Connect with us

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Published

on

© vladnistor.ro

Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru Uniuniea Europeană, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, istoric și reputat profesor universitar la Universitatea din București, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro. De asemenea, Vlad Nistor s-a alăturat demersului inițiat de colegul estonian din grupul PPE, Riho Terras, de a se adresa președintelui Comisiei Europene și de a cere demisia Înaltului Reprezentant al UE sau acțiuni ferme împotriva șefului diplomației din UE. 

„E foarte clar deja pentru noi ce s-a întâmplat acolo. Există o scrisoare inițiată de un coleg de grup parlamentar cu mine, astăzi, pe care au semnat-o deja foarte mulți eurodeputați, m-am adăugat și eu mai târziu, când am aflat despre scrisoare, prin  care se cere demisia sau dacă nu, demiterea domnului Borrell din calitatea sa de Înalt Reprezentant; pentru că așa cum scrisoarea cu pricina menționa, vizita sa la Moscova este din toate punctele de vedere umilitoare pentru Uniunea Europeană, pentru standardele democratice pe care Uniunea Europeană trebuie să le apare în lume și pentru întregul set de valori pe care această minunată construcție îl reprezintă”, a declarat eurodeputatul român. 

Vlad Nistor consideră că prestația reprezentanților politicii externe a UE a urmat o linie descendentă după mandatului lui Javier Solana, atingând un prag negativ cu vizita în Rusia a lui Josep Borrell, iar motivul pentru acest declin este identificat în incapacitatea diplomaților de vârf de a promova și menține reputația pozitivă a Uniunii pe plan extern:

„Discutam mai devreme cu unul dintre colaboratorii mei, foarte informat în politică externă, cât de bizar este ca Uniunea Europeană să își fi ales în istoria ei nu tocmai recentă, întotdeauna, în această poziție, socialiști. Unii dintre acești socialiști chiar cu antecedente comuniste, cum era doamna Mogherini, care a debutat în politică la tineretul comunist. Sigur că dacă ne uităm la prestațiile celor patru, Javier Solana, Catherine Ashton, Frederica Mogherini și Borrell, senzația pe care oricine o are superficial asupra acestei realități, este aceea a unui cerc declin. Aproape că este o linie dreaptă care exprimă picajul, pentru că sunt două lucruri  care contează în această poveste. Pe de-o parte, expertiza și priceperea diplomatică a titularului și în niciun caz Javier Solana nu poate fi acuzat de inexistența acestei dimensiuni. Pe de altă parte, menținerea unor criterii de respectabilitate pentru cei pe care îi reprezintă Uniunea Europeană. Din nou, Javier Solana merită foarte puține reproșuri din acest punct de vedere, în oarecare măsură chiar și Catherine Ashton, care chiar dacă a debutat prost nu a încheiat la fel de prost. Din nou, începem să ne uităm cu oarecare admirație la Frederica Mogherini”, a explicat eurodeputatul român. 

Vlad Nistor a continuat să puncteze câteva dintre greșelile diplomatice ale lui Josep Borrell din momentul în care a preluat mandatului de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și, în special, modul în care i-a permis omologului rus sa-i submineze poziția în timpul vizitei la Moscova:

„Am sesizat deja și in discuțiile pe care le-am purtat cu dumneavoastră în mai multe rânduri, am atras atenția și eu și dumneavoastră asupra unor alunecări ale domnului Borrell, dar ceea ce s-a întâmplat acum la Moscova depășește orice fel de închipuire. Vă aduceți aminte că la un moment dat, domnul Borrell a declarat, și despre asta am mai discutat destul de multă vreme în urmă, a declarat chiar că între China și Statele Unite ale Americii, Republica Populară Chineză e de preferat în calitate de partener. A fost nevoie de intervenția cancelarului Merkel pentru a i se atrage atenția că Statele Unite ale Americii, oricine le-ar conduce,și în acel moment președinte era Donald Trump, oricine și în orice context le-ar conduce, Statele Unite ale Americii reprezintă principalul partener aliat al Europei. De aici până la pasul următor, spuneam într-o postare pe Facebook, că domnul Borrell, în pofida vârstei venerabile a domniei sale, avea imaginea unui școlar asupra unui întreg șir de observații pe care prea experimentatul ministru de externe al Federației Ruse, domnul Serghei Lavrov,  i le făcea”, a mai spus Vlad Nistor. 

În opinia eurodeputatului român, Rusia și-a propus să umilească Uniunea Europeană și a făcut acest lucru chiar în timpul discuțiilor bilaterale cu Înaltul Reprezentant Borrell, expulzând diplomați din trei state membre, dar fără a-i comunica decizia șefului diplomației europene. 

Potrivit declarațiilor ulterioare, Josep Borrell a aflat despre incident de pe rețelele sociale și nu a reușit să aibă o reacție. De altfel, în scrisoarea inițiată de Riho Terras și semnată de eurodeputați din diferite grupui politice ale Parlamentului European, aceștia își exprimă stupoarea că Înaltul Reprezentant nu a încheiat vizita la Moscova de îndată ce Uniunea a primit acea palmă din partea Rusiei, prin expulzarea unor diplomați. 

„Pentru mine jignirea absolută pe care Uniunea Europeană a avut-o de suportat a fost aceea a expulzării diplomaților din trei țări membre ale Uniunii Europene exact în momentul în care domnii Borrell și Lavrov se aflau în discuții bilaterale. Mai mult decât atât nu se putea întâmpla, după părerea mea”, a subliniat Vlad Nistor. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE, către premierul Poloniei: Atacând Uniunea Europeană, loviți în șansa Poloniei de a se dezvolta, loviți în viitorul Poloniei, atacați însăși Polonia

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Deputatul european Siegfried Mureșan, proaspăt reales vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, l-a criticat marți, în plenul de la Strasbourg, pe prim-ministrul polonez, aflat în fața eurodeputaților pentru a explica recentele decizii ale Curții Constituționale de la Varșovia împotriva dreptului european.

Atacând Uniunea Europeană, domnule prim-ministru Morawiecki, loviți în șansa Poloniei de a se dezvolta, loviți în viitorul Poloniei, atacați însăși Polonia. Atacând Uniunea Europeană, prim-ministrul Poloniei slăbește Polonia, o izolează și o face mai săracă, iar acest lucru este împotriva interesului cetățenilor polonezi“, a afirmat Mureșan (PNL, PPE), în cadrul unei intervenții pe care a susținut-o în plen după discursurile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cel al prim-ministrului Poloniei, Mateusz Morawiecki.

“Pentru polonezi, Uniunea Europeană înseamnă că pot alege liber unde locuiesc, unde lucrează, unde studiază oriunde în Uniunea Europeană. Pentru cetățenii polonezi, Uniunea Europeană înseamnă mai multe investiții, locuri de muncă mai bune și mai stabile acasă. Înseamnă o calitate mai bună a alimentelor, înseamnă drumuri mai bune, mai multe autostrăzi, trenuri mai rapide, mai multe autobuze moderne, școli mai bune și mai multe spitale moderne. Asta este ceea ce Europa aduce oamenilor din Polonia. Și înseamnă, de asemenea, instituții mai puternice și înseamnă stat de drept. Și permiteți-mi să fiu foarte clar: instituțiile puternice sunt în interesul oamenilor, instituțiile slabe servesc doar o mică parte din oameni. Respectarea regulilor este în interesul oamenilor, încălcarea regulilor, atacarea regulilor îi ajută doar pe politicieni”, a adăugat el, conform unei declarații remise CaleaEuropeană.ro cu privire la intervenția avută la dezbaterea din plenul Parlamentului privind statul de drept în Polonia și întâietatea dreptului UE.

Co-raportor al PE pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mureșan a amintit că, în următorii ani, Polonia va primi mai mult sprijin decât oricând din partea Uniunii Europene, fiind vorba de peste 110 miliarde de euro.

“Aceștia sunt bani din partea cetățenilor europeni pentru cetățenii Poloniei. Vrem ca acest sprijin să ajungă la oamenii din Polonia care au nevoie. De aceea, există reguli, ca politicienii să nu folosească banii în mod abuziv. Aceste reguli sunt aceleași pentru toate țările, ele trebuie aplicate. Sperăm că Guvernul Poloniei nu va fi un obstacol în dorința noastră de a ajuta cetățenii Poloniei”, a conchis vicepreședintele grupului PPE.

Parlamentul European a organizat marți o dezbatere privind verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză.

Eurodeputații au discutat verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, hotărâre care contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale. Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.

Se preconizează că Parlamentul va îndemna din nou Comisia să declanșeze rapid ”mecanismul de condiționalitate” și să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva guvernului din Varșovia.

Dezbaterea cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va fi urmată joi de un vot asupra unei rezoluții.

La sesiunea plenară anterioară, Parlamentul European a votat o rezoluție în care a solicitat Comisiei Europene să nu aprobe planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale Poloniei și Ungariei până nu sunt lămurite preocupările legate de statul de drept și transparență. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE: Vocea românilor devine și mai importantă datorită Conferinței privind viitorul Europei

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Vocea românilor devine și mai importantă datorită Conferinței privind viitorul Europei, iar aceasta nu va putea fi ignorată, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

În opinia lui Bogdan, Conferința privind viitorul Europei, lansată de Ziua Europei în acest an, reprezintă “cel mai generos demers democratic inițiat vreodată pe această planetă”, iar scopul acestui exercițiu este să aducă Uniunea Europeană mai aproape de cetățeni.

“Românii merită totul, iar cei care negociază și iau decizii vor valorifica toate oportunitățile deschise de Conferință”, a declarat europarlamentarul PPE.

CaleaEuropeană.ro: Conferința privind viitorul Europei a debutat cu mare fast, pe 9 mai 2021, la Strasbourg, fiind considerat cel mai amplu exercițiu democratic de consultare din istoria UE. Cum vedeți dvs. finalizat acest proces și ce rezultate ar trebui să aducă procesului de integrare europeană?

Rareș Bogdan: Cred că este cel mai generos demers democratic inițiat vreodată pe această planetă. Nu este vorba doar despre dorința inițiatorilor de a avea o imagine asupra viitorului pe care-l doresc cetățenii, o radiografie a lumii în care doresc ei să trăiască, o amintire din viitor, ca să folosesc titlul unui film, ci și un proiect care arată că decidenții vor să fie și mai aproape de aspirațiile oamenilor. Fără să cunoști arhitectura intimă a celor pentru care construiești, riști ca rezultatul să fie departe de planurile lor, să finalizezi un bloc de locuințe fără ferestre. Eu văd rezultatul așa: o mai mare solidaritate, viziuni comune care au ca fundament binele, o mai mare empatie față de cei care chiar au nevoie să învețe să reziste în această lume tumultoasă. Integrarea înseamnă, până la urmă, un mecanism care să le faciliteze tuturor aceeași șansă de a se conecta la viitor, iar cheia este dialogul.

CaleaEuropeană.ro: Și România s-a raliat acestei Conferințe, președintele Klaus Iohannis dând startul dezbaterilor naționale printr-un eveniment organizat la Palatul Cotroceni. Cum apreciați viziunea României despre viitorul Europei și rolul său mai departe? 

Rareș Bogdan: L-am auzit pe domnul președinte Klaus Iohannis vorbind despre consolidarea proiectului european în beneficiul cetățenilor. S-a implicat extrem de serios în acest proiect. De altfel, fiind dascăl la bază, are exercițiul temeiniciei și știu că dorește ca vocea românilor să fie puternică, auzită. L-am auzit vorbind despre familia europeană, căreia i-a dat o definiție simplă și caldă: ea înseamnă, în primul rând, cetățenii, adică oameni cu dorințe, nevoi, speranțe pentru ei și copiii lor. Nu întâmplător avem proiectul „România Educată”! Educația face din oameni cetățeni, iar aceștia vor înțelege că diminuarea riscului de auto-excludere din viitorul european are o singură cale: cartea!

CaleaEuropeană.ro: În Parlamentul European, jucați un important rol politic, fiind șef al delegației EPP-RO, a treia cea mai mare din grupul popularilor europeni. Există teme importante pentru România pe care europarlamentarii români PPE le susțin, exemplele variind de la aderarea la Schengen, ridicarea MCV, utilizarea gazului în contextul Green Deal. Cum poate beneficia România de aceste reflecții privind viitorul UE pentru a-și îndeplini obiectivele?

Rareș Bogdan: Vocea românilor devine și mai importantă datorită Conferinței privind viitorul Europei. Nu va putea fi ignorată. Dacă scopul acestui proiect este să aducă Uniunea Europeană mai aproape de oameni, să umanizeze instituțiile și mecanismele, să afle aspirațiile celor care plătesc taxe, aceste obiective capătă un și mai puternic fundament. Românii merită totul, iar cei care negociază și iau decizii vor valorifica toate oportunitățile deschise de Conferință. În ceea ce ne privește, noi, ca Delegație, suntem implicați profund în aceste negocieri. Avem și avantajul că România vorbește pe o singură voce, în sensul că toți cei care au tangență cu aceste teme cruciale au aceleași predicate, fie că este vorba de Președinție, Guvern sau Delegația EPP-RO.


Rareș Bogdan membru al Parlamentului European din iulie 2019, el conducând delegația europarlamentarilor români din Grupul PPE, a treia cea mai mare delegație națională din cadrul celei mai influente familii politice europene.

Grupul Partidului Popular European (Grupul PPE) este cel mai mare și cel mai vechi grup din Parlamentul European. Ca și în trecut, Grupul PPE continuă să se afle în prima linie a viitorului european. Astfel, ca parte a eforturilor pentru Conferința privind viitorul Europei, popularii europeni au lansat propria platformă “FutureofEurope“.

“Europenii se pot mândri cu realizările lor. Am fost martorii celei mai lungi perioade de pace, am creat și consolidat democrații acolo unde au existat cândva regimuri comuniste și fasciste, ne-am îmbunătățit sistemele de protecție socială, am gestionat provocările economice, creând milioane de locuri de muncă și am ridicat ștacheta pentru standardele mondiale de mediu. (…) Credem într-o Europă puternică și unită și dorim să o îmbunătățim pentru generațiile viitoare. Alăturați-vă nouă și aveți un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei” este îndemnul manifestului promovat de grupul PPE.

Conferința privind viitorul Europei reprezintă o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei. Indiferent de locul de proveniență sau de activitate, acesta este locul în care să reflectați la viitorul pe care îl doriți pentru Uniunea Europeană. Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate. Se preconizează că, până în primăvara anului 2022, conferința își va prezenta concluziile astfel încât să ofere orientări privind viitorul Europei.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, mesaj din Parlamentul European: Green Deal frământă sectorul agricol. UE trebuie să garanteze durabilitatea fermierilor

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, prezent în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, a reiterat din plenul Legisliativului rolul UE în garantarea durabilității fermierilor în contextul noilor obiective climatice, astfel încât aceștia să poată rezista pe piață.

Deputatul european a intervenit în hemiciclul european în cadrul dezbaterii pe marginea Strategiei „De la fermă la consumator”.

„Această strategie își propune să pună bazele unui sistem alimentar durabil, dar în același timp trebuie să ducă la creșterea veniturilor agricultorilor și consolidarea competitivității fermierilor europeni. În intervenția pe care am avut-o în cadrul plenarei, am subliniat faptul că fermierii au rezerve cu privire la supravietuirea pe piață având în vedere țintele impuse în atingerea obiectivelor climatice. Astfel, de la nivel european, trebuie să ne asigurăm de faptul că în orice condiții, fermierii își vor păstra durabilitatea și mai departe, vor putea produce alimente de calitate și la preturi accesibile pentru consumator”, a informat Daniel Buda.

Daniel Buda a tras un semnal în Parlamentul European și a subliniat cât de afectați sunt majoritatea fermierilor de lipsa de informație cu privire la schimbările aduse de această strategie: „Un fermier care a părăsit domeniul IT acum 10 ani pentru a face agricultură, spunea săptămâna trecută următoarele: Am decis oprirea modernizării și dezvoltării fermei mele deoarece nu știu la ce să mă aștept din partea celor care trăiesc în bula lor la Bruxelles și ne vom duce viața de zi cu zi mai departe, așa cum putem”.

Potrivit europarlamentarului, Green Deal și Farm to Fork reprezintă un concept care frământă sectorul agricol pe bună dreptate.

De asemenea, fermierii se întreabă daca vor reuși să supravietuiască țintelor impuse în atingerea obiectivelor climatice, importante și ele, fără discuție.

„Este necesar ca noi, să transmitem astăzi un mesaj clar: că suntem responsabili și că ne vom asigura de faptul că în orice condiții, fermierii își vor păstra durabilitatea și mai departe, vor putea produce alimente de calitate și subliniez aici, la preturi accesibile pentru consumator”, a mai adăugat acesta.

În finalul intervenției sale, Daniel Buda a transmis că „orice eșec în această direcție ne va face dependenți de importurile de alimente, de slabă calitate din țările terțe, iar schimbarile climatice vor continua să ne afecteze viața de zi cu zi. În acest context, solicit în mod expres, efectuarea unor studii de impact, înaintea luării oricăror decizii în ce privește sectorul agricol.”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN31 mins ago

Renew Europe l-a ales pe succesorul lui Dacian Cioloș: Stéphane Séjourné, un influent colaborator al lui Emmanuel Macron, a devenit liderul celei de-a treia forțe din Parlamentul European

POLITICĂ3 hours ago

Klaus Iohannis convoacă o ședință pentru instituirea unor măsuri restrictive, “indiferent cât de nepopulare ar părea”: “Suntem în al doisprezecelea ceas”

U.E.3 hours ago

Pachetul de extindere a UE 2021: Comisia Europeană evaluează și stabilește prioritățile de reformă pentru Balcanii de Vest și Turcia

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE îndeamnă Republica Moldova să continue implementarea reformelor: Alegerile parlamentare au oferit forțelor pro-reformă un mandat puternic pentru a pune în aplicare o agendă ambițioasă

ENGLISH3 hours ago

Romania to negotiate for the first time, at European level, new regulations on patient access to treatments for rare and pediatric diseases

INTERNAȚIONAL3 hours ago

De la Kiev, șeful Pentagonului pledează pentru cooperare între partenerii SUA la Marea Neagră pentru a descuraja Rusia: Vom continua să sporim capacitățile României, Ucrainei, Georgiei și Bulgariei

ROMÂNIA4 hours ago

România va negocia în premieră la Bruxelles noile reglementări privind accesul pacienților la tratamentele pentru bolile rare și pediatrice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană și-a lansat programul de lucru pentru 2022, care stabilește următoarele etape ale agendei sale către „o Europă mai puternică”

ROMÂNIA5 hours ago

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Viitorul buget pentru sănătate trebuie să includă inițierea unui fond dedicat inovării în medicină

U.E.5 hours ago

Președintele Lituaniei consideră că statul de drept nu trebuie legat de fondurile europene: Din punct de vedere moral este incorect și ar putea afecta unitatea UE

U.E.5 hours ago

Franța face apel la ”fermitate” împotriva încercărilor Poloniei de a pune ”sub semnul întrebării proiectul european”: Tratatele noastre nu reprezintă o simplă bucată de hârtie

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Supremația dreptului UE în Polonia: PE solicită Comisiei Europene declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen avertizează Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”: Statul de drept este liantul care ne ține împreună

U.E.10 hours ago

Premierul Poloniei, mesaj pentru politicienii europeni: Nu permit să șantajați Polonia și nu vom accepta să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Green Deal: UE își unește forțele cu UEFA pentru a promova acțiunile de combatere a schimbărilor climatice

U.E.1 day ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

ROMÂNIA3 days ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA4 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA4 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA4 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

Team2Share

Trending