Eurodeputatul Viorica Dăncilă (PSD, S&D): Comisia Europeană să asigure protecția adulților vulnerabili pe tot cuprinsul Uniunii Europene

Eurodeputatul Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen din PE, a adus în atenția Comisiei Europene problema lipsei unei legislații uniforme la nivelul UE, care să asigure protecția adulților vulnerabili pe tot cuprinsul Uniunii. Eurodeputatul consideră că un prim pas către armonizarea legislației la nivelul statelor membre ale UE ar fi ratificarea de către acestea a Convenția de la Haga, din anul 2000, privind protecția internațională a adulților.

”Toate statele membre ale Uniunii au un cadru juridic propriu cu diferite instrumente pentru protecția adulților vulnerabili. Deși există în Convenția de la Haga prevederi care ar putea răspunde la problemele transfrontaliere în ceea ce privește adulții vulnerabili, sunt state membre care nu au ratificat-o, iar acest lucru subminează protecția adulților vulnerabili în situații transfrontaliere în Uniune”, atrage atenția eurodeputata, în cadrul unei interpelări transmise Comisiei Europene.

În acest context,  europarlamentarul Viorica Dăncilă cere Comisiei Europene să prezinte măsurile pe care le are în vedere ”pentru a încuraja existența unui cadru juridic uniform pe teritoriul Uniunii Europene, care să permită o protecție adecvată a adulților vulnerabili și în situațiile transfrontaliere”.

În răspunsul dat de Comisia Europeană prin intermediul doamnei Vera Jourova, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, se arată faptul că autoritățile de la Bruxelles încurajează constant în ultimii ani statele membre să ratifice Convenția de la Haga, dar și că sprijină financiar proiectele menite să asigure protecție persoanelor vulnerabile.

De asemenea, Comisia Europeană anunță organizarea, în 2018, a unei conferințe internaționale pentru promovarea Convenției de la Haga.

”Comisia a consultat statele membre în repetate rânduri referitor la experiențele acestora în ceea ce privește punerea în aplicare a Convenției sau, în cazul statelor care încă nu au ratificat-o, în ceea ce privește motivele care le împiedică să facă acest lucru.(…) Principalele motive care le împiedică pe statele membre să ratifice convenția sunt numărul mic de cazuri identificate și costurile pe care le poate antrena funcționarea convenției. Cu toate acestea, la ultima consultare din noiembrie 2016 a rezultat faptul că o serie de state membre analizează posibilitatea de a ratifica această convenție și câteva dintre acestea ar mai putea adera în 2017.

De asemenea, Comisia a acordat sprijin financiar, în cadrul programului „Justiție civilă”, pentru inițiative care vizează îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la drepturile persoanelor vulnerabile, de exemplu prin portalul „Consiliul Notarilor din Europa” .  Mai mult, în cadrul măsurilor complementare pentru sprijinirea atât a statelor membre care sunt deja parte contractantă la convenție, cât și a statelor care încă analizează dacă vor ratifica această convenție, Comisia a tradus, în toate limbile UE, Raportul explicativ la Convenția de la Haga din 2000.
De asemenea, sunt în desfășurare pregătirile pentru organizarea unei conferințe internaționale comune cu Conferința de la Haga pentru promovarea în continuare a ratificării convenției și diseminarea celor mai bune practici. Conferința ar trebui să aibă loc la începutul anului 2018. Comisia își exprimă convingerea că, datorită acestei conferințe, statele membre vor constata beneficiile pe care un cadru juridic coerent le oferă în acest domeniu, și astfel vor fi încurajate să ratifice/să adere la convenție”, se arată în răspunsul comisarului Vera Jourova.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.