Connect with us

U.E.

”Doctrina Sinatra”: Făcând referire la melodia ”My Way”, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să investească în ”suveranitatea sa strategică”, apărându-și valorile și propriile interese la nivel global

Published

on

© European Union, 2020

Pentru a evita să fie prinsă între Statele Unite și China, Uniunea Europeană trebuie să le privească din propriul său punct de vedere, apărându-și valorile și interesele, care nu de fiecare dată coincid cu cele ale Statelor Unite, a precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în cadrul unui material de analiză intitulat ”Doctrina Sinatra. Cum ar trebui UE să gestioneze competiția SUA-China”, publicat într-un număr al Instituto Affari Internazionali din Italia.

”După cum am mai spus cu o altă ocazie, UE trebuie să facă lucrurile <<în felul său>> (n.r. its own way)”, a precizat șeful diplomației europene care a explicat că această formulă i-a determinat pe unii analiști să califice această abordare drept ”Doctrina Sinatra”, o referire la melodia ”My Way” a cântărețului american, Frank Sinatra. ”Nu mă deranjează acest lucru atâta vreme cât mesajul meu ajunge mai ușor la destinatar. Aș fi putut spune că este nevoie care Europa să își sporească autonomia strategică sau suveranitatea, dar posibil ca acestă exprimare să nu fi stârnit atât de mult interes”, a completat Borrell.

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE, această doctrină ar trebui să fie axată pe doi piloni, și anume: continuarea cooperării cu Beijing în vederea gestionării provocărilor globale precum schimbările climatice, combaterea crizei COVID-19, conflictele regionale și dezvoltarea continentului african, consolidând în același timp suveranitatea strategică a UE prin protejarea sectoarelor energetice ale economiilor UE, un element esențial pentru asigurarea autonomiei europene și promovarea valorilor și intereselor UE la nivel internațional.

În viziunea lui Borrell, această poziționare nu reprezintă o raportare diferită la China, ci dezvoltarea relației înscrise în limitele strategiei ”UE-China – O perspectivă strategică”, din luna martie a anului 2019, în cadrul căreia Republica Populară Chineză este calificată drept ”un partener strategic cu care UE cooperează, precum și un competitor și rival sistemic. Să nu cădem în capcana de a vedea lucrurile doar în alb și negru: relația noastră cu China este și va fi, inevitabil, complicată deoarece este al doilea cel mai mare partener comercial, fiind, de fapt, un interlocutor necesar dacă dorim să găsim o rezolvare la problemele globale. În același timp este în mod inevitabil un competitor din punct de vedere tehnologic și economic. Problema privind relația noastră cu China rezidă și în diferențele sistemice”, a explicat șeful diplomației europene.

În contextul constatării emergenței unei ”lupte a narațiunilor” odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, la care se adaugă și politica cotroversată ”de generozitate” a Chinei, denumită ulterior ”diplomația măștilor”, Borrell consideră că strategia Uniunii Europene ar trebui să fie bazată pe trei piloni: combaterea acțiunilor de dezinformare care vin dinspre China, respingerea intențiilor Beijingului de a alege doar ce dorește din multilateralism, fiind nevoie, în același timp, ”să ne asigurăm că Republica Populară Chineză respectă angajamentele astfel încât companiile europene să se bucure de acces reciproc la piețele sale și la programele de inovare și cercetare”.

”Independența față de doi competitori/ rivali nu implică faptul că ne aflăm la distanță egală față de ambii. Lunga noastră istorie și valori comune cu SUA arată că suntem mai apropiați de Washington decât de Beijing. Cooperare cu Statele Unite în cadrul NATO este crucială pentru apărarea europeană”, a explicat Borrell.

Cu toate acestea, subliniază Înaltul Reprezentant al UE, ”pentru a continua să adoptăm deciziile politice în mod independent, ca europeni, trebuie să investim în suveranitatea strategică”.

Referindu-se la sugestiile președintelui american, Donald Trump, de decuplare economică de China, Borrell punctează că ”suntem prea interdependenți”. ”Coronavirusul va schimba procesul de globalizare, dar nu îl va opri. Cu toate că unele analize vorbesc despre un nou Război Rece, această abordare este una eronată, deoarece SUA și Uniunea Sovietică nu au fost niciodată atât de interconectate din punct de vedere economic cum sunt Statele Unite și China acum. După cum am subliniat în repetate rânduri, stabilitatea dolarului și, în consecință, a întregului sistem capitalist, este în mod paradoxal dependentă de Partidul Comunist Chinez – termenul folosit de secretarul de stat american, Mike Pompeo, pentru a se referi la China – având în vedere că Beijingul este al doilea cel mai mare deținător de titluri de trezorerie, după Japonia”, a semnalat Înaltul Reprezentant al UE.

În încheierea materialului său, Josep Borrell, s-a folosit de o altă referință muzicală pentru a descrie relațiile UE-China.

”Dacă dorim să utilizăm referințele muzicale pentru a descrie starea relațiilor UE-China, ar trebui probabil să ne întoarcem spre melodia legendară a lui Serge Gainsbourg, <<Je t’aime … moi non plus>>, care minimalizează stările contradictorii care fac parte din relațiile veșnic dificile între parteneri. În relațiile strategice, la fel ca și în dragoste, acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Pentru a mă referi în termeni specifici la acest aspect, este esențial ca Beijingul să-și respecte angajamentele de a înainta spre o relație economică echitabilă cu UE, până la finalul anului 2020”, a conchis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Acest material vine în contextul în care Curtea de Conturi Europeană a dat joi publicității un documentul de analiză intitulat „Răspunsul UE la strategia de investiții controlată de stat aplicată de China”, în care atrage atenția că UE trebuie să identifice cum să își formuleze, să își pună în aplicare și să își monitorizeze mai bine propria strategie pe care o aplică față de China și cum să coordoneze mai bine acțiunile întreprinse de instituțiile UE și măsurile luate de diferitele state membre în ceea ce privește relația lor bilaterală cu China.

Curtea avertizează că UE va trebui să facă față la șase provocări viitoare în ceea ce privește răspunsul pe care îl oferă față de strategia de investiții controlată de stat aplicată de China, și anume:

– cum să furnizeze date mai complete și de actualitate în ceea ce privește investițiile realizate de China în UE;

– cum să efectueze o analiză exhaustivă a riscurilor și a oportunităților;

– cum să își pună mai bine în aplicare propria strategie – în special acțiunile care promovează

reciprocitatea și care previn efectele de denaturare pe piața internă a UE – și cum să se

abordeze riscurile rămase;

– cum să evalueze nevoile în materie de finanțare și cum să urmărească cheltuielile;

– cum să consolideze monitorizarea, evaluarea și raportarea;

– și cum să coordoneze mai bine răspunsul instituțiilor UE și cel al statelor membre.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană solicită României să transpună integral normele UE privind prezumția de nevinovăție: Cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE

Published

on

©️ European Commission

Comisia Europeană solicită, într-o procedură de aviz motivat Bulgariei, Croației, Ciprului și României să pună în aplicare integral normele UE privind consolidarea prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, informează Reprezentanța executivului european în România într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Această directivă – Directiva (UE) 2016/343 – este unul dintre elementele-cheie ale cadrului juridic al UE privind standardele minime comune pentru un proces echitabil, care garantează că drepturile persoanelor suspectate și acuzate beneficiază de protecție suficientă.

Directiva consolidează încrederea reciprocă a statelor membre în sistemele lor de justiție penală și facilitează astfel recunoașterea reciprocă a deciziilor în materie penală.

Comisia consideră că măsurile naționale de transpunere notificate de Bulgaria, Croația, Cipru și România constituie doar o transpunere parțială a directivei și că lipsesc anumite dispoziții din directivă.

În special, Comisia a identificat deficiențe în ceea ce privește referirile publice la vinovăție, de exemplu, atunci când autoritățile publice se referă la o persoană ca fiind vinovată în declarații publice, precum și în ceea ce privește disponibilitatea unor măsuri adecvate dacă se întâmplă acest lucru.

De asemenea, există lacune în ceea ce privește modul în care persoanele suspectate sau acuzate sunt prezentate, de exemplu în fața instanței, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, și în ceea ce privește dreptul de a fi prezent la proces.

Comisia a trimis celor patru state membre o scrisoare de punere în întârziere în mai 2018.

Vineri, Comisia a trimis avize motivate celor patru state membre, acordându-le două luni pentru a răspunde; în caz contrar, cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE. Comisia închide, de asemenea, cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor care au fost deschise împotriva Greciei, a Luxemburgului, a Slovaciei și a Suediei, deoarece aceste țări au adoptat norme naționale de transpunere a directivei.

Comisia Europeană a trimis, vineri, României mai multe scrisori de punere în întârziere, care reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement. Astfel, executivul european a deschis României proceduri de infringement în domeniul mediului privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului.

De asemenea, Comisia Europeană solicită Estoniei și României să transpună integral legislația UE care incriminează discursul de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură, tot într-o scrisoare de punere în întârziere

Într-o procedură de aviz motivat, Comisia Europeană solicită Bulgariei, Croației, Ciprului și României să transpună integral normele UE privind prezumția de nevinovăție.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a decis vineri să trimită avize motivate Belgiei, Ungariei şi României în ceea ce priveşte absenţa notificării către Comisie a anumitor informaţii cu privire la identificarea operatorilor de servicii esenţiale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Securitate cibernetică: Comisia Europeană solicită României, Belgiei și Ungariei să respecte obligațiile care le revin în ceea ce privește operatorii de servicii esențiale

Published

on

© European Union, 2015

Comisia Europeană a decis vineri să trimită avize motivate Belgiei, Ungariei şi României în ceea ce priveşte absenţa notificării către Comisie a anumitor informaţii cu privire la identificarea operatorilor de servicii esenţiale, conform unui comunicat al Reprezentanței executivului european în România remis CaleaEuropeană.ro.

Termenul limită pentru transmiterea informaţiilor a fost 9 noiembrie 2018, iar cele trei ţări au la dispoziţie două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma, în caz contrar cazul putând fi înaintat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Comisia a solicitat aceste informaţii, astfel cum este prevăzut în Directiva privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (Directiva UE 2016/1148), pentru a evalua coerenţa abordărilor pe care le adoptă diferite state membre atunci când identifică operatorii de servicii esenţiale.

“Avizele motivate de astăzi urmează scrisorilor de punere în întârziere trimise de Comisie celor trei state în iulie 2019. În cazul Belgiei, informaţiile lipsă includ numărul operatorilor din mai multe sectoare critice, cum ar fi energia, transporturile, sănătatea, furnizarea şi distribuţia apei potabile, precum şi informaţii cu privire la pragurile existente pentru identificarea acestora (utilizate în procesul de identificare). Ungaria trebuie să notifice informaţii care lipsesc deocamdată cu privire la operatorii de servicii esenţiale din sectorul transporturilor, iar autorităţile române nu au notificat încă măsurile naţionale care permit identificarea operatorilor, numărul operatorilor de servicii esenţiale şi pragurile utilizate în procesul de identificare“, se menţionează în comunicat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Țările UE sprijină în unanimitate o reformă a OMS, care să devină mai “transparentă și mai puternică”: UE este pregătită să fie lider în acest efort

Published

on

© European Union 2020

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord vineri să solicită o reformă profundă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care să o facă ”mai transparentă şi mai puternică” şi să-i permită să desfăşoare anchete “independente”, informează AFP şi Reuters.

Într-o reuniune a miniştrilor europeni ai sănătăţii, cele 27 de țări au demonstrat “o unanimitate pentru reformarea” OMS, care trebuie să devină “mai transparentă, mai eficace şi mai puternică”, a declarat pentru presă ministrul german Jens Spahn, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, informează Agerpres.

Într-un comunicat remis de Consiliul Uniunii Europene după reuniune, ministrul german al sănătății a subliniat că “OMS este la o răscruce de drumuri”.

“După ani de serioase provocări și în contextul pandemiei actuale fără precedent, este clar că trebuie să i se ofere capacități mai mari. Dezbaterea noastră în timp util de astăzi a arătat că UE este pregătită să își asume un rol de lider și să conducă eforturile globale de reformare a OMS. Scopul nostru este de a face OMS mai puternică și mai bine echipată pentru a asigura sănătatea oamenilor din întreaga lume”, a completat Spahn, conform comunicatului remis CaleaEuropeană.ro.

În cursul reuniunii, miniştrii sănătăţii au dezbătut termenii unei declaraţii comune ce urmează să fie aprobată în luna noiembrie.

Toate delegațiile au salutat proiectul de concluzii ale Consiliului și angajamentul UE de a juca un rol principal și activ în remodelarea peisajului global al sănătății. Miniștrii au convenit că o OMS mai puternică este crucială pentru a asigura sănătatea oamenilor la nivel mondial. Aceștia au subliniat că întărirea organizației este o prioritate pentru a obține o eficiență mai mare și a asigura capacități operaționale mai bune.

Miniștrii au evidențiat importanța consolidării rolului OMS în furnizarea de orientări normative, consolidarea pregătirii, revizuirea actualului sistem de alertă și implementarea mai bună a Regulamentelor internaționale de sănătate. Aceștia au solicitat, de asemenea, sprijin suplimentar pentru așa-numita abordare “One Health” pentru a obține rezultate mai bune în domeniul sănătății publice.

În proiectul de declaraţie, la care AFP şi Reuters au avut acces, UE consideră că OMS, agenţia ONU aflată în prima linia pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, era insuficient echipată pentru a-i face faţă.

“Chiar dacă OMS dispune de un mandat amplu, recenta pandemie a arătat că aşteptările comunităţii internaţionale faţă de organizaţie (…) depăşeau în general ceea ce puteau asigura capacităţile actuale ale OMS”, constată documentul, menţionând totodată că statele UE “iau notă de provocările (…) cu care OMS se confruntă în actualul context geopolitic”.

Mai concret, preşedintele american Donald Trump acuză OMS de o prea mare apropiere de China, unde a apărut noul coronavirus, iar administraţia sa a început procedurile de a retrage Statele Unite din această organizaţie, la care sunt principalul contributor.

Cele 27 de state membre fac un apel la “întărirea suplimentară (…) a independenţei, muncii normative, capacităţii tehnice, responsabilizării, eficacităţii şi transparenţei” OMS și subliniază necesitea unei poziții comune din partea G7, care anul viitor va fi prezidat de Marea Britanie.

Printre propunerile UE figurează în special “posibilitatea (ca OMS) să efectueze evaluări epidemiologice independente la faţa locului în zonele cu risc ridicat (de propagare de virusuri), în strânsă legătură cu statele” respective.

După cum aminteşte AFP, China a fost foarte criticată pentru refuzul de a accepta anchete complet independente pe teritoriul său la începutul pandemiei.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

COMISIA EUROPEANA50 seconds ago

Comisia Europeană solicită României să transpună integral normele UE privind prezumția de nevinovăție: Cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE

COMISIA EUROPEANA20 mins ago

Securitate cibernetică: Comisia Europeană solicită României, Belgiei și Ungariei să respecte obligațiile care le revin în ceea ce privește operatorii de servicii esențiale

CONSILIUL UE27 mins ago

Țările UE sprijină în unanimitate o reformă a OMS, care să devină mai “transparentă și mai puternică”: UE este pregătită să fie lider în acest efort

ROMÂNIA51 mins ago

Ambasadorul SUA afirmă sprijinul țării sale pentru “perioada Renașterii în România”: România poate fi un lider de talie mondială şi un model demn de urmat în Europa

U.E.1 hour ago

Belgia, țara care găzduiește instituțiile UE și NATO, intră în carantină totală pentru a salva sistemul sanitar

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România, șanse reale de a obține găzduirea Centrului European pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida poziția în UE

U.E.16 hours ago

Comisarul european pentru sănătate îndeamnă statele membre să impună măsuri dure de distanțare socială „pentru a rupe lanțul transmiterii” noului coronavirus

NATO17 hours ago

MApN: Încă două avioane F-16 au sosit în țară. Forțele Aeriene Române au de acum în dotare 16 aeronave de luptă F-16

ROMÂNIA17 hours ago

Raport al Comisiei Europene: România a suferit cele mai mari pagube produse de incendii în zonele protejate în 2019

ROMÂNIA18 hours ago

Procedura de infringement: Comisia Europeană solicită României să transpună pe deplin legislația UE care condamnă discursul și infracțiunile motivate de ură

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI21 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, speră că va finaliza cât mai rapid acest dosar ”esențial pentru viitorul aviației”

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, la audierea lui Cosmin Boiangiu: Autoritatea Europeană a Muncii este pe mâini bune. Coordonarea în domeniul protecției sociale și al muncii este fundamentală

ROMÂNIA4 days ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA4 days ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA4 days ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș5 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

Advertisement
Advertisement

Trending