Directorul Agenției Internaționale pentru Energie atrage atenția: China va deveni cel mai mare producător de energie nucleară, depășind SUA

China își va tripla capacitatea de producție a energiei nucleare în următorii 20 de ani și va deveni cel mai mare producător la nivel global, detronând Statele Unite, estimează directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, informează Digi24.

Înaltul oficial și-a exprimat în această săptămână îngrijorarea privind investițiile insuficiente ale SUA și Europei în energia nucleară, comparativ cu China.

China vine puternic din urmă. În prezent în lume sunt în construcţie aproximativ 60 de centrale nucleare, iar peste o treime sunt în China. Această ţară se dezvoltă şi, drept rezultat, vom vedea în curând că China va depăşi SUA, devenind cea mai mare putere în privinţa energiei nucleare”, a apreciat acesta.

Fatih Birol a invocat două tendințe care le amenință Statelor Unite poziția de lider mondial în acest sector, deși acestea s-au clasat pe primul loc în domeniul energiei nucleare încă din anii “60: numărul extrem de redus de proiecte noi, dar și lipsa de prelungire a perioadei de funcționare a centralelor nucleare existente. Situația se aplică și pentru Europa, unde în Franța, putere nucleară majoră, s-a constatat o scădere drastică în ultimii ani.

Dacă tendinţa va continua, capacitatea nucleară a Statelor Unite va scădea de la 20% din totalul producţiei energetice la 7%”, a spus Birol, care a participat miercuri, la Londra la conferinţa Săptămâna Internaţională a Petrolului.

„Acest fapt are numeroase implicaţii în privinţa energiei. Pot să afirm că se întâmplă aceeaşi poveste ca în cazul energiei solare. China învaţă făcând, reducând costurile, iar acum este pregătită să îşi exporte tehnologia şi are o eficienţă a costurilor mai bună. Şi concurează exportatori consacraţi cum sunt Statele Unite, Japonia, Coreea şi ţările europene”, a descris directorul general al AIE.

Planurile Chinei de dezvoltare a energiei nucleare fac parte din strategia de trecere de la creşterea economică bazată pe producţie, al cărei rol era să scoată masele din sărăcie, la una bazată pe servicii, în care autorităţile acordă o atenţie mai mare energiei nepoluante. În 2017, premierul Li Keqiang a promis că cerul va deveni din nou albastru în China.

Citiți și Cod roșu de poluare în Beijing: Milioane de maşini vor fi interzise pe străzi, iar fabricile vor fi închise

De altfel, China ocupă cea de-a doua poziție în clasamenutul unui studiu amplu publicat de revista medicală The Lancet în luna octombrie a anului trecut, în care este evaluată legătura între gradul de poluare și numărul anual de decese.

Un avertisment emis de Angenția Internațională pentru Energie a fost lansat în luna iunie a anului 2016, în care se atrăgea atenția că poluarea aerului va ucide milioane de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.