Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarii români au transmis mesaje cu ocazia Zilei Naționale și a Centenarului Unirii

Published

on

Europarlamentarii români au transmis, sâmbătă, mesaje de Ziua Naţională, pe Facebook, însoţite de fotografii sau filmuleţe sugestive. Şi Consiliul Uniunii Europene a transmis un mesaj şi a realizat un filmuleţ despre România.

”La mulţi ani cu ocazia Centenarului Marii Uniri, România! Happy 100th anniversary of the Great Union, Romania!”, este mesajul care însoţeşte filmuleţul postat pe pagina de Facebook a Consiliului Uniunii Europene.


Europarlamentarul Marian Jean-Marinescu (PNL, PPE): La multi ani, în Uniunea Europeană, România

Foto: Calea Europeana

„La multi ani, România, oriunde te-ai afla: între Carpați, Dunăre și Marea Neagră, în sufletele românilor răspândiți în întreaga lume, în invențiile „Românilor care au schimbat lumea”, în performanțele excepționale ale elevilor români la olimpiade, în înțelepciunea bătrânilor, în primul 10 obținut de Nadia la Montreal, în pământurile roditoare, în sălbăticiunea Deltei, în frumusețea Coziei și a bisericilor „din Nordul Moldovei, în unicitatea costumelor și dansurilor naționale.

La multi ani, în Uniunea Europeană, România!„, a transmis pe Facebook eurodeputatul român.

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D): În an centenar, îmi doresc ca împreună să construim o Românie cât mai puternică în Europa

„În an centenar, îmi doresc ca împreună să construim o Românie cât mai puternică în Europa, să fim uniți, și să privim cu încredere spre următorul deceniu cu viziune și forțe noi”, transmite pe Facebook eurodeputatul S&D.

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a ales să transmită un mesaj însoțit de fotografii alături de copilul său.

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE): Împreună trebuie să croim acel drum al unei Românii unite care să pornească de la realizări concrete şi care să-și facă vocea auzită în continuare pe plan european și internațional

Mesajul eurodeputatului:

„Uniți „în gând și simțire”, clădim o Românie dreaptă, dezvoltată și sigură!
La mulți ani, România!

Alături de colegii mei din Partidul Național Liberal, am participat la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României și de Centenarul Marii Uniri, luând parte la ceremonia de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Voievodului Mihai Viteazu, la slujba Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca și am participat la ceremonia oficială dedicată Centenarului României care a cuprins prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României şi alocuţiuni privind sărbătoarea Zilei Naţionale.

Această zi istorică importantă trebuie să reprezinte și un prilej de reflecție. Împreună trebuie să croim acel drum al unei Românii unite care să pornească de la realizări concrete şi care să-și facă vocea auzită în continuare pe plan european și internațional. 
Românii au demonstrat atât în trecutul îndepărat, cât și în cel foarte apropiat că știu să lupte pentru o Românie dezvoltată, pentru o Românie în care fiecare cetățean se simte respectat și apreciat, pentru o Românie care oferă copiilor o educație de înaltă calitate, pentru o Românie în care ne bucurăm de un sistem medical sigur, pentru o Românie în care accesul la educație, sănătate, infrastructură rutieră modernă reprezintă o normalitate și nu un lux, pentru o Românie în care manifestările publice sunt încurajate și nu „gazate”, pentru o Românie verticală, o Românie condusă de oameni onești, integri, pentru o Românie unită.

Dragi români, uniți sub același tricolor, vocea noastră este auzită, iar eforturile noastre sunt materializate într-o România dreaptă, dezvoltată și sigură!  Uniți „în gând și simțire“ vom avea țara pe care înaintașii noștri și-au dorit-o pentru noi, iar pe care noi dorim să o lăsăm pentru copiii copiilor noștri! La mulți ani, România!” 

Siegfried Mureșan (PNL, PPE) s-a aflat zilele acestea la Alba Iulia și a participat la festivitățile organizate cu prilejul Centenarului. 

Eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D): În acest an de o importanță majoră pentru noi toți, am lucrat enorm pentru a promova valorile susținute de înaintașii noștri

„La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

În acest an de o importanță majoră pentru noi toți, am lucrat enorm pentru a promova valorile susținute de înaintașii noștri.

Alături de parteneri dedicați, am organizat evenimente și proiecte precum „Urmașii Marii Uniri” (lansat pe data de 27 Februarie 2018 la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea), expoziția ambulantă stradală „Portrete ale Unirii” (19 Septembrie 2018 pornind de la Piața Unirii și incluzând licee din Oradea), crearea bustului „Samuil Vulcan” (dezvelit la12 Octombrie 2018 în Beiuș), Conferințele Unirii (organizate pe 1 Noiembrie 2018 la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor), expoziția majoră și evenimentele din cadrul Parlamentului European „De la Versailles la Sibiu, evoluții după 100 de ani. Celebrând valori progresiv sociale europene într-o Românie unită” precum și „Județul Bihor, 100 de ani de la Marea Unire”.

Mai mult, prin întâlnirile avute în acest an, Statul american Kentucky a proclamat ziua de 1 Decembrie ca și zi de celebrare a Centenarului Marii Uniri a românilor”, a transmis reprezentantul României în Parlamentul European. 

Gabriela Zoană (PSD, S&D): Dacă 1 Decembrie 1918 reprezintă un moment important al istoriei noastre, 1 Decembrie 2018 poate reprezenta un moment de început pentru o Românie mai unită

„Dragi români,

Suntem la exact 100 de ani de la momentul în care cele trei provincii istorice s-au unit într-o singură țară, consfințind pentru totdeauna și spunând tuturor țărilor lumii că românii sunt un singur neam și că ocupă un teritoriu unitar în care conviețuiau de veacuri, fără întrerupere.  

Jertfa înaintașilor noștri, eforturile diplomatice, sacrificiile depuse, toate au dus la momentul 1 Decembrie 1918. Astăzi, 100 de ani mai târziu, realizăm, privind înapoi în istorie, că Unirea nu este un act, ci este o stare a unei națiuni, iar această stare nu se păstrează de la sine, ci se clădește. 

Dacă 1 Decembrie 1918 reprezintă un moment important al istoriei noastre, 1 Decembrie 2018 poate reprezenta un moment de început pentru o Românie mai unită.  Marea Unire pe care vă îndemn să o facem astăzi poate fi piatra de temelie a unei Românii așa cum ne-o dorim de fapt cu toții: o Românie importantă pe plan internațional, o Românie dezvoltată economic și având o societate civilizată.

La mulți ani, România! La mulți ani dragi români!”

 

Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D) a îndemnat la optismim în mesajul său cu prilejul Centenarului. 

 

 

.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, subliniază nevoia unei soluții comune pentru criza energetică: Este nevoie urgentă de reducerea presiunii pe bugete

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, co-președinte al reuniunii miniștrilor energiei din PPE și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energiei (ITRE) din Parlamentul European subliniază nevoia unei soluții pentru criza prețurilor din sectorul energetic.

”În calitate de Co-Președinte al EPP ENERGY MINISTERS MEETING (Reuniunea Miniștrilor Energiei din PPE) am participat, aseară, la o ședință de lucru de urgență cu o parte din miniștrii Energiei din UE, în pregătirea Consiliului de astăzi și foarte importantă în contextul actual. Miniștrii PPE sunt de acord că trebuie să găsim, urgent, o soluție comună la nivel european pentru criza prețurilor din energie”, a punctat europarlamentarul într-un comunicat de presă.

Cristian Bușoi este conștientă că este ”nevoie urgentă de reducerea presiunii pe bugete”.

”Trebuie să avem în vedere o regândire a pieței de electricitate și să vedem cum putem avea un preț maximal la importurile de gaz, indiferent de unde vin aceste importuri”, a completat acesta.

Tot la întâlnirea de aseară, eurodeputatul a făcut ”o trecere în revistă a rezervelor și stocurilor de gaz pe care le avem în UE și am discutat despre fluxurile de energie”.

”Ne pregătim pentru o iarnă dură și trebuie să facem față cu bine acestei provocări”, a mai spus Cristian Bușoi.

Miniștrii energiei din UE au convenit asupra unui obiectiv voluntar de reducere globală de 10% din consumul brut de energie electrică și asupra unui obiectiv obligatoriu de reducere de 5% din consumul de energie electrică în orele de vârf. Statele membre vor identifica 10 % din orele de vârf între 1 decembrie 2022 și 31 martie 2023 în care vor reduce cererea. Statele membre vor fi libere să aleagă măsurile adecvate pentru a reduce consumul pentru ambele obiective în această perioadă.

Citiți și:
Măsuri de urgență pentru reducerea prețurilor la energie: Statele membre UE au convenit să impună taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie

Plafonarea veniturilor de pe piață pentru producătorii de energie electrică

Consiliul a convenit să plafoneze veniturile de pe piață la 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie electrică, inclusiv pentru intermediari, care utilizează așa-numitele tehnologii inframarginale pentru a produce energie electrică, cum ar fi energiile regenerabile, energia nucleară și lignitul. Astfel de operatori au obținut câștiguri financiare neașteptat de mari în ultimele luni, fără ca costurile lor operaționale să crească. Acest lucru se datorează rolului cărbunelui și al gazului ca surse marginale de stabilire a prețurilor care umflă în prezent prețul final al energiei electrice.

Nivelul plafonului este menit să mențină rentabilitatea operatorilor și să evite împiedicarea investițiilor în energiile regenerabile.

Statele membre au convenit să utilizeze măsuri la alegerea lor pentru a colecta și redirecționa veniturile excedentare către sprijinirea și protejarea consumatorilor finali de energie electrică. Statele membre au introdus anumite mecanisme de flexibilitate pentru a reflecta circumstanțele lor naționale și măsurile existente la nivel național. Acestea includ posibilitatea de a stabili un plafon mai ridicat al veniturilor, de a utiliza măsuri care să limiteze în continuare veniturile de pe piață, să diferențieze tehnologiile și să aplice, printre altele, limite veniturilor de pe piață ale altor actori, inclusiv ale comercianților.

În situațiile în care dependența netă de import a unui stat membru este egală sau mai mare de 100%, acesta încheie un acord până la 1 decembrie 2022 pentru a împărți în mod adecvat veniturile excedentare cu statul membru exportator. Alte state membre sunt, de asemenea, invitate să încheie astfel de acorduri.

Axa de solidaritate pentru sectorul combustibililor fosili

Statele membre au convenit să stabilească o contribuție de solidaritate temporară obligatorie asupra profiturilor întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele petrolului brut, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor. Contribuția de solidaritate ar urma să fie calculată pe profiturile impozabile, astfel cum sunt determinate în conformitate cu normele fiscale naționale în anul fiscal care începe în 2022 și/sau în 2023, care depășesc o creștere de 20% din media anuală a profiturilor impozabile începând cu 2018. Contribuția de solidaritate se va aplica în plus față de impozitele și taxele obișnuite aplicabile în statele membre.

Statele membre pot menține măsuri naționale echivalente cu contribuția de solidaritate, cu condiția ca acestea să fie compatibile cu obiectivele regulamentului și să genereze venituri cel puțin comparabile.

Statele membre vor utiliza veniturile provenite din taxa de solidaritate pentru a oferi sprijin financiar gospodăriilor și companiilor și pentru a atenua efectele prețurilor ridicate ale energiei electrice cu amănuntul.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Indicațiile geografice reprezintă un certificat de calitate pentru produsele de pe piața UE

Published

on

© Daniel Buda/ Facebook

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) a participat la dezbaterea din cadrul Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, ce a avut ca subiect principal propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind indicațiile geografice ale Uniunii Europene pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole. 

Cu acest prilej deputatul european a subliniat importanța indicațiilor geografice: „Acestea reprezintă până la urmă un certificat de calitate pentru produsele pe care le avem pe piață.”

„Am plecat în intervenția mea de la acest aspect, legat de ceea ce înseamnă calitatea și anume nevoia de a găsi mecanismele necesare pentru a preveni falsificarea acestor produse. Am insistat să punem în centrul atenției nu doar fermierii ci și consumatorii care trebuie să aibă garanția faptului că acel produs care se bucură de o indicație geografică, într-adevăr provine din acea zonă”, a mai explicat eurodeputatul PNL.

Potrivit oficialului european, „calitatea unor produse, este dată eminamente, dacă ne gândim la brânză sau la cașcavalul din anumite zone, de faptul că acea brânză sau acel cașcaval provine din regiunea respectivă, deoarece calitatea florei spontane este într-un anumit fel iar calitatea acelui produs este dată flora spontană consumată de animale.”

„Sub acest aspect, trebuie să vedem ce facem astfel încât să oferim garanții pentru consumatori, că acele produse într-adevăr sunt aparținătoare acelor zone. Pe de altă parte, procedura de acordare a indicațiilor geografice, pe mine mă preocupă foarte mult deoarece văd că foarte multe state nu utilizează acest mecanism de protecție a propriilor produse. Ori eu cred că trebuie să punem accent pe ceea ce înseamnă practic dezvoltarea acestor indicații geografice la cât mai multe categorii sau la cât mai multe produse în statele membre, deoarece așa cum am spus, ele reprezintă până la urmă o centură de siguranță și o protecție împotriva altor produse importate din afara UE care nu au același standard de calitate”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, Daniel Buda precizează că Uniunea pune în aplicare, o politică de calitate care are ca obiectiv protejarea numelor anumitor produse agricole, dorindu-se totodată promovarea specificității acestor produse: „Propunerea are drept obiectiv întărirea sistemului Uniunii de Indicații Geografice, să sporească aplicarea acestor legi în Uniunea Europeană.”

Daniel Buda susține că este necesar ca timpul de înregistrare să se scurteze, să se sporească percepția corectă pe piață și să sporească conștientizarea la nivelul consumatorilor.

„În ceea ce privește această politică și simbolurile Uniunii, deși sistemul Uniunii Europene cu privire la indicații geografice, este unul solid, evaluarea de impact din propunerea Comisiei arată că mai există îmbunătățiri de făcut”, a punctat europarlamentarul Daniel Buda.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Grupul PPE a adoptat un document de poziție privind soluțiile pentru combaterea inflației și a creșterii prețurilor la energie

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) a prezentat pentru CaleaEuropeană.ro o serie de soluții PPE la criza generată de inflație și de creșterea necontrolată a prețurilor la energie, în urma participării sale o reuniune a Grupului Popularilor Europeni de la Atena. 

Deputatul european informează că a fost adoptat un document de poziție al grupului PPE privind soluțiile pe care popularii europeni le propun Comisiei Europene pentru combaterea inflației, a creșterii prețurilor la energie și a costului vieții.

  • În zona fiscală, grupul PPE propune Comisiei să creeze condițiile pentru ca statele membre să introducă noi scutiri temporare sau reduceri de taxe și accize pe energie pentru atenuarea impactului negativ asupra gospodăriilor și întreprinderilor. De asemenea, grupul recomandă, în cazul prelungirii crizei, scutirea alimentelor de bază de TVA pentru a reduce costurile traiului zilnic al cetățenilor.
  • Grupul PPE face apel la utilizarea achizițiilor comune voluntare de produse energetice pentru a reduce prețurile în cadrul negocierilor și pentru a asigura securitatea aprovizionării pentru toate statele membre.
  • În zona pieței energiei, Grupul PPE sprijină propunerile Comisiei de plafonare temporară de urgență a veniturilor de pe piață obținute din vânzarea energiei electrice, ca un gest de solidaritate temporară care are în vedere reducerea costurilor pentru energie a gospodăriilor și întreprinderilor.
  • În paralel cu aceste măsuri de urgență, grupul PPE susține accelerare investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă, eficiență energetică, dar și infrastructură, în special în proiecte transfrontaliere pentru a evita viitoarele șocuri energetice asupra economiei Uniunii. În privința instalării surselor regenerabile, în special pentru gospodării, statele membre trebuie să facă eforturi pentru debirocratizare – eliminarea barierelor administrative și simplificarea obținerii autorizațiilor.
  • În acest sens, activitățile de instalare a panourilor solare de pe acoperișuri, a pompelor de căldură și a turbinelor eoliene mici în întreaga Uniune trebuie să fie intensificate pentru a reduce consumul de gaz. Toate barierele administrative ar trebui simplificate sau eliminate și ar trebui să fie puse la dispoziție scheme semnificative de subvenții de către statele membre.
  • Nu în ultimul rând, grupul PPE solicită mai mult sprijin pentru renovări. Renovările profunde, cum ar fi izolarea clădirilor, implică costuri mari pe care majoritatea gospodăriilor nu și le pot permite. Prin urmare, Grupul PPE solicită un acces mai ușor al proprietarilor la împrumuturile bancare.

Continue Reading

Facebook

G73 hours ago

Țările G7 nu vor recunoaște niciodată presupusele anexări ale Rusiei în Ucraina și nici “referendumurile” false desfășurate sub amenințarea armelor

NATO3 hours ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

NATO3 hours ago

NATO, reticentă privind o “aderare accelerată a Ucrainei”, reafirmă că va sprijini această țară să își elibereze teritoriile anexate de Rusia fără a se implica direct în conflict

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Președintele Consiliului European acuză Rusia că a lansat o “rachetă energetică” asupra Europei, “vizând inima sistemului nostru economic și social”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

SUA sancționează peste 1000 de oficiali ruși și 57 de entități din sectorul apărării după anexarea ilegală de teritorii ucrainene: Rusia “calcă în picioare Carta Națiunilor Unite”

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

CE solicită statelor UE să fie ”foarte vigilente” în acordarea de vize cetățenilor ruși: ”A veni în Europa este un privilegiu, nu un drept fundamental”

U.E.4 hours ago

Giorgia Meloni, viitorul premier al Italiei, denunță” neo-imperialismul sovietic” al lui Putin: Anexările Rusiei în Ucraina nu au nicio valoare juridică sau politică

Cristian Bușoi7 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, subliniază nevoia unei soluții comune pentru criza energetică: Este nevoie urgentă de reducerea presiunii pe bugete

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Maia Sandu condamnă și respinge anexările ilegale ale Rusiei: Donețk, Luhansk, Herson, Zaporijie și Crimeea sunt ale Ucrainei

NATO3 hours ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE4 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO7 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending