Connect with us

U.E.

”Doctrina Sinatra”: Făcând referire la melodia ”My Way”, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să investească în ”suveranitatea sa strategică”, apărându-și valorile și propriile interese la nivel global

Published

on

© European Union, 2020

Pentru a evita să fie prinsă între Statele Unite și China, Uniunea Europeană trebuie să le privească din propriul său punct de vedere, apărându-și valorile și interesele, care nu de fiecare dată coincid cu cele ale Statelor Unite, a precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în cadrul unui material de analiză intitulat ”Doctrina Sinatra. Cum ar trebui UE să gestioneze competiția SUA-China”, publicat într-un număr al Instituto Affari Internazionali din Italia.

”După cum am mai spus cu o altă ocazie, UE trebuie să facă lucrurile <<în felul său>> (n.r. its own way)”, a precizat șeful diplomației europene care a explicat că această formulă i-a determinat pe unii analiști să califice această abordare drept ”Doctrina Sinatra”, o referire la melodia ”My Way” a cântărețului american, Frank Sinatra. ”Nu mă deranjează acest lucru atâta vreme cât mesajul meu ajunge mai ușor la destinatar. Aș fi putut spune că este nevoie care Europa să își sporească autonomia strategică sau suveranitatea, dar posibil ca acestă exprimare să nu fi stârnit atât de mult interes”, a completat Borrell.

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE, această doctrină ar trebui să fie axată pe doi piloni, și anume: continuarea cooperării cu Beijing în vederea gestionării provocărilor globale precum schimbările climatice, combaterea crizei COVID-19, conflictele regionale și dezvoltarea continentului african, consolidând în același timp suveranitatea strategică a UE prin protejarea sectoarelor energetice ale economiilor UE, un element esențial pentru asigurarea autonomiei europene și promovarea valorilor și intereselor UE la nivel internațional.

În viziunea lui Borrell, această poziționare nu reprezintă o raportare diferită la China, ci dezvoltarea relației înscrise în limitele strategiei ”UE-China – O perspectivă strategică”, din luna martie a anului 2019, în cadrul căreia Republica Populară Chineză este calificată drept ”un partener strategic cu care UE cooperează, precum și un competitor și rival sistemic. Să nu cădem în capcana de a vedea lucrurile doar în alb și negru: relația noastră cu China este și va fi, inevitabil, complicată deoarece este al doilea cel mai mare partener comercial, fiind, de fapt, un interlocutor necesar dacă dorim să găsim o rezolvare la problemele globale. În același timp este în mod inevitabil un competitor din punct de vedere tehnologic și economic. Problema privind relația noastră cu China rezidă și în diferențele sistemice”, a explicat șeful diplomației europene.

În contextul constatării emergenței unei ”lupte a narațiunilor” odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, la care se adaugă și politica cotroversată ”de generozitate” a Chinei, denumită ulterior ”diplomația măștilor”, Borrell consideră că strategia Uniunii Europene ar trebui să fie bazată pe trei piloni: combaterea acțiunilor de dezinformare care vin dinspre China, respingerea intențiilor Beijingului de a alege doar ce dorește din multilateralism, fiind nevoie, în același timp, ”să ne asigurăm că Republica Populară Chineză respectă angajamentele astfel încât companiile europene să se bucure de acces reciproc la piețele sale și la programele de inovare și cercetare”.

”Independența față de doi competitori/ rivali nu implică faptul că ne aflăm la distanță egală față de ambii. Lunga noastră istorie și valori comune cu SUA arată că suntem mai apropiați de Washington decât de Beijing. Cooperare cu Statele Unite în cadrul NATO este crucială pentru apărarea europeană”, a explicat Borrell.

Cu toate acestea, subliniază Înaltul Reprezentant al UE, ”pentru a continua să adoptăm deciziile politice în mod independent, ca europeni, trebuie să investim în suveranitatea strategică”.

Referindu-se la sugestiile președintelui american, Donald Trump, de decuplare economică de China, Borrell punctează că ”suntem prea interdependenți”. ”Coronavirusul va schimba procesul de globalizare, dar nu îl va opri. Cu toate că unele analize vorbesc despre un nou Război Rece, această abordare este una eronată, deoarece SUA și Uniunea Sovietică nu au fost niciodată atât de interconectate din punct de vedere economic cum sunt Statele Unite și China acum. După cum am subliniat în repetate rânduri, stabilitatea dolarului și, în consecință, a întregului sistem capitalist, este în mod paradoxal dependentă de Partidul Comunist Chinez – termenul folosit de secretarul de stat american, Mike Pompeo, pentru a se referi la China – având în vedere că Beijingul este al doilea cel mai mare deținător de titluri de trezorerie, după Japonia”, a semnalat Înaltul Reprezentant al UE.

În încheierea materialului său, Josep Borrell, s-a folosit de o altă referință muzicală pentru a descrie relațiile UE-China.

”Dacă dorim să utilizăm referințele muzicale pentru a descrie starea relațiilor UE-China, ar trebui probabil să ne întoarcem spre melodia legendară a lui Serge Gainsbourg, <<Je t’aime … moi non plus>>, care minimalizează stările contradictorii care fac parte din relațiile veșnic dificile între parteneri. În relațiile strategice, la fel ca și în dragoste, acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Pentru a mă referi în termeni specifici la acest aspect, este esențial ca Beijingul să-și respecte angajamentele de a înainta spre o relație economică echitabilă cu UE, până la finalul anului 2020”, a conchis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Acest material vine în contextul în care Curtea de Conturi Europeană a dat joi publicității un documentul de analiză intitulat „Răspunsul UE la strategia de investiții controlată de stat aplicată de China”, în care atrage atenția că UE trebuie să identifice cum să își formuleze, să își pună în aplicare și să își monitorizeze mai bine propria strategie pe care o aplică față de China și cum să coordoneze mai bine acțiunile întreprinse de instituțiile UE și măsurile luate de diferitele state membre în ceea ce privește relația lor bilaterală cu China.

Curtea avertizează că UE va trebui să facă față la șase provocări viitoare în ceea ce privește răspunsul pe care îl oferă față de strategia de investiții controlată de stat aplicată de China, și anume:

– cum să furnizeze date mai complete și de actualitate în ceea ce privește investițiile realizate de China în UE;

– cum să efectueze o analiză exhaustivă a riscurilor și a oportunităților;

– cum să își pună mai bine în aplicare propria strategie – în special acțiunile care promovează

reciprocitatea și care previn efectele de denaturare pe piața internă a UE – și cum să se

abordeze riscurile rămase;

– cum să evalueze nevoile în materie de finanțare și cum să urmărească cheltuielile;

– cum să consolideze monitorizarea, evaluarea și raportarea;

– și cum să coordoneze mai bine răspunsul instituțiilor UE și cel al statelor membre.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Președinția slovenă a Consiliului UE se va asigura de respectarea drepturilor consumatorilor din sectoarele comerțului online și turismului

Published

on

© European Union

Dimensiunea globală a pandemiei COVID-19 a stimulat digitalizarea și creșterea rapidă a comerțului și a serviciilor financiare, în timp ce sectorul turismului a cunoscut o recesiune severă și a ajuns la o stagnare completă. Asigurarea respectării drepturilor consumatorilor în aceste domenii a devenit o provocare care trebuie abordată în mod corespunzător, a subliniat ministrul sloven Zdravko Počivalšek, reprezentând Președinția Consiliului UE, la începutul unei reuniuni informale care a avut loc la 24 septembrie 2021 la Brdo pri Kranju, cu miniștrii responsabili pentru protecția consumatorilor.

El a precizat că principalele provocări sunt gestionarea noilor riscuri care decurg din progresele tehnologice în domeniul serviciilor financiare online și gestionarea creșterii puternice a vânzărilor online de produse.

„Pe lângă garantarea faptului că produsele de pe piață sunt sigure – fie că este vorba de produse vândute online sau în magazine fizice – obiectivul nostru comun ar trebui să includă crearea unei piețe interne funcționale în domeniul creditelor de consum, prin asigurarea celor mai bune condiții posibile pentru libera circulație a acestor servicii, acționând în același timp în direcția unei protecții maxime a consumatorilor”, a declarat Zdravko Počivalšek, ministrul dezvoltării economice și tehnologiei.

Miniștrii au salutat propunerea de regulament privind siguranța generală a produselor, care ia în considerare obiective importante în ceea ce privește asigurarea unor produse sigure pe piața unică. Printre noile provocări care apar în domeniul protecției consumatorilor și care trebuie abordate se numără schimbările în ceea ce privește obiceiurile consumatorilor, creșterea puternică a vânzărilor online de produse și gestionarea noilor riscuri generate de progresele tehnologice.

„Asigurarea faptului că numai produsele sigure – indiferent dacă sunt vândute online sau în magazine fizice – sunt disponibile pe piață este un obiectiv-cheie pe care trebuie să îl urmărim în acest domeniu. În acest sens, este important să găsim un echilibru între reglementările în vigoare și cele în curs de elaborare”, a adăugat Zdravko Počivalšek.

În ultimii doi ani, pe piața creditelor de consum au apărut din ce în ce mai mulți furnizori noi și noi tipuri de credite de consum. Necunoașterea modului de funcționare a platformelor online și lipsa de familiaritate cu noile tipuri de contracte de credit pot duce foarte repede la prejudicii grave pentru consumatori, au convenit miniștrii, subliniind că propunerea de directivă privind creditul de consum indică un pas în direcția cea bună.

În ceea ce privește turismul, miniștrii au fost de acord că este mai întâi necesar să se examineze și să se evalueze toate posibilele deficiențe ale actualei directive privind pachetele de servicii pentru călătorii. Aceștia au subliniat faptul că statele membre ale UE sprijină examinarea adecvării actualei Directive privind pachetele de servicii pentru călătorii, întrucât epidemia a demonstrat că aceasta este nepotrivită în circumstanțele excepționale cu care s-au confruntat și continuă să se confrunte atât consumatorii, cât și întreprinderile.

Comisarul Reynders a subliniat faptul că Comisia Europeană dorește să restabilească încrederea consumatorilor în creditele de consum și să se asigure că acest sector lucrează pentru consumatori și nu împotriva lor.

Directiva privind siguranța generală a produselor trebuie reformată, deoarece nu este adaptată la era digitală – de fapt, peste 70% dintre consumatorii de astăzi fac cumpărături online. În acest scop, Comisia Europeană a emis două propuneri legislative în domeniul protecției consumatorilor, și anume propunerile de directivă privind creditul de consum și de regulament privind siguranța generală a produselor, care au fost deja anunțate în contextul Noii agende pentru consumatori.

„Comisia Europeană a lansat o revizuire a Directivei privind pachetele de servicii de călătorie și va analiza dacă este nevoie de o armonizare suplimentară în ceea ce privește procedurile de insolvență și normele specifice privind rambursarea pachetelor de servicii plătite”, a conchis comisarul.

Ministrul Počivalšek, în calitatea sa de președinte, a încheiat reuniunea spunând:

„A devenit clar că avem nevoie de o acțiune rapidă, eficientă și unitară la nivelul UE pentru a răspunde la criză. Asigurarea respectării drepturilor consumatorilor este o responsabilitate esențială a statelor membre ale UE și sunt convins că, prin intermediul unei legislații adecvate, vom obține o mai bună protecție a consumatorilor pentru generațiile viitoare.”

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda, ales președintele Curții de Arbitraj în cadrul PNL: Voi veghea la unitatea partidului 

Published

on

© Print screen live video PNL

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), în cadrul congresului de ieri al PNL, a fost ales preşedinte al Curţii de Arbitraj în Partidul Național Liberal cu 2.381 de voturi, potrivit Agerpres.

„În toată această perioadă am încercat să fiu garantul respectării statutului, a principiilor și a valorilor normale ale PNL și în același timp garantul respectării legii. Am fost omul care în cei patru ani de zile am încercat să unesc și nu să dezbin, am fost omul care am încercat să aduc pacea în organizații. Apreciez că experiența mea acumulată în cei patru ani de zile, ca președinte al Curții de Arbitraj, experiența mea de jurist de-a lungul timpului, mă va ajuta să fiu lângă dumneavoastră și să asigur democrația internă a PNL, necesară oricărui partid. În același timp voi fi omul care va ști să spună nu ori de câte ori se va încălca statutul. Voi veghea la unitatea partidului”, a declarat Daniel Buda în discursul său. 

„Buna guvernare a PNL trebuie să se bazeze pe o conducere puternică în fruntea partidului. Premierul Florin Cîțu are capacitatea de a unifica partidul și de a-l mobiliza în jurul guvernării. Știe să lucreze în echipă și a înțeles cât de important este ca PNL să aibă o colaborare bună cu președintele țării, Klaus Iohannis”, a precizat eurodeputatul liberal înaintea Congresului.

Continue Reading

U.E.

Partidul Social Democrat a câștigat alegerile regionale din Berlin. Franziska Giffey este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în capitala Germaniei

Published

on

© Franziska Giffey / Twitter

Partidul Social Democrat (SPD) a câştigat alegerile regionale din capitala germană Berlin, oraş-land care are propriul parlament, informează Agerpres

SPD şi candidata sa nr. 1 Franziska Giffey au obţinut 21,4% din voturi la scrutinul de duminică, a precizat comisia electorală, după numărarea tuturor buletinelor.

Pe locul doi sunt Verzii, cu 18,9%, iar conservatorii din CDU (Uniunea Creştin Democrată) a cancelarului în exerciţiu Angela Merkel au obţinut 18,1%. Au mai trecut pragul Die Linke (Stânga), cu 14%, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 8% şi Partidul Liberal Democrat (FDP, pro-afaceri) cu 7,1%.

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, fost ministru pentru familie, vârstnici şi tineret în guvernul Merkel, este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în Berlin. Oraşul care azi are 3,7 milioane de locuitori a mai fost condus de o femeie pentru o scurtă perioadă de timp, social-democrata Louise Schroeder, dar ca primar interimar, între 1947 şi 1948.

În ceea ce privește alegerile generale, ambele mari partide din Germania – Partidul Social-Democrat și Uniunea Creștin-Democrată – au șanse să conducă următorul guvern după alegerile care au produs o singură certitudine – capăt de linie pentru Angela Merkel, a cărei epocă politică se încheie cu șansa de a deveni cea mai longevivă cancelarie federală din istoria postbelică a țării.

Rezultatele preliminare arată că social-democrații de centru-stânga (SPD) au obținut 25,7%, devansând la mică distanță creștin-democrații de centru-dreapta și aliatul lor bavarez (CDU/CSU), care au obținut 24,1%, potrivit datelor publicate luni dimineață de Comisia federală pentru alegeri din Germania. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
CONSILIUL UE27 mins ago

Președinția slovenă a Consiliului UE se va asigura de respectarea drepturilor consumatorilor din sectoarele comerțului online și turismului

Daniel Buda36 mins ago

Eurodeputatul Daniel Buda, ales președintele Curții de Arbitraj în cadrul PNL: Voi veghea la unitatea partidului 

U.E.39 mins ago

Partidul Social Democrat a câștigat alegerile regionale din Berlin. Franziska Giffey este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în capitala Germaniei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI42 mins ago

Rareș Bogdan a fost ales prim-vicepreședinte al PNL pentru comunicare și relații internaționale: România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții

POLITICĂ1 hour ago

Liderul PSD Marcel Ciolacu îi felicită pe social-democrații germani pentru victoria din alegeri: Stânga are șansa de a reda Europei o dimensiune socială şi umană

U.E.1 hour ago

Alegeri Germania 2021: Social-democrații revendică funcția de cancelar după 16 ani ai “erei Merkel”. Conservatorii au obținut cel mai slab rezultat postbelic (rezultate parțiale)

U.E.2 hours ago

Partidul Comunist a înregistrat o victorie surprinzătoare la alegerile municipale din Graz, al doilea oraș ca mărime din Austria

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Președinta Comisiei Europene vine astăzi pentru prima oară în România: Ursula von der Leyen va aproba PNRR-ul de 29,2 miliarde de euro în prezența lui Klaus Iohannis și a lui Florin Cîțu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI14 hours ago

Gheorghe Falcă a fost ales vicepreședinte al PNL pentru fonduri europene și dezvoltare regională: Modernizarea României, al treilea mare proiect de țară, după aderarea la UE și NATO

U.E.16 hours ago

Alegeri în Germania: Social-democrații, ușor avans față de conservatori. Verzii, pe a treia poziție (exit-poll)

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI42 mins ago

Rareș Bogdan a fost ales prim-vicepreședinte al PNL pentru comunicare și relații internaționale: România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI14 hours ago

Gheorghe Falcă a fost ales vicepreședinte al PNL pentru fonduri europene și dezvoltare regională: Modernizarea României, al treilea mare proiect de țară, după aderarea la UE și NATO

POLITICĂ2 days ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU5 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru5 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI7 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

Team2Share

Trending