Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Traian Băsescu avertizează: ”Iranul nu este un partener al Uniunii Europene, este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare”

Published

on

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE),  membru în cea mai importantă comisie de specialitate a Parlamentului European pentru afaceri externe, avertiează că ”Iranul nu este un partener al Uniunii Europene, este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare”.

În timpul jurnalului de dimineață de la Digi24, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a menționat că a atras atenția și Înaltului Reprezentat al Uninunii Eurpene pentru Afaceri Externe și Poltică de Securitate, Josep Borrell, în cadrul ultimei sesiuni plenare a Parlamentului European din luna decembrie, când s-a dezbătut ”reprimarea violentă a recentelor proteste în Iran”, primind un răspuns ”nefericit”.

”La ultima luare de poziție am atenționat asupra faptului că Europa se desparte în mod radical de SUA în problema Iranului, ceea ce este o mare greșeală. Am arătat în interverție că Iranul se află și este unul dintre catalizatorii războiului civil din Yemen, a situației din Siria și Liban, răspunsul lui a fost unul nefericit, a spus ca are încredere în Iran, ceea ce se infirmă, ce s-a întamplat săptămâna trecută arată că nu poți să ai încredere și că europeniii se amăgesc cu acordul nuclear, având impresia că în baza acestui acord, Iranul va fi un partener al Uniunii Europene, nu este un partener, este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare, să ne alăturăm punctului de vedere american din acest punct de vedere.

Reamintim cu această ocazie intervenția europarlamentului Traian Băsescu, în numele grupului PPE, în cadrul ultimei sesiuni plenare din decembrie.

”Domnule președinte, protejat de dorința Uniunii Europene de a avea cu orice preț un acord nuclear, regimul de la Teheran s-a năpustit cu toată forța asupra propriului popor. Sufocat de cheltuieli militare enorme, de corupție, dar și de sancțiunile impuse de SUA, regimul liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a trecut la reprimarea brutală a manifestațiilor care au izbucnit în toată țara.”

Traian Băsescu infrormează că cetățenii iranieni din 31 de provincii și 140 de orașe ”au fost pur și simplu zdrobiți de forța disproporționată cu care regimul a acționat împotriva lor.”

”Conform Consiliului Național al Rezistenței din Iran, regimul a înfrânt Mișcarea Cetățenilor pentru Libertate cu o violență fără precedent. Circa 1 500 de morți, din care 504 confirmați până la această oră; circa 10 000 de oameni arestați; circa 4 000 de răniți. Acum regimul caută și arestează participanții la demonstrații, în mod deosebit lideri locali”, se mai menționează în intervenția deputatului european.

Potrivit fostului președinte al României, Uniunea Europeană este obligată să acționeze.

”Noi, Uniunea Europeană, avem obligația să protestăm și să acționăm. Trebuie să recunosc și să recunoaștem că Uniunea Europeană, în relația cu Iranul, a devenit prizoniera tratatului nuclear. Acesta este adevărul, dar și motivul pentru care ne facem că nu vedem că, în ambițiile sale de a fi o putere regională.”

Toate aceste afirmații au fost făcute în contextul în care, în această săptămână, Orientul Mijlociu se confruntă cu mari conflicte, după ce unul dintre cei mai periculoși generali iranieni, a fost ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump.

Citiți și: Qasem Soleimani, comandantul iranian ucis la ordinele SUA, pe lista teroriștilor a Consiliului Uniunii Europene

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, informează europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

”Am fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, poate cea mai importantă comisie a acestui mandat, având în vedere competențele exclusive pe majoritatea propunerilor legislative din cadrul Pactului Ecologic European care va stabili un nivel ridicat de protecție a mediului, tranziția către o economie curată și o bună calitate a vieții pentru cetățeni”, a scris Motreanu.

 

În perioada 2017-2019, Comisia ENVI a fost condusă de fostul europarlamentar și actual comisar european Adina Vălean, aceasta fiind primul român președinte de comisie europarlamentară. 

Anterior numirii lui Motreanu, una din funcțiile de vicepreședinte al Comisiei ENVI a fost deținută de eurodeputatul Cristian Bușoi, însă acesta a fost ales președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016.

Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE.

În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

La alegerile prezidențiale din 2019 a fost șeful de campanie al PNL pentru susținerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Siegfried Mureșan a reprezentat grupul PPE la negocierile cu Charles Michel privind bugetul UE: ”Parlamentul European va respinge orice variantă de buget care nu poate îndeplini așteptările oamenilor”

Published

on

© Council of the European Union

Președintele Parlamentului European și președinții grupurilor politice din Parlamentul European  au avut marți negocieri cu președintele Consiliului European, Charles Michel, înaintea summitului european extraordinar care începe joi și în care liderii statelor membre vor căuta să ajungă un acord, deși pozițiile lor sunt încă divergente.

Un anunț în acest sens a fost făcut de vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, cel care a reprezentat grupul PPE la reuniune, în numele lui Manfred Weber.

”Vom susține numai un buget care să permită Uniunii Europene să finanțeze corespunzător fermierii, să avem suficiente fonduri pentru autostrăzi, pentru căi ferate, pentru infrastructura de la sate și pentru a finanța noile priorități ale Uniunii Europene: digitalizare, cercetare, inovare, protecția mediului și, mai ales, siguranța cetățeanului. Parlamentul European va respinge orice variantă de buget multianual al Uniunii Europene care nu poate îndeplini așteptările oamenilor”, a anunțat, ulterior întâlnirii, Siegfried Mureșan.

Statele membre ale Uniunii Europene se află în faza unor negocieri complicate și complexe privind viitorul buget pe termen lung, iar baza de tratative de la care liderii europeni vor porni joi discuțiile este reprezentată documentul revizuit de negociere conținând principalele elemente ale bugetului multianual – Negotiating-box – propus vineri de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Conform unui document obținut de CaleaEuropeană.ro și care reprezintă varianta de lucru a concluziilor Consiliului European extraordinar din 20 februarie, propunerea lui Michel se referă la un buget de 1.094 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani, reprezentând 1,074% din VNB-ul fiecărui stat membru. Această variantă bugetară se situează peste cea a fostei președinții finlandeze – de 1,07% din VNB – propunere oricum respinsă de statele membre. Această propunere reflectă o alocare aflată sub cea cuprinsă de Comisia Europeană în propunerea sa de buget din 2018 (1,11%) și mult sub dorința politică a Parlamentului European (1,3%). Bugetul propus de Charles Michel cuprinde reduceri de 11 miliarde de euro din cadrul politicii de coeziune și mai cuprinde tăieri în ce privește piața unică, migrația, securitatea și apărarea, vecinătatea și administrația publică europeană. Reducerea cu 11 miliarde de euro a finanțării pentru rubrica ”coeziune și valori” se regăsește în plus la noile priorități privind mediul și la resursele naturale unde sunt încadrate politicile maritimă, de pescuit și agricultură.

Imediat după apariția acestei variante de buget, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis că propunerea de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 prezentată de către Charles Michel, președintele Consiliului European, este ”nesatisfăcătoare”, fiind apropiată de varianta propusă de către președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene.

De altfel, Parlamentul European a avertizat săptămâna trecută că nu își va da consimțământul pentru viitorul cadru financiar multianual 2021-2027 dacă acesta nu reflectă ambițiile Uniunii Europene.

Eurodeputații au cerut încă din mandatul anterior, în baza propunerii Comisiei Europene din 2018 privind viitorul buget pe termen lung, o alocare de 1,3% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru. Această solicitare este peste propunerea de 1,11% a executivului de la Bruxelles, pentru a permite finanțarea adecvată a noilor priorități, dar și a politicilor tradiționale, precum și pentru a suplini retragerea Marii Britanii din UE, care cotiza la vistieria europeană cu aproximativ 75 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani.

Pentru a putea fi adoptat, Cadrul Financiar Multianual are nevoie de acordul în unanimitate al statelor membre. 

În urma obținerii unanimității în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene își definește poziția ținând cont de deciziile adoptate de liderii europeni. De asemenea, pentru a închide procesul decizional pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual este nevoie și de aprobarea Parlamentului European.

Noul Cadru Financiar Multianual ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE): Proiectul de aviz votat în Comisia IMCO va contribui la evaluarea conformității producătorilor auto cu standardele europene de emisii

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) anunță votarea în cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor IMCO a Parlamentului European a unui proiect de aviz ce prevede introducerea unor factori care să fie utilizați pentru a evalua conformitatea vehiculelor Euro 5 si Euro 6 în timpul efectuării testelor de emisii în condiții reale de conducere.

Potrivit unei postări pe Facebook, Dan Motreanu explică că noile măsuri vin în contextul în care în ultimii ani s-au înregistrat discrepanțe considerabile între emisiile autovehiculelor măsurate în condiții de laborator și cele măsurate în condiții reale de conducere.

„Poluarea crește îngrijorător în orașele noastre, România riscând deja procedura de infringement pe mediu a Comisiei Europene din cauza poluării din București, unde numărul de zile cu poluare excesivă anuală a atins cota de 70, triplându-se față de anul 2013. Este, așadar, extrem de important să ne asigurăm că producătorii auto respectă standardele europene de emisii și să conturăm strategii locale pentru decongestionarea traficului și „înverzirea” orașelor. În acest fel se va îmbunătăți calitatea aerului, iar riscurile pentru sănătatea cetățenilor se vor diminua semnificativ”, precizează eurodeputatul Dan Motreanu. 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending