Emmanuel Macron anunță că Franţa îşi va dubla bugetul pentru operaţiunile militare din străinătate

Franţa îşi va dubla bugetul pentru operaţiunile militare din străinătate, a anunţat vineri preşedintele Emmanuel Macron, relatează DPA, potrivit Agerpres.

FOTO: Elysee.fr

Finanţarea pentru operaţiunile militare din afara ţării va creşte de la nivelul actual de 450 de milioane de euro (552 de milioane de dolari) până la 1,1 miliarde de euro în 2020, a mai spus Macron. El şi-a reiterat angajamentul privind creşterea bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în 2025.

Franţa, împreună cu Marea Britanie, sunt statele din Europa de Vest cele mai implicate în operaţiuni militare în străinătate. 
Circa 4.000 de militari francezi sunt mobilizaţi în prezent în Niger, Mali şi Ciad pentru a ajuta forţele de securitate locale să lupte împotriva extremiştilor islamişti în regiunea Sahel.

Franța a devenit în anul 2016 țara din Uniunea Europeană care cheltuie cei mai mulți bani în domeniul apărării și care reprezintă al doilea buget militar național din cadrul NATO, la mare distanță de liderul incontestabil – SUA.

 

Bugetul militar al Franței o plasează pe aceasta pe locul 5-6 în lume, la egalitate cu India, aceasta fiind devansată de SUA (611 miliarde), China (215 miliarde), Rusia (69.2 miliarde) și Arabia Saudită (63.7 miliarde).

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.