Connect with us

ROMÂNIA

Donald Trump, declarație pe pagina Casei Albe pentru celebrarea Parteneriatului Strategic cu România: Viitorul României și relația sa cu SUA sunt foarte, foarte strălucite

Published

on

© Administrația Prezidențială

Casa Albă a dat publicității marți, chiar în timpul întâlnirii din Biroul Oval dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, un comunicat de presă în care liderul american celebrează parteneriatului strategic româno-american și își manifestă certitudinea că viitorul României și cel al relației sale cu SUA sunt ”foarte, foarte strălucite”.

În comunicatul menționat, Donald Trump face referire la trei dimensiuni: celebrarea parteneriatului dintre România și SUA, sprijinirea unui aliat ferm precum România și consolidarea investițiilor și securității energetice.

”Viitorul României și relația României cu Statele Unite sunt foarte, foarte strălucite”, a afirmat Trump în debutul comunicatului.

În continuare, Casa Albă se referă la dimensiunea celebrării Parteneriatului dintre România și SUA, punctând că ”președintele Donald J. Trump reafirmă și consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România”.

”Președintele Trump îl primește pe președintele României Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma și celebra parteneriatul strategic puternic dintre cele două țări ale noastre. România sărbătorește 30 de ani de libertate și democrație în 2019 și continuă să înregistreze mari progrese în depășirea moștenirii comunismului. Statele Unite și România au o relație din ce în ce mai mare de securitate, energie, nucleare civile și cibernetice care beneficiază ambele țări. Țările noastre  vor continua să lucreze împreună pentru a face față provocărilor comune de securitate și a îmbunătăți și mai mult parteneriatul nostru economic și energetic. Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre țările noastre, sprijinind eforturile României de a deveni eligibile pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în conformitate cu cerințele legislației Statelor Unite”, spune Casa Albă în această privință.

În ce privește sprijinirea României în calitate de ”aliat ferm”, comunicatul precizează că ”România este un aliat inestimabil al NATO și sprijină eforturile de securitate ale Statelor Unite și internaționale în regiune și la nivel mondial”.

Marcând 15 ani de la aderarea la Alianță, România s-a dovedit a fi un aliat puternic al NATO și își îndeplinește angajamentul de a aloca cel puțin 2 la sută din PIB-ul său cheltuielilor pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuții de trupele la misiunea NATO în Afganistan și a sprijinit misiunile din Kosovo, Bosnia și Coaliția antii-ISIS. Militarii noștri lucrează împreună pentru a consolida descurajarea pe flancul estic al NATO. În urma unei întâlniri anterioare cu președintele Trump, România își modernizează armata cu sisteme americane, inclusiv sisteme de apărare antirachetă Patriot. România găzduiește o prezență rotațională de aproximativ 1.000 de soldați din Statele Unite, precum și facilitatea Aegis Ashore a Statelor Unite, care sprijină apărarea NATO împotriva rachetelor balistice. România se angajează să colaboreze cu Statele Unite pentru a combate amenințările de securitate cibernetică pe care le prezintă furnizorii chinezi în privința rețelelor 5G”, precizează sursa citată.

La capitolul consolidării investițiilor și securității energetice, președintele Trump promite că Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa și apreciază că România s-a opus proiectului Nord Stream II.

Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătățirea climatului său de investiții și pentru a ajuta țara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale. Aceste eforturi vor crește oportunitățile de investiții pentru companiile americane, vor crește prosperitatea pentru poporul român și vor îmbunătăți securitatea energetică în toată regiunea. România susține eforturile administrației Trump de diversificare energetică în Europa, care reduc dependența țărilor europene de sursele de energie rusești. România s-a opus Nord Stream II și altor proiecte de conducte care cresc dependența Europei de Rusia. Statele Unite și România sunt susținători puternici ai Inițiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru creșterea accesului și securității pieței energetice”, încheie comunicatul citat.

Președintele Klaus Iohannis a fost ajuns la Casa Albă, unde a fost primit de președintele american Donald Trump, fiind pentru a doua oară, după întâlnirea din 9 iunie 2017, când cei doi preşedinţi au o întrevedere la Casa Albă.

La finalul întrevederii lor, cei doi lideri vor adopta marţi, la Washington, o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre cele două state.

Puteți citi pe larg despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă (20 august 2019).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NEWS

Premierul Ludovic Orban: Ne gândim la un instrument care să asigure finanţarea proiectelor localităţilor româneşti înfrăţite cu cele din Republica Moldova

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a precizat că Guvernul ia în calcul elaborarea unui mecanism care să susțină asigurarea finanțării pentru proiectele stabilite între localități românești înfrățite cu localități din Republica Moldova, informează Agerepres.

”Ştim foarte bine care este situaţia în Republica Moldova. Ne interesează într-o măsură foarte mare să putem să susţinem proiectele comunităţilor locale şi administraţiilor locale din Republica Moldova şi aici chiar ne gândim la un instrument care să ajute localităţile din România, care sunt înfrăţite cu localităţi din Basarabia, să poată să aibă finanţările necesare pentru a finanţa acele proiecte care sunt convenite cu primarii din Basarabia”, a precizat premierul Orban.

Declarațiile prim-ministrului Orban au venit după ce un reprezentant al autorităţilor locale din Republica Moldova a cerut ca diversele forme de sprijin financiar să fie alocate prioritar către proiectele autorităţilor locale. ”Am vrea foarte mult să ne ajutaţi. Dar cum? Să nu mai daţi banii guvernelor centrale. Să ne ajutaţi ca tot suportul care vine în Republica Moldova să fie condiţionat prin reforme reale, prin luptă cu adevărat cu corupţia şi prin focusare cât mai mare către autorităţile publice locale”, a precizat acesta.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: România, printre statele membre UE cu cele mai multe întreprinderi noi în 2017

Published

on

© Consiliul Județean Ilfov

România era, în 2017, printre statele membre în care se înregistrau cele mai mari rate de creștere a numărului de noi întreprinderi, potrivit datelor publicate luni, 17 februarie, de Eurostat

În 2017, numărul întreprinderilor noi în Uniunea Europeană (UE), ca proporție din numărul total de întreprinderi active UE, a fost de 9,3%. Această rată a rămas stabilă în comparație cu 2016 (9,3%), dar a fost puțin mai mare decât rata înregistrată în 2012 (9,0%).

Numărul de noi locuri de muncă generate de aceste întreprinderi nou create a reprezentat 2,4% din totalul locurilor de muncă în UE în 2017, variind de la 5,2% în Portugalia la 1,2% în Germania și Olanda.

Rata înființării de noi întreprinderi era cea mai ridicată în Lituania, dar cea mai scăzută în Grecia

Rata înființării de noi întreprinderi a variat în statele membre ale UE în 2017. Cele mai mari rate au fost observate în Lituania (19,7%), Portugalia (15,8%), Slovacia (13,7%), Ungaria (12,9%) și Letonia (12,4%), în timp ce cele mai mici rate s-au înregistrat în Grecia (4,5%), Belgia (6,4%), Suedia (6,6%), Germania și Austria (ambele 6,8%). 

În România, s-a înregistrat o pondere de 10,9% întreprinderi noi raportat la numărul total de societăți comerciale înregistrate.

În ceea ce privește rata înființării de noi întreprinderi, cel mai mare câștig a fost înregistrat în Finlanda, cea mai mare scădere în Malta.

Față de 2016, cele mai multe noi întreprinderi au fost înregistrate în 2017 în Finlanda (2,9 pp),  Slovacia (2,7 pp), Ungaria (2,1 pp), Estonia (1,2 pp) și Lituania (0,9 pp), în timp ce cele mai mari scăderi au fost observate în Malta (-6,1 pp), Letonia (-3,8 pp), Spania (-0,9 pp), Bulgaria și Italia (ambele -0,5 pp), precum și Austria și Suedia (-0,4 pp).

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

MApN: Patru militari români din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale Române, apreciați de partenerul american pentru implicarea lor în Afganistan, în urma unui atac

Published

on

© MApN-Facebook

Operatorii Forțelor pentru Operații Speciale Române au fost apreciați de partenerul american în Afganistan, anunță Ministerul Apărării Naționale.

În mesajul postat pe pagina de Facebook, MApN informează că patru militari din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale Române s-au alăturat colegilor lor americani în trierea, oferirea primului ajutor și evacuarea în funcție de urgență a militarilor americani și afgani ce au fost ținta unui atac în provincia Nangarhar, estul Afganistanului, pe data de 8 februarie.

”Operatorii FOS români au sprijinit personalul medical al unui spital militar de tip ROL 2, oferind tratament medical cu precizie și rapiditate, astfel încât toate victimele au putut fi tratate în timp util. Într-un astfel de moment, lupta este întotdeauna contratimp. Pentru modul profesionist în care au acționat, operatorii FOS au fost apreciați de echipa medicală a spitalului”, a mai transmis MApN.

Potrivit ministerului, instuirea la nivel înalt a militarilor români se poate atinge doar prin unitate și munca în echipă:”Împreună ne instruim la cel mai înalt nivel, împreună ne îndeplinim misiunile cu succes indiferent de teatrul de operații în care ne aflăm, și împreună suntem mai puternici”.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending