Connect with us

U.E.

Discurs istoric al lui Olaf Scholz în Bundestag: Berlinul va investi 100 de miliarde de euro pentru apărare și crește bugetul militar la peste 2% din PIB

Published

on

© Bundesregierung

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va investi 100 de miliarde de euro într-un fond special pentru modernizarea armatei țării și pentru a crește anual cheltuielile pentru apărare la peste 2% din produsul intern brut, transmite Bloomberg.

Fondul special va fi creat printr-o adăugare la bugetul pentru anul 2022, a spus Scholz duminică, într-un discurs susținut în cadrul unei sesiuni speciale a Bundestag-ului, Camera inferioară a parlamentului de la Berlin, o alocuțiune intitulată “Războiul lui Putin și răspunsul nostru” și care marchează un punct de cotitură și a transformare a politicii externe germane.

 

Scholz, care în ultimele săptămâni a fost criticat pe scară largă atât de adversarii politici, cât și de aliați, pentru ceea ce aceștia au perceput ca fiind tergiversare și slăbiciune în fața agresiunii crescânde a Rusiei față de Ucraina, a decis o schimbare radicală după atacul pe scară largă al liderului rus Vladimir Putin asupra fostei republici sovietice.

“Odată cu invazia Ucrainei, ne aflăm într-o nouă eră”, a declarat Scholz, social-democratul care i-a luat locul Angelei Merkel în decembrie.

 

“Trebuie să-i oprim pe belicoșii ca Putin. Pentru asta este nevoie de propria voastră putere. Vrem să dotăm Bundeswehr-ul cu echipamente moderne și să folosim mai mult de 2 la sută din producția noastră economică în acest scop. Da, vrem și vom asigura libertatea și prosperitatea noastră! (…) Nu vom accepta niciodată violența ca instrument politic. Nu ne vom odihni până când pacea nu va fi asigurată în Europa!”, a afirmat el.

“Joi, președintele Putin a creat o nouă realitate cu invazia sa în Ucraina. Această nouă realitate necesită un răspuns clar. Noi l-am dat”, a adăugat el.

În ultima săptămână, Scholz a oprit procesul de certificare pentru gazoductul Nord Stream 2, construit pentru a aduce mai mult gaz rusesc în Germania și Europa, a abandonat opoziția de lungă durată a Germaniei față de trimiterea de arme în zonele de conflict și a susținut excluderea băncilor rusești din SWIFT, sistemul utilizat pentru tranzacții în valoare de mii de miliarde de dolari între mii de bănci din întreaga lume. Disponibilitatea de a furniza Ucrainei echipamente militare, inclusiv rachete sol-aer și arme antitanc, este, în multe privințe, cea mai dramatică dintre aceste mișcări.

Citiți și Decizie istorică în politica militară a Germaniei: Berlinul trimite 1.000 de arme anti-tanc și 500 de rachete Ucrainei pentru “a se apăra de armata invadatoare a lui Putin”

Germania a anunțat în 2021 un buget anual de 53,03 miliarde de euro  pentru apărare, în creștere cu 3,2% față de anul precedent (51,4 miliarde), potrivit agenției germane de presă DPA.

Cu toate acestea, această cifră reprezintă 1,57% din PIB-ul Germaniei, cu mult sub obiectivul NATO de 2%, fapt pentru care Berlinul a fost criticat ani la rândul de aliații din NATO.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Incendii de vegetație | IGSU: Cei 77 de pompieri români și-au încheiat misiunea în Franța

Published

on

© IGSU - Facebook

Misiunea specială a pompierilor români în Franța, pentru stingerea incendiilor, s-a încheiat astăzi, 19 august. 

Timp de o săptămână, 77 salvatori au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței, în condiții meteorologice deosebite. Misiunile modulului RO-GFFF-V au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente, anunță IGSU într-o postare pe pagina de Facebook

Eforturile pompierilor militari români au fost susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităților franceze a fost în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

O parte a modulului va reveni în țară astăzi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge în țară pe cale terestră.

Citiți și: România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending