalanii, am demonstrat lumii că avem capacitatea și vom deveni un stat independent. Iar pe 21 decembrie, trebuie să ratificăm acest lucru”, a precizat Carles Puigdemont sâmbătă, lansându-și campania de la hotelul Oostkamp, în afara orașului Bruges, potrivit Le Soir.

Puigdemont candidează ca lider al grupului politic Toți pentru Catalonia, care include membri din partea partidului său conservator, Partidul Democrat European Catalan și societatea civilă.

Stânga Republicană din Catalonia ( ERC), condusă de rivalul și fostul vicepreședinte al lui Puigdemont, Oriol Junqueras, conduce în sondaje.

Fostul lider catalan și cei patru miniștri ai săi așteapă decizia instanței belgiene privind extrădarea acestora, ca urmare a emiterii unui mandat european de arestare emis de către Madrid. Decizia instanței va fi adoptată până pe 4 decembrie.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.