Connect with us

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron vrea mai multă ”libertate de acțiune în Europa”: Avem nevoie de o politică europeană privind Rusia, nu doar de o politică transatlantică

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență de la München

Președintele Franței Emmanuel Macron s-a adresat sâmbătă, în premieră, Conferinței de Securitate de la München, într-un dialog de peste 60 de minute moderat de ambasadorul Wolfgang Ischinger, în care șeful statului francez și unul dintre cei mai influenți lideri europeni și-a reluat viziunea privind o Europă suverană care să nu mai fie dependentă de Statele Unite și a continuat să insiste cu o abordare duală în raport cu Rusia, recunoscându-i postura agresivă și capacitatea de destabilizare, dar cerând un dialog cu strategic cu Moscova.

”Vreau să văd o Europă care își poate proteja suveranitatea, o Europă care are mai multă vitalitate și o Europă care este entuziasmată de viitorul său”, a susținut președintele francez.

Putem să observăm că există o anumită slăbire a Occidentului. Valorile s-au schimbat, iar noi puteri au apărut”, a spus Macron în debutul intervențiilor sale, având în vedere că tema centrală a Conferinței din acest an analizează un Occident în decădere la nivel global, dar și în interiorul comunității sale. Astfel, liderul francez s-a alăturat omologului său german, evidențiindu-se în contrast față de mesajul transmis de șeful diplomației americane, Mike Pompeo, care a descris drept ”exagerări” ideea că lumea occidentală decade.

Pe de altă parte, deși a indicat o înțelegere similară a vieții internaționale cu cea a Berlinului, președintele francez s-a declarat “îngrijorat” sâmbătă de lipsa de reacţie din partea Germaniei în legătură cu Europa şi cu proiectele sale reformare a UE.

Coordonare cu NATO la nivel nuclear

În calitate de unică putere nucleară din Uniunea Europeană după Brexit, președintele francez a proiectat o viziune a unei Europe cu putere militară, însă a ținut să precizeze că la nivel nuclear trebuie să există o coordonare în cadrul NATO.

Nu putem întotdeauna să trecem prin Statele Unite, nu, trebuie să ne gândim și într-un mod european“, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, pe scena Conferinței, în timp ce a continuat doctrina politicii sale europene: proiectarea suveranității europene îndrăznețe pe scena internațională.

Macron a făcut aceste afirmații după ce săptămâna trecută le-a propus europenilor ”un dialog strategic” cu privire la rolul descurajării nucleare franceze în securitatea Europei, o invitație pe care Germanie pare înclinată să o accepte, conform pozițiilor exprimate de președintele Frank-Walter Steinmeier și de ministrul de externe Heiko Maas, tot la Conferința de la München.

Securitatea europeană are doi piloni: NATO și Europa Apărării

El s-a referit și la activele nucleare ale Europei, subliniind o diferență cheie la epoca Războiului Rece, când scutul nuclear al Europei a fost în primul rând coordonat de SUA.

“Acum trebuie să putem spune clar că dacă dorim o Europă suverană, dacă vrem să ne protejăm cetățenii, atunci trebuie să analizăm acest aspect”, a spus el, citat de Deutsche Welle.

Mai mult, el a arătat că problemele nucleare trebuie gestionate în cooperare cu NATO. Macron a spus că este ”convins că avem nevoie de o Europă mult mai puternică în apărare”, însă a ținut să nu creeze confuzii că o mai mare cooperare militară europeană ar putea înlocui NATO.

“Securitatea comună în Europa are doi piloni, iar unul dintre acești piloni este NATO, iar celălalt este o Europă de apărare”, a spus el.

Macron: Avem nevoie de o politică europeană privind Rusia, nu doar de o politică transatlantică

Deși a recunoscut că Rusia “va continua să încerce să destabilizeze” democraţiile occidentale amestecându-se în alegeri şi manipulând reţelele de socializare,  Macron a reluat din nou ideea că Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia.

“Nu sunt prorus, nu sunt antirus, sunt proeuropean!”, a ținut Macron să readucă în discuție, având în vedere că politica sa de apropiere de Moscova stârneşte multe îngrijorări în Europa, în special în Est.

În ceea ce priveşte oferta de dialog cu Moscova, ”ceea ce eu am propus nu a fost să spunem: ‘dintr-odată lucrurile se vor schimba, veţi vedea, haideţi să ne îmbrăţişăm” a explicat şeful statului francez.

“Suntem exigenţi, nu cedăm nimic din principiile noastre, dar am relansat dialogul, care va lua timp. Am relansat un dialog strategic pentru că astăzi situaţia în care ne aflăm este cea mai rea”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Nu în ultimul rând, președintele francez ”a pledat pentru mai multă libertate de acțiune în Europa”.

”Trebuie să ne dezvoltăm propria strategie. Nu avem aceleași condiții geografice, nu aceleași idei despre echilibrul social, despre bunăstarea socială. Există idealuri pe care trebuie să le apărăm. Politica mediteraneană: aceasta este o chestiune europeană, nu una transatlantică și același lucru este valabil și pentru Rusia – avem nevoie de o politică europeană, nu doar de o politică transatlantică”, a mai susținut Emmanuel Macron

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump, mesaj după ce premierul britanic Boris Johnson a fost spitalizat: Sunt încrezător şi sigur că se va face bine

Published

on

Președintele american, Donald Trump, s-a arătat ”încrezător” în faptul că premierul britanic, Boris Johnson, spitalizat duminică, își va reveni în urma infecției cu coronavirus, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Sunt încrezător şi sigur că se va face bine. Este un tip puternic”, a declarat Donald Trump, afirmând despre Boris Johnson că este un ”prieten”.

Liderul administraţiei de la Casa Albă a precizat că nu a vorbit cu Boris Johnson, doar cu ambasadorul britanic.

Premierul britanic Boris Johnson, testat pozitiv în urmă cu zece zile cu SARS-COV-2, a fost duminică spitalizat, ridicând dubii cu privire la capacitatea sa de a conduce acțiunile de combatere a pandemiei de coronavirus, cu toate că Downing Street a menționat că internarea prim-ministrului reprezintă doar o măsură de precauție, urmând sfaturile medicului.

”În urma sfatului medicului, premierul a fost spitalizat în această seara (n.r. duminică) pentru teste. Acesta reprezintă o măsură de precauție, întrucât premierul continuă să prezinte simptome persistente la zece zile după ce a fost testat pozitiv cu coronavirus”, a precizat purtătorul de cuvânt al Downing Street.

Potrivit Politico Europe, dacă starea sa se va înrăutăți, Dominic Raab, ministrul de externe, care deține și funcția de prim-secretar de stat, adjunctul de drept al premierului Regatului Unit, îl va înlocui pe Boris Johnson.

În același timp, dacă principalul consilier al lui Johnson, Dominic Cummings, sau directorul de comunicare al Downing Street, Lee Cain, se vor afla în incapacitatea de a-și exercita atribuțiile în timpul pandemiei de coronavirus, portofoliul lor va fi preluat de Isaac Levido, directorul de campanie al Partidului Conservator din perioada alegerilor parlamentare sau de Paul Stephenson, directorul de comunicare al campaniei pro-Brexit, Leave.

Dominic Cummings, în vârstă de 48 de ani, unul dintre artizanii victoriei taberei Brexitului în cadrul referendumului din 23 iunie 2016, se află deja în izolare încă de la finalul lunii martie, după ce a manifestat simptome de COVID-19. 

Regatul Unit a înregistrat până în prezent peste 4.000 de decese, de la începutul pandemiei, în vreme ce aproape 42.000 de persoane au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

COVID-19. Norvegia trimite o echipă medicală de urgență în Italia: “Solidaritatea în Europa nu este doar un exerciţiu teoretic”

Published

on

© European Union, 2020

Norvegia trimite o echipă medicală de urgenţă în nordul Italiei pentru a ajuta autorităţile sanitare italiene în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, relatează dpa.

Infecţia este sub control în Norvegia, în timp ce Italia este la vârful crizei. Acum este momentul potrivit ca noi să ajutăm o ţară care se confruntă cu provocări uriaşe“, a spus duminică ministrul norvegian al Sănătăţii, Bent Hoie, potrivit Agerpres.

Echipa de specialişti norvegieni, formată din 20-25 de persoane – medici, asistente şi experţi în logistică – urmează a fi staţionată patru săptămâni în Lombardia, regiunea din nordul Italiei care e epicentrul crizei.

Solidaritatea în Europa nu este doar un exerciţiu teoretic, iar acum trebuie să arătăm ce înseamnă în practică“, a declarat ministrul de Externe, Ine Eriksen Soreide, a cărei țară este aliată a Italiei în cadrul NATO.

Ea a precizat că a discutat cu omologul său italian, Luigi di Maio, care a salutat oferta venită de la Oslo.

Norvegia, ţară cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, înregistra duminică 71 de decese cauzate de COVID-19 şi circa 5.600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Pe de altă parte, Italia este a treia cea mai afectată țară din lume, cu aproape 130.000 de cazuri, însă cu cele mai multe decese pe plan mondial, peste 15.800. Cu toate acestea, în Italia se înregistrează o scădere ușoară a numărului de infectări și a numărului de decese.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie: Boris Johnson, spitalizat din cauza “simptomelor persistente” după infectarea cu noul coronavirus

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson a fost internat la spital pentru teste, la zece zile distanță după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a precizat Downing Street, citat de BBC.

Șeful executivului de la Londra “continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Acest pas a fost descris ca o “măsură de precauție” făcută la sfatul medicului său.

“La sfatul medicului său, premierul a fost internat în această seară pentru teste”, a adăugat oficialul de la Downing Stret.

Prim-ministrul britanic va rămâne la conducerea guvernului și a îndemnat oamenii să urmeze sfaturile sale de distanțare socială, a mai precizat purtătoarea de cuvânt.

Ea a adăugat că Johnson ”mulțumește personalului sistemului național de sănătate (NHS) pentru toată munca lor incredibilă și îndeamnă cetățenii să continue să urmeze sfaturile guvernului de a rămâne acasă, de a proteja NHS și de a salva vieți”.

Boris Johnson a fost diagnosticat cu COVID-19 la 27 martie. Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a devenit astfel primul lider al unei mari puteri care a anunţat că este pozitiv la coronavirus. El a intrat în izolare într-un apartament al reşedinţei oficiale din Downing Street, iar vineri a anunţat că are în continuare febră.

Marea Britanie este a 8-a cea mai afectată țară de această pandemie, cu peste 47.000 de cazuri confirmate și peste 4.900 de decese.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending