Connect with us

INTERNAȚIONAL

Erdogan consideră că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv Crimeea, pentru a ajunge la un acord de pace cu Kievul

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat luni, în ajunul participării sale la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York, că susține că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, subliniind că nicio invazie militară nu poate fi justificată. Liderul de la Ankara a vorbit, într-un interviu pentru acordat jurnalistei Judy Woodruff de la postul de televiziune american PBS, despre războiul din Ucraina, eforturile de mediere ale sale între Kiev și Moscova și despre ce a discutat cu președintele rus Vladimir Putin la summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, care s-a desfășurat în Uzbekistan.

Întrebat dacă Rusiei trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, liderul turc a spus că omologul său rus nu poate păstra teritoriile ocupate abuziv, ba chiar trebuie să returneze inclusiv peninsula Crimeea, pe care o denumește leagănul civilizației tătare, anexată de Rusia în 2014. Liderul de la Ankara a precizat că îi cere acest lucru omologului său de la Kremlin de opt ani, de când și-a însușit peninsula.

“Nu și, fără îndoială, nu”, a spus el, referindu-se la faptul că Rusia nu poate păstra sau anexa teritoriile cucerite cu forța.

Când vorbim despre un acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili o pace în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei”, a explicat el.

Întrebat suplimentar dacă ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea, Recep Tayyip Erdogan a spus că din 2014 vorbește despre asta cu “dragul meu prieten Putin”.

“I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați elibera și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte”, a admis Erdogan.

Președintele turc s-a poziționat ca un mediator în conflictul ruso-turc, găzduind mai multe tentative de negociere între miniștrii de externe ai celor două țări și înlesnind un acord, sub auspiciile ONU, privind exporturile de cereale ucrainene către lume, blocate de Rusia în porturile ucrainene de la Marea Neagră. De asemenea, el a avut întrevederi atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodimir Zelenski, pe liderul ucrainean vizitându-l recent la Kiev.

La summitul din Uzbekistan, Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Putin să pună capăt conflictului “cât mai repede”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Femeile din Iran, declarate ”Eroinele anului 2022” în revista americană TIME

Published

on

© Screenshot Photograph by Forough Alaei for TIME

Revista Time a declarat că “Eroii anului 2022” sunt femeile din Iran pentru mobilizarea și angajamentul lor în favoarea cauzei. Femeile din Iran luptă pentru drepturile lor de a trăi în demnitate și protestează împotriva atrocităților.

Moartea unei femei kurde, Mahsa Amini, în arestul poliției moravurilor este inacceptabilă pentru o populație considerabilă din Iran, ducând la proteste severe din partea femeilor din tot Iranul și a căpătat amploare pe măsura trecerii zilelor. Mai mult de 304 persoane au fost deja ucise în urma demonstrațiilor. Potrivit relatărilor, poliția trage uneori în mulțime și bate oamenii cu bastoane până la moarte.

De asemenea, bărbații s-au alăturat protestelor pentru a-și arăta solidaritatea cu femeile din țara lor și, recent, pentru a sărbători înfrângerea echipei de fotbal a Iranului în fața SUA.

În context, revista a precizat de ce femeile din Iran au fost selectate ca eroine ale anului 2022. Mișcarea pe care o conduc femeile din Iran este „educată, liberală, seculară, ridicată pe baza unor așteptări mai mari și disperată după normalitate: facultate și călătorii în străinătate, locuri de muncă decente, stat de drept, acces la Apple Store, un rol semnificativ în politică, libertatea de a spune și de a purta orice”.

„Sunt destul de diferite de cele care au fost înaintea lor; uneori par mai degrabă generația Z transnațională decât iraniene: sunt vegane, își dezislamizează numele, nu își doresc copii.”

De asemenea, revista Time l-a desemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „Persoana anului 2022”.

 

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, desemnat “Personalitatea anului 2022” de revista americană TIME pentru curajul său contagios ca lider pe timp de război

Published

on

© TIME

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost numit “Personalitatea anului 2022” de către revista săptămânală americană TIME, relatează CNN.

Președintele Ucrainei a oferit un interviu de peste două ore reporterilor revistei americane în trenul care îl ducea din capitala ucraineană la Herson, orașul recucerit de forțele ucrainene. 

“Este de datoria mea să merg acolo și să le arăt că Ucraina s-a întors, că îi sprijină. Poate le va da un impuls suficient pentru a mai rezista câteva zile. Dar nu sunt sigur. Nu mă liniștesc cu astfel de iluzii”, a declarat Zelenski, conform TIME

Serviciul ucrainean de securitate a avut o singură solicitare: să nu se realizeze nicio fotografie în vagonul privat al președintelui, subliniază Adevărul.ro.

“La Herson, exploziile au continuat să sune, dar Zelenski nu părea deranjat de ele. El a refuzat, ca de obicei, să poarte cască sau vestă antiglonț”, scrie Simon Shuster, autorul reportajului TIME. 

Citiți și Financial Times l-a desemnat pe Volodimir Zelenski drept “Personalitatea Anului 2022”: “Un Churchill al epocii rețelelor sociale”

“Succesul lui Zelenski ca lider pe timp de război s-a bazat pe faptul că curajul este contagios. S-a răspândit prin conducerea politică a Ucrainei în primele zile ale invaziei, deoarece toată lumea și-a dat seama că președintele a rămas. Cu doar șase luni mai devreme, președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, un lider cu mult mai experimentat decât Zelenski, a fugit din capitală în timp ce forțele talibane se apropiau. În 2014, unul dintre predecesorii lui Zelenski, Viktor Ianukovici, a fugit de la Kiev în timp ce protestatarii s-au apropiat de reședința lui. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, liderii Albaniei, Belgiei, Cehoslovaciei, Greciei, Poloniei, Țărilor de Jos, Norvegiei și Iugoslaviei, printre altele, au fugit de înaintarea Wehrmacht-ului german și au trăit războiul în exil”, notează TIME. 

“Nu erau prea multe în biografia lui Zelenski care să prezică dorința lui de a rămâne și de a lupta. Nu servise niciodată în armată și nu arătase prea mult interes pentru treburile acesteia. Era președinte abia din aprilie 2019. Probabil, instinctele sale derivă dintr-o viață întreagă pe scenă”, se mai arată în reportajul realizat de TIME. 

“Acea experiență de scenă s-a dovedit a avea avantajele ei. Zelenski era adaptabil, antrenat să nu-și piardă nervii sub presiune. Acum publicul lui era lumea întreagă, oamenii. Era hotărât să nu-i dezamăgească. Decizia lui de a rămâne în fața unui posibil asasinat a dat un exemplu, i-a determinat pe subalterni să-l respecte și să-l apere”, a precizat publicația. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Comisia pentru relații externe din Senatul SUA a adoptat Actul privind securitatea Mării Negre, la o săptămână după vizita în România a șefului diplomației americane

Published

on

© MAE

Comisia pentru relații externe a Senatului SUA a adoptat legea privind securitatea Mării Negre, a anunțat joi ministrul de externe Bogdan Aurescu, salutând demersul din camera superioară a Congresului american.

Documentul a avut susținere bipartizană, fiind inițiat de senatoarea democrată Jeanne Shaheen și senatorul republican Mitt Romney.

“Așa cum am discutat cu secretarul de stat Antony Blinken la București, regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. O strategie SUA este esențială pentru regiune”, a scris Aurescu, pe Twitter.

Citiți și Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

Ministrul de externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au discutat pe 29 noiembrie, la București, despre viitoarea strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre și contribuția esențială a României în această privință, consultările politice dintre șefii diplomațiilor de la București și Washington având loc în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din NATO și în contextul aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic între România și SUA.

“Când vorbim despre zona Mării Negre, aceasta este o zonă de o importanță strategică esențială pentru noi și pentru NATO”, a spus șeful diplomației americane, într-o conferință de presă ce a urmat reuniunii bilaterale, în vreme ce omologul român a prezentat evaluările și ideile României cu privire la această strategie, inclusiv într-un document scris consistent, ca o contribuție la procesul de reflecție din SUA pentru elaborarea unei Strategii cuprinzătoare privind regiunea Mării Negre.

“Am discutat despre abordarea strategică asupra securității Mării Negre și despre creșterea rezilienței în această regiune, despre consolidarea caracterului liber, sigur, prosper al Mării Negre, într-o etapă, evident, post-conflict. Și, din acest punct de vedere, am prezentat propriile noastre evaluări și idei, într-un document consistent care reprezintă, de fapt, o aducere la zi a unui document similar, pe care l-am prezentat anul trecut la Washington, care să ajute la conturarea Strategiei Statelor Unite privind regiunea Mării Negre, prin securitatea în regiunea Mării Negre”, a spus și Aurescu, amintind că aceeași temă a fost abordată și în cursul întrevederii bilaterale precedente cu Blinken, de la Departamentul de Stat, în noiembrie 2021, situația de acum fiind una diferită din moment ce Rusia a lansat războiul său împotriva Ucrainei din regiunea Mării Negre.

Secretarul de stat al SUA a afirmat că “Rusia a transformat această mare într-o zonă de război” și a asigurat că SUA nu vor fi descurajate în a-și întări prezența de la Marea Neagră până la Marea Baltică. “România este o componentă esențială pentru acest efort și pentru toate eforturile de a întări Alianța în general”, a spus el.

Nu ne lăsăm descurajaţi, vom consolida prezenţa NATO din Marea Neagră până în Marea Baltică. În acest scop, colaborăm îndeaproape şi cu NATO, pentru a consolida strategia Mării Negre. România este un contributor vital în acest context şi în demersurile mai ample de a ne asigura că avem alianţa de apărare cea mai puternică posibil”, a precizat el.

“Contribuția de 2,5% din PIB pentru apărare este un angajament ferm” din partea României, a subliniat Blinken. Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării și a strategiei NATO, a insistat Antony Blinken, menționând că, în prezent, sunt dislocaţi în România 4.000 de militari americani.

Și Bogdan Aurescu a vorbit de proiectul SUA de a crea o strategie pentru regiunea Mării Negre şi a amintit despre vizita sa la Washington din noiembrie anul trecut.

“Am considerat că este foarte important să aducem şi contribuţia României şi atunci am transmis un document cuprinzător cu partea României şi despre cum această strategie a Mării Negre trebuie să arate, din punctul nostru de vedere. Era viziunea unei strategii ample, dincolo de dimensiunea de securitate clasică, una care aducea detalii legate de libertatea de navigaţie, legate de rezilienţa statelor de pe malurile Mării Negre, care trebuie să fie consolidată. Am inclus acolo şi idei privind economiile din regiunea Mării Negre şi despre consolidarea Mării Negre ca hub şi ca punct de tranzit între Europa, Caucaz şi Asia Centrală. Într-adevăr, Marea Neagră are un mare potenţial”, a arătat ministrul.

Aurescu a afirmat că după începutul războiului în Ucraina a fost luată în considerare o regândire a acestui concept.

“Ne-am gândit că este extrem de relevant să regândim, în noul context, care ar fi noii parametri ai acestei strategii SUA a Mării Negre. Nu este doar o strategie SUA, este mult mai mult de atât, merge dincolo de viziunea SUA”, a spus el, adăugând că în acest proces sunt implicate statele de pe malurile Mării Negre.

“Azi am transmis o nouă viziune înnoită a României asupra strategiei, care consolidează abordarea amplă din documentul din noiembrie”, a evidenţiat Aurescu.

Citiți și Reuniunea Liderilor de la München: Bogdan Aurescu a pledat pentru un “to-do list” transatlantic pentru securitatea la Marea Neagră

La întrevederea de la Washington de anul trecut, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat necesitatea acordării unei atenții speciale regiunii Mării Negre, care este esențială pentru securitatea euroatlantică, și a punctat dorința – salutată de partea americană – a României de a contribui substanțial la dezvoltarea viitoarei Strategii a SUA privind securitatea la Marea Neagră.

El a subliniat atunci că, în viziunea României, această strategie trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop. 

Secretarul de stat Blinken a apreciat, la acel moment, propunerea României, ca stat riveran și aliat responsabil și ferm angajat al SUA, și a fost de acord cu evaluarea părții române în ceea ce privește faptul că Marea Neagră nu poate deveni un instrument de proiectare a forței ostile și destabilizatoare.

Discuțiile politice de atunci au avut loc în condițiile în care anterior vizitei lui Aurescu la Washington, trei experți americani de calibru – Alina Polyakova, Ian Brzezinski și Jim Townsend – au fost audiați în Comisia pentru relații externe a Senatului SUA pe tema securității la Marea Neagră cu accent pe “revigorarea politicii americane față de această regiune”. Cei trei specialiști au adus argumente în favoarea importanței strategice a Mării Negre pentru Statele Unite pe care o consideră “ancora flancului sudic al NATO” și “locul în care Kremlinul testează credibilitatea Alianței Nord-Atlantice”, în timp ce nu au exclus atenția pe care China o acordă acestei regiuni. Cei trei experți au susținut creșterea prezenței militare a SUA în România, investiții în Inițiativa celor Trei Mări și echilibru între amenințarea reprezentată de Rusia și pivotarea SUA către Asia-Pacific.

La summitul NATO de la Madrid, liderii celor 30 de state membre ale NATO au recunoscut Marea Neagră ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA3 hours ago

MAE: Atitudinea „nejustificată și inamicală” a Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale

U.E.3 hours ago

A fost adoptat programul ”Calea către deceniul digital”, esențial pentru transformarea digitală a UE până în 2030

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

POLITICĂ9 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Dan Motreanu9 hours ago

Dan Motreanu, revoltat de blocarea intrării României în Schengen de către Austria: O ticăloșie care nu a avut la bază niciun argument logic

SCHENGEN9 hours ago

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea

Vasile Blaga10 hours ago

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

ROMÂNIA10 hours ago

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei față de intrarea României în Schengen este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin. Viena s-a decuplat de Europa

Eugen Tomac10 hours ago

Eugen Tomac, după ce România a fost respinsă pentru aderarea la Schengen: Este cea mai mare umilință de când suntem membri UE

ROMÂNIA11 hours ago

Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aderarea Croației de la 1 ianuarie 2023, aprobată

Rareș Bogdan14 hours ago

Rareș Bogdan i-a subliniat cancelarului Austriei prezența puternică a mediului de afaceri austriac în România și posibilitatea unei crize la nivel european prin opoziția la aderarea la spațiul Schengen

SCHENGEN15 hours ago

Consiliul JAI: Austria sfidează apelul Comisiei Europene și reafirmă că va vota împotriva aderării României la Schengen

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

UE intensifică presiunea asupra Rusiei cu un al nouălea pachet de sancțiuni. Măsurile vizează figuri-cheie în atacurile din Ucraina și sectoarele bancar, energetic și tehnologic

SCHENGEN17 hours ago

Ministrul de interne, înainte de un Consiliu JAI istoric pentru România: Mandatul meu este clar, voi solicita vot pentru aderarea României la Schengen

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă anunță că România va cere joi un vot pentru aderarea la Schengen: Toate statele ne susțin, cu excepția Austriei. Mergem până la capăt, starea de incertitudine nu mai poate continua

ROMÂNIA3 days ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO7 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO1 week ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 week ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

Team2Share

Trending