Connect with us

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) îndeamnă românii să adere la campania europeană de conștientizare a luptei împotriva cancerului, inițiativă a grupului PPE din Parlamentul European

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) îndeamnă românii să adere la campania europeană de conștientizare a luptei împotriva cancerului, demarată de grupul Partidul Popularilor Europeni (PPE) din Parlamentul European. 

Într-un mesaj postat pe Facebook cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului, eurodeputatul liberal transmite că rămâne susținătorul oricărei inițiative legislative care orientează bani spre cercetare în medicină, sănătate și educație în contextul lansării de către Comisia Europeană a unei consultări publice cu privire la un plan european comun de combatere a cancerului. 

„Cancerul e diagnosticul pe care nu ar mai trebui să îl pună nici un medic și pe care nu ar trebui să îl mai audă nici un pacient. Cel mai bine știu asta bolnavii oncologici, dar și cei de lângă ei. Oameni pentru care cancer nu mai e, din păcate, doar un cuvânt rostit în șoaptă, cu teamă, ci o luptă istovitoare de fiecare zi și, mai ales, pentru fiecare nouă zi. În Europa, milioane de oameni sunt afectați direct și indirect. În România, în perioada ianuarie-septembrie 2018 s-au înregistrat 46417 cazuri noi de cancer (incidența de 317,5 la 100000 de locuitori). Deși peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană”, scrie eurodeputatul.

Mircea Hava consideră că „suntem datori să facem mai mult, de dragul fiecărui om drag care ne-a fost luat și cu gândul că până nu-i găsim leac, cancerul va continua să omoare”, însă punctează că este nevoie de „acțiune cu rezultate imediate”. În acest sens,  eurodeputatul îndeamnă românii să adere la campania europeană de conștientizare a luptei împotriva cancerului, demarată de grupul Partidul Popularilor Europeni (PPE) din Parlamentul European.

„Sunt convins că măsurile Comisiei Europene și ale Parlamentului European vor aduce, în câțiva ani, o șansă reală pentru OAMENI în lupta cu cancerul”, mai scrie Mircea Hava. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava, despre cei care se opun aderării României la spațiul Schengen: ”E timpul să fie somați”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Mircea Hava (PNL, PPE) semnalează într-un mesaj postat pe pagina de Facebook că este timpul ca cei care se opun aderării României la spațiul Schengen ”să fie somați”. 

”E timpul ca toți cei care nu acceptă că țări ca România, Bulgaria sau Croația trebuie să facă parte din spațiul Schengen să fie somați. Cum? Cel mai probabil prin integrarea forței de muncă în economiile naționale, în folosul mediului de afaceri autohton. Tocmai de asta programele finanțate cu fonduri europene în România trebuie să sprijine cu sume pe măsură repatrierea și adopția în piața muncii a celor plecați. Implicit, angajatorii”, a transmis europarlamentarul român. 

Această declarație survine după ce ieri, 17 iunie, în Parlamentul European s-a dezbătut situația redeschiderii frontierelor interne în Europa, după introducerea controalelor la frontierele interne pentru a limita pandemia de COVID-19.

Mircea Hava subliniază că încă din 2011, de când România îndeplinește tehnic condițiile de aderare la spațiul Schengen, avem parte de lipsa de unanimitate din Consiliul de Justiție si Afaceri Interne și explică și motivul: ”De câțiva ani buni, Olandei îi plac adjectivele ofensatoare, de stat care îngrădește libertăți, fără să bifeze faptul că țări ca Polonia și Ungaria au avut dovezi ample în acest sens.”

Eurodeputatul liberl critică atitudinea autorităților neerlandeze: ”Acuzații folosite în exces și într-o manieră care să te facă să crezi că e nepoliticos sa nu fii de acord cu părerea lor. Probabil, primul strat de ipocrizie îl reprezintă chiar tratamentul discriminatoriu aplicat sezonierilor”.

În mesajul său, Mircea Hava a făcut referire și la un alt subiect important aflat pe agenda acestei sesiuni plenare, respectarea drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri.

Garantarea protecției acestora este soluția necesară în viziunea deputatului european: ”Ei sunt cei care au nevoie de un sigur lucru: protecție GA-RAN-TA-TĂ. Ei sunt cei care, tăcuți, umplu mesele bogaților europeni fără ca aceștia măcar să știe că în farfurie e parte din munca lor.”

Spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României. Dintre statele care nu sunt membre ale UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein au aderat la spațiul Schengen. Europa a sărbătorit duminică cea de a 35-a aniversare a acordului semnat la 14 iunie 1985 la Schengen (Luxemburg) în vederea eliminării controalelor la frontierele interne.

Mircea Hava militează pentru purtarea unei negocieri dure cu statele care se opun aderării României la Zona Schengen.

”Ca martor al acțiunilor și afacerilor europene dar, mai ales, ca unul căruia atunci când arată o problemă nu-i convine să nu fie rezolvată, îmi anunț colegii că e timpul să uităm de frisonul discursurilor în văzduh. Suntem datori să obosim bătând la uși, măcar jumătate din cât obosesc ai noștri, cu timp rămas doar pentru a se ruga duminica. Iar Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că nu e un moft de prim-plan al României”, a mai menționat acesta.

Problema muncitorilor sezonieri a fost dezbătută în plenul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Proiectul de rezoluție, aprobat de Conferința Președinților la propunerea președintelui grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, și pregătit de eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS), urmează să devină poziția oficială a Parlamentului European asupra unui subiect care afectează și viața a mii de cetățeni români care au plecat recent la muncă în domeniul alimentar din țările occidentale, îndeosebi Germania, asigurând o forță de muncă vitală pentru securitatea alimentară în toată Europa.

În cadrul rezoluției menționate, Parlamentul European va solicita Comisiei Europene și statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri care să protejeze viața și sănătatea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, precum și înlăturarea măsurilor restrictive și discriminatorii la adresa acestor lucrători și care încă nu au fost ridicate de anumite țări membre în contextul pandemiei . Eurodeputații vor lansa, totodată, și un apel către Comisia Europeană și statele membre să depună eforturi pentru combaterea imaginii negative pe care lucrătorii sezonieri și transfrontalieri o pot întâmpina în țările unde merg să muncească.

Continue Reading

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava susține obiectivele esențiale ale UE legate de inteligența artificială în era digitală

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Mircea Hava, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, revenit la sediul Legislativului din Burxelles, a transmis îmtr-un mesaj pe pagina oficială de Facebook că susținele obiectivele esențiale ale UE legate de inteligența artificială în era digitală.

”Pentru un om trăit într-un veac analogic, consider că e momentul revanșei față de tot ce înseamnă digital și inteligență artificială. E motivul pentru care particip și votez în cadrul unei Comisii care să evidențieze valorile și obiectivele esențiale ale UE legate de inteligența artificială în era digitală. E o stare de transformare a tuturor societăților, cu industrii și piețe economice care au nevoie de reglementări exacte, o anumită viziune de ”utilizare” care să garanteze oamenilor drepturi fundamentale, dincolo de beneficiile evidente și de faptul că nu mai putem vira în altă direcție, ocolind aceste provocări.”

Parlamentul European se reunește în această săptămână, de miercuri până vineri, într-o nouă sesiune plenară, la Bruxelles, eurodeputații urmând să dezbată cu Comisia Europeană și cu Consiliul privind viitorul buget de 1.850 de miliarde de euro al Uniunii Europene, destinat redresării economice post-COVID-19, discuțiile urmând să aibă loc înaintea Consiliului European din 19 iunie. De asemenea, eurodeputații vor dezbate viitorul relațiilor UE cu Marea Britanie, acțiunile de dezinformare care țintesc Uniunea Europeană și vor cere Comisiei Europene și Consiliului să lanseze până în toamnă Conferința privind Viitorul Europei. Nu în ultimul rând, eurodeputații vor vota o rezoluție privind protejarea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri în contextul pandemiei de COVID-19.

Citiți și: Parlamentul European se reunește în sesiune plenară: Eurodeputații vor dezbate viitorul buget UE, relațiile UE-Regatul Unit și vor solicita restabilirea libertății de circulație și protejarea lucrătorilor

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Mircea Hava: Fondurile europene destinate infrastructurii rutiere, o resursă ce nu trebuie ratată de România și o șansă de a trece de la autostrăzile desenate pe hârtie la o infrastructură rutieră modernă, la standarde europene

Published

on

Alături de colegii din PPE și, sper, alături de toți ceilalți reprezentanți ai României în Parlamentul European, vom face tot ce ține de noi pentru ca țara naostră să aibă în continuare accela la bani europeni pentru autostrăzi și șosele astfel încât România să fie conectată la Europa, a transmis eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE).

”<<Dumnezeu îți dă, dar nu-ți și bagă în traistă>>, zice o vorbă din bătrâni, iar noi am ratat prea multe oportunități de a reface infrastructura rutieră cu fonduri europene. Au existat și încă existe resurse importante în acest sens, iar Guvernul actual și cel viitor trebuie să facă toate eforturile și demersurile pentru ca aceste fonduri să fie accesate și folosite, să trecem de la șoselele și autostrăzile desenate pe hârtie la o infrastructură rutieră reală, modernă, la nivelul și standardele Uniunii Europene. Astăzi, în situația și condițiile economice în care ne aflăm, fondurile europene destinate infrastructurii rutiere sunt o resursă ce nu trebuie și nu poate fi ratată de România”, a transmis eurodeptatul român într-un mesaj pe Facebook. 

Afirmațiile sale vin în contextul în care Comisia Europeană a publicat joi noi date privind siguranța rutieră.

Aceastea arată că numărul personaelor care și-au pierdut viața pe drumurile din UE în 2019 este mai mic decât cel din anii precedenți. Se estimează că 22 800 de persoane au murit într-un accident rutier anul trecut, cu aproximativ 7 000 de decese mai puțin decât în 2010, adică o scădere de 23 %. În comparație cu 2018, numărul a scăzut cu 2 %.

Cu o medie de 51 de decese cauzate de accidente rutiere la 1 milion de locuitori, Europa rămâne, de departe, cea mai sigură regiune din lume în materie de siguranță rutieră.

Anul trecut, cele mai sigure drumuri au fost cele din Suedia, unde au fost înregistrate 22 de decese / milion de locuitori, urmate de Irlanda cu 29 decese / milion de locuitori.

La polul opus, România a înregistrat 96 de decese / milion de locuitori, aproape doar de Bulgaria, cu 89 / milion, sau Polonia, cu 77 / milion.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending