Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE): Tragedia Colectiv, ”o durere încă nealinată și un stat eșuat”

Published

on

La patru ani de la tragedia Colectiv,  ”poate cea mai mare tragedie de după căderea comunismului”, eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a transmis un gând ”din inimă” supraviețuitorilor: ”Dumnezeu să-i aibă în grija sa pe cei 64 de tineri care şi-au pierdut vieţile într-un mod atât de dureros şi nedrept.”

Eugen Tomac a descris tragedia de la Colectiv drept ”o durere încă nealinată și un stat eșuat”. 

Potrivit mesajului postat pe pagina de Facebook, Eugen Tomac, ”cu un sentmient profund de revoltă”,  a subliniat că, după patru ani, nu s-a schimbat mare lucru: ”România încă nu este pregătită pentru a face faţă unei asemenea tragedii dacă Doamne, fereşte! s-ar repeta.”

Totodată, Eugen Tomac a menționat problemele cu care se confruntă cetățenii români, probleme pe care statul român încă nu le-a remediat în totalitate, precum: lipsa autorizaților ISU în locuri publice, dotările ”încă precare” din spitalele destinate cazurilor de arsură, calitatea biocidelor folosite în spitale, clasa politică neschimbată, sistemul de urgență condus ”eternul Arafat” și totodată, justiția, care și în acest context ” nu a fost în stare să afle adevărul.” 

Deputatul european susține că România nu trebuie să uite de ”această rană sângerândă” și ”memoria tristă a acestei tragedii” trebuie să aducă schimbarea.

De asemenea, Eugen Tomac a  menționat trei măsuri concrete pentru a preveni asemenea tragedii, precum Colectiv:

1. O reformă reală în Sănătate, aşa cum fusese ea propusă în 2012, care să aibă printre priorităţi şi rezolvarea problemei infecţiilor nosocomiale. Asta înseamnă inclusiv alocări bugetare care să ne apropie de media europeană de 10% din PIB pentru Sănătate.

2. O reformă reală a sistemului de reacţie în situaţii de urgenţă, inclusiv prin schimbarea actualei conduceri.

3. O Justiţie care să-şi facă datoria de a elucida ce s-a întâmplat la Colectiv, de a împărţi dreptatea şi de a-i trage la răspundere pe vinovaţi. Pentru că tot sunt fără şefi aproape toate parchetele importante, poate atunci când se vor face interviuri în vederea propunerilor, o condiţie ar trebui să fie şi rezolvarea acestui caz atât de dureros.


Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE.

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Comisia Europeană ne-a dat dreptate în cazul propunerilor inițiativei cetățenești europene ”Minority Safepack”, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) într-un mesaj pe Facebook.

”Consider că minoritățile naționale sunt o bogăție pentru fiecare țară și că este dreptul fiecărui popor să aibă șansa de a-și conserva identitatea culturală și lingvistică, fără a încălca, însă, ordinea constituțională și legislația europeană existentă în materie de drepturi și libertăți pentru minoritățile naționale”, a explicat Tomac într-un mesaj de Facebook.

Amintim că eurodeputatul român a votat împotriva acestei inițiative, la fel ca majoritatea europarlamentarilor români, argumentând la acel moment că ”este un demers ce vizează în mod cu totul special interesul Ungariei în relația cu minoritatea maghiară din România”.

În urma acestui vot, Eugen Tomac a fost criticat. ”Nu au înțeles un aspect elementar și anume că această inițiativă cuprinde, în mod subtil, o serie de aspecte ce urmăresc crearea unor precedente extrem de periculoase, care pot pune în dificultate mai multe state ale Uniunii Europene, iar România este prima țară vizată. În activitatea publică apar situații limită în care interesul politic te pune în dificultate și îți cere să faci anumite compromisuri. Politică fără compromis nu există, dar niciodată nu voi accepta să susțin inițiative împotriva intereselor fundamentale ale țării mele”, a mai spus europarlamentarul român.

Acesta a deplâns faptul că statul român nu a comentat deloc pe marginea acestui subiect, ”deși, în mod evident, este obligația autorităților să explice de ce am atacat la tribunalul Uniunii Europene acest demers susținut de Guvernul de la Budapesta și de ce poziția Comisiei Europene trebuie salutată”.

Comisia Europeană a răspuns inițiativei cetățenești europene ”Minority Safepack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”, a cincea inițiativă cetățenească susținută de peste 1 milion de cetățeni din întreaga UE.

În răspunsul său, Comisia evaluează cu atenție propunerile înaintate de organizatori, prezentând modul în care legislația UE existentă și recent adoptată sprijină diferitele aspecte ale inițiativei. Răspunsul cuprinde și alte acțiuni subsecvente.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac deplânge situația culturii naționale și cere mai multă voință politică pentru finanțarea acesteia: “Cultura este cea care ne definește identitatea!”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a deplâns vineri situația în care se află cultura națională, criticând faptul că nici măcar ziua consacrată acesteia prin lege nu determină cadrul pentru discuții, dezbateri și analize cu privire la aceasta.

“Într-o țară cu un patrimoniu extraordinar, cu opere și o cultură ce merită descoperite în fiecare zi, observăm un dezinteres total al statului față de tot ce ne definește ca națiune. Ziua Culturii Naționale nu este doar despre Eminescu, care a fost un gazetar genial și un poet fără pereche. Publicistica sa pare că a deranjat urechea politică până în prezent, pentru că ,,Și de mii de ani încoace/ Lumea-i veselă și tristă/ Alte măști, aceeași piesă/ Alte guri, aceeași gamă,,. Dincolo de această realitate, trebuie să înțelegem că viitorul culturii române depinde mult de sistemul de învățământ și de atenția pe care statul o va acorda în perspectivă acestui domeniu esențial”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Cultura este cea care ne definește identitatea!”, a exclamat acesta, adăugând: “Dacă nu o vom respecta și nu o vom pune în valoare, nimeni altcineva nu o va face pentru noi”.

Europarlamentarul PMP a mai arătat că dincolo de resursele financiare este necesar să există și multă voință politică.

“Când au fost începute, în urmă cu 135 de ani, lucrările la Ateneul Român, țara noastră avea un PIB de 2 miliarde de dolari. Astăzi avem un PIB de peste 260 miliarde de dolari și pare că nu suntem în stare să construim niciun spital nou, cu atât mai mult să facem investiții suficiente în cultură și educație”, a deplâns el.

Eugen Tomac a precizat că domeniul culturii trebuie finanțat și susținut de stat și că alocarea de 0,1 din PIB arata clar că nu a existat voința reală în a susține ceea ce toți politicienii în mod demagogic evocă, astăzi, în mod profund nesincer.

“Profesorii, scriitorii, actorii, pictorii, regizorii, editorii, coregrafii, muzeografii, bibliotecarii și toți cei care din convingere, zi de zi, creează, protejează și promovează cultura națională merită un statut special, pentru că rolul lor este unic într-o societate clădită pe valori pe care nu avem voie să le disprețuim. Către ei se îndreaptă gândul meu astăzi. La mulți ani!”, a conchis Tomac.

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet. Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, în urmă cu 10 ani.

Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, este sărbătorită și Ziua Culturii Naţionale. În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care data naşterii poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Joe Biden este un lider SUA care a susținut România. Am convingerea ca nu va schimba linia președintelui Trump de consolidare a flancului estic

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) și-a manifestat miercuri convingerea că linia solidă a relației dintre Statele Unite și România nu se va schimba în anii ce vor urma cu administrația democrată a lui Joe Biden la Casa Albă.

“Pentru noi, Joe Biden este un lider al Statelor Unite care a susținut România, iar în timpul mandatului său de vicepreședinte s-a instalat scutul anti-rachetă de la Deveselu. De asemenea, în acea perioadă a fost semnat și parteneriatul strategic pentru secolul XXI dintre țările noastre. Tot pentru România, Președintele Trump a fost un lider bun, a susținut consolidarea flancului estic, relația București – Washington devenind tot mai solidă in timpul mandatului său. Am convingerea că această linie nu va fi schimbată nici în următorii ani, ceea ce este esențial pentru noi ca națiune, dacă urmărim evoluțiile din regiune”, a scris Tomac, pe Facebook.

Europarlamentarul Partidului Mișcarea Populară a afirmat că a urmărit cu multă atenție situația din Statele Unite.

“Pentru mine, ca român atașat profund de societatea americană, este un moment trist. Las la o parte simpatia față de un om sau partid politic de peste ocean, ceea ce mă interesează cel mai mult este evoluția relației România- SUA”, a spus el.

Tomac s-a referit și la evoluția jocului politic intern din Statele Unite.

“Indiferent de erorile produse de un lider sau altul, indiferent de justificările și riscurile invocate, îngrădirea libertății de exprimare este un fapt grav, care afectează în mod profund raportarea la ceea ce numim valori de nenegociat ce stau la baza democrației occidentale, precum libertatea de exprimare. Nu am fost și nu voi fi din principiu un susținător al cenzurii, indiferent din partea cui vine și ce argumente aduce. Credința că libertatea de exprimare trebuie să fie o valoare situată deasupra oricărui joc politic a făcut ca democrația să triumfe și oamenii să fugă din țările totalitare unde exact acest drept le-a fost interzis. De aceea, îmi doresc enorm ca într-o perioadă în care dezinformarea și promovarea unor teze false care crează confuzie multă în societățile democratice să fie combătute inteligent, nu prin cenzură. Atunci când oamenii nu vor mai gândi și nu se vor mai exprima liber, se va putea constata că libertatea pe care o prețuim nu mai este o valoare, ci un vis”, a conchis el.

 

Continue Reading

Facebook

Dacian Cioloș15 hours ago

Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe din PE, recomandă cetățenilor europeni să vadă și să voteze documentarul ”Colectiv“, unul dintre cele trei filme nominalizate la Premiul LUX al Publicului European

ROMÂNIA15 hours ago

MApN: Aproximativ 250.000 de seringi și 100.000 de ace necesare campaniei de vaccinare au fost aduse din Qatar cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Fostul președinte Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”

Dan Motreanu15 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE, cere Comisiei Europene o evaluare a nivelului de autosuficiență alimentară a fiecărui stat membru și elaborarea de planuri de urgență în situații de criză

ROMÂNIA16 hours ago

Marian Petrache: După opt ani de muncă, proiectul din timpul mandatelor mele de președinte al CJ Ilfov, cel de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare, a fost aprobat de Comisia Europeană

ȘTIRI POZITIVE17 hours ago

Maramureșul și Bucovina, recomandate de cotidianul american New York Times ca destinații de vacanță pe timp de pandemie

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

U.E.19 hours ago

Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales președinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

Dacian Cioloș21 hours ago

Ivan Patzaichin, însărcinat să conducă procesul de desemnare a viitorului guvernator al Deltei Dunării. Dacian Cioloș: Va forma un grup consultativ reprezentativ care va propune o listă scurtă de candidați

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.5 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA3 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending