Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România va depune toate eforturile pentru a elimina prevederile din Pachetul Mobilitate I care vin în contradicție cu obiectivele climatice

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută sesizările făcute de Guvernul României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la suspendarea unor prevederi din Pachetul Mobilitate I.

Deputatul european român subliniază că aspectele contestate de România vin în contradicție cu țintele și obiectivele UE: „Vorbim de reducerea emisiilor de carbon cu 55%, de Acordul Verde și de Pachetul Fit for 55, dar între timp Pachetul Mobilitate I are prevederi care vin în contradicție cu toate aceste obiective. Considerăm că toate prevederile amintite au un caracter restrictiv și disproporționat, astfel că România va face toate eforturile pentru a le elimina”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) informează cu privire la faptul că Guvernul României a sesizat, în cursul zilei de 5 ianuarie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu o cerere privind suspendarea aplicării dispoziției din Pachetul Mobilitate I care instituie obligația întoarcerii vehiculului la unul dintre centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare – obligație care urmează să se aplice de la 21 februarie 2022.

România a inițiat trei acțiuni în anularea parțială a actelor UE care formează Pachetul Mobilitate I. Dispozițiile vizate sunt cele care privesc aspecte care, potrivit Guvernului României, vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune, respectiv: interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto.

În plus, România a intervenit în 12 acțiuni în anulare vizând același pachet, acțiuni inițiate de state membre UE cu interese similare României (Bulgaria, Cipru, Lituania, Malta, Polonia și Ungaria)”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am votat pentru consolidarea modului de aplicare a principiului ”plată egală pentru muncă egală” la nivelul statelor membre UE

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) sprijină consolidarea modului de aplicare a principiului ”plată egală pentru muncă egală sau de valoare egală” la nivelul statelor membre UE.

”Astăzi, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, am votat pentru întărirea modurilor de aplicare, la nivelul Statelor Membre UE, ale principiului plată egală pentru muncă egală, sau de valoare egală. Am făcut cu această ocazie, și salut faptul că acest text a trecut la vot în Comisie cu o largă majoritate, un pas important pentru a asigura egalitatea dintre femei și bărbați la locul de muncă, în spiritul principiului enunțat. Și nu trebuie uitat, apropo de valoarea egală a muncii, faptul că, în multe țări și în multe societăți europene, munca neplătită a femeilor, mai ales acasă, în familie, pentru familie, nu este cuantificată”, a precizat Falcă într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Citând un Eurostat, ”în medie, o femeie din România petrece peste cinci ore pe zi muncind în propria gospodărie și având grijă de familie. Asta înseamnă 35 de ore pe săptămână, 140 de ore pe lună. Este printre cele mai mari valori din UE. Când vine vorba de îngrijirea copiilor, a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități din familie, 46% dintre românce alocă pentru asta măcar o oră pe zi”, a completat eurodeputatul.

După această etapă, urmează procedurile parlamentare specifice și sper ca în cel mai scurt timp posibil să venim în plenul Parlamentului European cu o propunere de Directivă care să cuprindă măsuri clare atât pentru a asigura transparența la nivel de salarizare dar și mecanismele de aplicare.

Legislația UE în acest domeniu urmărește să amelioreze condițiile de viață și de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum și să promoveze progresul economic și social. În acest scop, ea stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională și/sau de acordurile colective și ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România va primi 1,39 miliarde de euro prin Planul REPoweEU. Fondurile sunt destinate investițiilor în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

România urmează să primească 1,39 miliarde de euro din Planul REPowerEU, care a fost aprobat de Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, a anunțat eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) într-un comunicat remisa CaleaEuropeană.ro.  

Fondurile vor fi folosite pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice.

Planul urmează să fie implementat ”de către statele UE prin introducerea unui nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, partea de granturi din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență (MRR) va fi majorată cu 20 miliarde de euro. Prin acest mecanism, România va avea acces la încă 1,39 de miliarde de euro, în plus față de suma de 29,2 miliarde de euro, obținută prin PNRR. De asemenea, este prevăzută finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Țările care vor dori să investească și mai mult în proiecte energetice vor putea utiliza și fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare și Reziliență, aproximativ 200 miliarde de euro”, a detaliat eurodeputatul.

Falcă a completat că, prin acest plan, sunt permise finanțările pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investiții în sectorul gazelor naturale, eficiența energetică, dar și finanțare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile.

”În grupul PPE, am reușit să introducem în posibilitățile de finanțare și sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în țară noastră până în 2030. Planul REPowerEU urmează să fie pe ordinea de zi a plenului Parlamentului European în luna februarie”, a mai spus europarlamentarul.

Printre obiectivele-cheie ale REPowerEU se vor număra îmbunătățirea rezilienței, a securității și a durabilității sistemului energetic al Uniunii prin reducerea necesară a dependenței de combustibilii fosili și diversificarea aprovizionării cu energie la nivelul Uniunii, inclusiv prin creșterea gradului de utilizare a surselor regenerabile, sporirea eficienței energetice și creșterea capacității de stocare a energiei.

Capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre trebuie să prezinte reformele și investițiile noi, inițiate începând cu 1 februarie 2022, și/sau partea extinsă a reformelor și a investițiilor incluse în PNRR deja adoptate, cu jaloanele și țintele lor corespunzătoare.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Avem motive reale de speranță în 2023. România se află într-o situație stabilă și, mai ales, promițătoare

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Așa cum repet cu fiecare ocazie, eu consider că datoria unui politician este aceea de a le spune oamenilor adevărul. Din acest motiv, ceea ce scriu în continuare reprezintă ceea ce cred. Sunt lucruri la care m-am gândit și despre care am convingerea că e util să discutăm în aceste ultime momente ale lui 2022.

La fel ca majoritatea românilor, sunt o persoană optimistă. Am avut, în viață, suficiente provocări, inclusiv trecerea printr-o boală cumplită, dar au fost provocări care mi-au întărit atât încrederea în oameni, în bunătatea lor înnăscută, cât și convingerea că există lucruri aflate mult dincolo de controlul nostru, lucruri care, dacă ne gândim la ele obsesiv, ne paralizează, la propriu, orice inițiativă, orice dorință de progres. 

De aceea, optimismul meu și speranțele mele pentru noi toți în 2023 se bazează pe ceea ce eu cred că ține de noi. Viitorul, și e spre binele nostru, ascunde multe necunoscute dar și multe oportunități și avem, fie la nivel individual, fie la nivel de comunitate, de societate, o singură șansă de a le face față cât mai bine cu putință: aceea de a fi pregătiți. 

La nivel individual, este destul de clar: trebuie să ne îngrijim de sănătate, să ne oferim un stil de viață cât mai activ și echilibrat posibil, să dăm și să primim dragoste și bunătate și să încercăm mereu să învățăm. 

La nivel de comunitate, de popor, avem datoria, așa cum am spus și după momentul în care guvernul austriac s-a făcut de râsul Europei, în cazul Schengen, să ne consolidăm economia, productivitatea, să facem din România și mai mult, o forță economică regională! 

Oricât ar încerca unii să ne convingă de altceva, guvernul Ciucă, guvernul condus de PNL, a contribuit la acest proces. Suntem în acest moment, conform FMI, peste Finlanda, Cehia, Portugalia, Grecia, Ungaria, Slovacia, Luxemburg, Bulgaria, Croația, Slovenia, Serbia sau țările baltice la PIB! 

Românii sunt, așadar, tot mai productivi și sunt sigur că împreună, în câțiva ani, nu mulți, vom depăși și PIB-ul Austriei! Dacă vrem răzbunare, aceea să fie! Să îi batem pe austrieci la PIB. Și știu bine că putem face asta și că vom face asta! Mai știu că atâta vreme cât PNL se va afla la guvernare, ceea ce scriu este o certitudine.  

Este destul să vedem cum, după haosul creat de ruși pe piețe, guvernul Ciucă a reușit să controleze prețul carburanților, a reușit să facă ordine în facturile la curent, a reușit să treacă un buget robust prin Parlament, a reușit să dea speranță pensionarilor dar și antreprenorilor! Nu este totul perfect, nu voi spune asta niciodată, dar dacă privim onest situația și contextul internațional, guvernul Ciucă a reușit până acum să ne treacă mult mai bine prin crizele suprapuse decât au reușit guvernele altor țări. 

Speranța de dragul speranței, desigur, se poate transforma în ceva păgubos, în frustrare de cele mai multe ori. Însă, speranța bazată pe o cât mai bună înțelegere a realității ne poate da motivația și imboldul de a face mai mult și mai bine, ca țară, ca popor, în noul an. Ceea ce am înșirat mai sus ne arată că se poate, că avem motive de a spera la mai mult și la mai bine. Spun asta fără nicio rezervă.

Bineînțeles, scriu aceste lucruri într-o regiune afectată grav de războiul declanșat de ruși în Ucraina. Scriu într-o regiune în care unele guverne vecine par să fi ales altă cale decât cea a democrației sau a adevărului. Și mai scriu, ca parlamentar european, într-un moment în care o membră a forului legislativ european, socialista Eva Kaili, a fost prinsă ascunzând sute de mii de euro primiți ca mită sub pătuțul propriului copil! 

Au fost multe provocări în 2022 și, să nu ne amăgim, vor fi și în 2023. Pe unele le putem intui, pe altele nu. Nu știm ce se va întâmpla mai departe în Ucraina, nu știm cum va evolua situația din Balcani, sau cea din Taiwan. Nu știm dacă, în urma noilor decizii de la Beijing, un nou val, mondial, de covid, nu ne va lovi din nou. Deja, citim în presă, sunt avioane venite din China în Europa unde peste jumătate din pasageri sunt infectați. 

Știu însă că România se află într-o situație stabilă și, mai ales, promițătoare. Președintele Iohannis este un factor apreciat de calm și echilibru la nivel european, dar și pe plan național. Guvernul, atâta vreme cât din el face parte și PNL, va continua reformele necesare, va continua atragerea a zeci de miliarde de euro, prin PNRR și va consolida economia și, prin urmare, va îmbunătăți viața fiecărui român! 

Ca membri NATO și UE, chiar dacă la granițele noastre e război, pentru prima dată în istorie, deși avem obligația de a fi vigilenți, nu ne temem! Aliații noștri au trimis mii de soldați în România, pentru a arăta clar că NATO funcționează și că este o organizație pregătită și puternică. 

Pentru toate aceste motive, chiar dacă nu știu ce va aduce 2023, știu sigur că avem dreptul de a spera la un an mai bun! Sunt, cum am spus, lucruri pe care nu le putem controla și evenimente pe care nu le putem bănui. Dar din cele ce țin de noi, de președinte, de Guvern, de Uniunea Europeană, eu cred că trebuie să dăm dovadă de încredere, de optimism și, mai ales, de inițiativă, de cât mai multă inițiativă, într-o societate vie, într-o Românie a celor activi, liberi, competenți și responsabili, singurii în măsură să dea un nou sens, modern și european, parteneriatului între cetățeni și stat. În acel stat, pentru care noi cei din PNL luptăm, puterea aparține celor onești, oamenilor de valoare, liderilor autentici și profesioniștilor. 

Sunt mulți astfel de oameni în România. Sunt și suntem milioane. Pe ei și noi trebuie să ne bazăm în noul an. Până la urmă, dacă avem încredere în noi înșine, nimic nu ne poate opri nici ambiția și nici realizările.

Tuturor celor care simțiți la fel, vă doresc un an cu multă sănătate, cu multe activități și cu multe împliniri! 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA7 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini: Guvernul are ca prioritate sprijinirea investițiilor în domenii precum digitalizare, inovare, dezvoltare de noi tehnologii

GENERAL56 mins ago

Parlamentul European decide joi poziția de negociere referitoare la noile măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru lucrătorii platformelor digitale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Politico Europe: Următorul secretar general al NATO ar putea fi… o femeie, cineva din Europa de Est sau tot Jens Stoltenberg?

ROMÂNIA1 hour ago

Eurobarometru: 87% dintre români susțin planul REPowerEU pentru obținerea independenței energetice față de Rusia cu bani din Mecanismul de Redresare și Reziliență

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Un război comercial UE-SUA ar veni în cel mai prost moment posibil, dar ”UE trebuie să rămână atractivă pentru investițiile în energia verde”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

U.E.2 hours ago

30 de ani de Piață Unică: Rapoartele UE confirmă că piața internă stă la baza capacității Europei de a face față provocărilor. România, țara cu cel mai mare deficit la transpunerea directivelor

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Marian-Jean Marinescu: PPE dorește să examineze modul în care a fost negociat acordul aerian UE-Qatar pentru a elimina orice suspiciune de ingerințe străine

ROMÂNIA3 hours ago

Raport Transparency International: România, pe locul 63 din cele 180 de țări în care a fost analizată percepția asupra corupției

ROMÂNIA4 hours ago

Ajutorul de stat de 1,6 mld. de euro pentru înființarea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare a fost aprobat de Bruxelles

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO3 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.4 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO4 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO5 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL6 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

Team2Share

Trending