Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: UE trebuie să accelereze dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului pestei porcine

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European și membru supleant în Comisia pentru Agricultură din Parlaementul European, solicită UE să accelereze dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului pestei porcine.

„Singura soluție eficientă pentru rezolvarea acestei probleme este dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului pestei porcine. Uniunea Europeană a investit peste 40 de milioane de euro în diferite proiecte de dezvoltare a unui vaccin, în special prin programul de cercetare și inovare Orizont Europa, unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de testare”, a transmis Dan Motreanu în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European, în cadrul dezbaterii cu reprezentanții Comisiei Europene despre pesta porcină africană.

De asemenea, Dan Motreanu explică ce înseamnă această boală: „Boala este cauzată de un virus care se transmite extrem de ușor, atât prin contact direct între animale, cât și indirect, prin hrănirea animalelor cu produse care provin de la animale infectate sau care intrat în contact cu acestea prin intermediul căpușelor, hainelor sau ustensilelor contaminate. În prezent, metodele prin care epidemia de pestă porcină poate fi limitată sau eliminată sunt vânătoarea în masă a porcilor mistreți în zonele afectate și implementarea măsurilor de securitate sanitară în ferme.”

„90% din cazurile de pestă porcină din UE se înregistrează însă în gospodăriile familiale de mici dimensiuni. În România, ca și în celelalte state membre, măsurile de biosecuritate sunt dificil de implementat în gospodăriile familiale. Costurile ridicate ale acestor măsuri favorizează răspândirea bolii la nivel național”, a adăugat acesta.

Potrivit eurodeputatului liberal, „pesta porcină continuă să provoace pierderi economice de proporții fermierilor români, dublu afectați de sacrificarea tuturor animalelor și de restricții comerciale și de export: „Această situație a transformat România în piață de desfacere pentru carnea de porc provenită din alte țări europene. Conform estimărilor, în perioada 2017-2020, din cauza pestei porcine, în România au fost sacrificate peste 600.000 de capete. Industria cărnii a suferit pierderi directe și indirecte de un miliard de euro, iar deficitul balanței comerciale a depășit un miliard de euro.”


 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Motreanu

Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL,PPE) a primit în Parlamentul European o delegație formată din cetățeni din județul Giurgiu, printre care s-au numărat reprezentanți ai societății civile, asistente medicale, consilieri locali din PNL Giurgiu, Mihăilești și Bolintin Vale, precum și membri ai Tineretului Național Liberal (TNL) Giurgiu.

Motreanu le-a explicat invitaților modul în care funcționează Parlamentul European și activitatea sa în comisiile de specialitate și în plen. El a subliniat faptul că România este bine reprezentată la nivelul fiecărei instituții europene și că Uniunea Europeană nu impune reguli statelor membre, contrar afirmațiilor extremiștilor.

 

De asemenea, Motreanu a evidențiat faptul că România este un beneficiar net al fondurilor europene, dezvoltându-se semnificativ datorită politicilor de coeziune și agricultură ale UE. „Prin Politica Agricolă Comună sunt finanțate plățile directe pentru fermieri și programele de dezvoltare rurală”, a menționat eurodeputatul, adăugând că România are acces la fonduri pentru dezvoltare regională, investiții în drumuri și proiecte sociale prin Politica de Coeziune.

Motreanu a mai subliniat că a reușit să reducă contribuția regiunilor sub media UE la pachetele de dezvoltare și a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu plecarea tinerilor și scăderea forței de muncă. „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care Motreanu a fost responsabil în cadrul PPE, a fost aprobat și urmărește să ajute regiunile afectate de aceste probleme demografice.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită sprijin dedicat pentru România și regiunile UE de frontieră afectate de războiul din Ucraina

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că a semnat o scrisoare adresată Comisiei Europene, în care solicită măsuri specifice de sprijin pentru regiunile UE care se învecinează cu Ucraina, Belarus și Rusia, acestea fiind grav afectate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Inițiativa scrisorii aparține membrei PPE din Polonia, Marta Wcislo.

„România este țara din UE care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Solicităm Comisiei Europene să ne precizeze ce măsuri specifice are în vedere pentru a ajuta regiunile care se învecinează cu Ucraina, Rusia și Belarus. Aceste regiuni suportă cea mai mare povară a războiului din Europa”, a declarat Motreanu.

 

Eurodeputatul a ridicat, de asemenea, întrebarea dacă se lucrează la instituirea unui fond special dedicat pentru a sprijini aceste regiuni, subliniind importanța utilizării modelului Fondului pentru Tranziție Justă: „Considerăm că exemplul Fondului pentru Tranziție Justă poate fi folosit în acest caz, respectând principiul solidarității UE.”

În scrisoare, se solicită Comisiei să inițieze un studiu asupra impactului pozitiv pe care crearea unui „Fond de Protecție și Dezvoltare” l-ar putea avea asupra economiei și industriei din aceste zone.

Motreanu a atras atenția asupra provocărilor militare, economice și de securitate din regiunile de frontieră ale UE, menționând că acestea suferă de depopulare, retragerea investitorilor, falimente și creșterea șomajului: „Regiunile din țările care se învecinează cu Rusia, Belarus sau Ucraina preiau întreaga povară a acestor amenințări, protejând în același timp toate statele membre.”

Eurodeputatul a subliniat necesitatea unei reacții rapide și eficiente din partea Uniunii Europene: „Uniunea Europeană, ca o comunitate bazată pe valori, trebuie să ia măsuri imediate și țintite.”

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: UE va aloca României 1,5 miliarde de euro pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

România va beneficia de un sprijin financiar de 1,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru refacerea infrastructurii și gospodăriilor distruse de inundații, a anunțat eurodeputatul PNL/PPE Dan Motreanu într-o postare pe Facebook. Suma face parte dintr-un pachet de 10 miliarde de euro destinat țărilor din Europa Centrală și de Est, care vor fi alocate din fondurile Politicii de Coeziune.

„Am votat săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European, o rezoluție privind sprijinirea țărilor afectate de inundații, fiind unul dintre inițiatorii acesteia, alături de colegii din PNL și de europarlamentari din toate grupurile politice”, a precizat Motreanu.

 

Rezoluția prevede acordarea rapidă a sprijinului european pentru refacerea zonelor afectate și include măsuri preventive pentru a gestiona mai eficient viitoarele dezastre. De asemenea, Dan Motreanu și colegii săi au solicitat activarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) și au cerut Comisiei Europene să accelereze mobilizarea acestuia, inclusiv prin creșterea avansurilor acordate statelor afectate.

„Am invitat Comisia să ofere sprijin tehnic și financiar regiunilor afectate în mod disproporționat de dezastre naturale agravate de schimbările climatice, inclusiv prin intermediul politicii de coeziune”, a adăugat europarlamentarul.

Această inițiativă vine în contextul intensificării frecvenței dezastrelor naturale, precum inundațiile, cauzate de schimbările climatice, afectând grav statele membre din Europa Centrală și de Est.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

POLITICĂ12 hours ago

Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă îi îndeamnă pe români să îl voteze președinte pe Nicolae Ciucă (P)

U.E.16 hours ago

Bugetul UE pentru 2025. Parlamentul Eropean și Consiliul UE continuă negocierile pentru un acord final

U.E.18 hours ago

La o lună de la alegerile legislative din Lituania, populiștii se alătură coaliției de guvernare. SUA critică alianța

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen

U.E.20 hours ago

Josep Borrell, mesaj din cea de-a cincea vizită la Kiev: Ucraina nu are nevoie de aplauze. În război ai nevoie de muniție 

U.E.2 days ago

Consiliul a prelungit cu doi ani mandatul misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei, cu un buget de peste 400 mil. euro

INTERNAȚIONAL2 days ago

Înflația globală în rândul țărilor OCDE încetinește pe fondul scăderii prețurilor la energie

U.E.2 days ago

Josep Borrell efectuează ultima vizită la Kiev în calitate de șef al diplomației UE: Sprijinul pentru Ucraina, prioritatea mea personală în timpul mandatului

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și extremismului

NATO2 days ago

Stoltenberg iese la rampă în ajunul noii epoci Trump: Putin respectă forța. Europa trebuie să susțină politica de forță a lui Trump, dovedind că este partener adevărat, nu călăreț liber

INTERNAȚIONAL3 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA6 days ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA6 days ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA6 days ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA7 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA7 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

Advertisement

Trending