Connect with us

Daniel Buda

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), mesaj de Ziua Națională: Trebuie să construim o Românie capabilă să ofere suficiente oportunități astfel încât să își țină cetățenii acasă

Published

on

Europarlamentarul Daniel Buda ( PNL, PPE) a cerut tuturor românilor să fie responsabili față de România „să o apărăm, să îi păstrăm integritatea teritorială, așa cum ne-au dat-o înaintașii noștri”, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Sursă foto: Facebook.com/ Daniel Buda

” Ziua de astăzi trebuie să ne încarce cu sentimente de profundă afecțiune față de națiunea noastră dar, în același timp, trebuie să ne trezească respectul față de toți eroii care, prin lupta lor și prin sângele vărsat pe câmpurile de luptă, au făcut România unită”, a completat acesta.

Reprezentantul României în Parlamentul European a afirmat în încheiere că ” trebuie să construim o Românie demnă și prosperă, capabilă să ofere suficiente oportunități astfel încât să își țină cetățenii acasă”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19 asigură o distribuție echitabilă

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) reiterează rolul crucial al strategiei globale a Uniunii Europene privind vaccinurile împotriva COVID-19: „Strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19 asigură o distribuție echitabilă, bazându-se pe principiul solidarității”, susține deputatul.

Prezent la prima sesiune plenară a Parlamentului European din acest an, în cadrul căreia are loc o dezbatere prioritară cu privire la strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19, Daniel Buda explică obiectivele strategiei de vaccinare la nivelul statelor membre.

„Uniunea Europeană joacă un rol de lider în facilitarea accesului egal la vaccinuri în întreaga lume”, a mai adăugat acesta.

Eurodeputatul a explicat în mesajul său care sunt obiectivele principale urmărite de UE prin strategia de vaccinare:

  1. Să asigure calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor.
  2. Să garanteze accesul în timp util la vaccinuri, pentru statele membre și pentru populația lor, și să fie vârful de lance al solidarității la nivel mondial.
  3. Să asigure, pentru toți cetățenii UE, un acces echitabil și cât mai rapid posibil la vaccinuri cu prețuri decente.
  4. Să se asigure că țările UE au făcut toate pregătirile pentru introducerea unor vaccinuri sigure și eficace, pentru acoperirea nevoilor în materie de transport și distribuție și pentru identificarea grupurilor prioritare care ar trebui să aibă acces mai întâi la vaccinuri.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, după ce Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat primul vaccin, Olanda fiind singura țară din UE care a întârziat campania de vaccinare anti-COVID, primul vaccin fiind administrat pe data de 6 ianuarie 2021.

Citiți și: Analiză | Vaccinarea anti-COVID în Europa: Cum se desfășoară procesul de imunizare în România și în țările UE. Cine sunt imunizați primii în statele europene

Până în prezent, Uniunea Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață pentru două vaccinuri împotriva COVID-19 (Pfizer-BioNTech, autorizat la 21 decembrie 2020 și Moderna, autorizat la 6 ianuarie 2021). Uniunea Europeană utilizează toate mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera aprobarea altor vaccinuri potențiale destinate utilizării în UE. Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi autorizate doar dacă dovezile științifice demonstrează că beneficiile lor sunt mai mari decât orice riscuri. Până acum, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două milioane de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane). De asemenea, executivul european se află în discuții avansate și cu companiile Novavax și Valneva.

Politica de vaccinare este o competență a autorităților naționale, însă Comisia Europeană sprijină statele membre ale UE să își coordoneze politicile și programele în domeniu. Chiar dacă programele naționale de vaccinare sunt planificate, organizate și desfășurate în mod diferit în statele membre, toate țările Uniunii Europene se confruntă cu mai multe provocări comune, precum scăderea ratelor de vaccinare, deficitele de aprovizionare și reticența față de vaccinare.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit, în urma unui mesaj transmis joi, la finalul întrunirii Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, unde s-a dezbătut instituirea acestui instrument de combatere a efectelor negative ale retragerii Regatului Unit din UE asupra pieței unice și a cetățenilor europeni. 

„În virtutea deceniilor de parteneriat strâns în cadrul UE, există o interdependență economică, comercială și socială importantă între Regatul Unit, pe de o parte, și statele membre ale UE, pe de altă parte. Prin urmare, în pofida măsurilor de pregătire instituite atât de Comisie, cât și de statele membre, multe sectoare economice și întreprinderi se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a pierderii accesului facilitat pe piața acestuia. Am intervenit în cadrul acestei dezbateri și am subliniat faptul că trebuie să fie asigurate pe mai departe piețele de export pentru firmele din UE în Marea Britanie, mai ales în condițiile în care avem de-a face cu produse care se găsesc doar în Marea Britanie, cum ar fi anumite semințe și substanțe chimice folosite de agricultori. Am convingerea că această rezervă de ajustare la Brexit va oferi un sprijin real regiunilor și societăților celor mai grav afectate de consecințele negative ale retragerii Regatului Unit. România va beneficia de 25,8 milioane de euro anul acesta, sub formă de prefinanțare din rezervă, un ajutor important pentru sectoarele economice și companii”, a explicat Daniel Buda.

De asemenea, eurodeputatul PPE mai precizează că a făcut o recomandare statelor membre, mai mult ca un document de orientare, ca banii să fie alocați mai ales întreprinderilor mici și mijlocii pentru că ele au o capacitate mai redusă de a-și găsi rapid o piață alternativă la cea din Marea Britanie.

În esență, a mai spus Daniel Buda, rezerva de ajustare la Brexit „este un instrument foarte bun și cu siguranță, Parlamentul îl va adopta foarte repede”.

Comisia Europeană și-a prezentat la 26 decembrie propunerea pentru o rezervă de ajustare la Brexit, astfel cum a fost convenită de Consiliul European în luna iulie, pentru a contribui la combaterea consecințelor economice și sociale negative – la sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020 – în statele membre și în sectoarele cele mai afectate.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 1 februarie 2020. Chiar și cu noul acord UE-Regatul Unit privind comerțul și cooperarea abia încheiat, vor exista schimbări majore la sfârșitul perioadei de tranziție, la 1 ianuarie 2021. La acea dată, Regatul Unit va părăsi piața unică a UE și Uniunea vamală, precum și toate politicile și acordurile internaționale ale UE. Acest lucru va pune capăt liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor cu UE.

UE și Regatul Unit vor forma două piețe separate; două spații de reglementare și juridice distincte. Acest lucru va recrea barierele din calea comerțului cu bunuri și servicii, precum și a mobilității și schimburilor transfrontaliere care nu au existat de zeci de ani – în ambele direcții, afectând administrațiile publice, întreprinderile, cetățenii și părțile interesate de ambele părți. În plus, va avea consecințe ample și ample pentru întreprinderi, cetățeni și administrațiile publice.

Prevăzută cu un buget total de 5 miliarde EUR,  rezerva va sprijini întreprinderile și ocuparea forței de muncă în sectoarele afectate; regiunile și comunitățile locale, inclusiv cele care depind de activitățile de pescuit din apele Regatului Unit. De asemenea, aceasta poate ajuta administrațiile publice să asigure buna funcționare a controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare și să asigure servicii esențiale pentru cetățenii și întreprinderile afectate.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Grupul PPE solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Eurodeputatul Daniel Buda transmite că familia popularilor europeni din Parlamentul European este cea care solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății.

„Acum, în 2021, în viitoarea perioadă post-pandemică, Uniunea Europeană are o ocazie unică de a face mai multe lucruri în materie de sănătate și trebuie să i se acorde competențele necesare pentru a face acest lucru. Grupul PPE solicită astfel crearea unei adevărate uniuni a sănătății”, a scris deputatul european pe contul de Facebook în urma Conferinței PPE „Către o Uniune Europeană a Sănătății”.

Sănătatea nu mai este doar o problemă națională

„Pandemia a arătat clar că sănătatea nu este doar o problemă națională, ci este una care depășește orice granițe. Prin sprijinirea cercetării și inovării, Europa a făcut o diferență tangibilă în viața oamenilor. Toate eforturile depuse în lupta împotriva COVID-19, se pot depune și în ceea ce privește alte boli precum Alzheimer și cancer. Este nevoie de o adevărată uniune a sănătății pentru a diagnostica mai bine și a adapta tratamentul pacienților cu boli grave”, a mai transmis Daniel Buda.

De asemenea, în cadrul Conferinței PPE a participat și Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare și cercetare.

„UE și-a asumat un rol foarte important de la începutul crizei. Noi de ani de zile investim în cercetare și inovare. Aceste investiții sunt investiții strategice. Nu este suficient să avem doar investiții, ne trebuie și instrumente flexibile. Prin Banca Europeană de Investiții, am putut să ajutăm cu instrumente flexibile în aceste momente cruciale când au nevoie de ajutor. Coordonarea cu statele membre trebuie promovată. În aprilie, în doar 20 de zile, am creionat un plan de acțiune împotriva coronavirusului. Am hotărât să avem o platformă prin care să schimbăm informații rapid. Am sprijinit start-up-urile și IMM-urile în această criză. Grație programului Orizont Europa, unde avem o creștere a bugetului cu 30% avem oportunități mai mare în ceea ce privește sprijinirea finanțării. Ne dorim să creăm o sinergie prin care să avem sisteme mai bune pe viitor astfel încât să fim liberi în cercetare și inovare”, a transmis aceasta.


Reaminitm că de-a lungul anilor, Grupulul Popularilor Europeni a militat pentru înființarea mai multor programe de sănătate și au avut mereu inițiative care au pus accentul pe protejarea sănătății europenilor. Au inițiat demersul de a înființa în Parlamentul European o Comisie specială pentru combaterea cancerului, sau au inițiat o platformă dedicată combaterii cancerului, #EUcanBeatCancer. Tot popularii europeni au refuzat tăierile masive pentru programul de sănătate al UE și au reușit să recupereze miliarde de euro destinate viitorului program de sănătate al UE ce va ajuta milioanele de europeni să aibă parte de un sistem de sănătate la standarde cu adevărat europene indiferent dacă provin din Estul sau Vestul Europei.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA32 seconds ago

Ambasadorul George Maior, prezent la ceremonia de inaugurare a lui Joe Biden: Administrația Biden “a transmis mesaje puternice privind întărirea Parteneriatului dintre România și SUA”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI23 mins ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Pentru a avea o rețea europeană de transport funcțională, PE vine în întâmpinarea viitoarei propuneri a Comisiei Europene privind reviziuirea liniilor directoare pentru TEN-T

PARLAMENTUL EUROPEAN56 mins ago

Membrii Parlamentului European solicită unitate și autonomie strategică în raportul anual privind politica externă și de securitate comună a UE

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Statele membre ale UE vor putea utiliza fonduri din pachetul REACT-EU pentru protecția socială a persoanelor defavorizate pe durata redresării post-pandemie

ROMÂNIA1 hour ago

80 de ani de la Pogromul de la București. Președintele Senatului, Anca Dragu: Un moment reprobabil din istoria țării noastre din care trebuie să învățăm că valorile și principiile democratice trebuie apărate zi de zi

NATO1 hour ago

MApN: Șase avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole și 130 de militari vin în România pentru a executa misiuni de poliție aeriană NATO la Marea Neagră

Traian Băsescu2 hours ago

Eurodeputatul PMP Traian Băsescu cere UE și țărilor membre să ia măsuri de prevenire a prăbușirii construcțiilor după cutremurele din Croația

ROMÂNIA2 hours ago

Guvernul a stabilit cinci etape de parcurs în vederea actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență. Cristian Ghinea: Avem nevoie de un efort conjugat pentru a respecta termenul de transmitere către Comisia Europeană

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Casa Albă anunță că președintele Joe Biden va discuta cu partenerii străini despre problema iraniană: Iranul trebuie să reînceapă să se conformeze prevederilor din acordul nuclear

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Parlamentul European, profund îngrijorat că multe regimuri autoritare din întreaga lume au folosit situația pandemică pentru a reprima societatea civilă

Dragoș Pîslaru21 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 day ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 day ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac2 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending