Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP, PPE) critică guvernul de la București: România a avut toate atuurile politice pentru a obține găzduirea EMA și a ratat oportunitatea

România a avut atuurile politice de partea sa pentru a obține găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente, însă a ratat această oportunitate deoarece Guvernul a pregătit o candidatură slabă și nu a reușit să obțină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA, consideră eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP, PPE).

”România a ratat astăzi, oficial, oportunitatea de a găzdui o agenție importantă europeană, Agenția Europeană pentru Medicamente (European Medicines Agency – EMA). Vina pentru acest eșec este în totalitate a Guvernului PSD – ALDE, care, din dezinteres și incompetență, a pregătit o candidatură slabă și nu a reușit să obțină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA, ce va fi relocată din Londra după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE)”, a scris eurodeputatul pe Facebook după ce în competiție se mai aflau trei orașe – Amsterdam, Milano și Copenhaga (ulterior Amsterdam a câștigat cursa pentru relocarea EMA).  

”România a avut toate atuurile politice de partea sa pentru a obține această candidatură. În primul rând, țara noastră era una dintre cele 5 state, alături de Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia, care nu găzduiau nicio agenție europeană, iar, dintre acestea, România are cea mai mare întindere geografică și cea mai mare populație, deci un alt atu care decurge de aici în fața celorlalte 4 state candidate. Dar, dincolo de atuurile politice cu care am plecat la drum, România trebuia să prezinte și o candidatură serioasă pentru EMA. Or, așa cum am atras atenția încă din luna august, după ce s-au depus dosarele de candidatură, Guvernul PSD – ALDE a propus pentru găzduirea agenției un loc de construcție a noului sediu care pare că a fost ales de la început să garanteze eșecul țării noastre în această competiție”, a mai spus Mureșan.

La momentul evaluării candidaturilor depuse pentru EMA, Comisia Europeană a declarat că oferta României indică disponibilitatea zborurilor directe între Aeroportul internaţional Bucureşti şi 23 de capitale UE, cu legături aeriene având durate cuprinse între trei şi patru ore, o frecvenţă între două şi 14 curse aeriene pe zi şi transport public cu o durată mai mică de 16 minute de la aeroport la sediul propus, fără a fi furnizate informaţii despre frecvenţa acestor legături de transport public.

Orașul Amsterdam (Olanda) a obținut găzduirea viitorului sediu al Agenției Europene pentru Medicamente, care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Agenția Europeană pentru Medicamente, înființată la 1 ianuarie 1995, este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Potrivit datelor oficiale, EMA are un corp de angajați – secretariat, management etc. – de aproximativ 900 de persoane.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.