Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

Elevii români au obținut nouă premii la Olimpiada Internațională de Limbă Franceză

Published

on

Elevii români au obţinut nouă premii la a IV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba Franceză care a avut loc, în perioada 15-19 septembrie la Ohrid, Macedonia, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) într-un comunicat.

FOTO: Dana Stanca/ Facebook

Potrivit sursei citate aceştia au obţinut patru premii I (două la probele individuale şi două pe echipe), trei premii II (unul la probele individuale şi două pe echipe), respectiv două premii III (ambele pe echipe).

La proba scrisă individuală (nivel B2), Iulia Maria Stanca (Colegiul Naţional “Sf. Sava” din Bucureşti) a fost distinsă cu premiul I, acelaşi rezultat fiind reuşit şi de Tiberiu-Alin-Marian Buruiană (Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova) la proba scrisă aferentă nivelului de competenţă B1. La aceeaşi categorie, Monica-Alexandra Stoica (Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti) a obţinut premiul al II-lea.

La proba orală pe echipe (nivel B1) au fost înregistrate următoarele rezultate: Monica-Alexandra (premiul I), Tiberiu-Alin-Marian Buruiană (premiul al II-lea) şi Daria-Teodora Burtea (Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” din Alexandria, jud. Teleorman) – premiul al III-lea.

La proba orală pe echipe corespunzătoare nivelului B2, componenţii lotului României au obţinut un premiu I prin Iulia Maria Stanca, un premiu II -Teodora-Iuliana Juncu (Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava) şi un premiu III – Cristian Moldovan (Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş). Toţi membrii echipei sunt laureaţi ai Olimpiadei Naţionale de limba franceză 2018 (clasele a X-a – a XI-a).

Concursul a fost structurat în două probe obligatorii: o probă scrisă individuală (eseu structurat pe o temă dată de maximum 230-250 cuvinte la nivelul B1, respectiv 250-270 cuvinte la nivelul B2) şi o probă orală pe echipe.

Olimpiada Internaţională de Limba Franceză 2018 a reunit elevi cu performanţe în acest domeniu din şase ţări membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova şi România), fiind înscrisă în programul activităţilor Biroului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală şi Orientală al OIF, mai informează MEN.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Moment istoric pentru România | Țara noastră preia Președinția Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic

Published

on

© ROSA

România preia Președinția Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic (UN COPUOS), făcând un pas semnificativ în domeniul afacerilor spațiale: „Această poziție de prestigiu a fost încredințată doamnei Ulpia Elena Botezatu, o specialistă remarcabilă din cadrul Agenției Spațiale Române”, se arată în comunicatul oficial al ROSA. 

Deschiderea celei de-a 61-a sesiuni a Subcomitetului Științific și Tehnic (STSC), care a avut loc la Viena, a fost marcată prin acest moment istoric pentru România. Toate cele 102 state membre ale Comitetului, alături de peste 50 de organizații interguvernamentale și nonguvernamentale, au susținut candidatura doamnei Botezatu.

Subcomitetului Științific și Tehnic are un rol crucial în reglementarea și îndrumarea activităților spațiale la nivel global. Comitetul a fost instrumental în crearea a cinci tratate fundamentale și a principiilor spațiului cosmic, care guvernează utilizarea spațiului de către națiunile lumii. De asemenea, COPUOS are sarcina de a revizui cooperarea internațională în domeniul spațial, de a analiza activitățile spațiale propuse de Națiunile Unite, de a promova programele de cercetare spațială și de a aborda problemele juridice generate de explorarea spațiului cosmic.

Președinția de doi ani a doamnei Ulpia Elena Botezatu la Subcomitetul Științific și Tehnic al Comitetului ONU oferă României o oportunitate unică de a influența și modela viitorul explorării și utilizării spațiului cosmic la nivel internațional. În următorii doi ani, sub îndrumarea sa, România va avea posibilitatea de a contribui semnificativ la stabilirea direcțiilor de cercetare și politici în acest domeniu vital, consolidându-și astfel poziția în comunitatea globală a cercetării spațiale.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

România, în top 4 țări din lume cu cea mai bună mâncare, alături de Italia, Grecia și Spania (World of Statistics)

Published

on

România este a țara cu a patra cea mai bună gastronomie din lume, relevă un clasament difuzat de World of Statistics pe propria pagină de X, rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

În acest top de 50 de țări, România se clasează în primele patru țări, fiind devansată doar de Italia, Grecia și Spania, dar depășind țări precum Franța (aflată pe poziția a cincea).

De remarcat că primele cinci țări cu cea mai bună mâncare din lume sunt din Europa, în vreme cea mai bine clasată țară asiatică în privința artei culinare este Japonia, aflată pe locul al șaselea. Niponii sunt urmați de India (locul al zecelea) și China (locul al unsprezecelea).

Cea mai bună gastronomie latino-americană se regăsește în Mexic, aflată pe poziția a opta în lume.

În top zece țări se mai află și Croația și Portugalia.

Statele Unite se clasează abia pe poziția a 13-a, iar Germania pe locul al 18-lea.

Continue Reading

ROMÂNIA

România scrie istorie la Olimpiada Internațională de Fizică și se clasează pe primul loc în Europa și pe al treilea loc în clasamentul pe națiuni

Published

on

© Ministerul Educației/ Facebook

România s-a clasat pe primul loc în Europa și pe locul 3 în clasamentul pe națiuni la Olimpiada Internațională de Fizică, după China și Coreea de Sud, aflate la egalitate pe primul loc, și Statele Unite, care au reușit să-și asigure locul secund, anunță Ministerul Educației.

Reușita la această disciplină vine după cea din cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, în urma căreia România a reușit o performanță istorică, clasându-se pe locul 4 în clasamentul pe națiuni.

La Olimpiada Internațională de Fizică, desfășurată la Tokyo, în Japonia, în perioada 10-17 iulie, au participat 398 de elevi din 84 de țări.

Lotul României, coordonat de prof. dr. Delia Davidescu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, și conf. univ. dr. Popescu Sebastian-Dumitru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, este format din:
  • Momoiu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur, poziția a 7-a in clasamentul general
  • Oros Vlad Ștefan, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, clasa a XII-a, medalie de aur
  • Dragomir Darius Andrei, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur
  • Mirică Ioan Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de argint
  • Tudose Rareș Felix, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a X-a, medalie de argint

Profesorii observatori sunt Victor Păunescu, Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu, București, și Golcea Sandu Mirel, Colegiul Național C. D. Loga, Timișoara.

”Felicitări! Mulțumiri tuturor celor care se dedică performanței în educație!”, conchide Ministerul Educației.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 20242 hours ago

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

O relație reciproc avantajoasă cu Turcia este în interesul strategic al UE, au stabilit liderii. Klaus Iohannis: Toată lumea trebuie să înțeleagă că relația cu Turcia este importantă

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Orientul Mijlociu: Liderii UE au decis să impună sancțiuni Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului

U.E.2 hours ago

Consiliul European: Scholz, Macron, Iohannis, Rutte și ceilalți lideri au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”

SCHENGEN14 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA15 hours ago

Am discutat în Qatar despre investiții majore în infrastructură, energie, agricultură, anunță Marcel Ciolacu. Va fi creat un grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete și de interes pentru ambele părți

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ursula von der Leyen face apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare: Ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă

ROMÂNIA DIGITALĂ15 hours ago

ICI București a lansat NFT Museum în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Ministrul german de externe, vizită în Israel după atacul Iranului. Annalena Baerbock face apel la ”prudență și responsabilitate” pentru a preveni un scenariu imprevizibil

ROMÂNIA16 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA17 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending