Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarii români au transmis mesaje cu ocazia Zilei Naționale și a Centenarului Unirii

Published

on

Europarlamentarii români au transmis, sâmbătă, mesaje de Ziua Naţională, pe Facebook, însoţite de fotografii sau filmuleţe sugestive. Şi Consiliul Uniunii Europene a transmis un mesaj şi a realizat un filmuleţ despre România.

”La mulţi ani cu ocazia Centenarului Marii Uniri, România! Happy 100th anniversary of the Great Union, Romania!”, este mesajul care însoţeşte filmuleţul postat pe pagina de Facebook a Consiliului Uniunii Europene.


Europarlamentarul Marian Jean-Marinescu (PNL, PPE): La multi ani, în Uniunea Europeană, România

Foto: Calea Europeana

„La multi ani, România, oriunde te-ai afla: între Carpați, Dunăre și Marea Neagră, în sufletele românilor răspândiți în întreaga lume, în invențiile „Românilor care au schimbat lumea”, în performanțele excepționale ale elevilor români la olimpiade, în înțelepciunea bătrânilor, în primul 10 obținut de Nadia la Montreal, în pământurile roditoare, în sălbăticiunea Deltei, în frumusețea Coziei și a bisericilor „din Nordul Moldovei, în unicitatea costumelor și dansurilor naționale.

La multi ani, în Uniunea Europeană, România!„, a transmis pe Facebook eurodeputatul român.

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D): În an centenar, îmi doresc ca împreună să construim o Românie cât mai puternică în Europa

„În an centenar, îmi doresc ca împreună să construim o Românie cât mai puternică în Europa, să fim uniți, și să privim cu încredere spre următorul deceniu cu viziune și forțe noi”, transmite pe Facebook eurodeputatul S&D.

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a ales să transmită un mesaj însoțit de fotografii alături de copilul său.

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE): Împreună trebuie să croim acel drum al unei Românii unite care să pornească de la realizări concrete şi care să-și facă vocea auzită în continuare pe plan european și internațional

Mesajul eurodeputatului:

„Uniți „în gând și simțire”, clădim o Românie dreaptă, dezvoltată și sigură!
La mulți ani, România!

Alături de colegii mei din Partidul Național Liberal, am participat la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României și de Centenarul Marii Uniri, luând parte la ceremonia de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Voievodului Mihai Viteazu, la slujba Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca și am participat la ceremonia oficială dedicată Centenarului României care a cuprins prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României şi alocuţiuni privind sărbătoarea Zilei Naţionale.

Această zi istorică importantă trebuie să reprezinte și un prilej de reflecție. Împreună trebuie să croim acel drum al unei Românii unite care să pornească de la realizări concrete şi care să-și facă vocea auzită în continuare pe plan european și internațional. 
Românii au demonstrat atât în trecutul îndepărat, cât și în cel foarte apropiat că știu să lupte pentru o Românie dezvoltată, pentru o Românie în care fiecare cetățean se simte respectat și apreciat, pentru o Românie care oferă copiilor o educație de înaltă calitate, pentru o Românie în care ne bucurăm de un sistem medical sigur, pentru o Românie în care accesul la educație, sănătate, infrastructură rutieră modernă reprezintă o normalitate și nu un lux, pentru o Românie în care manifestările publice sunt încurajate și nu „gazate”, pentru o Românie verticală, o Românie condusă de oameni onești, integri, pentru o Românie unită.

Dragi români, uniți sub același tricolor, vocea noastră este auzită, iar eforturile noastre sunt materializate într-o România dreaptă, dezvoltată și sigură!  Uniți „în gând și simțire“ vom avea țara pe care înaintașii noștri și-au dorit-o pentru noi, iar pe care noi dorim să o lăsăm pentru copiii copiilor noștri! La mulți ani, România!” 

Siegfried Mureșan (PNL, PPE) s-a aflat zilele acestea la Alba Iulia și a participat la festivitățile organizate cu prilejul Centenarului. 

Eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D): În acest an de o importanță majoră pentru noi toți, am lucrat enorm pentru a promova valorile susținute de înaintașii noștri

„La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

În acest an de o importanță majoră pentru noi toți, am lucrat enorm pentru a promova valorile susținute de înaintașii noștri.

Alături de parteneri dedicați, am organizat evenimente și proiecte precum „Urmașii Marii Uniri” (lansat pe data de 27 Februarie 2018 la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea), expoziția ambulantă stradală „Portrete ale Unirii” (19 Septembrie 2018 pornind de la Piața Unirii și incluzând licee din Oradea), crearea bustului „Samuil Vulcan” (dezvelit la12 Octombrie 2018 în Beiuș), Conferințele Unirii (organizate pe 1 Noiembrie 2018 la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor), expoziția majoră și evenimentele din cadrul Parlamentului European „De la Versailles la Sibiu, evoluții după 100 de ani. Celebrând valori progresiv sociale europene într-o Românie unită” precum și „Județul Bihor, 100 de ani de la Marea Unire”.

Mai mult, prin întâlnirile avute în acest an, Statul american Kentucky a proclamat ziua de 1 Decembrie ca și zi de celebrare a Centenarului Marii Uniri a românilor”, a transmis reprezentantul României în Parlamentul European. 

Gabriela Zoană (PSD, S&D): Dacă 1 Decembrie 1918 reprezintă un moment important al istoriei noastre, 1 Decembrie 2018 poate reprezenta un moment de început pentru o Românie mai unită

„Dragi români,

Suntem la exact 100 de ani de la momentul în care cele trei provincii istorice s-au unit într-o singură țară, consfințind pentru totdeauna și spunând tuturor țărilor lumii că românii sunt un singur neam și că ocupă un teritoriu unitar în care conviețuiau de veacuri, fără întrerupere.  

Jertfa înaintașilor noștri, eforturile diplomatice, sacrificiile depuse, toate au dus la momentul 1 Decembrie 1918. Astăzi, 100 de ani mai târziu, realizăm, privind înapoi în istorie, că Unirea nu este un act, ci este o stare a unei națiuni, iar această stare nu se păstrează de la sine, ci se clădește. 

Dacă 1 Decembrie 1918 reprezintă un moment important al istoriei noastre, 1 Decembrie 2018 poate reprezenta un moment de început pentru o Românie mai unită.  Marea Unire pe care vă îndemn să o facem astăzi poate fi piatra de temelie a unei Românii așa cum ne-o dorim de fapt cu toții: o Românie importantă pe plan internațional, o Românie dezvoltată economic și având o societate civilizată.

La mulți ani, România! La mulți ani dragi români!”

 

Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D) a îndemnat la optismim în mesajul său cu prilejul Centenarului. 

 

 

.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemie

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemia cu coronavirus. 

În mesajul postat pe pagina oficială de Facebook, deputatul european menționează că, într-adevăr, planul de redresare post-pandemie al economiei Uniunii Europene s-ar putea ridica la 500 de miliarde de euro, ”sumă care pare să fi fost acceptată de Franța și Germania.”

Reamintim că Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare pentru Uniunea Europeană de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic provocat de noul coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Referitor la planul de redresare economică pe care Comisia Europeană îl pregătește fără consultarea Parlamentului European, Marian-Jean Marinescu subliniază incertitudinea asupra nerambursării viitorilor bani: ”Deși nu a consultat Parlamentul cu privire la Planul de redresare, Comisia Eurpeană îl va face public la finalul acestei luni. Problema este că nu se știe încă ce parte a acestor fonduri vor fi bani neramburisabili și cat reprezintă credite.”

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE în dosarul care definește termenii colaborării dintre Procurorul Eurpean și OLAF, anunță definitivarea acestuia până la sfârșitul președinției croate

Published

on

© European Parliament

Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), în calitate de raportor al Parlamentului European în dosarul care definește termenii colaborării dintre Procurorul Eurpean și OLAF, anunță reluarea activității și definitivarea acestuia în perioada următoare, în contextul în care Parchetul European trebuie să își înceapă activitatea în luna noiembrie a acestui an.

”Am avut întrevederi cu Consilium și cu OLAF și lucrurile merg în direcția bună. Am speranța să avansăm în această perioadă și că il vom definitiva până la sfârșitul președinției croate, care cunoaște foarte bine acest dosar. Am convingerea că vom încheia în Parlament în iunie acest dosar, pentru ca in noiembrie Procurorul European să intre în pâine”, a transmis deputatul european pe pagina sa oficială de Facebook.

Parchetul European se așteaptă să fie operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Însărcinată cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro, instituția EPPO va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE și va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol. Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroriste.

OLAF investighează frauda împotriva bugetului UE, corupția și comportamentele incorecte grave în cadrul instituțiilor europene și dezvoltă politica antifraudă pentru Comisia Europeană.

OLAF intenționează să devină un partener de încredere și privilegiat pentru EPPO imediat ce începe să funcționeze.

În cadrul acestui parteneriat interinstituțional, EPPO va fi  pentru cercetările penale, în timp ce OLAF va continua investigațiile administrative privind neregulile și fraudele care afectează interesele financiare ale UE, în toate țările UE. În acest sens, se va consulta și coordona strâns cu Parchetul European.

Această împărțire a responsabilităților va asigura cea mai extinsă protecție posibilă a bugetului UE.


Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac cere retragerea cetățeniei române deținută de premierul R. Moldova după ce acesta a acuzat că România este cea mai coruptă țară din Europa

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a cerut vineri retragerea cetățeniei române deținute de prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu după ce acesta a acuzat România că este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană și a utilizat un limbaj dur la adresa eurodeputatului Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE și președinte al delegației parlamentare pentru relația UE – Republica Moldova.

“După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României și a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române. Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău. Limbajul folosit la adresa unui lider PPE arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă. Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureșan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federației Ruse atacă România și Uniunea Europeană”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Premierul Republicii Moldova, Ioan Chicu, a avut vineri o ieşire fără precedent la adresa României, pe care a acuzat-o că e cea mai coruptă ţară din Europa. El a continuat cu critici legate de modul în care România a gestionat pandemia de coronavirus şi a scris pe Facebook că doar judeţul Suceava are un număr de infectaţi cu COVID 19 cât jumate din numărul de bolnavi înregistraţi în toată Republica Moldova. Atacul lui Chicu a venit ca replică la criticile europarlamentarului român Siegfried Mureşan, care acuzase regimul pro-rus de la Chişinău că nu implementează reformele pe care şi le-a asumat pentru a primi banii pe care i-a cerut Uniunii Europene şi României.

“Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Chicu.

 

 

Atacul din partea prim-ministrului Republicii Moldova a venit și în contextul în care România a ajutat Republica Moldova să gestioneze pandemia de COVID-19, țara noastră trimițând la Chișinău o echipă de 52 de cadre medicale și echipamente medicale de protecție și medicamente în tratarea COVID-19 în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending