Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: Grupul Renew Europe a reușit să producă compromisul în Parlamentul European privind reducerea cu 60% a emisiilor de CO2 până în 2030

Published

on

© Eduard Constantin (via Renew Europe)

Adoptarea amendamentului care prevede reducerea cu 60% a emisiilor de CO2 din Uniunea Europeană până în 2030 a fost posibilă la nivelul Parlamentului European prin facilitarea compromisului de către Grupul Renew Europe, din care fac parte și eurodeputații români din Alianța USR-PLUS, transmite Dragoș Pîslaru.

 

„Vestea bună: Vom fi primul continent neutru din punct de vedere climatic. Amendamentul care prevede reducerea emisiilor pentru gaze cu efect de seră de 60% până în 2030, despre care v-am scris în postarea anterioară, a fost adoptat în Plenul PE. Este un succes al USRPLUS și al Renew Europe, grupul nostru a reușit să producă acest compromis la nivelul Parlamentului European”, informează acesta. 

Totuși, Pîslaru anunță și o „veste proastă” în sensul în care „colegii de la PNL au votat împotrivă (la fel ca majoritatea PPE, cu câteva excepții)”. „Din fericire pentru noi toți, amendamentul cheie a trecut și fără susținerea lor. Sunt curios cum vor vota la votul final”, spune totuși acesta. 

Eurodeputații au dezbătut marți propunerea Comisiei privind Legea Europeană a Climei. Aceasta urmărește să transforme promisiunile politice potrivit cărora UE va atinge neutralitatea climatică până în 2050, într-o obligație pentru a oferi cetățenilor și întreprinderilor europene securitatea juridică și previzibilitatea de care au nevoie pentru a planifica procesul de transformare.

În proiectul de raport dezbătut și votat ieri, eurodeputații au solicitat o reducere a emisiilor cu 60% în 2030, comparativ cu nivelul anului 1990. Aceștia insistă asupra faptului că atât UE, cât și toate statele membre trebuie să devină, în mod individual, neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

 Parlamentul și-a oficializat poziţia privind această ţintă printr-un alt vot, miercuri. 

Parte esențială a Pactului verde

În urma deciziei Consiliului European (2019) de a aproba obiectivul privind neutralitatea climatică până în 2050, Comisia a propus, în martie 2020, Legea Europeană a Climei, care ar introduce obligativitatea legală pentru ca UE să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. La 17 septembrie, Comisia a modificat propunerea în vederea includerii unui nou obiectiv de reducere a emisiilor pentru 2030.

Parlamentul a jucat un rol important în promovarea unei legislații UE mai ambițioase în domeniul climei și a declarat situația de urgență privind clima la 28 noiembrie 2019.

Obiectivul aprobat de PE este mai ambiţios decât reducerea netă a emisiilor cu „cel puţin 55%” până în 2030 propusă de Comisia Europeană, care vrea ca nivelul obiectivului să fie stabilit până la sfârşitul anului. Actualul obiectiv al UE pentru 2030 este o reducere a emisiilor cu 40%.

Pentru a face asta, Parlamentul va trebui să cadă de acord asupra ţintei cu statele membre ale UE, care sunt divizate în legătură cu cât de ambiţios ar trebui să fie obiectivul.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) speră ca prin Summitul Social de la Porto decidenții din Uniunea Europeană să poată transforma solidaritatea în acțiuni concrete pentru viitorul cetățenilor, precum și să acționeze în baza principiului de a nu lăsa pe nimeni în urmă, indiferent de afilierea politică.

„În 2020 am avut una dintre cele mai mari provocări înfruntate de UE. Pandemia ne-a expus vulnerabilitățile, problemele structurale, insuficiența eforturilor noastre de a construi ceea ce se numește convergență, coeziune socială. Cuvinte mari, pe care nu am reușit să le transformăm în realitate. A fost, însă, și o ocazie pentru ca UE să arate prin cetățenii săi forță, determinare și solidaritate, care a fost exprimată de UE prin măsuri financiare. Însă este de menționat aici și Agenda Socială. Ajungem să concluzionăm zilele acestea că indiferent de afilierea politică, politicile sociale trebuie să reprezinte o prioritate. Nimeni nu trebuie să rămână în urmă, iar dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile în societatea noastră, nu doar că nu înțelegem ce înseamnă solidaritatea, ci ne punem valorile democrației în pericol. Pentru că temerile și nesiguranța acestor persoane vor fi apoi exploatate prin mesaje populiste sau naționaliste, extremiste, care nu oferă soluții”, a declarat Dragoș Pîslaru, în cadrul conferinței online „Solidaritatea UE în vremuri dificile. Decidem viitorul împreună”.

Eurodeputatul Renew Europe a explicat că acesta este motivul pentru care în 2017 a fost creat Pilonul European al Drepturilor Sociale cu 20 de principii de bază, însă a atras atenția că prea puține dintre aceste principii au fost implementate până astăzi.

Pentru a corecta această situație, președinția portugheză a Consiliului UE are acum în lucru adoptarea Planului de Acțiune pentru implementarea acestor principii, iar Parlamentul European așteaptă recomandare în acest sens chiar în luna iunie.

Citiți și Comisia Europeană a prezentat Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, prin care își propune ca până în 2030 cel puțin 78% dintre persoanele cu vârsta între 20 și 64 de ani să aibă un loc de muncă

„Planul ne va asigura legătura între locurile de muncă și competențe, ne va indica cum putem investi în copii și tineri și cum putem să transformăm Garanția pentru Copii și Garanția pentru tineri în acțiuni concrete, cum implicăm mediul privat pentru a dezvolta investițiile cu impact social și inovarea pentru cetățeni, cum putem îmbunătăți mobilitatea pieței muncii și cum putem să reducem barierele administrative și, în cele din urmă, cum putem combate discriminarea pentru a putea vorbi despre solidaritate”, a mai explicat Dragoș Pîslaru. 

Eurodeputatul Renew Europe, membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, a menționat că va participa direct la Summitul Social de la Porto, unde va avea posibilitatea să vorbească despre solidaritate chiar în dupa-amiaza zilei de vineri, 7 mai.

Conferința „Solidaritatea UE în vremuri dificile. Decidem viitorul împreună”, organizată de Biroul Parlamentului European în România, a reunit o parte dintre deputații români în Parlamentul European pentru un dialog despre importanţa solidarităţii europene, dar şi despre viitorul Europei.

Summitul social de la Porto, organizat în perioada 7-8 mai 2021 de președinția portugheză a Consiliului UE, se va axa pe modalitățile de consolidare a dimensiunii sociale a Europei pentru a face față provocărilor unei redresări echitabile, reziliente și favorabile incluziunii, precum și ale tranziției ecologice și digitale. Summitul reprezintă o ocazie de a ne reuni forțele în vederea reînnoirii, la cel mai înalt nivel politic, a angajamentului de a implementa Pilonul drepturilor sociale. Planul de acțiune privind Pilonul drepturilor sociale constituie contribuția Comisiei la Summitul social de la Porto.

El se bazează pe o amplă consultare publică, la care s-au primit peste 1 000 de răspunsuri scrise din partea statelor membre, a instituțiilor și organismelor UE, a regiunilor, a orașelor, a partenerilor sociali, a organizațiilor societății civile, a organizațiilor internaționale, a grupurilor de reflecție și a cetățenilor. În plus, Comisia a organizat webinare specifice, la care au participat peste 1 500 de părți interesate individuale.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Garanția pentru Copii: Amendamentele depuse de co-raportorul Dragoș Pîslaru privind investițiile în copii și crearea unei Autorități dedicate au trecut de votul PE

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Amendamentele privind investițiile în copii incluse în Garanția pentru Copii și crearea unei Autorități dedicate, depuse de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, co-raportor al grupului Renew Europe pe acest doar, au trecut joi de votul Parlamentului European. 

Momente excepționale ca cel pe care îl trăiesc astăzi ne dau energia să muncim iar și iar, luni la rând: atunci când,…

Posted by Dragoș Pîslaru on Thursday, 29 April 2021

 

„După ce am reușit să includ în Mecanismul de Redresare și Reziliență un pilon dedicat copiilor și tinerilor, astăzi am câștigat votul în Parlamentul European în favoarea Rezoluției ce sprijină crearea Garanției pentru Copii – pe care sunt raportor din partea grupului Renew Europe. Sunt cu atât mai recunoscător că amendamentele pe care le-am depus personal legate de investițiile în copii incluse în Garanție și crearea Autorității Europene pentru Copii au trecut la vot! Momente excepționale ca cel pe care îl trăiesc astăzi ne dau energia să muncim iar și iar, luni la rând: atunci când, luptând pentru viitorul copiilor, câștigi o nouă bătălie decisivă”, a transmis eurodeputatul Dragoș Pîslaru, pe Facebook, după votul din plenul Parlamentului European asupra rezoluției privind Garanția pentru Copii.

Amintim că Dragoș Pîslaru și-a convins colegii din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European  să demareze discuțiile privind crearea unui Autorități Europene pentru copii, incluziune și inovare socială, care să coordoneze și să împingă înainte politicile statelor membre cu scopul combaterii sărăciei și excluziunii sociale a copiilor.

Potrivit Comisiei Europene, în 2019, aproape 18 milioane de copii din UE (22,2 % din copiii din întreaga lume) trăiau în gospodării expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Ia astfel naștere un cerc vicios intergenerațional al inegalității sociale, cu efecte profunde și de durată asupra copiilor. Scopul Garanției europene pentru copii este de a întrerupe acest cerc vicios și de a promova egalitatea de șanse prin garantarea accesului copiilor aflați în dificultate (care au mai puțin de 18 ani și sunt expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială) la o serie de servicii esențiale.

Potrivit UNICEF, în 2020, 35,8% din cei 3,7 milioane de copii ai României erau în risc de sărăcie și excluziune socială. 400.000 de copii în vârstă școlară nu mergeau la școală, iar peste 50.000 de copii erau separați de familiile lor, în mare parte din cauza sărăciei, violenței sau abandonului.  Pandemia de COVID-19 i-a pus într-o situație și mai vulnerabilă pe copiii care erau deja dezavantajați și pe familiile acestora. 

În context, Dragoș Pîslaru subliniază că „cea mai importantă investiție pe care o putem face este investiția în generația următoare”:

„Vorbim despre accesul copiilor în situații vulnerabile la educație, sănătate, hrană, locuire și despre coordonare și implementare a investițiilor dedicate lor exact acolo unde este nevoie, cu impact pentru viitorul noii generații. Avem fonduri alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență PNRR, prin Fondul Social European + și o mare oportunitate de a lupta pentru copiii din Europa, cu gândul în special la acei unul din trei copii din România aflați în sărăcie și risc de excluziune”, a precizat eurodeputatul Renew Europe. 

În cadrul Garanției europene pentru copii, statelor membre li se recomandă să ofere copiilor aflați în dificultate acces gratuit și eficace la:

  • structurile de educație și îngrijire timpurie – evitându-se, de exemplu, segregarea claselor;
  • activități educative și școlare – de exemplu, echipamente adecvate pentru învățământul la distanță și excursii școlare;
  • cel puțin o masă sănătoasă în fiecare zi de școală; și
  • asistență medicală – de exemplu, prin facilitarea accesului la consultații medicale și la programe de depistare a bolilor.

Aceste servicii ar trebui să fie gratuite și ușor accesibile copiilor aflați în dificultate.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat Garanția europeană pentru copii în Orientările sale politice pentru perioada 2019-2024. Garanția europeană pentru copii completează cel de al doilea pilon al Strategiei privind drepturile copilului. Ea este, totodată, unul dintre elementele cele mai însemnate ale Planului de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale, adoptat la 4 martie 2021, și constituie un răspuns direct la principiul 11 al pilonului: Îngrijirea copilului și sprijin pentru copii. Planul de acțiune propune drept obiectiv pentru UE reducerea cu cel puțin 15 milioane (dintre care cel puțin 5 milioane copii), până în 2030, a numărului persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

COVID-19: Eurodeputatul Dragoș Pîslaru demontează miturile legate de adeverința verde digitală care va facilita libera circulație în UE

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS Renew Europe) demontează miturile legate de adeverința verde digitală care va facilita libera circulație în UE în contextul pandemiei COVID-19 în urma îngrijorărilor și întrebărilor exprimate prin „sute de mesaje” de români. 

„Vom circula cu adeverință pe teritoriul Uniunii Europene? În această dimineață dezbatem și luăm o decizie privind adeverința electronică verde pentru libera circulație a cetățenilor între statele UE în condiții de pandemie. Am primit sute de mesaje aici și pe email pe acest subiect și, în calitate de europarlamentar, am responsabilitatea în primul rând față de voi să votez informat și responsabil. Așa că mi-am notat cele mai frecvente întrebări și îngrijorări primite și m-am pus pe citit atât propunerea Comisiei, cât și propunerile Parlamentului European”, afirmă eurodeputatul într-o postare pe Facebook.

Pentru ca toată lumea să fie în cunoștință de cauză, Dragoș Pîslaru demontează mai jos câteva mituri care circulă pe această temă,  punând la dispoziție reperele propunerii Comisiei Europene și principiile care stau la baza ei, pe lângă explicații suplimentare:

1. „Limitare nejustificată a libertăților fundamentale ale cetățenilor UE”

Uniunea Europeană însăși are la bază, de la începutul existenței sale, principiul liberei circulații a persoanelor și a bunurilor, coordonarea și fluidizarea călătoriilor între statele membre, în scop economic, social, cultural, iar adeverința stă la baza urgenței recuperării economice, sociale, culturale și, în special, a acelei libere circulații așa cum o cunoaștem cu toții și cum am lăsat-o în 2019.

2. „Instrument disproporționat, ineficient, un obstacol nedrept în calea liberei circulații”

Prin urmare, subliniem importanța liberei circulații fără discriminare a cetățenilor români și europeni, prin intermediul unei adeverințe securizate și interoperabile, în format digital sau pe suport de hârtie, care să poată fi verificată și acceptată inter-vamal. Sunt trei tipuri de adeverințe care pot asigura o mai bună coordonare a informațiilor oferite de cele 27 state membre:

  • O adeverință de vaccinare care să confirme administrarea completă a unui vaccin COVID-19;
  • O adeverință de test care să demonstreze rezultatul unui test PCR/rapid;
  • O adeverință de recuperare care să ateste recuperarea după infecția cu virusul Sars-CoV-2 în urma unui test de anticorpi.

Având ca exemplu vaccinurile accesibile acum în toate statele membre UE, pandemia demonstrează că o coordonare la nivel european este mult mai eficientă decât măsurile individuale ale statelor membre.

3.  „Propunerea duce la vaccinarea obligatorie”

 Vaccinarea nu poate fi obligatorie, impusă populației. Se dorește, prin acest instrument, facilitarea liberei circulații și relansarea economică. 

4. „Nu respectă principiul de proporționalitate, cetățenii nu vor putea călători fără adeverință”

Adeverința NU este un document de călătorie. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, în absența adeverinței, toți cetățenii pot călători în continuare conform măsurilor aplicate de fiecare stat membru pentru combaterea pandemiei: test PCR, test rapid, carantină/izolare.

5. „Discriminează și restricționează”

Există multe prevederi în text care vin că elimine tocmai conceptul de discriminare. Instrumentul prevede crearea unui sistem care să asigure eliberarea, verificarea și acceptarea inter-vamală a unuia din cele trei tipuri de adeverințe. Tocmai pentru a elimina interpretările discriminatorii din partea unui stat membru la adresa altui stat membru pe baza de inconsistență de format, neînțelegerea limbii în care este emis documentul etc.

În acest moment, diversele certificate de vaccinare/test/recuperare deja circulă în cele 27 de state membre. Adeverința unitară, omogenă, europeană ar veni să pună punct unei situații de restricții incoerente de pe teritoriul a diverse state UE. Mai mult, odată cu intrarea în vigoare a adeverințelor de vaccinare, statele membre sunt obligate să nu mai aplice alte măsuri restrictive (carantină/izolare, teste la graniță etc.). Prin urmare, relaxează, nu restricționează!

6. „Încalcă GDPR-ul”
Este esențial să avem standarde ridicate de protecție a datelor personale, orice formă ar avea adeverința electronică verde. Doar datele absolut esențiale trebuie să apară, iar informațiile personale nu pot fi stocate. Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forțează să ne adaptăm rapid și eficient. Libera circulație pe teritoriul UE este esențială pentru a reveni cât mai curând la o stabilitate îndelung așteptată, de mai bine de un an de zile.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO7 mins ago

România a început retragerea din Afganistan: Primii militari români au revenit acasă. Retragerea celor peste 600 de soldați se va încheia la 11 septembrie

NATO17 mins ago

A început Steadfast Defender 21: Peste 9.000 de soldați NATO testează mobilitatea militară a Alianței din America de Nord și până în Marea Neagră

CONSILIUL EUROPEAN48 mins ago

UE privește cu scepticism propunerea SUA de a ridica brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19: Nu credem că e soluția magică. Partenerii noștri trebuie să faciliteze exporturile

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE au adoptat Declarația Summitului de la Porto: Vom lucra pentru o Europă socială și pentru a consolida efortul către tranziția digitală, verde și echitabilă

U.E.4 hours ago

Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, la 76 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: 8 mai 1945 a fost ziua eliberării. Să confruntăm naţional-socialismul va întări democrația noastră

POLITICĂ4 hours ago

Cristian Diaconescu atenționează înaintea unui posibil summit Biden – Putin: Rusia consideră că proiectul Yalta 1945 poate fi replicat în 2021; Ar fi un dezastru strategic pentru Europa de Est

POLITICĂ5 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalității de şanse între femei şi bărbaţi: Încurajez susținerea activă a femeilor în societate și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie

U.E.5 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români susțin că prioritățile Conferinței privind viitorul Europei trebuie să fie îmbunătățirea gestionării crizelor de către UE și implicarea tinerilor

euro bani moneda
FONDURI EUROPENE5 hours ago

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: România a primit 1,3 miliarde de euro din fonduri europene în perioada ianuarie – mai 2021

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

U.E.1 day ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

Advertisement
Advertisement

Trending