Connect with us

S&D

”Europa virează la stânga” – 1000 de persoane din 30 de țări și-au arătat susținerea pentru Martin Schulz. Victor Negrescu: Un cancelar social-democrat poate însemna despărțirea UE de austeritate

Published

on

Peste 1000 de tineri din 30 de țări au participat, vineri și sâmbătă, la evenimentul numit Europa virează la stânga, organizat la Duisburg (Germania) cu sprijinul social-democraților germani și al Partidului Socialiștilor Europeni. Victor Negrescu, eurodeputat și președinte coordonator al rețelei PES activists România, și-a arătat susținerea pentru candidatul social-democraților germani la funcția de cancelar, Martin Schulz, și a vorbit despre nevoia de unitate a Europei, dar și despre obligația liderilor europeni de a veni cu soluții clare și aplicate la problemele tinerilor.

„Un cancelar social-democrat în Germania poate semnifica despărțirea oficială a UE de filosofia austerității. Iar această victorie este posibilă acum. Martin Schulz este un lider care poate da Europei imboldul către direcția corectă, în această epocă extrem de tulbure și de confuză. Am lucrat întotdeauna foarte bine împreună, îi respect viziunea și am ținut neapărat să-i fiu alături și să-i urez succes”, spune Victor Negrescu, potriit unui comunicat remis Calea Europeană.

„Stânga luptă pentru unitatea Uniunii Europene și se opune scindării ei sau funcționării pe mai multe viteze. Iar afirmarea curajoasă a solidarității e foarte importantă, într-o perioadă în care mișcările extremiste capătă tot mai multă forță”, adaugă social-democratul.

Martin Schulz a dat, la rândul său, un mesaj de susținere pentru o Europă puternică. „Europa nu e suficient de socială, Europa nu e suficient de democratică – dar stă în puterea noastră să schimbăm această realitate, o putem face mai transparentă, mai socială și mai democratică”, a afirmat candidatul SPD in discursul susținut în cadrul evenimentului, potrivit relatărilor presei germane. Pentru a sublinia angajamentul său față de Europa, Schulz și-a rostit discursul în engleză și doar anumite pasaje au fost pronunțate în germană, dar și în franceză.

„Milioane de tineri în Europa nu au locuri de muncă, milioane de copii trăiesc în sărăcie. Nu putem accepta această situație! O slujbă nu trebuie să fie un privilegiu. O masă caldă nu trebuie să fie un privilegiu. Accesul la educație gratuită de calitate nu trebuie să fie un privilegiu. Acestea sunt drepturi”, a spus Sergei Stanishev, președintele PES.

Victor Negrescu a participat și la Congresul YES (organizația europeană a tinerilor socialiști) și atelierele PES activists organizate în paralel:

“Am vorbit în calitate de coordonator al S&D40 (structura europarlamentarilor socialiști sub 40 de ani, al cărei lider e Negrescu – n.r.) la Congresul YES și atelierele PES activists despre nevoia de a nu ne mai referi la tineri ca la un grup abstract, de a discuta cu ei, de a le înțelege problemele și de a lucra împreună cu activiștii din toată Europa la un proiect al stângii pentru viitorul Europei. La această schimbare pot să contribuie activ tinerii și activiștii din România – ca dovadă faptul că una din cele mai importante delegații de tineri a fost a Partidului Social Democrat pe care îi felicit pentru implicare”.

.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a discutat cu noul premier al Muntenegrului despre importanța realizării reformelor privind statul de drept, combaterea corupției și a crimei organizate

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu, în calitate de membru al Delegației UE-Muntenegru a participat joi, la ședința Delegației unde a avut un schimb de păreri cu noul premier muntenegrean, Dritan Abazovic, referitor la parcursul european și la reformele care au loc în această țară.

„În cadrul intervenției mele, am menționat despre importanța de a realiza reformele propuse, mai ales cele legate de respectarea statului de drept, combaterea corupției și a crimei organizate, care vor avea un impact pozitiv asupra muntenegrenilor”, a scris deputatul european, pe Facebook.

De asemenea, Corina Crețu a mai accentuat și faptul că locul Muntenegrului este în Uniunea Europeană.

„Deși acest proces este unul de durată, acest obiectiv poate fi atins”, a spus ea.

În finalul mesajului său, europarlamentarul i-a urat mult succes noului prim-ministru Dritan Abazovic în realizarea obiectivelor pe care și le-a propus: dezvoltarea economică, implementarea statului de drept, lupta împotriva corupției și crimei organizate, libertatea presei.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președinta Grupului S&D din PE: Avem nevoie de un pachet de reziliență socială pentru a proteja grupurile vulnerabile de impactul războiului din Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Social-democrații europeni au susținut joi o rezoluție parlamentară prin care au solicitat o acțiune mai puternică a Uniunii Europene pentru a face față consecințelor sociale și economice ale războiului din Ucraina, informează comunicatul oficial

Deputații europeni S&D au reușit să facă presiuni pentru ca măsuri importante să fie incluse în această rezoluție, cum ar fi un capitol privind un pachet de reziliență socială cu inițiative concrete pentru statele membre. Aceste inițiative ar trebui să ofere sprijin specific pentru cele mai vulnerabile părți ale populației sale până în vara anului 2022.

Aceste măsuri vizează consolidarea sistemelor de asistență socială și de protecție socială din UE, inclusiv continuarea și refinanțarea SURE și un mecanism de salvare socială cu un sprijin public sporit pentru instrumentele existente.

Rezoluția solicită, de asemenea, un embargo total asupra petrolului și gazelor din Rusia, ca singura modalitate de a face ca sancțiunile să fie eficiente; o prelungire a clauzei generale de salvare a Pactului de stabilitate și de creștere; consolidarea investițiilor în măsuri de climă socială și luarea în considerare de către statele membre a suspendării temporare a schemelor naționale de indexare a chiriilor, precum și crearea de noi instrumente financiare, „deoarece cele disponibile nu sunt suficiente pentru a face față consecințelor războiului”.

„Noi, cei din Grupul S&D, am fost dezamăgiți după dezbaterea în plen cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deoarece au fost abordate în principal dimensiunea externă și aspectele de securitate ale războiului, neglijând impactul asupra vieții cetățenilor europeni. Acesta este motivul pentru care am solicitat o dezbatere în plen și am insistat pentru această rezoluție”, a transmis  președinta Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez.

Ea a subliniat că reziliența socială ar trebui să fie introdusă ca o prioritate, cu măsuri de consolidare a sistemelor de asistență socială și de protecție socială din UE, inclusiv prin continuarea și refinanțarea SURE și a unui mecanism de salvare socială.

„Ceea ce propune Comisia nu este suficient. Salut faptul că Parlamentul a votat pentru o finanțare suplimentară pentru Garanția europeană pentru copii, pentru a sprijini, de asemenea, copiii ucraineni și pentru a ajuta la primirea și integrarea în muncă a refugiaților. Vorbim despre bani noi, nu despre realocarea fondurilor existente. Pentru a discuta toate acestea, Parlamentul European solicită organizarea unui summit social. Trebuie să ne actualizăm strategia pentru a o adapta la situația extraordinară cu care ne confruntăm, cu inflația în creștere și consecințele sale sociale”, a conchis Iratxe Garcia Perez. 

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu îndeamnă România să profite de șansele istorice puse la dispoziție de UE pentru a recupera decalajele de dezvoltare: Lupta împotriva sărăciei și investițiile în sănătate și educație trebuie continuate

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu îndeamnă România să profite de șansele istorice puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a recupera decalajele de dezvoltare.

”La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, putem constata că țara noastră a primit 40 de miliarde euro fonduri europene. Nu există județ sau domeniu de activitate care să nu fi beneficiat de aceste fonduri. Decalajele istorice rămân însă semnificative, ca și problemele sărăciei, agravate de situația extraordinar de dificilă pe care o traversam. În calitate de comisar european pentru politică regională, am fazat proiecte pentru care Romania trebuia să returneze fonduri, am aprobat plata creditelor pentru investiții deja create (<<proiecte retrospective>>) și am încurajat realizarea de proiecte mari, cum sunt spitalele regionale sau autostrăzile care să lege regiunile istorice ale țării. Acum, suntem într-un moment care poate fi catalogat istoric pentru România din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene. România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde, după cum urmează: 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență, elementul central al NextGenerationEU, aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, și aproape 2 miliarde euro din Fondul pentru o Tranziție Justă”, a detaliat Crețu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Aceasta a amintit că România a încheiat prima perioadă de programare (2007-2014) cu o rată de absorbție a fondurilor europene de 91%.

”E vital ca România să încheie perioada de programare 2014-2020 cu o rata de absorbție cât mai mare, să demareze realizarea proiectelor prin PNRR și să încheie cât mai rapid Acordurile și Programele Operaționale pentru perioada 2021-2027”, a fost apelul lansat de eurodeputat.

Corina Crețu deplânge faptul că ”Romania înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027, deși banii puteau fi folosiți din 1 iunie 2021. Multe țări implementează deja în paralel proiectele din acest buget și au atras deja bani europeni, atât din PNRR cât și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”.

”În opinia mea, Guvernul este îndreptățit să discute cu experții Comisiei Europene consecințele crizei COVID și ale războiului, explozia prețurilor și rata inflației, să ia în considerare toate resursele financiare avute la dispoziție – inclusiv Fondul Social European, resursele din PNRR, din Programul Operațional pentru Sănătate și cele opt Programe regionale 2021-2027  pentru ca romanii să poată face față vremurilor de criză care vor urma, gândindu-se în primul rând la cei mai vulnerabili: copii, pensionari, cei care trăiesc cu venitul minim pe economie, pacienți, cei bolnavi de cancer sau alte boli cronice. Aceasta perioada ne învață nu numai lecțiile bunătății și ale omeniei, dar și să prețuim mai mult pacea și viața”, a subliniat europarlamentarul.

Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 are la bază proiectul prezentat la data 2 mai 2018 în fața Parlamentului European, când Corina Crețu era comisar european.

”Convingerea mea este că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor trebuie să se mențină ca bază de calcul pentru că va asigura reducerea decalajelor dintre state și regiuni, devenite și mai puternice ca urmare a efectelor acestei crize. Vă reamintesc că, potrivit acestui mod de calcul, Romania are un buget cu 8% mai mare față de perioada 2014-2020”, a punctat eurodeputatul.

Corina Crețu a reamintit că, ”în timpul mandatului meu de comisar european pentru politica regională, am aprobat toate proiectele depuse de Guvernele României, am preluat toate creditele pe care Romania le avea în acea perioada pe fonduri europene, m-am zbătut pentru realizarea cât mai rapidă a spitalelor regionale de la Iași, Cluj și Craiova, s-au realizat în ultimii ani modernizări de spitale, achiziționarea de ambulanțe noi în toate județele țării, ca echipamente medicale performante. Din păcate, încă există fonduri europene nefolosite, care așteaptă să fie accesate de către Romania pentru îmbunătățirea sănătatii oamenilor”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Facebook

NATO6 hours ago

Jens Stoltenberg a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre importanța politicii NATO a ”ușilor deschise”, în încercarea de a-l convinge să renunțe la opoziția față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO

ROMÂNIA7 hours ago

România trimite Ucrainei măști chirurgicale, viziere și combinezoane

SUA8 hours ago

În fața ”provocărilor secolului XXI”, SUA și Coreea de Sud se angajează să ”aprofundeze cooperarea în domeniul tehnologiilor critice și emergente, precum și în cel al securității cibernetice”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Canada interzice comerțul cu bunuri de lux cu Rusia și adaugă alte 14 persoane pe lista sancțiunilor

MAREA BRITANIE11 hours ago

Ministrul britanic de externe: Moldova ”ar trebui echipată conform standardelor NATO”

ROMÂNIA13 hours ago

MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România după ce președinta Katalin Novak a declarat că își ”asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”

U.E.14 hours ago

Germania respinge ideea constituirii unei noi datorii comune europene pentru a finanța reconstrucția Ucrainei

ONU15 hours ago

Uniți pentru Ucraina: UE, România și alte 40 de țări, printre care SUA și Regatul Unit, sprijină Ucraina împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.2 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO2 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac3 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU3 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Maia Sandu, discurs istoric de la pupitrul Parlamentului European: Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

SUA3 days ago

Premierul Greciei, discurs istoric în Congresul SUA: Nu vom accepta încălcarea suveranității și a drepturilor noastre teritoriale. Ultimul lucru de care are NATO nevoie este o altă sursă de instabilitate pe aripa de sud-est a Alianței

Team2Share

Trending