Europarlamentarul Ramona Mănescu sprijină alianța PPE-ALDE: Uniunea Europeană are nevoie de unitate în leadership

Grupul parlamentar PPE (centru-dreapta) a ajuns la un acord marți dimineață cu ALDE,  înaintea primului tur al votului pentru președinția Parlamentului., formând o coaliție de sprijin pentru ”un nou proiect pro-Europa”.

În contextul în care ”mișcările naționaliste și populiste alături de forțele negative externe ar putea duce sfârșitul construcției europene imaginate în urmă cu 70 de ani de către părinții fondatori”, europarlamentarul român Ramona Mănescu (PNL, PPE) salută această inițiativă și consideră că ”Uniunea Europeană are nevoie de o viziune clară, tărie și unitate în leadership”.

Eurodeputatul transmite, într-o postare pe site-ul său, o invitație pentru celelalte grupuri pro-europene de a se alătura platformei convenite între liberalii și popularii europeni.

”O cooperare între toate grupurile și eurodeputații proeuropeni din Parlamentul European este necesară. Nu pentru a apăra status-quo-ul, dar și pentru a respecta promisiunile făcute cetățenilor europeni și de a reforma Uniunea Europeană. Platforma anunțată de către PPE și ALDE este deschisă tuturor celorlalte forțe pro-europene și fiecare dintre ele pot veni în completarea ideilor și priorităților de pe agenda noastră pentru reformă”, argumentează europarlamentarul român.

”Accentul acestei noi platforme europene se pune pe consolidarea creșterii economice, stabilitate, dezvoltare durabilă și strategia de investiții a Uniunii Europene, inclusiv sprijinirea unor noi acorduri comerciale ambițioase”.

”Ambele grupuri vor lucra îndeaproape pentru crearea unei Uniuni Europene a Apărării” și doresc un sistem european de protecție a frontierelor și o pază de coastă eficiente care ”să ofere protecție celor care au nevoie și să prevină migrația ilegală”.

Acordul dintre liberalii și popularii europeni survine după ce PPE a lansat critici la adresa socialiștilor și liberalilor pentru încălcarea unui acord politic ce data din 2014. Documentul prevedea că ”Grupul PPE și Grupul S&D sunt de acord ca în perioada legislativă 2014-2019 să se sprijine reciproc în alegerea președintelui Parlamentului European. Cele două grupuri convin ca S&D să dețină președinția PE în prima jumătate a legislaturii, iar PPE în a doua jumătate”. Ulterior, acordul a fost extins și prin afilierea grupului ALDE la această înțelegere.

PPE (215) și ALDE (68) au împreună 283 de eurodeputați în Parlamentul European, iar pentru alegerea unui președinte sunt necesare minim 376 de voturi în favoarea unui candidat. Socialiștii, al căror candidat este Gianni Pittella, sunt reprezentanți în Parlamentul European de 189 de europarlamentari.

Urmăriți aici, în format live text, evoluțiile, dezbaterile și rezultatele voturilor pentru șefia Parlamentului European.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.