Connect with us

JAPONIA

Este de așteptat ca relațiile dintre România și Japonia să se intensifice în domeniul securității, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, după o întâlnire cu vice-ministrul nipon al Apărării

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit miercuri o delegație oficială japoneză condusă de Kimi Onoda, vice-ministru al Apărării.

Momentul are o importanță deosebită pentru istoricul relațiilor dintre țările noastre, fiind prima vizită în România a unui oficial nipon din Ministerul Apărării.

”Această cooperare a devenit și mai strânsă după semnarea de către președintele Klaus Iohannis a Parteneriatului Strategic cu Japonia, în luna martie a acestui an. Este de așteptat ca relațiile bilaterale să se intensifice atât în domeniul securității și al apărării, dar și în planurile economic, cultural, științific și tehnologic”, a anunțat Nicolae Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.

Conform acestuia, vice-ministrul Onoda i-a transmis că ”resursa umană a României în domeniul IT este impresionantă și că se așteaptă la o dezvoltare accelerată a cooperării în acest domeniu”.

”Pe plan diplomatic, oficialul a apreciat eforturile României în sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii nejustificate din partea Rusiei. Aceste noi provocări internaționale ne obligă să analizăm și să anticipăm amenințări viitoare, pentru a oferi un răspuns cât mai eficient”, a mai spus președintele Senatului. 

În încheiere, cei doi și-au manifestat ”încrederea reciprocă în faptul că relațiile dintre țările noastre vor continua să se dezvolte în cadrul Parteneriatului Strategic”.

”Podul de la Brăila, proiectul liniei de metrou care va lega aeroportul Henri Coandă de București, colaborarea din industria laserului derulată la institutul de la Măgurele ori deschiderea unui Institut Cultural Român la Tokyo sunt doar începutul unei relații fructuoase, pe termen lung”, a conchis Nicolae Ciucă, care a abordat recent chestiunea podului de la Brăila și cu ambasadorul nipon la București, Hiroshi Ueda.

De altfel, cu câteva zile înainte, ambasadorul Japoniei și ministrul de externe, Luminița Odobescu, au abordat chestiunea legăturilor dintre cele două țări, cu accent pe Parteneriatul Strategic

Amintim că președintele Klaus Iohannis și premierul Japoniei, Fumio Kishida, au semnat la începutul lunii martie a acestui an Declaraţia Comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, al doilea astfel de parteneriat pe care România îl încheie cu o țară asiatică, aceasta din urmă asigurând președinția G7, cele mai dezvoltate șapte economii ale lumii.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

“Spiritul de la Camp David”: China protestează la adresa parteneriatului trilateral SUA – Coreea de Sud – Japonia, care se opune “comportamentului agresiv” al Beijingului în Asia-Pacific

Published

on

© POTUS/ Twitter

Declarațiile comune semnate vineri de Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud și intitulate “Spiritul de la Camp David”, respectiv “Principiile de la Camp David”,  au fost denunțate luni de China, în contextul în care la summitul găzduit de președintele Joe Biden, Washingtonul, Seulul şi Tokyo s-au opus “comportamentului periculos şi agresiv” al Beijingului în regiunea Asia-Pacific.

Beijingul şi-a exprimat “nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă şi a înaintat proteste solemne către părţile relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, într-o conferinţă de presă obişnuită, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Preşedintele american Joe Biden i-a găzduit săptămâna trecută pe președintele Coreei de Sud şi pe premierul Japoniei la Camp David, lângă Washington, pentru un summit pe care l-a numit “istoric” și în urma căruia “au inaugurat o nouă eră a parteneriatului trilateral”.

În declarația convenită, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat “comportamentul periculos şi agresiv” şi “revendicările maritime ilegale” ale Chinei pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate, în detrimentul altor puteri din regiune.

În acest text comun, numit “Spiritul de la Camp David”, cele trei puteri se declară “ferm (împotriva) oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul în apele regiunii” Asia Pacific şi reafirmă “importanţa păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”.

De altfel, președintele Joe Biden și liderii Japoniei și Coreei de Sud au convenit să extindă legăturile economice și de securitate dintre cele trei țări aliate.

Biden a declarat că cele trei națiuni vor înființa o linie telefonică de comunicare pentru a discuta răspunsurile la amenințări. Liderul american a anunțat acordurile, inclusiv “Principiile de la Camp David“, la finalul discuțiilor cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și cu premierul japonez Fumio Kishida.

În declarația publicată după încheierea summit-ului, cei trei lideri au anunțat un nou “angajament de a se consulta“, o linie telefonică tripartită rapidă, un angajament de a efectua exerciții militare anuale și de a face schimb de informații, precum și un nou summit trilateral anual.

Summit-ul de la Camp David nu a avut ca scop producerea unui acord de apărare colectivă tripartită, dar va sublinia „faptul că o provocare pentru oricare dintre țări este o provocare pentru toate”, a declarat un înalt oficial al administrației sub rezerva anonimatului pentru CNN. De altfel, potrivit Casei Albe, noul „angajament de se consulta” nu înlocuiește niciunul dintre tratatele de apărare reciprocă pe care SUA le-a semnat cu ambele națiuni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

78 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din istorie. Premierul Japoniei critică Rusia pentru amenințările cu arma nucleară: Distrugerile provocate la Hiroshima și Nagasaki nu se pot repeta niciodată

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan/ Facebook

Premierul nipon Fumio Kishida, a cărui țară deține președinția G7, a criticat duminică amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare, în contextul în care Japonia marchează cea de-a 78-a comemorare a atacului atomic asupra orașului Hiroshima, din cel de-al Doilea Război Mondial, informează The Guardian și France 24.

”Japonia, ca singura națiune care a fost lovită de bombele atomice în timpul războiului, va continua eforturile pentru o lume fără bombe nucleare. Calea spre aceasta devine din ce în ce mai dificilă din cauza diviziunilor tot mai profunde din cadrul comunității internaționale în ceea ce privește dezarmarea nucleară și amenințarea nucleară a Rusiei”, a declarat Fumio Kishida în cadrul unei ceremonii desfășurate duminică la Hiroshima, oraș care a fost anul acesta gazda summitului G7, desfășurat în perioada 19-21 mai. 

”Distrugerile provocate de bombele nucleare la Hiroshima și Nagasaki nu se pot repeta niciodată”, a declarat Kishida, a cărui familie provine din Hiroshima.

”Aici, la Hiroshima, care s-a dezvoltat admirabil ca oraș internațional al păcii și culturii, promit încă o dată că Japonia va depune toate eforturile pentru a realiza o lume fără arme nucleare și pentru ca pacea veșnică să devină realitate”, a fost promisiunea făcută de liderul nipon.

Comentariile lui Kishida reprezintă un ecou al discursului transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a afirmat că ”unele țări fac din nou să sune nesăbuit sabia nucleară, amenințând că vor folosi aceste instrumente de anihilare”.

”În fața acestor amenințări, comunitatea globală trebuie să vorbească pe o singură voce. Orice utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă”, a declarat Guterres.

La ceremonie, mii de persoane – supraviețuitori, rude și demnitari străini dintr-un număr record de 111 țări – s-au rugat pentru cei uciși sau răniți în bombardament și au făcut apel la pace în lume.

Rusia și Belarus nu au fost invitate la ceremonie pentru al doilea an consecutiv, din cauza crizei din Ucraina.

Bomba lansată la Hiroshima la 6 august 1945, supranumită ”Little Boy”, a ucis mii de oameni pe loc și aproximativ 140.000 până la sfârșitul anului. Pe 9 august 1945, Statele Unite au lansat o a doua bombă atomică asupra orașului nipon Nagasaki, rămasă în istorie sub numele de ”Fat Man”. Japonia a capitulat după câteva zile, la 15 august, și a semnat actul care consfințea depunerea armelor la 2 septembrie 1945.

Continue Reading

JAPONIA

Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu ambasadorul nipon pentru a promova obiectivele economice ale Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, discuţiile celor doi oficiali vizând promovarea obiectivelor economice bilaterale ale Parteneriatului dintre România şi Japonia ce ţin de infrastructură, tehnologie, cercetare-dezvoltare şi inovare.

Lucrând în strânsă colaborare cu Excelenţa Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, pentru a promova obiectivele economice bilaterale ale recentului Parteneriat strategic dintre România şi Japonia: infrastructură, tehnologie, cercetare şi dezvoltare şi inovare“, a precizat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Twitter în care apare alături de ambasadorul Japoniei.

Întrevederea premierului cu diplomatul nipon vine în contextul Ueda a avut în ultima săptămână întâlniri cu ministrul de externe Luminița Odobescu și cu președintele Senatului Nicolae Ciucă, iar vice-ministrul apărării din Japonia s-a aflat la București pentru discuții cu ministrul apărării Angel Tîlvăr și cu Nicolae Ciucă.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Japoniei, Fumio Kishida, au semnat, în luna martie a acestui an, la Tokyo, Declaraţia Comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, al doilea astfel de parteneriat pe care România îl încheie cu o țară asiatică, într-un moment în care Japonia asigură președinția grupului G7 al celor mai dezvoltate economii democratice și la capătul a cinci ani de negocieri.

Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia marchează avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, în baza valorilor și a principiilor împărtășite de cele două țări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII12 hours ago

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru summitul liderilor UE de la Granada cu propunerea de a construi o Europă capabilă să își protejeze interesele strategice

EUROBAROMETRU12 hours ago

Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen

U.E.13 hours ago

Țările din UE au acum la dispoziție un cadru comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

CONSILIUL UE13 hours ago

Fără Schengen pe agendă, miniștrii de interne din UE se reunesc pentru a discuta despre reforma legislației în materie de azil și gestionarea migrației

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Recomandare reiterativă a Comisiei Europene la adresa României privind progresele în atingerea obiectivelor pentru transformarea digitală a UE: Eforturile ar trebui accelerate

ROMÂNIA14 hours ago

Guvernul așteaptă un „feedback real” de la Curtea de Conturi privind eficiența măsurilor fiscal-bugetare, transmite premierul Marcel Ciolacu

U.E.14 hours ago

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EDUCAȚIE15 hours ago

Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu7 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending