Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a transmis joi un mesaj de comemorare la împlinirea a 80 de ani dela masacrul de la Fântâna Albă, când 3.000 de români din nordul Bucovinei, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, dar au fost secerați de grănicerii sovietici la Fântâna Albă, un episod negru din istoria națională care este numit și „Katyn-ul românesc”.
Tomac a descris acest moment drept “unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor” și s-a angajat să facă în continuare tot ceea ce îi stă în putință pentru a afla cine a ordonat aceste crime împotriva umanității.
“După anexarea teritoriilor românești la URSS, peste 3000 de români bucovineni au solicitat să li se permită să se repatrieze în România, deoarece nu voiau să devină cetățeni sovietici, deși lăsau în urmă totul. Atunci, NKVD a organizat o repatriere instituționalizată, întocmind liste cu oameni de toate vârstele, inclusiv copii. Însă, totul urma să se transforme într-un carnaj odios, premeditat. La doar trei km de frontieră trasată de Stalin, în poiana numită Fântâna Albă, grupul organizat al românilor ce își doreau să ajungă în patria-mamă România, a fost întâmpinat de gloanțele NKVD. În anul 1941, chiar în ziua Paștelui, acești oameni au devenit martiri, pentru că au îndrăznit să își arate dragostea și devotamentul față de patrie, fiind omorâți și aruncați într-o groapă comună. Demonstrând o barbarie de neînchipuit, trupele NKVD au aruncat o cantitate imensă de var peste trupurile morților și răniții, care încă mai respirau, în încercarea de a reduce la tăcere orice posibil martor. Au supraviețuit foarte puțini. Majoritatea dintre ei, pe care i-am cunoscut, mi-au povestit amănunțit toate aceste orori. Și mi-am propus să nu permit niciodată ca adevărul să fie uitat, denigrat sau denaturat”, a scris el, pe larg, într-o postare pe Facebook.
Fostul membru al Camerei Deputaților, Tomac a amintit că a solicitat în Parlamentul României înființarea unui Comisii pentru Adevăr, menită să “vindece” această rană deschisă în memoria colectivă și să facă dreptate pentru toți cei care au murit în chinuri groaznice pentru demnitatea poporului român.
“Din nefericire, nepăsarea și indiferența față de suferința românilor rămâne o problemă pe care statul român încă nu este capabil să o gestioneze cu responsabilitatea și grija necesare. Comisia pentru Adevăr cu privire la masacrul de la Fântâna Albă nu a fost înființată nici până astăzi”, a continuat el.
În mesajul său, eurodeputatul PMP a criticat pozițiile Rusiei și Ucrainei pe acest subiect.
“În schimb, într-o manieră halucinantă, vecinii noștri, prin administrația de stat din Cernăuți, falsifică acest trecut dureros. Inspirându-se din tezele lui Stalin, susțin, pur și simplu, că acolo au fost omorâți doar 50 de cetățeni. Acest fapt este inacceptabil și obligă statul român la o reacție imediată! Pe toți cei preocupați de cinstirea memoriei, vă invit să urmăriți un scurt documentar despre mascarul de la Fântâna Albă, pe care îl voi atașa în primul comentariu. Mă angajez să fac în continuare tot ceea ce îmi stă în putință pentru a afla cine a ordonat aceste crime împotriva umanității, iar Moscova și Kievul au obligația să ne ofere toate explicațiile necesare pentru a restabili adevărul“, a conchis Eugen Tomac.
1 aprilie 1941 – ziua Paștelui în acel an de război – rămâne data la care mii de oameni din mai multe sate din Valea Siretului și-au abondonat casele, gospodăriile și viața lor de până atunci pentru a reveni în patria-mamă, nebănuind vreo clipă că vor fi exterminați cu sânge rece de trupele Armatei Roșii. Mai mult decât atât, potrivit datelor istorice, NKVD (n.r. – o structură care se ocupa de rezolvarea unui număr mare de afaceri de stat ale Uniunii Sovietice, inclusiv activități de spionaj, informații etc. ) a lansat zvonuri potrivit cărora autoritățile sovietice le vor permite celor ce doresc să traverseze granița sovieto-română, posibilitatea să treacă liber și pașnic frontiera spre România.
Astfel, în duminica Paștelui din 1941, 3000 de români au format o coloană pașnică, purtând în față un steag alb și icoane, prapuri și cruci din cetină, și s-au îndreptat pas cu pas spre noua graniță sovieto-română.
Aproape de localitatea Fântâna Albă (în prezent, parte a regiunii ucrainene Cernăuți), la circa 3 km de granița română, îi așteptau trupele grănicerilor sovietici, relatează Adevărul.
Cercetătorii spun că masacrul de la 1 aprilie 1941 de la Fântâna Albă a fost unul orchestrat de sovietici. Cadavrele românilor au fost aruncate în gropi comune care fuseseră săpate dinainte. Unele victimele au fost îngropate de vii. Alţi români, prinşi la Fântâna Albă au fost arestaţi şi supuşi unor torturi cumplite. Au sfârşit într-o groapă comună dintr-un cimitir evreiesc peste care ruşii au aruncat var stins, mai precizează Adevărul.