Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Trump a suspendat importul de trofee de elefant, la o zi după ce a anunțat ridicarea interdicției care a dus la reacții dure din partea activiștilor de mediu

Published

on

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a suspendat importul trofeelor de elefant din Zambia sau Zimbabwe, după doar o zi în care acesta anunțase că interdicția asupra importului de fildeș a fost ridicată, lucru ce a atras numeroase critici din partea asociațiilor de apărare a drepturilor animalelor și a activiștilor de mediu, informează Adevărul.ro.

Preşedintele american a anunţat, vineri, pe Twitter, suspendarea deciziei privind importul trofeelor până când va revizui „toate faptele” legate de conservare.

Elefanții sunt incluși pe lista speciilor pe cale de dispariție, însă anumite state africane permit, în continuare, să fie vânaţi.

Asociaţii de apărare a animalelor şi activişti de mediu au protestat faţă de decizia Administraţiei Trump de reautorizare a importului de trofee de elefant din Zambia sau Zimbabwe, care înlătura o interdicţie impusă de administraţia Obama.

“Comportament inacceptabil al administrației Trump. 100 de elefanți sunt deja uciși în fiecare zi. Decizia va duce la intensificarea braconajului”, au denunțat reprezentanții The Elephant Project într-un mesaj publicat pe Twitter, potrivit Digi24.

La rândul său, Centrul american pentru biodiversitate a criticat decizia administrației de la Washington, considerând că “prin acceptarea intrării de capete, picioare și cozi de elefanți morți în Statele Unite”, Donald Trump “legalizează faptele comise de ucigașii de elefanți, animale amenințate cu dispariția”.

Potrivit organizației Great Elephant Census, numărul de pahiderme a scăzut cu 30% între 2007 și 2014 în Africa, iar scăderea a fost de 6% în Zimbabwe.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SUA

Statele Unite și Uniunea Europeană își reconfirmă sprijinul pentru ca România și alte trei țări UE să fie incluse în programul Visa Waiver

Published

on

© EC - Audiovisual Service

Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat să lucreze împreună pentru a susține ridicarea vizelor pentru cetățenii din Bulgaria, Cipru, Croația și România, prin includerea acestor țări în programul Visa Waiver al SUA.

În urma unei întrevederi la nivelul miniștrilor pentru afaceri interne și pentru justiție din cadrul formatului ministerial UE-SUA, părțile au salutat ”includerea Poloniei în Programul Visa Waiver”, precizând că această decizie ”subliniază utilitatea procesului tripartit și progresele încurajatoare înregistrate de alte patru state membre în direcția călătoriilor reciproce gratuite de viză în cadrul cadrelor noastre juridice respective.

”Ne-am angajat să continuăm să lucrăm împreună, în cadrul adecvat, pentru a sprijini celelalte patru state membre ale UE în eforturile lor de a fi incluse în cadrul programului” Visa Waiver, se arată într-un comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeană.ro.

Polonia a intrat în Programul Visa Waiver la 11 noiembrie, dată care marchează Ziua Independenței Poloniei. Accesul la Programul Visa Waver al Departamentului de Stat le permite cetăţenilor din ţările participante să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri până la 90 de zile fără viză.

Majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană pot călători în Statele Unite fără viză, însă acest lucru nu se aplică cetăţenilor din România, Cipru, Croaţia şi Bulgaria.

În ce o privește, România continuă să depună eforturi pentru a fi inclusă în acest program. Declarația Comună România – SUA adoptată de președinții Klaus Iohannis și Donald Trump, la 20 august 2019, reiterează sprijinul Statelor Unite pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Guvernatorul statului american Connecticut a proclamat ziua de 22 decembrie drept ”Ziua României” pentru a celebra 30 de ani de la Revoluția Română din 1989

Published

on

© Honorary Consulate of Romania to Connecticut/ Facebook

Guvernatorul statului american Connecticut, Ned Lamont, a proclamat ziua de 22 decembrie 2019 drept ”Ziua României”, în semn de celebrare a 30 de ani de la sfârșitul regimului comunist în țara noastră.

”Eu, Ned Lamont, guvernator al statului Connecticat, în semn de comemorare a 30 de ani de la căderea regimului comunist în România și ca formă de recunoaștere a realizărilor continue ca națiune vibrantă și apropiat și de încredere aliat al Statelor Unite, proclam ziua de 22 decembrie drept << Ziua României>> în statul Connecticut”, este precizat în documentul publicat de Consulatul României în Connecticut.

Guvernatorul ”Statului Constituțional”, cum mai este supranumit Connecticut ca urmare a rolului important pe care l-au avut delegații acestui stat la adunarea federală constituantă din 1787, mai amintește că ”Statele Unite și România împărtășesc o profundă și de lungă durată prietenie, construită pe valori democratice, legături istorice și un angajament comun de a avansa în consolidarea securității transatlantice”.

Și Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost marcat anul trecut de același stat amintit mai sus, care s-a alăturat celorlalte state americane în demersul lor de emitere a unor proclamații de celebrare a 100 de ani de la momentul definitoriu în formarea statului român modern.

Revoluția Română de la 1989 va fi comemorată săptămâna viitoare și în Parlamentul European, când evenimentele de acum 30 de ani vor fi subiectul unei dezbateri și a unei rezoluții a Legislativului European.

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România.

Continue Reading

RUSIA

Președintele rus Vladimir Putin: Poziția Uniunii Europene împotriva Patului Ribbentrop-Molotov este o ”minciună neruşinată”

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a declarat mierucri că poziția Uniunii Europene împotriva Pactului Ribbentrop-Molotov care a permis declanșanrea celui de-Al Doilea Război Mondial este ”o minciună nerușinată”, anunță DPA, citat de Agerpres.

La o întrevedere cu oficialii care organizează festivitățile pentru marcarea a 75 de ani de la finalul războiului, Putin a precizat că poziția Uniunii Europene ”nu se bazează pe nimic real”, potrivit unui transcript al Kremlinului.

Parlamentul European a adoptat la 19 septembrie o rezoluție prin care a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939, subliniind astfel ”importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”.

Aceștia au reamintit că ”integrarea europeană a fost, de la început, un răspuns la suferința provocată de două războaie mondiale și a fost construită ca model de pace și reconciliere bazat pe valorile comune ale tuturor statelor membre. Prin urmare, Uniunea Europeană este în mod special responsabilă pentru protejarea democrației, respectarea drepturilor omului și statul de drept”.

Revoluția adoptată de Parlamentul European mai ”subliniază că cel de-Al Doilea Război Mondial cel mai devastator război din istoria Europei, a izbucnit ca urmare imediată a cunoscutului Tratat de neagresiune nazisto-sovietic din 23 august 1939, cunoscut și sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop, și a protocoalelor sale secrete, prin care două regimuri totalitare care doreau să cucerească lumea au împărțit Europa în două zone de influență”.

Legislativul european a reamintit, de altfel, că în secolul XX, ”regimurile naziste și comuniste au adus cu ele execuții în masă, genocid, deportări și pierderi de vieți omenești la o scară nemaiîntâlnită până atunci în istoria omenirii”, invocând, în același timp, ”crima îngrozitoare a Holocaustului comisă de regimul nazist”.

În ziua în care Guvernul rus a decis să publice protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov odată cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea acestuia la Moscovaminiștrii afacerilor externe din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România au semnat o declarație comună în care fac apel la guvernele tuturor țărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât și material pentru investigațiile în curs ce vizează regimurile totalitare.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending