Connect with us

ROMÂNIA

Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din PE: România a ignorat recomandările europene pe zona de educație în contextul pandemiei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat că avem nevoie o abordare comună la nivel european în ceea ce privește educația, pentru că deși există țări care au traversat cu bine problema accesului la educație, România nu a reușit acest lucru, a transmis joi europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D), vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro despre finanțarea adecvată a educației și salariul minim european.

„Mulți copii nu au mai putut avea acces la educație și la tot ce înseamnă o pregătire adecvată pentru viitorul lor. Parlamentul European, încă de la începutul pandemiei, a venit cu recomandări pentru statele membre. În recomandări se vorbea despre nevoia de a adapta școala la contextul pandemiei, de nevoia de a investi în digitalizare, de a îmbunătăți infrastructura școlară. Recomandările au fost implementate de statele membre care au reușit să gestioneze pandemia în zona educațională”, a declarat Victor Negrescu.

Deputatul european a subliniat că, din păcate, în România nu s-a întâmplat acest lucru, recomandările europene fiind ignorate. „Inclusiv când au fost discuții la nivelul Consiliului, România nu a participat activ, nu a discutat cu partenerii europeni și nu a căutat să preia din soluțiile oferite de Europa, unele soluții fiind de natură financiară. În cadrul programului Erasmus au fost mai multe proiecte care erau menite să sprijine statele membre și existau posibilități pe care noi nu le-am fructificat”, a spus el.

„Sper ca de acum încolo să reușim să facem acest lucru, atât referitor la pandemie, cât și referitor la noile proiecte europene, pentru că sunt multe evoluții în domeniul educației. Vorbim de o zonă europeană comună în zona de educație, strategii pe zona de introducere a noilor tehnologii în educație, strategii pentru combaterea abandonului școlar. Mi-aș dori, ca Vicepreședinte al Comisiei pentru Educație, să fim mai conectați la aceste discuții, la aceste oportunități și să accesăm banii europeni disponibili pe această zonă. Avem nevoie de aceste resurse europene”, a punctat eurodeputatul.

Potrivit acestuia, fiecare euro alocat în zona de educație înseamnă o investiție în viitor, dar de prea aceste sume alocate către educație sunt privite ca fiind cheltuieli: „Este o greșeală fundamentală”.

Victor Negrescu a mai explicat că Uniunea Europeană nu are competențe în zona de educație, dar Uniunea Europeană poate și face foarte multe pe această zonă, pornind de la programele europene, precum Erasmus.

„O sa avem începând cu acest nou ciclu de finanțare european 2021-2027 un program operațional dedicat educației. Avem sume consistente în PNRR de câteva miliarde de euro obținute ca urmare a solicitărilor europene. Avem resurse oferite de Europa, însă cred că Europa trebuie să meargă mai departe de atât. Așa cum a făcut-o pe sănătate în contextul pandemiei, așa trebuie să facem și pe zona de educație pentru că sunt probleme. Aceste probleme le vedem în raportul de țară. Am citit rapoartele de țară ale tuturor statelor membre pe componenta de educație. România stă alături de Bulgaria la coada clasamentului”, a mai spus acesta.

Europarlamentarul a menționat că sunt multe lucruri care trebuie făcute, iar Uniunea Europeană trebuie să monitorizeze mai mult ceea ce se întâmplă cu banii europeni, cum sunt implementate reformele, care sunt pașii gândiți. Pe toate aceste componente: de acces, de combatere a abandonului școlar, de dezvoltare a oportunităților pentru tinerii din zonele rurale sau zonele defavorizate. „Sunt multe componente unde lucrurile pot să meargă mai bine”.

El a subliniat că există în România exemple extraordinare, de oameni care s-au implicat și de multe ori aceste exemple sunt vizibile în plan european. „Trebuie să pornim de la aceste exemple excelente și să le promovăm inclusiv la nivel național. Eu am inițiat un proiect pilot în Parlamentul European axat pe zona de educație. Urmează la începutul anului viitor deja să avem apeluri în acest sens. O sa fie acordate fonduri de 60.000 de euro per școală pentru finanțarea accesului la noile tehnologii. Aceste fonduri vor fi disponibile mai ales pentru școlile din mediul rural și pentru școlile defavorizate. Trebuie să mergem acolo unde există probleme”.

Mai mult, Victor Negrescu a punctat că este esențial ca la nivelul Ministerului Educației „să dezvoltăm, să modernizăm și chiar să facem o anumite schimbări în ceea ce privește structura din interiorul Ministerului care se ocupă de gestionarea banilor”. Acesta a specificat că, inclusiv pentru perioada de finanțare 2014-2020, au fost nenumărate carențe.

„Sunt sincer îngrijorat că nu vom reuși să atragem într-o manieră adecvată aceste resurse care sunt la dispoziția României pe zona de educație. Avem multe componente. Cred că aceasta reprezintă soluția și șansa pe care România o are în anii care urmează. Trebuie ca toate aceste intervenții și programe să fie corelate între ele.  Trebuie găsite mai multe lucruri pe care le putem face în comunitățile izolate în așa fel încât copilul să ajungă la școală. Sunt multe acțiuni complementare care pot fi făcute pentru a duce la un rezultat efectiv și concret. Trebuie foarte multă tărie și foarte multă forță în a implementa aceste reforme esențiale pentru România. Un copil decuplat de școală este un copil care nu își poate atinge potențialul. Suntem printre primele locuri la nivelul abandonului școlar, iar la nivelul calității învățământului lucrurile au stagnat. Există multe lucruri care riscă să genereze efecte negative în societate și în economie”, a detaliat el.

În final, Victor Negrescu a descris că, în perspectiva anului 2025, se va crea la nivel european o zonă europeană a educației, „o Uniune Europeană a educației”. Acest lucru ne va permite câteva lucruri extrem de importante, precum o recunoaștere totală a studiilor dintr-un stat în altul.

„Vom avea o clasificare foarte clară a tot ceea ce însemnă competențe pe diferite categorii de pregătire profesională sau universitară. Cel mai probabil vom avea creat un cont individual pentru fiecare cetățean european. Din când în când UE va aloca fonduri pe acel cont pentru ca persoana respectivă să urmeze cursurile de formare pe care și le dorește. Vedem unde suntem astăzi și vedem și aceste propuneri care par îndepărtate de realitățile din România, dar noi trebuie să mergem într-acolo. Dacă nu facem pașii necesari până în 2025, o să rămânem în urmă și o sa pierdem foarte mult potențial în ceea ce privește resursa umana din România care va dori să plece”, a conchis deputatul european.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

Published

on

© Bogdan Ivan - Facebook

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a avut, la Palatul Victoria, un dialog deschis și aplicat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia, organizație ce reprezintă 2.500 de companii din 17 sectoare esențiale ale economiei, care contribuie cu 26% la PIB-ul național.

„În contextul economic actual al României, predictibilitatea, digitalizarea și reducerea birocrației trebuie să fie priorități reale”, a declarat Bogdan Ivan.

 

Citiți și: Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

În cadrul întâlnirii, ministrul Bogdan Ivan a abordat, alături de premierul Marcel Ciolacu, puncte esențiale pentru a susține un climat economic sănătos:

  • „Fondurile europene și PNRR – accelerăm accesul la finanțare pentru proiecte strategice, astfel încât mediul de afaceri să beneficieze de resursele necesare dezvoltării.
  • Reducerea birocrației și relația cu autoritățile de control – implementăm un sistem de reglementare clar, eficient și aplicabil, fără blocaje inutile.
  • Energie, Turism și Transporturi – De la mecanismele de plafonare și decontare a prețurilor la energie, la modernizarea și fiscalizarea sectorului turistic și eficientizarea transportului feroviar”, a explicat ministrul.

„Suntem deschiși la soluții concrete și vom lucra împreună cu reprezentanții companiilor pentru a transforma aceste obiective în realitate. România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții, iar antreprenorii să se poată concentra pe creștere, nu pe hârtii și obstacole”, a concluzionat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Continue Reading

ROMÂNIA

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

Published

on

© MAI

În data de 18 martie 2025, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel Mitov, ministrul de Interne al Republicii Bulgaria. Dialogul miniștrilor s-a axat pe prioritățile cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne din noua calitate de State Membre ce aplică integral acquis-ul Schengen, respectiv gestionarea migrației ilegale, securizarea zonei de frontieră comună româno-bulgară și a frontierei externe a UE, precum și destructurarea rețelelor de criminalitate organizată transfrontalieră, informează un comunicat al MAI. 

„Gestionarea fluxului la frontieră este importantă pentru MAI. Dorim ca cetățenii români să simtă direct și concret intrarea în Spațiul Schengen. Înțeleg că partea bulgară trebuie să continue lucrările de reparații la Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, dar am discutat cu omologul și prietenul Mitov, ministrul bulgar de Interne, măsuri concrete de fluidizare a traficului și de sprijinire a cetățenilor care tranzitează frontiera prin patrule mixte și alte măsuri operative de facilitare a traficului la frontieră”, a transmis ministrului Cătălin Predoiu.

În continuare, Cătălin Predoiu a propus ca atenția imediată să se axeze pe „consolidarea controlului la frontierele externe și garantarea mobilității în siguranță în Spațiul Schengen, combaterea rețelelor de crimă organizată și a amenințărilor transfrontaliere, dar și pe îmbunătățirea răspunsului la noile provocări prin dezvoltarea de mecanisme comune pentru combaterea criminalității cibernetice și a atacurilor hibride.”

Ministrul Predoiu a evocat situația calmă de la frontierele României, atât în anul 2024, cât și în primele luni ale anului 2025, succes ce se datorează inclusiv parteneriatelor consolidate cu statele vecine. A fost evocată în mod special, ca exemplu de solidaritate și bune practici, activitatea derulată în comun cu Austria, Ungaria și Bulgaria pentru protecția frontierei bulgaro-turce, România având cel mai mare contingent de polițiști care efectuează misiuni împreună cu celelalte forțe participante.

Ministrul bulgar i-a mulțumit omologului român pentru cooperarea consolidată și permanentă derulată, atât la nivel de conducere, cât și la nivel tehnic între ministerele de resort pe multiplele paliere din domeniul afacerilor interne, în special pentru eforturile comune pentru gestionarea frontierelor și combaterea eficientă a criminalității organizate transfrontaliere, unde intensificarea cooperării între structurile competente în cadrul investigațiilor comune specifice a fost considerată esențială.

Schimbul de opinii a evidențiat relațiile foarte bune de cooperare existente între cele două state în domeniul afacerilor interne, atât la nivel bilateral, cât și european, și importanța menținerii unei colaborări strânse.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

Published

on

© ICI București/ Facebook

ICI București a participat sa la cea de-a șaptea ediție a evenimentului Cybersecurity Forum, organizat de Financial Intelligence, cu sprijinul Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC și al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Potrivit unui comunicat al institutului, Cybersecurity Forum 2025, desfășurat la 17 martie, a reunit experți și lideri din domeniul securității cibernetice pentru a dezbate subiecte de actualitate, precum protecția împotriva criminalității cibernetice în contextul creșterii amenințărilor, atacurile cibernetice și infrastructura critică, cyberintelligence – vulnerabilități, riscuri și amenințări, cercetare-dezvoltare în domeniul securității cibernetice, educația cibernetică și securitatea plăților digitale, reziliența digitală în industria financiară și implementarea Directivei DORA, reglementarea inteligenței artificiale la nivel european prin AI Act și InvestAI – un nou instrument în viitorul Cadru Financiar Multianual.

Participarea ICI București la acest forum subliniază angajamentul institutului în promovarea securității cibernetice și în dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurilor critice și a datelor.

Evenimentul a oferit o platformă de dialog și schimb de bune practici între specialiști, autorități și mediul privat, contribuind la consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică din România.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL14 minutes ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.38 minutes ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA60 minutes ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.1 hour ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA2 hours ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA2 hours ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

ROMÂNIA3 hours ago

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending