Connect with us

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) îndeamnă românii să adere la campania europeană de conștientizare a luptei împotriva cancerului, inițiativă a grupului PPE din Parlamentul European

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) îndeamnă românii să adere la campania europeană de conștientizare a luptei împotriva cancerului, demarată de grupul Partidul Popularilor Europeni (PPE) din Parlamentul European. 

Într-un mesaj postat pe Facebook cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului, eurodeputatul liberal transmite că rămâne susținătorul oricărei inițiative legislative care orientează bani spre cercetare în medicină, sănătate și educație în contextul lansării de către Comisia Europeană a unei consultări publice cu privire la un plan european comun de combatere a cancerului. 

„Cancerul e diagnosticul pe care nu ar mai trebui să îl pună nici un medic și pe care nu ar trebui să îl mai audă nici un pacient. Cel mai bine știu asta bolnavii oncologici, dar și cei de lângă ei. Oameni pentru care cancer nu mai e, din păcate, doar un cuvânt rostit în șoaptă, cu teamă, ci o luptă istovitoare de fiecare zi și, mai ales, pentru fiecare nouă zi. În Europa, milioane de oameni sunt afectați direct și indirect. În România, în perioada ianuarie-septembrie 2018 s-au înregistrat 46417 cazuri noi de cancer (incidența de 317,5 la 100000 de locuitori). Deși peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană”, scrie eurodeputatul.

Mircea Hava consideră că „suntem datori să facem mai mult, de dragul fiecărui om drag care ne-a fost luat și cu gândul că până nu-i găsim leac, cancerul va continua să omoare”, însă punctează că este nevoie de „acțiune cu rezultate imediate”. În acest sens,  eurodeputatul îndeamnă românii să adere la campania europeană de conștientizare a luptei împotriva cancerului, demarată de grupul Partidul Popularilor Europeni (PPE) din Parlamentul European.

„Sunt convins că măsurile Comisiei Europene și ale Parlamentului European vor aduce, în câțiva ani, o șansă reală pentru OAMENI în lupta cu cancerul”, mai scrie Mircea Hava. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava pledează pentru intrarea României în programul Visa Waiver: Nu Europa creează o problemă politicii de imigrație în SUA

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Pentru România, instalarea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite înseamnă că în Biroul Oval a intrat un prieten, un aliat mai puțin surprinzător și cu idei clare în privința întăririi alianțelor strategice, consideră europarlamentarul Mircea Hava (PNL, PPE), într-o declarație acordată în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro. Pe de altă parte, eurodeputatul român a subliniat niciunei țări din Uniunea Europeană nu ar trebui să i se mai aplice un regim de vize, având în vedere că România se numără printre puținele state UE care nu fac parte din programul american Visa Waiver.

E momentul ca acel mod tranzacțional de a face politică, prin amenințarea retragerii din tot felul de alianțe, să devină trecut pentru America. E vremea ca leadership-ul Americii să se regăsească și în interiorul celei mai vechi alianțe, NATO, ce a garantat de peste 70 de ani securitatea Europei. Chiar și pentru România e bine că în Biroul Oval a intrat, categoric, un prieten, un aliat mai puțin surprinzător, cu idei clare în privința întăririi alianțelor strategice“, a afirmat Hava.

Nicio țară membră a Uniunii Europene nu ar trebui să mai fie nevoită să dețină viză dacă își dorește să intre pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Nu Europa creează o problemă politicii de imigrație în SUA. Sper ca Joe Biden să nu dezamăgească România”, a continuat el, sugerând că România ar trebui primită în programul Visa Waiver.

Amintim că Parlamentul European a adoptat în luna octombrie o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru și Croația.

Anul trecut, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și fost secretarul de stat american, Mike Pompeo, au agreat, la Washington, înființarea unui grup de lucru bilateral dedicat accederii României în programul Visa Waiver. Potrivit legislației SUA privind imigrația și cetățenia, pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru România, rata de respingere a candidaților trebuie să fie sub 3%, însă la începutul anului 2020 aceasta era de 10,44%.

Eurodeputatul Mircea Hava a mai făcut referire și la investițiile americane în România, atât pe plan economic, cât mai ales pe plan strategic și militar și a arătat că printre oportunitățile de colaborare se numără și nevoia de a face pași concreți și serioși în reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Într-o primă serie de ordine executive, președintele Biden a dispus revenirea Statelor Unite în Acordul climatic de la Paris și a decis reluarea relațiilor SUA cu Organizația Mondială a Sănătății.

După instalarea sa în funcție, președintele Joe Biden a discutat la telefon cu cei mai importanți lideri transatlantici – prim-ministrul Canadei, prim-ministrul Marii Britanii, președintele Franței și cancelarul Germaniei – , a participat la o reuniune virtuală a grupului G7 și s-a adresat aliaților europeni într-un discurs susținut la ediția specială virtuală a Conferinței de Securitate de la München, unde a subliniat că “America și alianța transatlantică au revenit” și că “SUA vor lucra îndeaproape cu partenerii din UE”.

Totodată, noul șef al diplomației de la Washington Antony Blinken a avut deja primele sale convorbiri telefonice cu principalii omologi transatlantici de la Londra, Berlin și Paris, precum și cu secretarul general al NATO și cu Înaltul Reprezentant al UE, și a participat în regim de videoconferință la o reuniune a miniștrilor de externe din țările Uniunii Europene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava speră că proiectele cu fonduri europene de peste 80 de milioane de euro, pe care le-a lăsat la plecarea de la conducerea orașului Alba Iulia, vor fi implementate de actualul primar

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), fost primar al orașului Alba Iulia timp de 25 de ani (1991-1992, 1992-2019) a transmis într-o reacție pentru Ziarul Unirea că a lăsat actualei conduceri a orașului ”contracte semnate, documentații tehnico-economice, licitații în desfășurare, contracte cu constructorii în execuție” în valoare de peste 80 de miliarde de euro, bani proveniți din fonduri europene.

În acest context, europarlamentarul a subliniat că este importat ca actuala administrație să nu rateze, ”din varii motive, impelementarea acestor proiecte”, 20 la număr, care vizează o plajă largă de domeii menită să adauge plus-valoarea calității vieții albaiulienilor prin sprijin european.

”Se vorbește despre datoriile mnicipiului, dar nu se spune că fră ele nu aduceam în Alba Iulia investiții de peste 300 de milioane de euro din fonduri europene. Mai mult, ultimul împrumut, cel de 50.000.000 de lei, a fost contractat pentru asigurarea cofinanțării pentru acea grea moștenire de peste 80 de milioane de euro în proiecte europene pe care au preluat-o. Datoria, atât cât este, nu depășește 11% din bugetul municipiului, nu atinge nici măcar jumătate din gradul de îndatorare maxim legal”, a explicat Mircea Hava pentru publicația mai sus amintită.

Printre proiectele pe care fostul primar al Orașului Alba Iulia le-a lăsat actualului edil se numără achiziția de autobuze electrice, instalarea unor stații de reîncărcare pentru atovehicule electrice, dar și reabilitarea clădirilor rezidențiale și de învățământ pentru creșterea eficienței energetice.

Aceste măsuri se înscriu în eforturile Europei de a deveni neutră din punct de vedere climatic pâăn în 2050, dar și de a deveni mai rezilientă în fața viitoarelor crize, prin transformare verde și digitală.

Să nu uităm că Executivul european a publicat în luna octombrie a anului trecut strategia privind valul de renovări ale clădirilor pentru a îmbunătăți performanța energetică a clădirilor, propunându-și să atingă cel puțin rate duble de renovare în următorii zece ani și să asigure faptul că renovările duc la creșterea eficienței energetice și a utilizării eficiente a resurselor.

Prin acest lucru, Comisia Europeană dorește să îmbunătățească calitatea vieții pentru persoanele care trăiesc în clădiri și utilizează clădirile, reducând emisiile de gaze cu efect de seră din Europa și stimulând digitalizarea.

Decizia a fost luată pe fondul unei statistici îngrijorătoare. Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40 % din consumul de energie al UE și 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din consumul de energie. Cu toate acestea, numai 1 % din clădiri sunt supuse unor renovări eficiente din punct de vedere energetic în fiecare an.

În virtutea prevederilor Pactului ecologic european, Comisia Europeană a lansat în luna decembrie a anului trecut strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă, prin care sistemul european de transport este așezat pe traiectoria către un viitor inteligent și sustenabil.

Printre obiectivele enunțate în cadrul aceste strategii se numără și cel de a avea, până în 2030, cel puțin 30 de milioane de autoturisme cu emisii zero, 100 de orașe europene neutre din punct de vedere climatic.

Aceste eforturi vin să completeze paleta de măsuri adoptate de UE în vederea diminuării amprentei de carbon asupra mediului înconjurător.

Recent, Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice, care definește calea de urmat pentru a face față consecințelor inevitabile ale schimbărilor climatice.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava critică diferența de taxe pentru viza de muncă în Marea Britanie: Nu există vreo dovadă prin care forța de muncă din România este cu 25% mai puțin eficientă

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) s-a arătat convins că nu există vreo dovadă prin care forța de muncă din România este cu 25% mai puțin eficientă, criticând voalat decizia și anunțul autorităților britanice de a reduce cu 55 de lire sterline taxa aplicată muncitorilor sezonieri, scutire de care România nu beneficiază, taxa fiind de 244 de lire sterline.

“Sunt absolut convins că nu există vreo dovadă prin care forța de muncă din România este cu 25% mai puțin eficientă. N-am auzit nici de varianta în care românii ar fi plătiți în plus, fără motiv. Nu cred că există vreo explicație logică, pe care să fiu pregătit să o accept, prin urmare cred că politicienii și ministerul care au aprobat o astfel de grilă, din Marea Britanie, ar trebui să simtă că nu suntem de acord cu așa ceva. Aș prefera să o consider o situație ce va fi corectată rapid, nu un preț pe care românii trebuie să-l plătească, după Brexit. Iar cu asta, cred că am spus totul!”, a spus Mircea Hava, într-o declarație transmisă în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Muncitorii sezonieri din România pot lucra anul acesta în Regatul Unit printr-o viză care asigură o ședere de până la șase luni, conform unui anunț făcut de Ambasada britanică la București. Cei interesați pot solicita viză cu cel mult trei luni înainte să lucreze ca sezonieri pe teritoriul Marii Britanii. Costul vizei se ridică la 244 de lire sterline.

Autoritățile britanice au redus cu 55 de lire taxa aplicată solicitărilor din anumite țări pentru viza care permite munca în Regatul Unit, însă România nu beneficiază de scutire.

Ca urmare a acestei potențiale discriminări, Ministerul român al Afacerilor Externe a semnalat diferența de taxe pentru viza de muncă în Regatul Unit atât părții britanice, cât la nivel european și a ”transmis argumente pertinente care să fundamenteze continuarea dialogului pe această temă”.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

MAREA BRITANIE1 hour ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D1 hour ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

Dan Motreanu3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu atrage atenția că UE s-ar putea confrunta în următorii zece ani cu ”abandonul efectiv a 5 milioane de hectare de teren” agricol: România, printre țările cele mai afectate

RENEW EUROPE3 hours ago

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a depus o serie de amendamente prin care solicită ca modificarea kilometrajului la mașini să fie infracțiune pedepsită în toate statele UE

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Europa trebuie să facă mai mult pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, iar Garanția pentru copii este soluția

INTERNAȚIONAL4 hours ago

18 companii au abandonat proiectul gazoductului Nord Stream 2 de teama sancțiunilor SUA

Corina Crețu4 hours ago

Corina Crețu salută propunerea CE de a prelungi cu 10 ani măsura privind eliminarea taxelor de roaming, astfel încât românii aflați la muncă în străinătate să poată comunica fără povara unor costuri suplimentare

ROMÂNIA4 hours ago

Studiu Deloitte: Digitalizarea serviciilor ar putea crește PIB-ul României cu 16,48% 

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL3 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență: Ne-am îndeplinit promisiunea de a evita ca următoarea generație să fie „carantinată” și am plasat copiii și tinerii în centrul redresării

Advertisement
Advertisement

Trending