Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, despre noua sa carte lansată: Arată modul în care înțeleg libertatea și naționalismul bun, care începe de la ideea de fi un european bun

Published

on

Eurodeputatul Ghoerghe Falcă (PNL, PPE) și-a lansat sâmbătă, 15 februarie, cea de-a doua carte, ”Curajul de a prinde o stea căzătoare”. 

Alături de deputatul european au luat cuvântul foști colegi din viața politică, dar și vechi prieteni. 


Sever Voinescu a menționat în deschiderea evenimentului că deputatul Gheorghe Falcă este ”singurul om politic pe care l-am cunoscut, care avea un plan pentru orice situație în care ne aflam. ”

”Avem în față  o carte de amintiri, dar și de opinie, pentru mine orice carte de opinie e primită ca o veste, o veste care trebuie explicată și înțeleasă în primul rând cu ajutorul mesagerului. Nu este doar un coleg de partid, este un vechi amic”, a spus Cătălin Predoiu, actual Ministru al Justiției.

În interviul acordat pentru Calea Europeană, eurodeputatul Gheorghe Falcă a menționat motivul pentru care a scris această carte și de ce a ales să prezinte viziunea politică liberală: ”Arăt modul în care gâdesc eu zona de libertate, egalitatea, naționalismul bun, care începe de la ideea de fi un european bun. Vreau să încurajez oamenii care gândesc de dreapta să aibă curajul să își explice valorile”.

Deputatul european a mai menționat că membrii și colegii săi din grupul popularilor europeni din Parlamentul European vor să editeze cartea sub sigla lor, astfel că va apărea și o variantă în limba engleză.

Curajul de a prinde o stea căzătoare încearcă să formuleze în mod clar și ușor de înțeles principiile care pot ghida spre victorie traiectoria noastră ca principal partid al dreptei românești”, a transmis deputatul liberal.

Evenimentul a fost organizat de Curtea Veche Publishing și Diverta, iar transmisia live a fost realizată de Calea Europeană.

© Calea Europeana – Zaim Diana

 

© Calea Europeana – Zaim Diana

 

© Calea Europeana – Zaim Diana


Cartea creionează principiile și valorile de care eurodeputatul Gheorghe Falcă a menționat că a fost ”profund atașat” în procesul său de maturizare politică.

Titlul cărții se află în strânsă legătură cu conținutul textului.

„Steaua căzătoare e, de altfel, în mod paradoxal, un simbol al speranței. Așa cum, la vederea unei stele căzătoare îți pui o dorință, proiecându-ți de fapt viitorul, la fel trebuie să ne păstrăm încrederea, să ne facem curaj și să mizăm pe aceste principii autentice și puternic diferențiatoare, clăditoare ale unei Românii mai bune”, a explicat Gheorghe Falcă.

Despre această nouă carte a deputatului european, Gheorghe Falcă, jurnalistul și politicianul Rareș Bogdan spune că este o „radiografie simplă a dezvoltării sau involuției gândirii politice românești,[…] motivele pentru care gândirea liberală este unica opțiune sănătoasă pentru o națiune dezvoltată și ce șanse are România să ajungă «normală». Totul, într-o frescă plină de întâmplări anecdotice și sublinieri ale unor evenimente emblematice pentru 30 de ani de căutări. Iar referințele la modele de societate aproape perfecte sau prea puțin perfectibile, năravurile comparate pornind de la Roma antică și democrația ateniană până la lipsa de rafinament a pesedismului, pot constitui o mică bază pentru mobilarea minților tinere”.

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a participat la Săptămâna Societății Civile, un eveniment în care ”vocea cetățenilor se face auzită cu adevărat”, în cadrul căruia a evidențiat rolul ”societății civile” în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”.

”Societatea civilă este cheia pentru o Europă mai unită, mai democratică și mai rezilientă. Avem nevoie de oameni cu viziune, care să lupte pentru Europa și care să nu lase politica să se îndepărteze de oameni”, a subliniat eurodeputatul.

În acest sens, vicepreședintele Parlamentului European a reliefat necesitatea unui ”parteneriat real între instituții și societatea civilă”.

”Împreună putem combate extremismul, putem promova coeziunea și putem apăra valorile europene peste tot în Europa. Am reiterat angajamentul meu pentru un cadru european care să sprijine organizațiile societății civile, precum și demersurile realizate pentru a le oferi resursele și spațiul civic necesar pentru a-și face vocea auzită”, a arătat Victor Negrescu.

Eurodeputatul a subliniat importanța societății civile în ”promovarea intereselor, valorilor și nevoilor cetățenilor”.

”Societatea civilă nu este ceva abstract, nu este o construcție al cărei rol este de a face pe placul cuiva, ci reprezintă totalitatea organizațiilor, grupurilor și inițiativelor care acționează independent de stat și de mediul politic sau economic, cu scopul de a promova interesele, valorile și nevoile cetățenilor. Include asociații, fundații, sindicate, grupuri civice, mișcări sociale, organizații caritabile, asociații profesionale, platforme de tineret, grupuri religioase sau de mediu, inițiative cetățenești și chiar rețele de voluntariat. Unele promovează valorile tradiționale, altele progresiste”, a mai spus Negrescu.

În încheiere, vicepreședintele Parlamentului European a reiterat deschiderea sa de a colabora cu toți cei care ”aleg să se implice, să construiască și să apere cetățenii și democrația”.

”Europa are nevoie de o societate civilă puternică”, a conchis Victor Negrescu.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Dan Motreanu: Voi continua să susțin măsuri care simplifică accesul pacienților la tratamente

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu a participat la dezbaterea comună a Parlamentului European și Comisiei Europene privind accesul pacienților europeni la medicamente, context în care deputatul european a reiterat importanța simplificării procesului de acces al pacienților la tratamente inovative.

„În calitate de membru al Comisiei pentru Sănătate, voi continua să susțin măsuri care simplifică accesul pacienților la tratamente. (…) Pentru a asigura un sistem de sănătate eficient și echitabil pentru toți cetățenii europeni, este esențial să luăm măsuri rapide și concrete pentru”, a transmis eurodeputatul liberal.

Dan Motreanu susține că UE trebuie să sprijine companiile biotehnologice, să eficientizeze coordonarea între state pentru o distribuție mai bună și să reformeze achizițiile publice, incluzând sustenabilitatea producției, nu doar criteriul prețului.

„Este necesară simplificarea achizițiilor și reducerea costurilor administrative pentru a facilita accesul producătorilor europeni. Trebuie introduse criterii care să stimuleze producția locală și să reducă dependența de importuri”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, deputatul european a pledat pentru extinderea rețelelor de referință pentru tratamente personalizate: „Pacienții cu boli rare au acces limitat la tratamente inovatoare. Este esențial să creștem accesibilitatea medicamentelor biotehnologice și să prioritizăm screening-ul la nivel european pentru diagnostic precoce și intervenție rapidă.”

Reamintim că Executivul European a adoptat noua Lege privind medicamentele esențiale, un pas decisiv pentru consolidarea securității aprovizionării și asigurarea accesului pacienților la medicamentele de care au nevoie, în contextul în care UE raportează un număr tot mai mare de penurii de medicamente.

Aceste măsuri vor reduce dependența UE de furnizorii individuali de medicamente esențiale, vor îmbunătăți securitatea aprovizionării cu medicamente accesibile și vor spori capacitățile de producție ale UE. Pe scurt, Legea privind medicamentele esențiale asigură accesul pacienților din UE la medicamentele de care au nevoie, când și unde au nevoie de ele, la un preț accesibil. În contextul geopolitic actual, acest lucru a devenit o prioritate și mai mare”, a informat comisarul european pentru sănătate.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice.

”Am adresat o întrebare pe această temă, după ce un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) a arătat că întreprinderile din UE ar putea deveni mai competitive în comparație cu cele din Statele Unite și din China prin reducerea costurilor la energie”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit răspunsului oferit de comisarul european pentru energie și locuințe oferit eurodeputatului, ”regulamentul privind rețelele transeuropene de energie oferă un cadru pentru planificarea infrastructurii transfrontaliere”, fapt ce a permis ”punerea în aplicare a aproximativ 100 de proiecte de infrastructură transfrontalieră”.

Companiile din Uniunea Europeană ar putea deveni mai competitive în fața rivalelor lor din SUA sau China dacă ar plăti mai puțin pentru energie, un obiectiv care poate fi atins dacă guvernele vor coopera și vor investi pentru a integra piața fragmentată a energiei europene, este menționat într-un document al Fondului Monetar Internațional.

Conform FMI, avantajele unei integrări a pieței energiei ar fi următoarele: o economie de aproximativ 40 de miliarde de euro pe an și creșterea atractivității zonei pentru investitori.

Ca parte a Pactului pentru o industrie curată, Comisia Europeană a adoptat, la 26 februarie 2025, un plan de acțiune privind energia la prețuri accesibile, cu acțiuni-cheie pentru reducerea consumului de energie.

Acesta subliniază importanța deblocării valorii uniunii energetice prin luarea de măsuri în direcția unei piețe a energiei pe deplin integrate, sprijinite de o rețea interconectată și digitalizată. O integrare mai profundă a pieței interne europene a energiei ar putea spori beneficiile până la un nivel de 40-43 de miliarde de euro pe an până în 2030.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE1 hour ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL3 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.3 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.4 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE4 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.4 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA5 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL5 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending