Connect with us

JAPONIA

Nicolae Ciucă speră ca podul de la Brăila, ”un simbol al cooperării româno-japoneze, să crească interesul companiilor nipone pentru construcția unui nou pod peste Dunăre, care să lege România de Bulgaria”

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut vineri o întâlnire cu ambasadorul Japoniei, Hiroshi Ueda, față de care și-a exprimat speranța că podul de la Brăila, ”un simbol al cooperării româno-japoneze”, va crește ”interesul exprimat de companiile japoneze pentru construcția unui nou pod peste Dunăre, care să lege România de Bulgaria”.

”Relațiile bilaterale dintre România și Japonia au fost ridicate la nivelul parteneriatului strategic, iar continuarea excelentei noastre colaborări a fost principalul subiect al întrevederii pe care am avut-o cu Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Hiroshi Ueda. România rămâne angajată să îndeplinească toate obiectivele comune din Parteneriatul Strategic, semnat de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale în Japonia din acest an”, a menționat Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.

Din calitatea de președinte al Senatului, Nicolae Ciucă l-a asigurat pe ambasadorul nipon că va ”milita pentru întărirea legăturilor pe linie parlamentară între România și Japonia”.

”Dialogul dintre grupurile parlamentare de prietenie a fost reluat în luna iunie și ne așteptăm la o prezență consistentă la Summit-ul și Forumul de afaceri organizate în septembrie, în cadrul Inițiativei celor Trei Mări”, a mai spus oficialul român.

România a inaugurat la începutul lunii iulie podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, în prezența președintelui Klaus Iohannis, președintelui Senatului, Nicolae Ciucă,  premierului Marcel Ciolacu, comisarului pentru transporturi, Adina Vălean, precum și ai reprezentanților guvernelor Japoniei și Italiei, țări ale companiilor care au lucrat la acest proiect. 

Citiți și: Nicolae Ciucă: Cu eforturile românilor și sprijinul europenilor am construit cel mai important proiect românesc de infrastructură de după 1989, podul peste Dunăre de la Brăila

Construcția reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte finanțate prin politica de coeziune, aportul financiar al Uniunii Europene ridicându-se la valoare de 363 de milioane de euro.

Lungimea totală a podului este de 1974,3 metri, iar înălțimea turnurilor este de aproximativ 193 metri de la partea superioară a fundației. De asemenea, podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,6 metri pe malul brăilean și de 364,6 metri pe malul tulcean.

Tablierul metalic cântărește 20.860 tone, iar segmentele acestuia au fost made în România, la șantierul naval Brăila, cu tablă de la Combinatul siderurgic Liberty Galați.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

“Spiritul de la Camp David”: China protestează la adresa parteneriatului trilateral SUA – Coreea de Sud – Japonia, care se opune “comportamentului agresiv” al Beijingului în Asia-Pacific

Published

on

© POTUS/ Twitter

Declarațiile comune semnate vineri de Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud și intitulate “Spiritul de la Camp David”, respectiv “Principiile de la Camp David”,  au fost denunțate luni de China, în contextul în care la summitul găzduit de președintele Joe Biden, Washingtonul, Seulul şi Tokyo s-au opus “comportamentului periculos şi agresiv” al Beijingului în regiunea Asia-Pacific.

Beijingul şi-a exprimat “nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă şi a înaintat proteste solemne către părţile relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, într-o conferinţă de presă obişnuită, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Preşedintele american Joe Biden i-a găzduit săptămâna trecută pe președintele Coreei de Sud şi pe premierul Japoniei la Camp David, lângă Washington, pentru un summit pe care l-a numit “istoric” și în urma căruia “au inaugurat o nouă eră a parteneriatului trilateral”.

În declarația convenită, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat “comportamentul periculos şi agresiv” şi “revendicările maritime ilegale” ale Chinei pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate, în detrimentul altor puteri din regiune.

În acest text comun, numit “Spiritul de la Camp David”, cele trei puteri se declară “ferm (împotriva) oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul în apele regiunii” Asia Pacific şi reafirmă “importanţa păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”.

De altfel, președintele Joe Biden și liderii Japoniei și Coreei de Sud au convenit să extindă legăturile economice și de securitate dintre cele trei țări aliate.

Biden a declarat că cele trei națiuni vor înființa o linie telefonică de comunicare pentru a discuta răspunsurile la amenințări. Liderul american a anunțat acordurile, inclusiv “Principiile de la Camp David“, la finalul discuțiilor cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și cu premierul japonez Fumio Kishida.

În declarația publicată după încheierea summit-ului, cei trei lideri au anunțat un nou “angajament de a se consulta“, o linie telefonică tripartită rapidă, un angajament de a efectua exerciții militare anuale și de a face schimb de informații, precum și un nou summit trilateral anual.

Summit-ul de la Camp David nu a avut ca scop producerea unui acord de apărare colectivă tripartită, dar va sublinia „faptul că o provocare pentru oricare dintre țări este o provocare pentru toate”, a declarat un înalt oficial al administrației sub rezerva anonimatului pentru CNN. De altfel, potrivit Casei Albe, noul „angajament de se consulta” nu înlocuiește niciunul dintre tratatele de apărare reciprocă pe care SUA le-a semnat cu ambele națiuni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

78 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din istorie. Premierul Japoniei critică Rusia pentru amenințările cu arma nucleară: Distrugerile provocate la Hiroshima și Nagasaki nu se pot repeta niciodată

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan/ Facebook

Premierul nipon Fumio Kishida, a cărui țară deține președinția G7, a criticat duminică amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare, în contextul în care Japonia marchează cea de-a 78-a comemorare a atacului atomic asupra orașului Hiroshima, din cel de-al Doilea Război Mondial, informează The Guardian și France 24.

”Japonia, ca singura națiune care a fost lovită de bombele atomice în timpul războiului, va continua eforturile pentru o lume fără bombe nucleare. Calea spre aceasta devine din ce în ce mai dificilă din cauza diviziunilor tot mai profunde din cadrul comunității internaționale în ceea ce privește dezarmarea nucleară și amenințarea nucleară a Rusiei”, a declarat Fumio Kishida în cadrul unei ceremonii desfășurate duminică la Hiroshima, oraș care a fost anul acesta gazda summitului G7, desfășurat în perioada 19-21 mai. 

”Distrugerile provocate de bombele nucleare la Hiroshima și Nagasaki nu se pot repeta niciodată”, a declarat Kishida, a cărui familie provine din Hiroshima.

”Aici, la Hiroshima, care s-a dezvoltat admirabil ca oraș internațional al păcii și culturii, promit încă o dată că Japonia va depune toate eforturile pentru a realiza o lume fără arme nucleare și pentru ca pacea veșnică să devină realitate”, a fost promisiunea făcută de liderul nipon.

Comentariile lui Kishida reprezintă un ecou al discursului transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a afirmat că ”unele țări fac din nou să sune nesăbuit sabia nucleară, amenințând că vor folosi aceste instrumente de anihilare”.

”În fața acestor amenințări, comunitatea globală trebuie să vorbească pe o singură voce. Orice utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă”, a declarat Guterres.

La ceremonie, mii de persoane – supraviețuitori, rude și demnitari străini dintr-un număr record de 111 țări – s-au rugat pentru cei uciși sau răniți în bombardament și au făcut apel la pace în lume.

Rusia și Belarus nu au fost invitate la ceremonie pentru al doilea an consecutiv, din cauza crizei din Ucraina.

Bomba lansată la Hiroshima la 6 august 1945, supranumită ”Little Boy”, a ucis mii de oameni pe loc și aproximativ 140.000 până la sfârșitul anului. Pe 9 august 1945, Statele Unite au lansat o a doua bombă atomică asupra orașului nipon Nagasaki, rămasă în istorie sub numele de ”Fat Man”. Japonia a capitulat după câteva zile, la 15 august, și a semnat actul care consfințea depunerea armelor la 2 septembrie 1945.

Continue Reading

JAPONIA

Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu ambasadorul nipon pentru a promova obiectivele economice ale Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, discuţiile celor doi oficiali vizând promovarea obiectivelor economice bilaterale ale Parteneriatului dintre România şi Japonia ce ţin de infrastructură, tehnologie, cercetare-dezvoltare şi inovare.

Lucrând în strânsă colaborare cu Excelenţa Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, pentru a promova obiectivele economice bilaterale ale recentului Parteneriat strategic dintre România şi Japonia: infrastructură, tehnologie, cercetare şi dezvoltare şi inovare“, a precizat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Twitter în care apare alături de ambasadorul Japoniei.

Întrevederea premierului cu diplomatul nipon vine în contextul Ueda a avut în ultima săptămână întâlniri cu ministrul de externe Luminița Odobescu și cu președintele Senatului Nicolae Ciucă, iar vice-ministrul apărării din Japonia s-a aflat la București pentru discuții cu ministrul apărării Angel Tîlvăr și cu Nicolae Ciucă.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Japoniei, Fumio Kishida, au semnat, în luna martie a acestui an, la Tokyo, Declaraţia Comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, al doilea astfel de parteneriat pe care România îl încheie cu o țară asiatică, într-un moment în care Japonia asigură președinția grupului G7 al celor mai dezvoltate economii democratice și la capătul a cinci ani de negocieri.

Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia marchează avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, în baza valorilor și a principiilor împărtășite de cele două țări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU14 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.14 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE15 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE16 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA16 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.18 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu20 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA20 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE7 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE7 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending