Connect with us

G7

Moment istoric la Tokyo: România și Japonia au pus bazele Parteneriatului Strategic. Klaus Iohannis și Fumio Kishida au semnat Declarația Comună

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Japoniei, Fumio Kishida, au semnat, marţi, la Tokyo, Declaraţia Comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, al doilea astfel de parteneriat pe care România îl încheie cu o țară asiatică, într-un moment în care Japonia asigură președinția grupului G7 al celor mai dezvoltate economii democratice și la capătul a cinci ani de negocieri.

Ceremonia de semnare a acordului de parteneriat strategic a avut loc la sediul Guvernului Japoniei, președintele Iohannis și premierul Kishida punându-și semnăturile pe acest document important pentru relațiile bilaterale de peste un secol dintre cele două țări.

“Sunt extrem de onorat să mă aflu în Țara Soarelui Răsare, cu prilejul instituirii Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia. Declarația Comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relația noastră bilaterală, veche de peste un secol. Ridicăm astfel relațiile româno-nipone la cel mai înalt nivel”, a spus Iohannis, în debutul unor declarații de presă ce au urmat semnării documentului.

Premierul nipon a menţionat că în cadrul întrevederii cu preşedintele român a fost convenită ridicarea la nivel de parteneriat strategic a relaţiei bilaterale, având în vedere că România şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale.

“Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu România, ca parteneri strategici pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare în diverse domenii, inclusiv securitate, economie, ştiinţă, tehnologie şi cultură. La dineul de lucru care urmează vom discuta şi mai mult despre situaţiile regionale de interes comun, inclusiv răspunsul la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Indo-Pacific şi situaţia din Republica Moldova”, a mai spus Fumio Kishida.

Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, în baza valorilor și a principiilor împărtășite de cele două țări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.

Semnarea documentului încheie astfel un amplu proces de consultări și negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre președintele Klaus Iohannis și regretatul premier Shinzō Abe, de la București. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud. 

România mai are parteneriate strategice cu Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Turcia, Ungaria, Azerbaidjan și Georgia.

Stabilirea Parteneriatului Strategic are loc în contextul unei dinamici accelerate în dialogul bilateral dintre cele două state în ultimii ani, atât în plan politico-diplomatic, cât și pe palier sectorial, pe fondul caracterului special al acestei relații, construite pe parcursul a peste un secol.

Totodată, obiectivele României pe această relație se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 6-10 martie 2023, o vizită oficială în Japonia, țara care deține președinția G7, și o vizită de stat în Republica Singapore, având ca obiectiv de politică externă consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific.

Luni, președintele s-a întâlnit cu președinții Dietei japoneze, iar marți șeful statului a fost primit de împăratul Naruhito la Palatul Imperial din Tokyo.

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, o întrevedere cu autorităţile locale din Kyoto.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai fost în Japonia în 2019, când a participat la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito. Cu acea ocazie, şeful statului a avut şi o întrevedere cu premierul nipon de la acea vreme, regretatul Shinzo Abe.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Liderii G7 au convenit să interzică importurile de diamante rusești începând cu anul viitor. Ei vor pune la punct un sistem de trasabilitate pentru a fi siguri că măsurile punitive nu sunt eludate

Published

on

© Guvernul italian

Liderii G7 au decis miercuri să impună o interdicție asupra importurilor directe de diamante rusești începând cu luna ianuarie a anului viitor, introducând în același timp un sistem de trasabilitate a acestor pietre prețioase rusești, informează Politico Europe.

Diamantele rusești reprezintă una dintre ultimele resurse care nu sunt sancționate de G7, ceea ce înseamnă că profiturile obținute din vânzarea lor pot intra în visteria Kremlinului.

Miercuri, liderii G7 au decis ”să introducă restricții la importul de diamante neindustriale, extrase, prelucrate sau produse în Rusia, începând cu 1 ianuarie 2024, urmate de alte restricții progresive asupra importurilor de diamante rusești prelucrate în țări terțe, având ca țintă 1 martie 2024”, au precizat aceștia într-o declarație.

Țările G7 care sunt importatori principali de diamante brute vor stabili un mecanism solid de verificare și certificare bazat pe trasabilitate pentru diamantele brute în cadrul G7 până la 1 septembrie 2024.

Țările G7 au declarat că au avut nevoie de acest timp pentru a depăși dificultățile tehnice în urmărirea originii diamantelor rusești.

Washingtonul a sancționat diamantele brute rusești în aprilie 2022, iar UE discută de mult timp despre extinderea sancțiunilor și către acest sector.

Doar că Belgia, cu orașul Anvers, un centru mondial al comerțului cu diamante, a frânat aceste eforturi europene, susținând că o interdicție a G7 ar fi suficientă pentru a evita eludarea.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo s-a angajat să sprijine eforturile G7 de a elimina veniturile din diamante rusești, care finanțează războiul președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Acum, ”Belgia salută sistemul de trasabilitate anunțat astăzi de G7. Este un pas esențial pentru a reduce considerabil fluxul de bani din comerțul cu diamante către Rusia”, a declarat miercuri De Croo.

După ce diamantele rusești sunt tăiate și șlefuite în India, se consideră că acestea provin de acolo, și nu din Rusia. Pentru a elimina această lacună, G7 dorește, de asemenea, să se consulte ”cu alți parteneri, inclusiv cu țările producătoare, precum și cu țările manufacturiere, pentru controale cuprinzătoare”.

Conform comunicatului, este planificată, de asemenea, o aplicare mai strictă a politicii de plafonare a prețurilor la petrolul rusesc. Plafonul de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc este în vigoare din decembrie anul trecut, dar unii comercianți au ocolit regula oferind sume mai mari, motivând că există costuri conexe, cum ar fi transportul.

Conform noilor reguli, cumpărătorii vor trebui să dovedească faptul că achiziționează petrol rusesc la prețul plafonat. Există însă critici cu privire la fezabilitatea aplicării regulii, deoarece comercianții pot minți, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la legitimitatea declarațiilor lor.

În prezent, țările UE trebuie să convină asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni al blocului, care include sancțiuni asupra importului de diamante.

Continue Reading

G7

Înainte de a prelua președinția G7, Italia anunță China că părăsește Inițiativa Noului Drum al Mătăsii după ce devenise prima și singura țară occidentală care se alăturase proiectului

Published

on

© European Union, 2023

Italia a informat oficial China că va părăsi Iniţiativa Noul Drum al Mătăsii (BRI) şi a dezminţit astfel temerile că decizia sa ar putea afecta semnificativ relaţiile bilaterale şi economia italiană, au declarat miercuri surse guvernamentale, citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Italia, care va prelua la 1 ianuarie președinția grupului G7, a devenit în 2019 prima şi până acum singura ţară occidentală importantă care s-a alăturat acestei iniţiative comerciale şi de investiţii, ignorând avertismentul Washingtonului conform căruia acest lucru i-ar permite Chinei să preia controlul asupra tehnologiilor sensibile şi infrastructurii esenţiale. Totuşi, atunci când Giorgia Meloni a devenit prim-ministru, anul trecut, ea a spus că doreşte să retragă Italia din BRI, afirmând că această iniţiativă nu aduce câştiguri semnificative ţării sale.

Acordul încheiat în 2019 expiră în martie anul viitor şi, potrivit unei surse guvernamentale de la Roma, Italia i-a trimis ”în ultimele zile” o scrisoare Beijingului în care îl informează că nu va reînnoi pactul.

Ministerul de Externe chinez a declarat joi că Iniţiativa Noul Drum al Mătăsii are ”atracţie şi influenţă globală enorme”, fără ca Beijingul să facă vreo referire la decizia Italiei.

O a doua sursă guvernamentală italiană a afirmat că Roma intenţionează să menţină ”relaţii excelente cu China” chiar dacă Italia nu va mai lua parte la BRI. ”Alte ţări din G7 au relaţii mai strânse cu China decât avem noi, în pofida faptului că nu au fost niciodată în BRI”, a adăugat sursa.

Italia va asigura preşedinţia G7 în 2024.

De la lansarea BRI în 2013, peste 100 de ţări au semnat acorduri cu China pentru a coopera în proiecte de infrastructură şi construcţii. Când a semnat participarea Italiei în 2019, premierul de la acea vreme Giuseppe Conte spera ca ţara lui să obţină profituri comerciale substanţiale, însă principalii beneficiari au fost companiile chineze.

În 2022 exporturile italiene către China au totalizat 16,4 miliarde de euro, comparativ cu 13 miliarde de euro în 2019. În schimb, exporturile chineze spre Italia au fost anul trecut de 57,5 miliarde de euro, faţă de 31,7 miliarde de euro în 2019, potrivit datelor furnizate de guvernul italian.

Franţa şi Germania, principalii parteneri comerciali ai Italiei din zona euro, au exportat către China semnificativ mai mult anul trecut, în pofida faptului că ele nu participă la BRI, adaugă agenţia de presă britanică. 

Liderii țărilor G7, în frunte cu inițiatorul Joe Biden, au lansat în 2022 Parteneriatul pentru infrastructura globală și investiții (PGII) prin care vor mobiliza 600 de miliarde de dolari pentru a furniza o infrastructură durabilă și de calitate și să consolideze și să diversifice lanțurile de aprovizionare. Parteneriatul este menit să contrabalanseze inițiativa Belt and Road a Chinei și să rivalizeze cu modelul de infrastructură promovat de Beijing. 

Continue Reading

G7

Rusia speră ca unitatea lumii libere să se prăbușească anul viitor, semnalează Zelenski în apelul său la adresa liderilor G7 de a menține sprijinul pentru Ucraina la un nivel corespunzător

Published

on

© Adminsitrația Prezidențială ucraineană

Vladimir Putin mizează pe ”colapsul” sprijinului occidental pentru Ucraina, a avertizat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața liderilor G7, reuniți prin videoconferință, completând că armata rusă ”a crescut semnificativ presiunea” pe front, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Rusia speră doar la un singur lucru: ca unitatea lumii libere să se prăbuşească anul viitor. Rusia consideră că America şi Europa vor da dovada de slăbiciune şi nu îşi vor menţine sprijinul pentru Ucraina la nivelul corespunzător”, a declarat liderul de la Kiev, îngrijorare reliefată și de președintele Joe Biden într-un mesaj destinat Congresului american. 

”Dacă Putin va lua Ucraina, nu se va opri acolo. Trebuie să gândim pe termen lung. (…) Dacă Putin atacă un aliat NATO, unde noi ne-am angajat că stat NATO că vom apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO, atunci vom avea ceva ce nu căutăm și nu se întâmplă în prezent, trupe americane luptând cu trupe rusești”, a spus liderul american la finalul reuniunii G7 mai sus amintite.

Mesajul său vine după un val de semnale de alarmă trase de consilierul pentru securitate națională al președintelui, Jake Sullivan, și de  directorul Biroului de Management și Buget al Casei Albe, Shalanda Young

”Vreau să fiu clar: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane. Nu există un vas magic cu fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”, a scris Young în scrisorile trimise luni liderilor partidelor din Camera Reprezentanților și din Senat.

Doar că aceste avertismente s-au pierdut într-o ureche surdă. Congresul american a eșuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel, conform Agerpres

Vești mai bune nu vin nici din partea Uniunii Europene, ministrul german al Apărării recunoscând că livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate.

Zilele trecute, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, atrăgea atenția că trebuie să ne pregătim pentru ”vești proaste” din Ucraina, dar lansa un apel de a continua sprjinul pentru Kiev chiar și în perioadele rele.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat săptămâna trecută un decret prin care a suplimentat numărul de soldați cu aproximativ 170.000, ajungând la un total de 1,3 milioane.

Liniile frontului s-au modificat puțin în ultimele luni, în ciuda contraofensivei Kievului din timpul verii. Dar ucrainenii au folosit rachete de croazieră pentru a respinge flota rusă din Marea Neagră și au provocat pagube în adâncimea teritoriului rusesc.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA4 mins ago

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

REPUBLICA MOLDOVA32 mins ago

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

CONSILIUL EUROPEAN36 mins ago

Patru lideri europeni solicită o dezbatere la summitul Consiliului European pentru a stabili o poziție clară asupra situației din Gaza, considerând urgentă sprijinirea unui proces politic pentru soluția a două state

ROMÂNIA41 mins ago

“Air Schengen” pentru România și Bulgaria? Austria a anunțat oficial condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene

COMUNICATE DE PRESĂ1 hour ago

New Strategy Center organizează, la Sinaia, conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”

U.E.2 hours ago

Premierul Estoniei atrage atenția asupra campaniei de dezinformare a Rusiei care urmărește ”să ne facă să credem că sprijinul pentru Ucraina este o cauză fără speranţă”: Putem demonstra contrariul

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski afirmă că a avut un schimb de replici ”foarte direct” cu Viktor Orban, înaintea unui summit care are pe agendă aprobarea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Mircea Hava3 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Viitorul UE este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă

CONSILIUL UE4 hours ago

Luminița Odobescu va discuta cu omologii din UE despre sprijinul pe termen lung pentru Ucraina și despre situația din Israel și Gaza, cu accent pe posibile măsuri pentru a evita escaladarea conflictului

INTERNAȚIONAL6 hours ago

David Cameron cere 350 de miliarde de dolari din conturile bancare rusești înghețate pentru a finanța forțele Ucrainei în războiul declanșat de Rusia

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA6 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA7 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending