Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) reiterează rolul crucial al strategiei globale a Uniunii Europene privind vaccinurile împotriva COVID-19: „Strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19 asigură o distribuție echitabilă, bazându-se pe principiul solidarității”, susține deputatul.
Prezent la prima sesiune plenară a Parlamentului European din acest an, în cadrul căreia are loc o dezbatere prioritară cu privire la strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19, Daniel Buda explică obiectivele strategiei de vaccinare la nivelul statelor membre.
„Uniunea Europeană joacă un rol de lider în facilitarea accesului egal la vaccinuri în întreaga lume”, a mai adăugat acesta.
Eurodeputatul a explicat în mesajul său care sunt obiectivele principale urmărite de UE prin strategia de vaccinare:
- Să asigure calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor.
- Să garanteze accesul în timp util la vaccinuri, pentru statele membre și pentru populația lor, și să fie vârful de lance al solidarității la nivel mondial.
- Să asigure, pentru toți cetățenii UE, un acces echitabil și cât mai rapid posibil la vaccinuri cu prețuri decente.
- Să se asigure că țările UE au făcut toate pregătirile pentru introducerea unor vaccinuri sigure și eficace, pentru acoperirea nevoilor în materie de transport și distribuție și pentru identificarea grupurilor prioritare care ar trebui să aibă acces mai întâi la vaccinuri.
Vaccinarea împotriva COVID-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, după ce Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat primul vaccin, Olanda fiind singura țară din UE care a întârziat campania de vaccinare anti-COVID, primul vaccin fiind administrat pe data de 6 ianuarie 2021.
Citiți și: Analiză | Vaccinarea anti-COVID în Europa: Cum se desfășoară procesul de imunizare în România și în țările UE. Cine sunt imunizați primii în statele europene
Până în prezent, Uniunea Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață pentru două vaccinuri împotriva COVID-19 (Pfizer-BioNTech, autorizat la 21 decembrie 2020 și Moderna, autorizat la 6 ianuarie 2021). Uniunea Europeană utilizează toate mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera aprobarea altor vaccinuri potențiale destinate utilizării în UE. Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi autorizate doar dacă dovezile științifice demonstrează că beneficiile lor sunt mai mari decât orice riscuri. Până acum, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două milioane de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane). De asemenea, executivul european se află în discuții avansate și cu companiile Novavax și Valneva.
Politica de vaccinare este o competență a autorităților naționale, însă Comisia Europeană sprijină statele membre ale UE să își coordoneze politicile și programele în domeniu. Chiar dacă programele naționale de vaccinare sunt planificate, organizate și desfășurate în mod diferit în statele membre, toate țările Uniunii Europene se confruntă cu mai multe provocări comune, precum scăderea ratelor de vaccinare, deficitele de aprovizionare și reticența față de vaccinare.