Parlamentul European a adoptat raportul privind provocările de securitate din regiunea Nordul Africii și Orientului Mijlociu și perspectivele pentru stabilitate politică, document al cărui raportor din umbră din partea grupului PPE a fost eurodeputatul PPE/PNL, Ramona Mănescu.

Raportul se adresează amenințărilor și situației de securitate din regiunea Nordul Africii și a Orientului Mijlociu (MENA). Totodată, reprezintă opinia Parlamentului European cu privire la necesitatea de a spori strategia globală a democrației și a drepturilor omului și vine cu propuneri asupra consolidării dezvoltării economice în regiunea vizată.
Eurodeputatul Ramona Mănescu a comentat asupra conținutului acestui raport: ”Acest raport a fost unul dificil, având în vedere complexitatea și importanța situației, din punct de vedere al crizei umanitare, de securitate și de stabilitate din multe state la regiunii MENA. Votul pozitiv primit din partea Parlamentului va fi reflectat prin acțiuni ale Comisiei, atât de necesare, atât din perspectiva UE, cât și a statelor din regiunea MENA”.
Propunerile raportului cuprind 54 de puncte, cărora li se adaugă încă 15 din partea Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen. În calitate de raportor din umbră, Ramona Mănescu a susținut opinia PPE cu privire la problematicile abordate în raport, succesul său reflectându-se prin prisma votului pozitiv al grupului din timpul sesiunii plenare.
Cu privire la importanța propunerilor adoptate, eurodeputatul Ramona Mănescu a declarat:
”Salut recunoașterea faptului că securitatea noastră din Europa depinde de situația de stabilitate și securitate din țările învecinate. În timp ce la granița estică a Uninii avem membri puternici și stabili precum România, în partea sud-estică și sudică, spre Africa și Orientul Mijlociu, situația este mult mai diferită din cauza multiplelor conflicte și a răspândirii amenințării teroriste. Așa cum subliniază și Raportul, UE va fi un actor eficace pe scena internațională doar dacă este capabilă să acționeze unitar și în strânsă coordonare a abordărilor interne și externe.
Un asemenea rol trebuie să presupună și asumarea poziției de principal facilitator al dialogului regional. Aceasta înseamnă asigurarea stabilității politice și a securității pe termen lung. Unele state precum Liban, Iordania și Maroc sunt acum parte a soluției. Dar, fără ajutor imediat din partea comunității internaționale, în special din partea UE, ele pot deveni zone problemă ca efect al presiunii cauzate de milioanele de refugiați, celule teroriste active și conflicte armate învecinate.
De asemenea, cu ajutorul unor state de succes din lumea arabă, precum Qatar sau Oman, UE trebuie să își concentreze strategia asupra cauzelor radicalizării și adoptării unei abordări globale bazată pe securitate, capacitate de guvernanță democratică, dezvoltare politică, economică, socială și culturală, în care incluziunea să fie un principiu primordial. Fără soluții credibile și sustenabile pentru stabilitatea economică și educarea tinerelor generații din toată regiunea MENA, grupări teroriste precum ISIS vor găsi întotdeauna spații propice pentru radicalism și jihadism”.
Raportul adoptat de Parlamentul European nu va ajunge numai la Consiliu, Comisie și la Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, dar și la secretariatele-generale ale Ligii Statelor Arabe și Uniunii pentru Mediterana, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre.
.